Розтрощена зала суду, штурм та 30 затриманих. Що за скандал і хто такий Коханівський

Вночі прихильники лідера ОУН Миколи Коханівського розтрощили залу суду, де останньому обирали запобіжний захід. Сам Коханівський напередодні вчинив стрілянину посеред Києва

Хто такий Коханівський

Народився Микола Коханівський 25 травня 1971 року в селищі Приазовське Запорізької області. Зараз він проживає в Києві. Відомо, що він брав участь в АТО як комбат батальйону ОУН, а також кілька разів брав участь у виборах. Входить до політичної партії Конгрес Українських Націоналістів.

Батальйон ОУН, який створили у серпні 2014 року, Коханівський очолив у серпні 2015 року, коли той став політичною організацією "Добровольчий Рух ОУН". 

Один з перших скандалів за участі Коханівського та його прихильників стався у лютому 2016 року. 

Тоді вони розгромили та закидали камінням відділеня "Альфа-банку", "Сбербанку" та офіс компанії "СКМ" Ріната Ахметова у Києві, аргументуючи, що це - "вороги української нації".

Коханівському оголосили підозру у скоєнні хуліганських дій через атаку на офіс Ахметова. Спочатку суд вирішив посадити його під домашній арешт, потім запобіжний захід було змінено на особисте зобов'язання.

Стрілянина біля метро

Інцидент стався 21 жовтня, коли між Коханівським та екс-командиром одного із взводів "Правого сектору" Русланом Качмалою сталася бійка.

За словами дружини Коханівського, вони з чоловіком тоді вийшли зі станції метро "Академмістечко", поверталися з поминок побратима. Тоді до них підбіг Качмала, почав провокувати та погрожувати, в результаті сталася сутичка.

Качмала почав тікати, а глава ОУН дістав травматичний пістолет і вистрелив у чоловіка, поранивши його у спину і ногу. Коханівського на місці затримали правоохоронці.

Затримання Коханівського

Коханівський згодом зізнався, що у нього немає дозволу на зброю. За його словами, конфлікт з чоловіком із позивним Рем у нього вже давно, він пов’язаний із примусовим виселенням членів ОУН з гуртожитку біля "Академмістечка". 

Нічні баталії у Святошинському суді

23 жовтня у райсуді столиці почалося засідання, де Коханівському мали обрати запобіжний захід. Вже після 10-ої години вечора стало відомо, що засідання переноситься на ранок 24 жовтня. Причина - прихильники Коханівського блокували засідання, у залі суду встановили барикади. Вони вимагали негайно відпустити лідера ОУН. 

У поліції розповіли, що коли вони намагалися посадити Коханівського в автозак, його прихильники почали бризкати у правоохоронців сльозогінним газом, кидати вибухові пакети та меблі. 

Вони вибили вікна у приміщенні і таким чином потрапили у внутрішній двір. У самій залі суду люди почали трощити меблі та залишилися там до ранку. 

Правоохоронці вже відкрили кримінальне провадження через такі дії пошановувачів ОУН. За умисне знищення та пошкодження майна їм загрожує до 3 років тюрми.

Ранковий штурм суду

Сьогодні, 24 жовтня, близько 10-ої години ранку правоохоронці взяли будівлю суду штурмом. Під час цієї операції, яка тривала не більше 5 хвилин, спецназівці затримали 30 людей. 

Як стверджує Коханівський, на той час у залі суду перебувало до 40 його прихильників. За його словами, їх всіх затримали. 

Правоохоронцям вдалося прибрати барикади, під час штурму вони застосовували сльозогінний газ. Самого Коханівського перемістили до іншої зали суду, де продовжать обирати йому запобіжний захід.