Відкрити бізнес, зареєструвати авто чи отримати субсидію. Що можна буде зробити з телефону

Що можна буде зробити за допомогою Mobile ID, щоб не спілкуватися з чиновниками та не стояти в чергах

З 27 грудня 2017 року по 1 червня 2018 року група контрактних абонентів Київстар випробує роботу сервісу Mobile ID. А вже з 1 червня послуга стане доступною для всіх абонентів.

Які можливості це дає громадянам України

Що таке Mobile ID та як працюватиме

Mobile ID – це сервіс, що дозволяє абоненту використовувати свій мобільний телефон зі встановленою у ньому SIM-картою як засіб для електронної ідентифікації.

Це спрощує доступ до адміністративних і комерційних сервісів, дає можливість отримувати документи та ставити на них цифровий підпис без відвідування державних установ.

Для цього не потрібно освоювати особливі технології, адже всі необхідні дані (електронний цифровий підпис (ЕЦП), ідентифікаційний код, паспортні дані та будь-яка інша особиста інформація) “записують” на SIM-карту.

З 2016 року в Україні офіційно працює спосіб ідентифікації через BankID. Це дозволяє авторизовуватися на державних сайтах та порталі державних послуг iGov. За допомогою BankID можна підписувати петиції, замовляти довідки, реєструвати автомобіль чи земельну ділянку, реєструвати бізнес.

Читайте також: Що в Україні тепер можна зробити онлайн: Записатися до лікаря, оформити субсидію, зареєструвати бізнес

Mobile ID - це ще одна можливість уникнути черг та бюрократії, біганини кабінетами, щоб підписати довідки. До того ж, якщо банківські акаунти мають не всі, мобільний є практично в кожного.

Власнику Mobile ID достатньо буде ввести свій пароль та пароль, який він отримав на телефон від мобільного оператора.

Коли запрацює та що для цього потрібно

Починаючи з 2000 року, подібні сервіси впроваджені в більшості країн ЄС, а також в Молдові, Азербайджані та Казахстані.

В Україні впровадження цього сервісу гальмувалося через відсутність законодавчих підстав. В грудні 2016 Кабмін підтримав ініціативу мобільних операторів про впровадження системи Mobile ID.

На початку 2017 року набув чинності закон "Про внесення змін до деяких законів щодо усунення адміністративних бар'єрів для експорту послуг". Закон зняв проблему "мокрих" печаток та актів виконаних робіт у спілкуванні з банківськими установами. А восени Рада ухвалила закон "Про електронні довірчі послуги".

Першим про намір тестувати Mobile ID оголосив Київстар. З 27 грудня до 1 червня група контрактних абонентів Київстар випробовуватимуть сервіс.

З 1 червня можливість користуватися Mobile ID від Київстар з’явиться у всіх громадян.

З середини 2018 року про намір запустити Mobile ID виданню LIGA.net оголосив Vodafone Украина. В lifecell збираються тестувати Mobile ID впродовж січня-березня, а потім обіцяють комерційний запуск.

Для підключення сервісу Mobile ID абонент повинен здійснити заміну SIM-карти на нову, з посиленим захистом. При собі потрібно мати паспорт та ідентифікаційний код.

Читайте також: В Україні хочуть продавати SІМ-карти за паспортом. Це тоталітаризм чи боротьба з шахраями?

Заміна картки та підключення послуги здійснюється магазині “Київстар” у Києві по вул. Хрещатик, 13. Згодом мережа спеціалізованих точок підключення до Mobile ID від Київстар повинна розширитися.

Питання ціни за послугу поки відкрите. Заступник голови Держагентства з питань електронного урядування Олексій Вискуб повідомив виданню “Економічна правда”, що можливі два варіанти оплати:

Так виглядатиме SIM-картка з Mobile ID  
Джерело: Олексій Вискуб

Що можна робити з Mobile ID та чи безпечно це

За час дослідної експлуатації Mobile ID від Київстар користувачі матимуть можливість користуватися лише двома системами електронних послуг:

Та згодом перелік послуг обіцяють розширити. Відповідно до доручення прем'єр-міністра, всі органи влади повинні забезпечити інтеграцію Mobile ID у свої електронні сервіси.

За допомогою технології Mobile ID користувачі мобільного зв'язку зможуть ставити електронні підписи до документів, здійснювати оплату послуг, отримувати доступ до захищених електронних документів. Згодом завдяки Mobile ID можна буде навіть голосувати на виборах.

"Ідентифікатор Mobile ID повинен забезпечити дистанційність, прозорість і якісний сервіс, чого б це не стосувалося — банку, лікарні, освіти, соціальної допомоги, державних послуг, землі, будівництва.

Людина повинна за допомогою свого телефону замовити та отримати послугу від держави без контакту з чиновниками. Це буде велике досягнення, в тому числі — в боротьбі з хабарництвом".

Про це заявив прем'єр-міністр Володимир Гройсман на засіданні Кабміну.

Логічно, що поширення персональних даних викликає запитання щодо безпеки. В Київстар переконують, що переживати не варто.

Адже особистий ключ на SIM-картці неможливо скопіювати або видалити. Щоб пройти ідентифікацію потрібно ввести два паролі. Перший призначений для доступу до SIM-картки, другий — для доступу до особистого ключа. Навіть якщо телефон із SIM-карткою вкрадуть, доступ до Mobile ID буде обмеженим. До того ж його можна заблокувати.

 Читайте також: Весь світ дізнався про подружні зради 30 млн людей. Як хакери викрадають те, що люди найбільше приховують

Можливою небезпекою є викрадення даних внаслідок хакерських атак. Залишається сподіватися на посилення захисту персональних даних з боку мобільних операторів. Адже відмовлятися від електронних послуг - крок у минуле.