Зайва вага і неголені ноги. Навіщо жінки вигадали бодіпозитив

Бодіпозитив - це рух з благородною метою, який закликає прийняти своє тіло таким, яким воно є. Але щось пішло не так

Прийняття свого тіла та любов до себе - проблема інформаційного суспільства. В час, коли з глянцевих журналів та рекламних вивісок на дівчат дивляться ідеальні красуні, важко почуватись красивою та впевненою.

Реальність кардинально відрізняється від реклами: дівчата повніють, чоловіки лисіють, волосся сивіє, а з віком з'являються зморшки. Це цілком природньо, але стає предметом жалості і насмішок.

Тому феміністки започаткували бодіпозитив. Вони називають це вченням про прийняття власного тіла.

Прихильники цієї течії допомагають один одному навчитися цінувати здоров'я, унікальну красу та індивідуальність, долати комплекси і жити в гармонії з собою, не озираючись на моду. Також бодіпозитив тісно пов'язаний з ідеями фемінізму, проповідує рівність статей і відмову від гендерних стереотипів.

Однак коли одні говорять про відмову від стереотипів та боротьбу з комплексами, інші розуміють це занадто буквально.

Чому не все так однозначно

Концепція бодіпозитиву полягає в тому, що будь-яке тіло прекрасне. Люди повинні полюбити себе такими, якими вони є.

Від самого початку йшлося про тих людей, хто потрапив в аварію і втратив кінцівки. Про дівчат та чоловіків, яким в обличчя бризнули кислотою та про жінок після мастектомії (видалення грудей). Йшлося про людей з інвалідністю та проблемами з тілом, які неможливо виправити, але можливо прийняти. Ось про що говорить бодіпозитив. 

В Європі та США все частіше можна побачити моделей в журналах, у яких є певні проблеми зі шкірою чи тілом. Моделей у віці, із зайвою вагою та помітними зовнішніми недоліками.

Наприклад, одна із найпопулярніших - Вінні Харлоу. У дівчини досить рідкісна хвороба вітіліго, коли пігмент на шкірі розподіляється нерівномірно і тіло покривається білими плямами. У Вінні важка форма хвороби і плями у неї є навіть на обличчі. Однак вона змогла перетворити свій недолік на родзинку і стала дуже популярною.

Все частіше поняття “краса” не зациклюється на милому обличчі та ідеальному тілі. Модель plus-size, який зараз не менше, ніж худорлявих, також зайняли своє місце на ринку.

Це чудово, що жінки проти гламурних відфотошопленних дівчат з журналів. Що вони відмовились від недосяжних ідеалів, дорогих і часто малоефективних косметичних засобів, від сумнівних і небезпечних пластичних операцій. Це цілком агрументована відмова від нав’язаного прагнення до певного ідеалу, якого не існує.

Але відмова від комплексів, яку пропагує бодіпозитив, не може відбутись просто так. Жінка, яка все своє життя ненавиділа себе через зайві кілограми, не почне себе любити тільки тому, що їй так сказали. Комплекси залишаться всередині. 

Що спільного між ожирінням та бодіпозитивом

Бодіпозитив став для деяких жінок своєрідним виправданням слабкостей. Бо тепер можна не доглядати за собою і ніхто тебе за це не осудить, бо це ж “бодіпозитив”. Можна не слідкувати за харчуванням, не займатись спортом, аж поки цифра на вагах не перейде за космічну позначку і не почнуться проблеми зі здоров'ям.

Хоч бодіпозитив і закликає любити себе будь-якою, це питання не лише зовнішності, а в першу чергу здоров’я, яке в людей з ожирінням не в порядку.

По-перше, зайва вага приводить до серйозних проблем з серцево-судинною системою, суглобами, хребтом. Ожиріння - одна із головних причин діабету. З точки зору здоров'я, страх бути товстим виправданий.

До того ж, зайва вага може заважати знайти хорошу роботу. Експеримент, який провело видання Village, довів: у потенційного роботодавця виникає думка, що якщо працівник не здатний контролювати своє тіло - він ледачий. Тому згодом працюватиме набагато менше і не буде здатний контролювати робочий процес.

Звісно, існують винятки. Зокрема, коли люди набирають вагу не через неправильне харчування, а через проблеми зі здоров’ям. 

Божевілля бодіпозитиву

Одним із головних напрямків бодіпозитиву - це відмова від видалення волосся на всьому тілі. Активістки спеціально фотографуються із піднятими руками, аби показати своє волосся. Часто його фарбують у яскравий колір і роблять своєрідною фішкою.

До такого руху доєднались кілька зірок - Леді Гага, Майлі Сайрус та Мадонна. Однак після єдиноразової демонстрації їх з волохатим тілом можна помітити не так часто.

Нещодавній скандал навколо моделі із неголеними ногами в рекламі Adidas довів, що поки люди не готові приймати це адекватно. Хоч би як прихильники бодіпозитиву не заявляли, що це природньо, і тіло не має бути абсолютно гладким, волохаті ноги моделі спийнялись аудиторією негативно.

Часто адепти бодіпозитиву не користуються засобами гігієни. Зокрема і дезодорантами, бо "запах поту - це природня річ". 

Ще один тренд бодіпозитиву - фріблідінг (з англ. "вільна кровотеча"). Цей рух започаткували феміністки, які звертають увагу на критичні дні у жінок. Суть концепції полягає в тому, що жінка не повинна соромитися таких природних фізіологічних процесів свого тіла як менструація і менструальна кров. 

Жінка не має боятись купувати тампони або просити про це свого друга. Дівчата не мають боятись та соромитись протікань - адже це природньо. 

Часто феміністки влаштовують мітинги під час менструацій без використання гігієнічних засобів. Вони не бояться виставляти менструальну кров напоказ та закликають інших робити те саме.

При цьому, ідея фріблідінгу досить благородна - дівчата хочуть переконати інших в тому, що це не соромно і не гидко. Також мітингами хочуть привернути увагу до жінок в країнах третього світу, де меншість може дозволити купити собі прокладки.

Псевдо plus-size

Plus-size моделі не завжди пропагують відмову від стандартів краси, вони можуть ставати “плюс”, коли їм це вигідно. Хороший приклад - Крістал Ренн. Дівчина, яка колись завойовувала об’єктиви, після підйому в кар’єрі сильно схудла.

У 2010 році в інтерв'ю Кристал Ренн сказала:

"Я не хочу, щоб молоді дівчата думали, що бути худою - це єдиний спосіб бути красивою. Краса не в розмірі штанів. Я відома завдяки своєму тілу і пишаюся ним" - , сказала Кристал.

Через два роки дівчина з’явилась на світському заході та шокувала своїм зовнішнім виглядом. Модель схудла зі свого колишнього британського 16 розміру - до 6. Тоді Кристал стала в один ряд із успішними і худими манекенницями того часу.

Такий крок модель пояснила своїм бажанням бути здоровіше. Виходить, що дівчина, яка пропагувала відмову від стандартів, зробила те, проти чого виступала.

Прихильники однієї з найпопулярніших моделей “плюс” Ешлі Грем все більше зауважують, що дівчина почала сильно втрачати вагу. Зокрема, через фото в її Instagram. Дехто почав її критикувати та зневажати.

Згодом модель відповіла, що усі фото вона частково піддає фотошопу і за кілька років модельної кар’єри вивчила, які пози роблять її худішою. Виникає питання, навіщо це робити, якщо ти пропагуєш ідею "люби себе таким, як ти є".

Після цього дівчина перестала ретушувати свої фото та фотографувати себе у вдалих позах. Тепер вона не боїться показувати свій целюліт, складки на животі та любить своє тіло. 

Водночас Ешлі часто розповідає, що займається спортом і старається правильно харчуватись. Попри те, що у неї зайва вага, вона піклується про своє здоров’я та про свій вигляд. 

Тож ідея бодіпозитиву - це не пропаганда зайвої ваги та відмови від гігієни. А вміння жити в гармонії з собою, любити своє тіло та не піддаватись під нав’язані ідеали краси. 

Краса буває різною, головне - не впадати у крайності.