"Шахтар" провалив матч з "Наполі". Які шанси донеччан на вихід до плей-офф Ліги чемпіонів

Донецький "Шахтар" програв у 5-му турі групового раунду Ліги чемпіонів італійському "Наполі" та поки що не зміг гарантувати собі участь у плей-офф

Глухий кут для "Наполі"

"Шахтар" підійшов до матчу з "Наполі" у вигідному турнірному становищі. За два тури до завершення групового раунду донеччани мали 9 очок та займали у турнірній таблиці друге місце, слідом за англійським "Манчестер Сіті", у якого було 12 пунктів. "Наполі йшов третім та відставав від донеччан на 6 балів. Це означало, що у двох останніх турах команді Паулу Фонсеки достатньо набрати лише 1 очко, аби вийти до 1/8 фіналу Ліги чемпіонів.

На гру у Неаполі тренер "Шахтаря" зміг виставити оптимальний склад – після дискваліфікації у центр захисту повернувся Ярослав Ракицький, який вийшов на поле у дуеті з Іваном Ордецем. Щоправда, надійність цієї пари також викликала занепокоєння, оскільки оборона провалила останній матч чемпіонату України проти "Олександрії", якій донеччани поступилися з рахунком 1:2 та зазнали другої поразки у сезоні в Прем'єр-лізі.

Італійські пріоритети

Головний тренер "Наполі" Мауруціо Саррі, навпроти, кількох основних виконавців приберіг – у запасі залишилися півзахисники Аллан та Жоржінью. Основний центральний захисник Каліду Кулібалі не грав через дискваліфікацію.

Пояснити такий раціональний крок тренера можна тим, що неаполітанці цього сезону зробили ставку на чемпіонат Італії, де вони зараз лідирують. А перед грою з "Шахтарем" провели у Серії А виснажливий матч проти "Мілану", який виграли 2:1. Та й експерти підкреслювали, що у "Наполі" занадто коротка лава запасних, аби ставити великі завдання одразу у кількох турнірах.

Обнадійливий початок

Так чи інакше, "Шахтар" від кадрових перестановок у складі суперника отримав небагато зиску. "Наполі" із самого початку матчу заволодів ініціативою і почав створювати біля воріт Андрія П’ятова небезпечні моменти.

Хосе Кальєхон міг забити швидкий гол, але не реалізував вихід один на один – голкіпер вчасно залишив ворота та заблокував удар. Ще раз П'ятов врятував донеччан після помилки правого захисника Богдана Бутка та удару Лоренцо Інсіньє з лінії карного майданчика.

Попервах багато вдавалося у атаці й "Шахтарю", який у кількох моментах стрімко переходив із оборони у атаку. Команда Фонсеки ледве не відкрила рахунок після перехоплення у центрі поля форварда Факундо Феррейри, який моментально переадресував м’яч Фреду, той пасом врозріз вивів один на один Тайсона, якому у вирішальну мить забракло точності. Добре пробивав із меж карного майданчика і Марлос, але надійно зіграв голкіпер італійців Пепе Рейна.

Цілковита безпорадність

Весь позитив було вичерпано по перерві. "Наполі" додав, а у "Шахтаря" гра у атаці остаточно розлагодилася. Бернард, Марлос та Тайсон діяли занадто прямолінійно та більше проблем господарям поля не створювали.

"Наполі" раз по раз користався помилками донеччан у обороні. Команда Саррі відкрила рахунок на 56-й хвилині, коли Інсіньє змістився з лівого флангу у центр та відмінно пробив у самісіньку дев'ятку.

Другий гол у ворота П’ятова забив Петр Зеліньски, який зламав оборону, зігравши у стінку з Крісом Мертенсом та пробивши із лінії воротарського майданчика. А ще за дві хвилини справу до розгрому довів сам Мертенс – після кутового П'ятов зреагував на удар головою Рауля Альбіоля, м'яч полетів на дальню штангу, де чатував бельгійський форвард, який з близької відстані головою вразив ворота.

Вирішальний матч

"Шахтар" програв 0:3 та дозволив "Наполі" наблизитися до себе на відстань у 3 очки. У заключному турі 6 грудня донеччанам необхідно вигравати на своєму полі у "Манчестер Сіті". У вівторок англійці перемогли вдома голландський "Фейєноорд" – 1:0, набрали 15 очок та гарантували собі перше місце у групі. Тож, вірогідно, головний тренер "МанСіті" Хосеп Гвардіола виставить на матч з донеччанами напіврезервний склад, який грав 21 листопада й проти команди з Роттердаму.

"Шахтарю у матчі проти англійців, які вже вирішили усі свої завдання, достатньо зіграти внічию, аби потрапити до плей-офф Ліги чемпіонів. Якщо донеччани програють, то врятувати їх може "Фейєноорд", у разі якщо вдома відбере очки у "Наполі".

Нижче третього місця у групі F "Шахтар вже не опуститься, тож якщо з рук донеччан таки вислизне путівка до 1/8 Ліги чемпіонів, то вони продовжать виступи у плей-офф Ліги Європи.