Чемпіон паралімпієць отримав 15 років за вбивство своєї дівчини. Він майже переконав усіх, що зробив це випадково

Паралімпійський чемпіон Оскар Пісторіус розбив своє життя та кар'єру чотирма пострілами, які вбили його дівчину, південноафриканську модель

Судова епопея Оскара Пісторіуса тягнулася кілька років, і за нею, як за серіалом, спостерігав весь світ. У п'ятницю, 24 листопада, суд вирішив, що 6,5 року за вбивство - замалий строк, і подвоїв покарання до 15 років.

Чим знаменитий Пісторіус

Під час Олімпійських ігор 2012 року Оскаром Пісторіусом пишалася вся Південна Африка та й світ загалом. Він першим у світі зі спортсменів з інвалідністю вийшов на бігову доріжку разом зі звичайними спортсменами.

І хоча медаль не отримав та навіть не пробився у фінал, але продемонстрував залізну волю до життя та перемог.

Пісторіус на біговій доріжці в Лондоні. Фото: AP

Південноафриканський спортсмен страждає на вроджену аномалію, через яку в 11-місячному віці йому ампутували обидві ноги нижче коліна. Але він спромігся стати бігуном - на змаганнях він користувався протезами із вуглецевого волокна.

У 2004 році він отримав золоту медаль на Паралімпійських іграх в Афінах. Окрім бігу Пісторіус цікавився також регбі, крикетом та боротьбою. За свої успіхи він отримав прізвисько "Бігуна по лезу" (Blade runner) та найшвидшої людини в світі без ніг.

Вбивство Ріви

Кар'єра Пісторіуса обірвалася на День святого Валентина 2013 року. Чотирма пострілами через закриті двері ванної кімнати він убив свою подругу Ріву Стенкамп. У суді спортсмен стверджував, що вбивство було ненавмисним, а жінку він прийняв за грабіжницю.

Справу ускладнювало те, що не було жодних свідків того, що відбулося. Суд мав покладатися лише на дані експертів та опосередковані докази.

Оскар Пісторіус та Ріва Стенкамп. Фото: Reuters

Наприклад, свідки говорили, що чули звуки сварки, а потім якогось гуркоту. Захист Пісторіуса наполягав, що то кричав сам спортсмен, наляканий вторгненням у його будинок. А гуркіт - то був звук зламаних ним дверей ванної кімнати після пострілів.

Прокурори наполягали, що Пісторіус убив Ріву з ревнощів. І що він взагалі не повинен був стріляти, хто б не був за дверима, бо знав, що може вбити людину. Крім того, він не зробив попереджувального пострілу.

Місцями процес нагадував "мильний серіал", де кожен може вболівати за свого героя.

Пісторіус ходив по залу суду на культях без протезів, щоб продемонструвати свою вразливість. Його знудило там же, прямо в залі, особливо коли медексперт описував характер вогнепальних поранень Ріви

Спочатку слідство повірило Пісторіусу, і вирок був м'який: 5,5 року за ненавмисне вбивство. За рік його випустили на волю за умовно-достроковим звільненням. Суддя говорив, що Пісторіус щиро кається у скоєному та є гарним кандидатом на реабілітацію.

Прокуратура вважала вирок занадто м'яким і подала апеляцію. Обвинувачення вказувало на часті сварки пари і навіть бажання дівчини розійтись. Влітку 2016-го вбивство визнали навмисним, і Пісторіус отримав строк у шість років.

Читайте також: Вбивці, ґвалтівники та грабіжники. 10 зірок спорту, які стали злочинцями

Але й цього прокуратурі видалося мало й була подана друга апеляція. І ось Верховний апеляційний суд вирішив, що спортсмен і справді мало отримав. Строк подовжили до максимального, який дають у Південно-Африканській Республіці за вбивство, - 15 років.

З нього відмінусували термін, який Пісторіус уже провів за ґратами, і вийшло, що йому доведеться просидіти додаткові 13 років.

У захисту Пісторіуса ще є шанс зменшити строк, подавши апеляцію до Конституційного суду - найвищу інстанцію в ПАР. До речі, за два дні до вироку, в середу, спортсмену виповнився 31 рік.

Представник сім'ї Стемкамп заявив, що задоволений рішенням суду, назвавши його "справедливістю для Ріви". "Це кінець дороги, і тепер кожен може рухатись вперед", - додав він.