Багаті люди більше забруднюють планету. Науковці пояснюють, чому

Багаті люди викидають в атмосферу більше вуглецю, навіть якщо здають сміття на переробку, не використовують поліетилен та купують лише органічні продукти

Матеріал - адаптований переклад статті Wealthier people produce more carbon pollution — even the “green” ones Девіда Робертса для VOX.

Глобальне потепління має інший масштаб, ніж інші екологічні проблеми. Це також не історія про одного забруднювача чи набір продуктів. Це стосується усіх людей на Землі.

Це робить цю проблему занадто складною, щоб її швидко вирішити. Дуже серйозні речі повинні змінюватись впродовж дуже довгого часу, а люди не зовсім звикли думати наперед. 

Відчуття такої масштабності це те, що змушує нас поєднувати зміни в кліматі із власним способом життя.

Існує дуже багато причин дотримуватись способу життя, яке не шкодить навколишньому середовищу. Свіжі органічні продукти дуже корисні. Переробка та скорочення відходів зменшує кількість звалищ. Піші прогулянки та велосипеди роблять вас щасливішими та здоровішими.

В дослідженні, яке було опубліковане в червні 2017, йдеться про те, що люди, які намагаються жити екологічно свідомим життям, приносять мало користі для екології.

Німецькі вчені проаналізували попередні дослідження, які свідчать про абсолютно протилежні висновки.

Одна лінія досліджень орієнтована на те, що керує екологічною поведінкою. Вчені з’ясували, що це не особливий набір вірувань про світ, а самоідентичність. Люди, які називають себе "зеленими", всіляко захищають середовище і це зовсім не сюрприз.

Самоідентифікація, за даними вчених, сприяє захисту навколишнього середовища та енергозбереженню краще, ніж інші фактори, такі як соціально-економічний стан.

Читайте також: Людство втрачає ніч. Що таке світлове забруднення та чим воно загрожує

Інше дослідження показало протилежні результати: основним фактором, який визначає вклад людини у захист екології, є її дохід. Після цього другим пунктом є географія, різні соціально-економічні показники (вік, рівень освіти і т.д) та розмір сім'ї. “Зелена” самоідентифікація відноситься до останньої частини списку.

У новому дослідженні вчені проаналізували дані опитувань 1000 людей. Висновки вчених ще раз підтвердили попереднє дослідження. Як виявилось, заможні люди, які самоідентифікують себе як “зелені" використовують більше енергії та більше забруднюють атмосферу.

Це не означає, що еко-свідомі люди не скорочують споживання енергії та викидів вуглекислого газу. Вони це роблять, але не так багато. І негативний вплив на екологію збільшується одночасно зі збільшенням достатку.

До речей, які також шкодять навколишньому середовищу, відносять життєву площу на душу населення, енергію для побутової техніки, вживання м’яса, використання машини.

Усі багаті люди, навіть ті, хто намагається піклуватись про середовище, споживають та використовують більше. 

Схожі дослідження провели в 2012 та 2013 році в Норвегії та довели аналогічне.

Ніщо з цього не повинно викликати здивування. Людське життя дуже сильно залежить від людей навколо. Ми живемо серед людей та робимо те, що і вони, їмо те, що і крутимось так само, як і вони.

Якщо подумати, що має зробити середній клас, щоб зменшити викиди вуглецю в атмосферу. То по-перше, відмовитись від подорожей. Ніколи не літати та здебільшого пересуватись на велосипеді або пішки. Також відмовитись від м’яса та жити в маленькій квартиру в густо населеному районі.

Дуже мало людей, навіть які називають себе екологічно свідомими, не хочуть відмовлятись від усіх цих речей та робити свій спосіб життя таким радикальним.

Окрім практичної сторони, існує також і соціальна. Адже такий спосіб життя розходиться із тим, який пропагують ваші рідні та однолітки. А це не легко, особливо якщо ваш рахунок в банку дозволяє багато чого.

З багатством приходять більші можливості для споживання.

Саме тому, багаті люди (10% від усього населення) викидають в атмосферу половину відходів в усьому світі.

Згідно з дослідженням 2015 року.

І що цікаво: це відходи, які прямо поєднані із стилем життя. Однак навіть якщо жителі усіх штатів США різко змінять свій спосіб життя та скоротять викиди газу в атмосферу до базового рівня, цього не буде достатньо, щоб вирішити проблему зміни клімату.

І навіть відверто радикальний спосіб життя немає ніякого значення для екології, якщо ці зміни не множаться на мільйони.

Якщо уявити зміни, які можуть серйозно вплинути на глобальне потепління, то вийде щось приблизно таке: більшість найбагатших людей світу притримуються такого способу життя, який навіть для середнього класу здається аскетичним. А це важко уявити.