Феєричне затримання Міхеіла Саакашвілі. Все, що відомо

5 грудня затримали та вручили підозру екс-президенту Грузії, лідеру "Руху нових сил" Міхеілу Саакашвілі, який у 2015-2016 рр. очолював Одеську область

Наприкінці листопада Державна міграційна служба продовжила на три місяці термін законного перебування Саакашвілі в Україні. А вже зранку 5 грудня Генпрокуратура спільно зі спецпідрозділом "Альфа" прийшли до політика з обшуками.

Слідчі дії проходили в помешканні екс-президента Грузії - в квартирі по вулиці Костьольна, 7 в Києві.

Інформацію про обшуки спочатку підтвердила Еспресо.TV речниця генпрокурора Лариса Сарган, згодом - речниця СБУ Олена Гітлянська. 

"Служба безпеки проводить лише супроводжуючі дії. Спецпідрозділ СБУ забезпечує слідчі дії Генпрокуратури", - повідомила Гітлянська. При цьому вона не уточнила, про яке саме кримінальне провадження йдеться.

Також про обшуки заявив соратник Саакашвілі Давид Сакварелідзе, закликавши прибічників збиратися біля будинку політика.

"У Саакашвілі вдома ламають двері. Вулиця Костьольна, 7, кв. 32", - написав він.

Під час слідчих дій Саакашвілі піднявся на дах будинку і, за даними ЗМІ, погрожував стрибнути вниз, якщо до нього торкнуться правоохоронці.

Політик заявив, що справа проти нього сфабрикована і це "наказ Путіна".

"Я висловлюю обурення у зв'язку з тим, що режим Порошенка з Путіним мають на меті затримати мене і передати олігархам у в'язницю в Україні чи Грузії. Це наказ Путіна. Вони фабрикують всі дані, щоб ніхто в Україні не говорив проти олігархів. Це виконання наказів Путіна... Я закликаю не допустити мого викрадення", - заявив Сакашвілі.

Сутички та заблокований в авто Саакашвілі

Одразу після слідчих дій правоохоронці вивели Саакашвілі з будинку, посадили в автомобіль та спробували вивезти. Але їм завадили прибічники політика. 

Між ними та правоохоронцями розпочалися сутички. Біля входу до будинку зібралося від 30 до 50 силовиків, деяки з них мали нашивки СБУ.

Під час протистоянь один з чоловіків облив себе бензином та поліз на газову трубу будинку. Він почав стріляти по правоохоронцях. Втім, його зняли з труби та затримали. 

Згодом сутички трапилися неподалік помешкання Саакашвілі - біля Олександрівського костелу.

Прибічники заблокували рух бусу, в якому везли Саакашвілі. Згодом стало відомо, що вони заблокували проїзд вулицею Трьохсвятительською. Сам Саакашвілі станом на 11.30 годину ранку знаходився у бусі. 

Час від часу проходили сутички між правоохоронцями та прибічниками політика. Останні - це люди у камуфляжній формі, які називають себе колишніми військовими. За інформацією кореспондента Еспресо.TV, правоохоронці затримали вже щонайменше двох людей. 

Як повідомив директор департаменту комунікації МВС Артем Шевченко, в результаті сутичок між прихильниками Саакашвілі та правоохоронцями постраждали люди. 

За його словами, низка прибічників політика перешкоджають слідчим діям у центрі міста. Нацполіція та Нацгвардія забезпечує порядок на місці подій, де відбуваються сутички.

За що Саакашвілі загрожує до 5 років тюрми

Після обшуків ГПУ та СБУ вручили підозру Саакашвілі. За словами його адвоката Павла Богомазова, політика "підозрюють у сприянні поваленню державного ладу".

У прес-службі СБУ повідомили, що Саакашвілі насправді затримали у рамках кримінального провадження, відкритого за статею "сприяння учасникам злочинних організацій та укриття їх злочинної діяльності".

Санкція статті передбачає позбавлення волі на строк від трьох до п'яти років.

Правоохоронці у присутності адвоката Саакашвілі оголосили йому про підозру в скоєнні злочину. Згодом його допитають слідчі.

Співпраця з Курченком-Януковичем

Генпрокурор України Юрій Луценко звинуватив Саакашвілі у співпраці з членами банди Януковича, в першу з чергу олігархом-втікачем Сергієм Курченком, якого називають "гаманцем" Януковича. 

"За їхні гроші Саакашвілі та наближені до нього особи фінансували акції протесту, метою яких було захоплення державної влади в Україні, а також сприяння членам банди Януковича-Курченка у зупиненні їхнього кримінального переслідування та відновлення контролю над активами, які вони отримали в Україні", - наголосив Луценко.

За його словами, особа, наближена до Саакашвілі, а саме громадянин України Северіон Дангадзе нібито за узгодженням с Саакашвілі, звернулася через довірену особу до Курченка.

"Нами зафіксовано отримання з російського боку до оточення Саакашвілі близько півмільйона доларів. Приблизно половину суми було вручено Дангадзе під контролем українських спецслужб", - зауважив Луценко.