"Двигун вимкнувся, ми падали і це вже був не сон". Історія футболістів "Шапекоенсе", які вижили у авіакатастрофі

Футболісти бразильського клубу "Шапекоенсе" Джексон Фолльманн, Алан Рушель та Еліо Нето дивом врятувалися у авіакатастрофі, тепер їм аплодує "Камп Ноу"

Рік тому, 28 листопада у Колумбії розбився літак із бразильською футбольною командою "Шапекоенсе" на борту. Із 77 пасажирів вижило лише шестеро, серед яких троє футболістів - Джексон Фолльманн, Алан Рушель та Еліо Нето.

Клуб з невеличкого бразильського міста Шапеко прямував на найважливіший матч у своїй історії. У фіналі Південноамериканського Кубку Судамерікана він мав грати з колумбійським "Атлетико Насьоналем".

Але літак авіакомпанії La Mia, який виконував рейс з Болівії до колумбійського міста Медельїн, не дотягнув до аеропорту 18 км - закінчилося пальне.

Що розповіли врятовані

Дивом врятовані після авіакастрофи воротар команди Джексон Фолльман та захисники Алан Рушель і Еліо Нето пізніше розповіли The Players Tribune подробиці трагедії.

Перед польотом атмосфера у команді була невимушеною - футболісти безтурботно теревенили, грали у карти, слухали музику. Лише Еліо Нето зізнався, що за кілька днів до вильоту до Колумбії, йому наснилася авіакатастрофа і він був стривожений.

А потім все повторилося у реальності. "Двигун вимкнувся, погасло світло, ми падали і це вже був не сон", - пригадує Нето.

Читайте також: Команди, які пішли у небо. 5 жахливих авіакатастроф за участю спортсменів

За словами Фолльмана, після того, як у салоні стало темно, пасажирам нічого не пояснили. Лише незадовго до катастрофи стюардеса повідомила, що літак буде приземлятися та попросила пристебнути ремені безпеки. Коли усі зрозуміли, що літак падає, багато хто почав вголос молитися.

Алан Рушель

Фолльманн отямився у лісі та почав з останніх сил благати про допомогу. Навколо чувся стогін людей, які ще залишалися живими. Але, коли поліція та рятувальники дісталися до постраждалих, багато хто з них вже помер. Фолльманн теж перебував у важкому стані - він втратив праву ногу, а ліва трималася лише на сухожиллях.

Алан Рушель вижив завдяки тому, що незадовго до падіння перейшов із хвоста лайнера у іншу його частину. Він дивом уник паралічу - осколок кістки зупинився у міліметри від кісткового мозку та не зачепив його.

Еліо Нето опритомнів у лікарні та нічого не міг пригадати про катастрофу. Лікар сказав йому, що він травмувався під час матчу, тому гравець кілька днів намагався дізнатися, як закінчилася гра.

Нето знайшли останнім, він провів під уламками вісім годин. Один з рятувальників почув стогін футболіста, який вмирав. Аби довезти чоловіка до лікарні знадобилася година і у нього практично не було шансів.

Фолльман, Рушель та Нето поступово одужали. Усі вони зізнаються, що найстрашнішим для виявилися зовсім не травми, а усвідомлення, що усі їхні друзі загинули.

Клуб продовжує жити

"Атлетико Насьональ" одразу після трагедії запропонував вручити Кубок Судамерікана "Шапекоенсе". Конфедерація футболу Південної Америки погодилася та проголосила бразильську команду володарем трофею.

7 грудня 2016 року, коли у Шапеко мав відбутися повторний матч між "Шапекоенсе" та "Атлетико Насьоналем" бразильські вболівальники вщерть заповнили трибуни та вшанували пам’ять футболістів.

Сама команда не припинила існування. З різних причин до Колумбії не полетіли семеро футболістів - хтось був травмований, а хтось не потрапляв до складу. Аби укомплектуватися повністю "Шапекоенсе" запросив молодь та гравців із нижчих дивізіонів і продовжив виступати.

Як Рушель, Нето та Фолльманн повернулися у футбол

Після реабілітації приєдналися до команди Алан Рушель, Еліо Нето та Джексон Фолльманн. Вони втрьох з'явилися на полі 7 серпня перед товариським матчем проти "Барселони" на "Камп Ноу".

А Рушель навіть взяв участь у зустрічі та вивів "Шапекоенсе" з капітанською пов'язкою. Коли футболіста замінили - стадіон проводжав його оваціями, стоячи.

Попри те, що втратив праву ногу, повернувся до тренувань і Фолльманн. Він ще влітку почав пробіжки з протезом, а зараз вже стоїть у воротах. 25-річний футболіст вирішив продовжити кар'єру та тепер мріє стати воротарем паралімпійської збірної Бразилії.

Джексон Фолльманн