Українська шахістка не поїхала до Саудівської Аравії, щоб не носити абайю. Історія про те, коли принципи важливіші за титули

Українська шахістка Анна Музичук відмовилася носити арабський одяг у Саудівській Аравії та втратила титули чемпіонки світу з рапіду та бліцу

23 грудня найсильніша українська шахістка Анна Музичук заявила, що вирішила не їхати на чемпіонат світу з рапіду та бліцу до Саудівської Аравії через те, що у цій країні порушуються права жінок.

"Через кілька днів я втрачу обидва чемпіонські титули. Просто тому, що вирішила не їхати до Саудівської Аравії. Не грати за чиїмись правилами, не носити абайю, не ходити із супроводом на вулицю і взагалі не відчувати себе вторинною істотою", - написала Музичук на своїй сторінці у Facebook.

Абайя – це довга традиційна арабська сукня з рукавами. У Саудівській Аравії у ній у громадських місцях зобов’язані ходити усі жінки. Виняток не робиться навіть для іноземок, що й обурило Анну Музичук.

Рапід та бліц – різновид шахів зі скороченим контролем часу. У рапіді на усі ходи відводиться 60 хвилин, а у бліці лише 10 хвилин.

27-річна Музичук зазначила, що відчуває себе дуже погано, але готова боротися за свої принципи і пропустити турнір, який міг би принести більше грошей, ніж десяток турнірів разом узятих.

Солідарні сестри

Не поїхала на чемпіонат світу, який з 26 до 31 грудня відбувається у Ер-Ріяді й рідна сестра української шахістки – Марія Музичук. Вона взагалі пропускає другу поспіль світову першість.

У березні цього року 25-річна Марія не грала на чемпіонат світу з класичних шахів у Ірані зі схожої причини. У Тегерані від шахісток вимагали виступати з покритою хіджабом головою.

Музичук на це категорично не погодилася та пропустила змагання. Хоча її присутність на турнірі була вельми бажаною – Марія у 2015 році ставала чемпіонкою світу, перемігши у фіналі росіянку Марію Погоніну.

Читайте також: Українка у хіджабі. Хто така віце-чемпіонка світу з шахів Анна Музичук

Минулого року українка у Львові захищала титул у матчі проти китаянки Хоу Іфань, але відстояти його не змогла. А у наступному фіналі, уже зіграла Анна Музичук, поступившись у Тегерані іншій китаянці – Тань Чжунь.

Анна Музичук не вперше у кар’єрі виявляє принциповість. Ще у юному віці вона через фінасовий конфлікт з Федерацією шахів України змінила громадянство та до 2014 року виступала за Словенію. Саме під словенським прапором Музичук у 2014 році вперше виграла чемпіонат світу з бліцу.

Скандальний чемпіонат

Скандал із Анною Музичук не єдиний, який супроводжує чемпіонат світу у Ер-Ріяді. За день до початку змагань Катарська шахова асоціація заявила, що Саудівська Аравія відмовилася видавати спортсменам візи. Також організатори заборонили піднімати на турнірі катарський прапор.

Саудівська Аравія звинувачення відкинула і заявила, що візи надала. Але це вже не має жодного значення, адже катарці на чемпіонат однаково не приїхали. Напруженість між двома країнами досягла піку у червні цього року, коли Саудівська Аравія розірвала дипломатичні відносини із Катаром, звинувативши державу в підтримці тероризму.

Не буде на чемпіонаті світу й ізраїльських шахістів, яким саудівці заборонили брати участь у чемпіонаті світу через конфлікт Палестини та Ізраїлю. Дипломатичні відносини між Саудівською Аравією та Ізраїлем також не підтримуються. 

Небачені призові

Цікаво, що у Саудівській Аравії мають пройти чемпіонати світу з рапіду та бліцу й у 2018 та 2019 роках. Ізраїльтяни вже звернулися до Міжнародної шахової федерації (FIDE) з проханням перенести змагання до інших країн. Якщо цього зроблено не буде, то Ізраїль подасть на FIDE до Міжнародного спортивного арбітражного суду.

Читайте також: Чому Україна тепер найсильніша шахова держава світу

Чому FIDE проводить чемпіонат світу у Саудівській Аравії, якщо це викликає стільки суперечок пояснити також можна. Країн, охочих організовувати такі турніри у світі не багато. Водночас, саудівці забезпечили небачений раніше призовий фонд у $2 млн, який став рекордним у цьому виді шахів.

Переможці відкритого турніру з рапіду та бліцу де зіграють чоловіки та жінки отримають по $750 тис. Чемпіонки світу серед жінок в обох дисциплінах збагатяться на $250 тис. Проведенням турніру особисто опікується наслідний принц Мухаммед ібн Салман. А ім'я його батька - короля Саудівської Аравії міститься у офіційний назві змагань – чемпіонат світу з рапіду та бліцу - короля Салмана.