Російські хакери хотіли "зламати" акаунти 4700 найвпливовіших людей світу. Що там про Україну

У списку бажаних цілей російських хакерів були Порошенко, Аваков, Навальний та безліч інших людей, яких у Кремлі вважають загрозою режиму Путіна

Величезним списком цілей російських хакерів вдалося заволодіти американському інформагентству Associated Press. Воно вважає це ще одним доказом зв'язку хакерів з ФСБ та іншими російськими державними структурами.

Загалом список величезний - у ньому 4700 користувачів пошти Gmail. Агентство пише, що до його формування долучилася безпекова фірма Secureworks з Атланти, штат Джорджія. Її спеціалісти визначили "убивчий список", відпрацювавши 19 тисяч шкідливих посилань та шахрайських електронних листів. Також вони провели інтерв'ю з сотнею людей, які були цілями хакерів.

Роботу з даними Secureworks почала після того, як група Fancy Bear випадково виклала в інтернет частину своєї фішингової операції. Там йшлося про злам приватного листування співробітників передвиборчого штабу Гіларі Клінтон, зокрема, його очільника Джона Подести.

"Убивчий список" охоплює період з березня 2015 року по травень 2016. Більшість цілей розташовані в США, Україні, Росії, Грузії та Сирії. Зокрема, у США група Fancy Bear ставила за мету "зламати" 573 скриньки, що належали керівникам дипломатичних та оборонних відомств.

Зокрема, Джона Керрі, який на той час був держсекретарем, Коліна Пауелла, який був держсекретарем у часи президентства Буша-молодшого, Філіпа Брідлава, який на той час командував силами НАТО в Європі та одного з його попередників Веслі Кларка.

Також у списку були співробітники великих компаній, які виконують замовлення Пентагону: Boeing, Raytheon та Lockheed Martin.

Читайте також: Ведмеді-хакери. Як кіберзлочинці з Росії дошкуляють всьому світу

Щодо України, то в списку фігурує 545 електронних поштових скриньок, які належать десяткам колишніх та чинних міністрів, депутатів тощо.

Там фігурують адреси президента Петра Порошенка, його сина Олексія, міністра внутрішніх справ Арсена Авакова, народного депутата Сергія Лещенка.

На жаль, більше подробиць щодо українських фігурантів списку Associated Press не надає, хоча було б цікаво, кого ще російські хакери вважали гідною метою.

Російська частина списку включає, головним чином, опонентів уряду - журналістів, опозиційних політиків тощо. Зокрема, в списку фігурують Олексій Навальний, Михайло Ходорковський, учасниця гурту Pussy Riot і один із творців правозахисного порталу "Медиазона" Марія Альохіна, медіа-аналітик Василь Гатов.

Як зазначає AP, у багатьох учасників "вбивчого списку" мало спільного, окрім того, що вони так чи інакше потрапили на кремлівський "радар": екологічний активіст з Мурманська, маленький політичний журнал у Вірменії, представник Ватикану в Києві, організація освіти для дорослих з Казахстану.

Як бачимо, інтереси Кремля дуже широкі.

"Ми знаємо, що росіяни причетні до виборів у Франції. Ми знаємо, що вони причетні до виборів у Німеччині. Ми зараз знаємо, що вони були залучені до сепаратизму в Іспанії... І я розумію, що вони взялися за роботу у Шотландії щодо референдуму за незалежність від Великої Британії. Це складна загальнонаціональна стратегія. Вона не зупинилася та не зупиниться", - вважає американський Сенатор Ангус Кінг.

Цікаво, що "злам" усіх фігурантів списку - то колосальна робота. В Associated Press зазначили, що навіть для обробки списку шість журналістів працювали вісім тижнів. Навіть якщо б вдалося зламати лише невелику частину електронних скриньок, це видало б терабайти інформації. До того ж, її довелося б перекладати з англійської, арабської, української, грузинської.

Отже, потрібні потужні ресурси для обробки отриманих даних - зазвичай, такі є в розпорядженні лише доволі багатих держав. Вважати, ніби від імені Росії діють якісь добровольці-одинаки - дуже наївно.