В Саудівській Аравії за хабарі схопили 49 принців та міністрів. Чому ці арешти - не про боротьбу з корупцією

Блискавична боротьба з корупцією в Саудівській Аравії тільки здається гарним прикладом. Чому не варто її наслідувати

Уже кілька днів український сегмент Facebook вирує від новин про арешт саудівських принців, їхніх родичів та бізнес-друзів за корупцію. Ось, мовляв, прекрасний приклад боротьби з нечистими на руку можновладцями.

Більше того, саудів підтримав президент США Дональд Трамп. У своєму Twitter він оголосив, що впевнений у діях короля Салмана і його сина, спадкоємця престолу крон-принца Мохаммеда. "Вони точно знають, що роблять. Деякі з тих, з ким суворо повелись, "доїли" їхню країну роками", - написав Трамп.

Але саудівський прецедент - зовсім не той випадок, який треба брати за зразок. Знавці країни говорять, що причини арешту далекі від боротьби з корупцією. Та й загалом спосіб організації роботи державного апарату в Саудівської Аравії не варто наслідувати тим, хто звик до демократії.

Країна короля Сауда

Саудівська Аравія на сьогодні - чи не єдина справжня монархія. Не така, як у Таїланді чи Великій Британії, а реальна, де слово правителя - закон, а владу передають у спадок. Важлива складова саудівської монархії - домінування ісламу в усіх сферах життя.Тож корупціонером там буде той, на кого вкаже король.

За певні злочини там можуть привселюдно відрубати голову - в 2016 таким чином було страчено 150 людей.

Це також чи не єдина країна, назва якої утворена від імені її засновника - короля Абдулазіза ібн Сауда. Сьогодні сім'я Саудів нараховує приблизно 7000 членів, що дозволяє їй контролювати всі гілки влади та важливі бізнес-структури. Але як і в кожній королівській сім'ї, там існує конкуренція між родичами різних гілок.

Нинішній король Саудівської Аравії Салман ібн Абдул-Азіз зламав традицію наслідування трону, коли призначив спадкоємцем свого сина, Мохаммеда ібн Салмана. Раніше влада переходила від брата до брата. Так сталося, зокрема, і в 2015 році, коли помер король Абдалла й трон перейшов до короля Салмана. Крон-принц Мохаммед, зважаючи на солідний вік свого батька, якому вже 81, поводиться як хазяїн престолу.

Часи зараз у Саудівської Аравії непрості. Головне джерело доходів - нафта, ціна якої впала і лежить на рівні $55-65 за барель. Один із ключових конкурентів Іран після зняття санкцій стрімко набирає силу.

Сауди витрачають великі кошти на війну в Ємені, війну в Сирії, підтримку Єгипта. Днями додалась ще одна проблема - у Лівані підтримуваний Ер-Ріядом прем'єр-міністр Саад Харірі заявив, що боїться за своє життя і подав у відставку. Саудівська Аравія втрачає вплив ще в одній країні регіону.

"Мохаммед змушений швидко діяти, аби взяти ситуацію повністю під свій контроль. Принци з конкуруючих кланів мали власне бачення подальшої моделі розвитку країни", - розповів сайту Еспресо заступник директора Центра близькосхідних досліджень Сергій Данилов.

Антикорупція як спосіб боротьби з конкурентами

Арешт 11 принців, 38 колишніх міністрів, їхніх заступників та бізнесменів за корупційні діяння насправді не має відношення до боротьби з корупцією, вважає Сергій Данилов.

"Йдеться про боротьбу за владу двох груп в саудівському істеблішменті: кланом Салмана (нинішнього короля. - прим. Авт.) і Азізами, які були пов'язані з попереднім королем та розраховували на більші дивіденди", - пояснив він.

Справді, серед затриманих - двоє старших синів попереднього короля Абдалли - принци Мітаб і Туркі. За кілька днів до цього Мітаба звільнили з посади командувача Національною гвардією.

Ще одна прикметна деталь - король Салман створив Антикорупційний комітет, який очолив його син, крон-принц Мохаммед, за кілька годин до того, як почались арешти. Він отримав карт-бланш на те, щоб розслідувати, заарештовувати, забороняти поїздки або заморожувати активи тих, кого вважатиме корумпованим.

Затриманих принців тримають у номерах Ritz Carlton Ер-Ріяді та інших п'ятизіркових готелях, стверджує Associated Press. За словами генпрокурора країни, це лише перша фаза. За його словами, вже проведено допити й зібрано велику кількість доказів.

За дивним збігом обставин, за два дні після арештів у вертольоті розбився принц Мансур - син принца Мукріна бін Абдель Азіза. Останній цікавий тим, що очолював Службу загальної розвідки і був крон-принцем. Саме він мав би наслідувати престол після смерті короля Салмана, бо є його молодшим братом. Проте, як вже згадувалось, король Салман зламав традицію та призначив спадкоємцем свого власного сина, який зараз проводить "боротьбу з корупцією".

У чому звинуватили затриманих

Незважаючи на те, що повний список арештованих не оголошувався, вже є витоки інформації про те, кого ж саме затримали та в чому їх звинувачують.

Помітна постать серед заарештованих - мільярдер Ал-Валід бін Талал. Він контролює інвестиційну компанію Kingdom Holding і є одним з найбагатших людей у світі, володіє великими пакетами акцій News Corp, Citigroup, Twitter і багатьох інших відомих компаній.

Що не менш важливо, бін Талал контролює супутникові телевізійні мережі з мовленням на країни Близького Сходу. Тобто в його руках знаходилась потужна пропагандистська машина. Талала звинуватили у відмиванні грошей, хабарництві та вимаганні грошей в чиновників.

Принца Мітаба, який командував Нацгвардією, звинуватили в розтраті, найманні "мертвих душ" та передачі державних контрактів своїм компаніям. Серед таких була угода вартістю $10 млрд на постачання рацій та бронежилетів. Такі ж звинувачення висунуто принцу Туркі, а на додачу його вважають винним у зловживаннях під час будівництва метро.

Екс-міністра фінансів Ібрагіма аль-Асафа звинуватили в розтраті при реконструкції Великої Мечеті Мекки. Арештовано також брата покійного терориста Усами бін Ладена, голову будівельної групи Binladin Бакра бін Ладена. У чому його звинуватили поки що невідомо.

Те, що боротьба з корупцією слугує приводом для зачистки, звісно, не означає, що арештовані - безневинні ягнята. Для членів королівської родини закони завжди діють інакше, аніж для інших. Але й близькі до головного антикорупціонера крон-принца Мохаммеда люди навряд чи кришталево чесні.

Його прізвище фігурує в розслідуванні Paradise Papers. З документів, які потрапили до рук журналістів, випливає, що крон-принц намагався сховати в офшорах свою розкішну яхту Serene. Її він купив у російського мільярдера Юрія Шефлера в 2016 році за $456 млн.

Збій в монархічній системі

Зараз саудівські ЗМІ твердять, що низка арештів - це чітка ознака того, що крон-принц дотримується своєї обіцянки реформувати країну, зняти залежність економіки країни від нафти та лібералізувати деякі аспекти ультраконсервативного саудівського суспільства.

Справді, Мохаммед намагається орієнтувати країну на роботу з сучасними комп'ютерними технологіями. Нещодавно були скасовані деякі суворі правила - наприклад, жінкам дозволили керувати автомобілями та відвідувати стадіони.

Тим часом рада клериків зробила публічну заяву, зміст якої зводиться до того, що боротьба з корупцією - це обов'язок ісламу. Таким чином вони надали арештам релігійне підґрунтя. Це важливо для країни з архаїчним державним апаратом.

"Арешти принців пов'язані з проблемою політичного устрою Саудівської Аравії, в якій архаїчна система передачі влади підважує весь політичний лад і створює проблеми зі стабільністю та прогнозованістю країни", - зауважує Сергій Данилов.

Саудівська Аравія стрімко втрачає позиції на Близькому Сході, і тому, хто керуватиме нею, потрібна міцна сконсолідована влада. Але це не означає, що приклад боротьби з корпуцією по-саудівськи вартий наслідування. Тим більше, що головний антикорупціонер, як свідчать журналістські розслідування, навряд чи може вважатись кришталево чесним.