Боровся з сепаратистами і називав Росію агресором. Ким був депутат Самарський, якого вбили в Сєвєродонецьку

В ніч на п'ятницю, 3 листопада, на Луганщині вбили 55-річного депутата міськради від БПП Сєвєродонецька Сергія Самарського

Речник обласної поліції Тетяна Погукай повідомила, що тіло депутата знайшли 00:30 поблизу будинку №1 МЖК "Мрія" в Сєвєродонецьку. На тілі вбитого виявили ознаки насильницької смерті - в нього була розбита голова. Поліція почала кримінальне провадження за умисне вбивство.

Вдова Самарського розповіла, що востаннє розмовляла з ним ввечері 2 листопада близько 17:20, коли він йшов додому. За годину жінка виявила, що зв'язок із чоловіком втрачено. О 21:35, не дочекавшись чоловіка, вона звернулася до поліції. Правоохоронці одразу розпочали пошуки та невдовзі виявили тіло депутата.

Пізніше в поліції повідомили, що неподалік від тіла депутата знайшли ще один труп - невідомого чоловіка. Наразі правоохоронці з'ясовують причину смерті невідомого чоловіка та чи пов'язана вона зі вбивством Самарського.

Ким був і чим займався Сергій Самарський

Фото з місця вбивства

Сергій Самарський народився у Сєвєродонецьку, служив у радянській армії, в 1988 році закінчив факультет обчислювальної техніки Харківського інституту радіоелектроніки, а в 2001 - Міжрегіональну Академію управління персоналом за спеціальністю "правознавство". Він працював інженером, директором підприємств "Фортуна", "Фриз ЛТД" і юридичної фірми "Фагот".

Чоловік балотувався в депутати Верховної Ради VII скликання, до 2014 року очолював місцевий виборчий штаб "Батьківщини", а в 2015 році його обрали депутатом міськради Сєвєродонецька від БПП. Самарський також балотувався на пост мера міста, але програв вибори.

У Сергія Самарського залишилися дружина, двоє синів і донька.

Політична позиція вбитого

Сергій Самарський

Сергій Самарський відкрито висловлював проукраїнську позицію та критикував режим Януковича. Під час окупації Луганщини російськими терористами його викрали на очах у матері та сина і відвезли "на підвал" у захоплену будівлю СБУ, де протримали кілька діб.

Політик неодноразово виносив на обговорення міськради Сєвєродонецька питання визнання Росії агресором, яке врешті ухвалили в 2016 році.

Після початку війни на Донбасі Самарський протистояв "Опозиційному блоку" в регіоні. За кілька місяців до вбивства його було призначено радником міського голови Казакова, а після звільнення з посади секретаря міськради "опоблоківця" Ігоря Буткова головною кандидатурою в секретарі вважали Самарського.

Зазначимо, що місто Сєвєродонецьк було захоплено проросійськими терористами з початку 2014 року, але було визволено українськими військами 22 липня 2014 року.

Імовірні мотиви вбивства політика

Екс-очільник області Ірина Верігина заявила, що, на її думку, Сергія Самарського вбили за проукраїнську позицію. Інший колишній керівник Луганщини - Георгій Тука - заявив, що мотивами вбивства можуть бути політична діяльність Самарського або бізнес.

Позафракційний нардеп Сергій Шахов, який розпочав політичну діяльність із Луганщини та знав убитого, заявив, що Сергія Самарського вбили через розслідування ним корупційних схем в області на 70 млн грн.

"Самарського вбили за те, що він знав і вже "нарив" багато фінансових і корупційних схем у Сєвєродонецьку за час відсутності мера, коли депутати від "Опоблоку" мера звільняли. 60-70 млн грн було вкрадено. Компанія "Таол" відмивала гроші в Сєвєродонецьку", - сказав Шахов у ефірі Еспресо.TV.

Нардеп Шахов також назвав убивство Самарського спробою залякати інших сєвєродонецьких депутатів.

У БПП зажадали від правоохоронців якнайшвидшого розслідування вбивства та зазначили, що останнім часом його діяльність була спрямована саме на протистояння "Опоблоку".

У поліції заявили, що розглядають кілька версій, проте основною є версія вбивства за політичними мотивами. Також опрацьовують версії, пов'язані з розбійним нападом і бізнес-інтересами Самарського.