Все, що сьогодні відбувалось із Саакашвілі. Фоторепортаж

5 грудня співробітники СБУ спільно з ГПУ затримали екс-голову Одеської області, лідера "Руху нових сил" Міхеіла Саакашвілі, але потім політика звільнили його прибічники

Зранку, 5 грудня ГПУ із залученням спецпідрозділу "Альфа" провела обшуки у квартирі екс-губернатора. Згодом Саакашвілі піднявся на дах будинку, де вів перемовини з ймовірними правоохоронцями. Політик казав, що якщо до нього торкнуться, він стрибне із даху.

Генпрокурор України Юрій Луценко звинуватив Саакашвілі в отриманні $500 тисяч від російського бізнесмена Сергія Курченко, який пов'язаний з "організованим злочинним угрупованням" Віктора Януковича, колишнього президента України.

За версією ГПУ, Саакашвілі використовував ці гроші щоб захопити державну владу в Україні. Як доказ Генпрокуратура оприлюднила запис телефонної розмови близького до Саакашвілі Северіона Дангадзе з наближеною до Курченка особою.

Співробітники СБУ піднялися на дах і силоміць відвели політика в автомобіль. Весь цей час їм заважали прихильники Саакашвілі, які блокували вхід в будинок.

Читайте також: Феєричне затримання Міхеіла Саакашвілі. Все, що відомо

Під час цього один з прибічників Саакашвілі під будівлею влаштував сутички з правоохоронцями: він облив себе бензином та поліз на газову трубу будинку, і почав стріляти з невідомого предмета по правоохоронцям. Втім, його зняли з труби та затримали. 

В результаті сутичок постраждали кілька правоохоронців, а автомобіль із затриманим Саакашвілі було заблоковано.

Тоді на  вулицю Трьохсвятительську, де перебував мікроавтобус із затриманим політиком, прибув додатковий загін спецназівців. Це спровокувало ще одну сутичку. 

Прибічники Саакашвілі намагалися пробитися до автобуса, де його утримують, через що правоохоронці застосували про них сльозогінний газ.

Прихильники Саакашвілі після зіткнень з поліцією звільнили його з мікроавтобуса. Екс- президент Грузії піднявся по сходах будинку і виступив перед натовпом: він закликав прихильників йти до будівлі Верховної Ради з вимогою про імпічмент.

Генпрокурор України зажадав відправити Саакашвілі під домашній арешт, але політика поки так і не змогли заарештувати.

Прихильники Саакашвілі хочуть виставити наметове містечко під стінами парламенту. Сам він виступив із заявою, що звинувачення генпрокурора про зв'язки з Росією "нахабна брехня з метою дискримінації опозиції в Україні".

фото: REUTERS