300 років русифікації. Які українські слова ми віддали Росії

24 грудня, 2017 неділя
19:33

Українська мова – самородок чи виродок. Чого більше в розмовній українській - власне українського, радянщини, русизмів чи суржику

Все більше українців свідомо обирає українську мову. За останнім переписом, який відбувся, правда, ще у 2001 році, українську мову вважають рідною 32,6 млн. респондентів (67,5 % населення України), зараз, звісно, ця кількість збільшилася. 

І якраз на цьому етапі не обходиться без крайнощів. Навіть власне українські слова вважаються русизмами (останнім часом часто термін "русизм" замінюють на "росіянізм"), кальками з російської мови, відголосом радянщини, хоча часто це буває зовсім не так.

У полоні стереотипів

Багато з тих слів, які ми вважаємо російськими, насправді українські. Приміром, слово "город" зустрічається ще в 1693 році в "Думі про козака Голоту" - "У городі Килії татарин сидить бородатий...". Або в назвах міст – "Вишгород",  "Городок", "Городище" тощо.

Якраз церковнослов’янське  "град" - неповноголосе, що характерне російській мові, а "город" зберігає суто українське повноголосся. Але для того, щоб ніхто не запідозрив нас у вживанні русизмів, ми використовуємо польське слово "місто".  

Або слова із закінченням на -я чи  -ая.  "Стоїть гора високая" написав ще Глібов, і ця пісня народна, тобто і слова, й ідея пісні визнані народом. Загалом український фольклор дуже багатий на слова з подібними закінченнями, які ми вважаємо російськими: "Зеленеє жито, зелене", "Ой наливайте повнії чаші". Та й, власне, держава УНР називалась не "Народна" республіка, а "Народня".
null
Або ще січові стрільці співали "Лента за лентою набої подавай". Але слово "лента" для нас - русизм, і ми самі винні в цьому. 

 "Слово про Ігорів похід" (кінець ХІІ ст.) - ціла історична "мовна енциклопедія". У ньому відбито і повноголосся (ворота, голова, полонені, хороброе), і є слова, які ми нині вважаємо русизмами  (господине, велить), і дієслова з м'якими закінченнями -ть (велить, плачуть).

Зараз багато дослідників мови вважають, що багато лексики виникло на українських теренах значно раніше, ніж, приміром, на російських.

Але вона була привласнена старшим братом або по праву старшинства, або в радянський період, коли відбувалася загальна русифікація. І через це особливо наполегливі борці за чистоту української мови намагаються таких слів уникати.

Трохи з історії мови

Звичайно, щоб вважати такі слова власне українськими і сміливо вживати їх, краще мати наукові підтвердження тому, що вони наші. З приводу виникнення української мови загалом також існує багато думок, зокрама дві такі концепції:

  • концепція академіка Юрія Шевельова — українська мова безпосередньо виділилася з праслов’янської мови;
  • концепція російського мовознавця Олексія Шахматова — українська мова виникла зі спільноруської прамови, від якої походять й інші “руські мови” (російська та білоруська).

"Зачіпка" в даному випадку - в твердженні,  що українська мова належить до групи слов’янських мов, основою якої, у свою чергу, стала давньоруська мова.

Бо зараз, відкриваючи нове в історії Київської Русі, уже важко погодитися з тим, що в Київській Русі відбулося етнічне єднання трьох народів, про що нам досить переконливо розказували в школі.

Адже різні території Київської Русі хоч і переділялися досить часто, жили осібно. Об’єднувала східних слов’ян влада київського князя і функціонування службовців та військових, які мали контактувати з усіма верствами населення, але основна ж маса населення була міцно пов’язана зі своєю територією і мовою.

Учений Василь Кобилюх у своїх книжках наводить докази того, що українська мова сформувалася в Х-IV тисячоліттях до нашої ери.

Тому походження найважливіших українських слів слід шукати саме в санскриті, а не в російській, німецькій, турецькій, грецькій та інших мовах, які виникли значно пізніше. Самим свідченням того, що праукраїнська мова поширилася по всій земній кулі, є давні топоніми й гідроніми, які збереглися до наших днів.

Багатьох у цьому зв'язку зацікавить книга Степана Наливайченка “Індоарійські таємниці України”, у якій також говориться про давність української мови. 

Вживаючи слово, яке може видатися, приміром, русизмом, добре було б знати, де вперше це слово виникло і чи не поцупили його в нас на якомусь етапі загальної русифікації. 

null

Самородок чи виродок? Чому дехто цурається своєї мови

Знову ж таки, певна ідеологія навіть на рівні підсвідомості залишає свій глибокий слід у поглядах.

Ще російський вчений Михайло Погодін проштовхував у наукові кола думку про «зіпсованість» української мови через литовсько-польське насилля, вплив цих мов на українську, бо вважав, що після татаро-монгольської навали все населення Київської Русі пішло на північ, а  Україну заселили вихідці з польських земель.

Відтоді прихильники такої думки почали вважати українську мову зіпсованим діалектом російської мови.

Тоді з’являються такі цитати, як "Літературна мова Малоросії XVI—XVII століть - це якийсь виродок серед мов південноросійської, церковнослов’янської та особливо польської".

І навіть Солженіцин у своїй брошурі "Как нам обустроить Россию" визначає українську мову не інакше, як "спотворена ненародна мова, нашпигована німецькими та польськими словами". 

Володимир Селезньов у книзі «Мовні війни» комплексно розглянув ці та інші мовні питання, міфи про «зіпсованість» української мови полонізмами, «галицизмами», неологізмами тощо.

Українська мова - не наріччя

Звичайно, і мовознавці, й небайдужі українці розуміли справжню суть власної мови і говорили про це. 

"Багато російських учених твердили, ніби українська мова - то тільки наріччя мови російської, а польських - наріччя польської. Це чисто суб’єктивні політичні твердження, на науці не оперті. Народ чи нація постає з племен, племена з родів; так само постає й мова зі своїх племінних говірок. Зрештою, термін язик-мова, наріччя, говірка — це все умовні терміни, для окреслення яких нема сталого змісту, нема й ясної межі між ними". І. І. Огієнко (отець Іларіон),  український вчений, митрополит УАПЦ, політичний, громадський і церковний діяч, мовознавець, лексикограф, історик церкви.

 Радянська мова

Останні зміни до правопису були запропоновані  в 1999 році, але вони так і не були затверджені. І ці, що внесені, і нові, які нині пропонують мовознавці, звісно, покращать позицію української мови і її міць.

А головне – знімуть комплекс меншовартості мови, бо відновлять її місце на мовній мапі світу. Це станеться і тому, що запропоновано внести в правопис ті зміни, які були скасовані в процесі радянізації мови.  

У нас були слова на "и" : индик, инший, иней. Ці слова виключили з мови русифікатори, бо в російській мові нема слів на букву "и", є лише на букву "і".   

У Грушевського "Історію України-Руси", а не Русі. Так само тоді казали "крови", "любови", "смерти". Це наші споконвічні форми. Тепер в цих словах в кінці ми пишемо "і", бо в російських словах там теж пишеться "і".

І хоч у нас кажуть, що українська літературна мова - це мова Шевченка, але є навіть цілий словник мови Шевченка на 10 000 слів, який містить чимало таких слів, які зараз відсутні у мові. Знову ж таки - через наше незнання або комплекси.

Помилкові русизми

Чималий пласт слів Шевченка, Котляревського, Лесі Українки і Франка виключили зі словників у 1917-1933 роках. Їх також помилково почали вважати русизмами або суржиком.  

 "Суржик - це власне і є мова, насичена русизмами і навпаки - русизм є тим елементом, що перетворює мову на суржик. Об'єктивним критерієм приналежності чи неприналежності слова до тієї чи іншої мови вважається словник". Вікіпедія

Запозичення, русизми і суржик – також поняття різні.  

Суржик спотворює мову, бо слово на суржику не відноситься до жодної. Чи слово "понятно" замість "зрозуміло" є русизмом чи суржиком? Те саме про "поняв?" та "зрозумів?" або "скільки врем'я" замість "котра година?". 

Бути правим чи мати рацію? Їхати в метро чи у метрі?

Такі й подібні приклади - чудовий доказ тому, що ми, українці, думаємо над тим, що і як уживати в мовленні. 

 Ось як це відбувається в наукових колах. Олександр Пономарів (Культура слова: мовностилістичні поради, 2003, с. 148-149) та Іван Вихованець (Розмовляймо українською, 2012), кажуть, що "бути правим" – це калькований вислів з російської мови. У значенні "мати слушну думку" найближчі його відповідники в українській мові – мати рацію та ваша (твоя) правда.

Інша частина мовознавців з цим не погоджується ( відома їхня дискусія ще з 2011 р.). Їх не влаштовує те, що мати рацію – це найкращий відповідник до русизму "бути правим", оскільки ключове слово у фразеологізмі-відповіднику – рація – запозичене з латині.

Прихована мовна війна

У час незалежності були дві спроби повернути українській мові її споконвічні риси. Поставили на голосування 32 українських риси мови. Запитували в людей, чи хотіли би вони повернення, приміром, букви "ґ" ?

Звісно, багатьох українців влаштовує все, як є, і будь-які зміни їх не те що лякають, але напружують. Тому з 32 рис споконвічної української мови поки що повернуті лише 10.

Тому так багато мовних питань і досі залишаються відкритими – на рівні дискусій, суперечок, а то і війни. Мовна війна, нехай і прихована, триває. І завершити її може наше покоління, просто вивчивши історію своєї мови, занурившись у її джерела і усвідомивши всю важливість наявності власної мови, а не запозиченої деінде чи насильно нав'язаної. Так, це величезна робота, але рідна мова того варта.

Тетяна Зінченко

Теги:
Читайте також:
Київ
+8°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.26
    Купівля 39.26
    Продаж 39.76
  • EUR
    Купівля 41.9
    Продаж 42.74
  • Актуальне
  • Важливе
2024, вiвторок
16 квітня
06:59
Напада на священника у Сіднеї
У Сіднеї чоловік влаштував різанину в церкві: поранено 4 людей, поліція заявила про теракт
06:55
Кіліан Мбаппе, Ліга чемпіонів, ПСЖ
"Барселона" - ПСЖ, "Борусія" - "Атлетико": де дивитися матчі-відповіді 1/4 фіналу ЛЧ
06:51
ЗСУ, мобільні вогневі групи ППО
Нічна атака "шахедів": Повітряні сили знищили усі 9 ворожих БПЛА
06:38
Кислиця
"Категорично відкидаємо божевільні звинувачення": Кислиця в Радбезі ООН пояснив мету провокацій Росії на ЗАЕС
06:26
На фото: Зброярка фільму "Іржа" Ганна Гутьєррес-Рід
Убивство українки Гатчінс: реквізиторку засудили до 18 місяців тюрми
05:59
Конгрес США
Конгрес США ввів нові санкції щодо Ірану у відповідь на атаку на Ізраїль
05:56
NASA шукає дешевий і швидкий спосіб повернути на Землю зразки породи з Марсу
05:33
технології світ
Зі статей у вікіпедії видаляють дані про санкції щодо дочок Путіна, російських чиновників і бізнесменів
04:39
Пентагон
У Пентагоні назвали потребу України у ППО "терміновою"
04:11
світ Греція кокаїн кримінал
Поліція Греції у вантажівці виявила майже 60 кг кокаїну вартістю понад €2 млн
03:43
Ізраїль, ЦАХАЛ
Ізраїль завдав повітряних ударів по базах "Хезболли" в Лівані
03:15
США і Канада розширили санкції проти Білорусі
02:47
Оновлено
шахед
Росія запустила по Україні "шахеди". Ситуація в ніч на 16 квітня
02:34
Частина, яка, схоже, була зроблена в Китаї в січні, була в іранському безпілотнику
У Білому домі пояснили, чому не збивають іранські дрони в Україні, як це зробили в Ізраїлі
02:06
Рафаель Маріано Гроссі
Гроссі в Радбезі ООН заявив про зростання ризику для Запорізької АЕС через обстріли
01:53
війна з Росією нафта ППО безпілотник
"Фантастична рентабельність": Литвиненко пояснив ефект від ударів дронами по території РФ
01:25
Білий дім, освітлений синім і білим кольорами
Білий дім проти окремого законопроєкту про допомогу Ізраїлю без України
00:57
Оновлено
грузія
У Тбілісі триває мітинг проти ухвалення закону про "іноагентів": поліція затримала 14 людей
00:36
зернова угода ,експорт зерна, Одещина, економіка
Україна, РФ й Туреччина домовлялись про судноплавство в Чорному морі, але угода зірвалась у березні, - Reuters
2024, понедiлок
15 квітня
23:59
Байден
США віддані безпеці Ізраїлю, припиненню вогню і звільненню заручників, - Байден після іранської атаки
23:52
Оновлено
Павло Петриченко
На фронті загинув військовослужбовець і громадський діяч Павло Петриченко
23:28
Петр Фіала
Чехія прагне надати Україні 300 тис. снарядів і законтрактувала вже 180 тис., - Фіала
23:07
Естонія
РФ вислала естонського дипломата у відповідь на дії Таллінна щодо представника російської дипмісії
22:34
Олена Зеленська зустрілася з королевою Данії Мері
22:20
Прем'єр-міністр Греції Кіріакос Міцотакіс
Удар РФ по Одесі під час візиту делегації Греції: прем'єр Міцотакіс назвав атаку акцією залякування
21:57
Очільник СБУ Василь Малюк
У РФ заявили, ніби заочний арешт голови СБУ Малюка оскаржив його "захист", спецслужба прокоментувала
21:36
Ексклюзив
військовий квиток, мобілізація
Влада "похоронила" мобілізацію одним реченням в законі, - офіцер ЗСУ Лапін
21:31
Ексклюзив
Дмитро Разумков
"Бійці на фронті деморалізовані тим, що їх кинули": нардеп Разумков про питання демобілізації
21:29
Оновлено
Норвегія
Зеленський зустрівся з головою МЗС Норвегії Барт Ейде та заявив про завершення підготовки безпекової угоди
21:18
ЄС - Україна
Допомога в 50 млрд євро: Єврокомісія схвалила план реформ для України
20:23
Ексклюзив
"До оточення далеко, але наміри ворога чітко простежуються": полковник запасу ЗСУ про ситуацію в Часовому Яру
20:08
ракета Х-59
Росіяни вдарили балістикою по Кіровоградщині
20:03
OPINION
Галина Пагутяк
Київські відьми читають Булгакова
20:00
Конгрес США
Пакет допомоги Україні та Ізраїлю: 91 конгресмен закликав спікера Джонсона внести законопроєкт для "негайного голосування"
20:00
Огляд
переможні новини
Переможні новини 782-го дня війни: в Криму уразили російський командний пункт, Норвегія передасть оновлені F-16, які можуть бити глибоко в тил ворога
19:52
Оновлено
Металіст 1925 - Дніпро-1
УПЛ: "Дніпро-1" не втримав перемогу над "Металістом 1925", результати інших матчів 24-го туру та турнірна таблиця
19:29
ЗСУ
Протягом доби на фронті відбулося 87 бойових зіткнень, на Бахмутському напрямку ЗСУ відбили 27 атак РФ, - Генштаб
19:22
Українське Дунайське пароплавство завершило 2023 з рекордним прибутком в 719 млн грн
Українське Дунайське пароплавство завершило минулий рік із рекордним прибутком
19:19
Володимир Зеленський
"Не потрібна активація 5-ї статті НАТО, достатньо політичної волі": Зеленський провів Ставку щодо ситуації в енергетиці та на фронті
19:17
Україна ЄС
У ЄС заявили, що надають Україні все, про що вона просить для захисту від ракетних атак РФ
Більше новин