14 потужних серіалів 2017-го, від яких не відірвати очей

Повернення серіалу легендарного режисера Девіда Лінча та жорстка сатира про те, як технології псують суспільство

Еспресо.TV зібрав зарубіжні серіали, якими захоплювалися у 2017 році.

Твін Пікс (3 сезон) / (Twin Peaks)

Компанія: ABC

Існує з: 1990

Про що серіал: Серіал відомого режисера Девіда Лінча "Твін Пікс" повернувся. 25 років потому після подій в оригінальному "Твін Піксі", у серіалі з’явилося багато сюжетних ліній, і майже усі сходяться до спецагента ФБР Дейла Купера. Події відбуваються у однойменному місті, а також у Лас-Вегасі та Південній Дакоті.

Більшість героїв серіалу залишилося: це і помічник шерифа Хоук, і Одрі Хорн, і Гордон Коул з Альбертом Розенфілдом. А Куперів взагалі двоє: один одержимий злими намірами, а інший позбавлений розуму, але володіє неабияким талантом. Тепер колишній агент намагається стати собою, глядачу ж залишається лише спостерігати за ним.

У серіалі багато ліричних відступів і загадок, відповіді на які Лінч, здається, давати не збирається.

Далі буде? Цей сезон може стати останнім, та режисер Девід Лінч не виключає, що може з’явитися продовження.


Велика маленька брехня (Big Little Lies)

Компанія: Netflix

Існує з: 2017

Про що серіал: На вечірці сталося вбивство. Однак ні ім’я вбивці, ні навіть жертви глядачам не називають. Усе, що відомо – це те, що до нього причетні Мадлен Макккензі, Селеста Райт і Рената Клейн. Впродовж усього серіалу автори знайомлять глядача із особистим життям та взаємовідносинами жінок, які повинні дати зрозуміти, як усе дійшло до трагічної смерті.

Після того, як виринули історії про сексуальні домагання із голлівудським продюсером Гарві Вайнштайном, актором Кевіном Спейсі та іншими знаменитостями, на ТБ усе частіше порушували тему фемінізму.

"Велика маленька брехня" став серіалом, який найбільш влучно показав домашнє насилля, про яке мовчать мільйони жінок. І якщо із жертвами Вайнштайна та інших незрозуміло, чому жертви мовчали, то цей серіал дасть вичерпну відповідь.  

Далі буде? "Велика маленька брехня" планувався як міні-серіал, однак зйомка наступного сезону планується на 2018 рік.


Мисливець за розумом (Mindhunter)

Компанія: Netflix

Існує з: 2017

Про що серіал: Два агенти ФБР їздять американськими в’язницями і записують інтерв’ю із серійними вбивцями – Едом Кемпером, на рахунку якого 10 жертв, Джеррі Брудосом, який вбив чотирьох, вбивцею вісьмох людей Річардом Спеком та іншими. На основі розмов агенти хочуть заснувати кримінальну психологію.

Якщо у детективних серіалах зазвичай усе іде однаковим шляхом, і у кожному сезоні агенти ловлять по одному злочинцю на серію, то у "Мисливцях за розумом" повністю відмовляються від такого сюжету. Об’єктом розслідування стає не сам злочин, а розум маніяка. Глядачам пропонують подивитися на життя вбивць та детективні розслідування під іншим кутом.

Далі буде? Про вихід другого сезону творці серіалу повідомили іще до появи першого.


Темрява (Dark)

Компанія: Netflix

Існує з: 2017

У 2019 році у німецькому провінційному містечку Вінден зникають діти і помирають птахи. Втрати жителі пов’язують із місцевою АЕС, яка знаходиться неподалік від міста. Події, що тут відбуваються, перегукуються із Чорнобильською катастрофою.

Також події пов’язують із загадковими печерами, які ніхто ніколи не досліджував. Можливо, саме у них є портал, який дозволяє подорожувати у минуле.

У центрі історії кілька ключових для міста сімей. Події охоплюють їх життя в різні періоди минулого і нинішнього. Зв'язок між сім'ями формується іноді абсолютно несподівано. Спроби розібратися в минулому, сьогоденні і майбутньому з одного боку захоплюють, з іншого – заплутують іще більше.

Далі буде? Наразі дата виходу серіалу невідома, та автори планують відзняти 2-ий сезон.


Гра престолів (7 сезон) / (Game of Thrones)

Компанія: HBO

Існує з: 2011

Про що серіал: Події відбуваються у вигаданому світі, який нагадує середньовічну Європу. В серіалі є кілька сюжетних ліній. У першій кілька впливових домів борються за Залізний Трон Семи Королівств або за незалежність від нього. 

Друга лінія присвячена принцесі-вигнанниці, яка є нащадком скинутої династії правителів, вона планує повернути престол. У третій лінії розповідають про древнє братство, яке охороняє державу від небезпеки з півночі.

У серіалі важко знайти чітко позитивних персонажів, а їхні вчинки деколи дивують (і часто не надто приємно). Не варто спішити виділяти улюблених героїв, адже вони можуть померти дуже несподівано.

Далі буде? Наступний сезон обіцяють показати у 2019 році. Він стане заключним і міститиме всього шість епізодів. Кожну серію творці "Гри престолів" обіцяють зняти як окремий повнометражний фільм.


Чорне дзеркало (4 сезон) / (Black Mirror)

Компанія: Netflix

Існує з: 2011

Про що серіал: Єдине, що пов’язує серії "Чорного дзеркала" між собою – це сучасні технології, які вливають на стосунки людей та жорстке висміювання теперішнього способу життя суспільства. Кожна серія – це окрема історія про різних людей, місця та час, у якому вони живуть. Актори у всіх епізодах теж різні.

Четвертий сезон "Чорного дзеркала" вмістив шість серій. У одній із них творці розповідають про керівника технічного відділу компанії, яка створила віртуальну гру. У реальному житті розробника ледь помічають, тому у віртуальному світі він стає справжнім жорстким босом. На борт космічного корабля він "витягує" людей із реального світу, використовуючи їхню ДНК.

У іншій серії йдеться про дочку та матір, яка прагне контролювати свою дитину. Вона погоджується на сумнівну ін’єкцію, яка дозволить слідкувати за донькою. На такий крок жінка зважилася після того, як мати втратила пильність і дівчинка зникла. Надмірний контроль призводить до важких стосунків у родині.

Далі буде? Чи зніматиметься далі серіал, наразі не відомо, адже крайній сезон "Чорного дзеркала" презентували 29 грудня 2017 року.


Корона (The Crown)

Компанія: Netflix

Існує з: 2016

Про що серіал: У першому сезоні "Корони" Єлизавета ІІ проходить шлях від смерті батька до успадкування трону. У ньому показують і непростий період стосунків королеви із чоловіком, герцогом Единбурзьким Філіпом.

У другому ж сезоні автори показують Суецьку кризу 1956 року, а також відставку третього прем’єр-міністра королеви Гарольда Макміллана після політичного скандалу, який відомий як "Діло Профьюмо".

Далі буде? Автори вже запланували зняти третій сезон серіалу.


Легіон (Legion)

Компанія: FX

Існує з: 2017

Про що серіал: Серіал від режисера "Фарго" Ноя Хоулі розповідає про Девіда Хеллера. Він - милий шизофренік, який лежить у лікарні і слухняно п’є пігулки. Та одного дня він розуміє, що із дитинства він глушив ними свої надможливості.

Те, що усім здавалося психологічним розладом, виявилось суперсилою, яку він прост не вмів контролювати. Навчитися управляти ними не так просто, адже пізніше виявляється, що у ньому живуть одразу кілька особистостей, у яких є свої суперсили, і всі вони однаково корисні.  

Далі буде? Прем’єру другого сезону назначили на лютий 2018 року.


Розповідь служниці (The Handmaid's Tale)

Компанія: Hulu

Існує з: 2017

Про що серіал: Драма із десяти серій, знятий за бестселером Маргарет Етвуд. У серіалі показують антиутопічний світ, де жінки позбавлені багатьох прав, а навколо – тоталітаризм і патріархат.

Усе відбувається у Республіці Галаад, яка постійно веде війну із сусідніми країнами. У майбутньому тільки одна зі ста жінок зможе мати дитину, тому у республіці жінок із простого народу відправляють у спеціальні табори, де їх готують до єдиної функції – зачаття і народження дітей для офіцерів, чиї дружини не спроможні це зробити.

Далі буде?: У травні 2017 його продовжили на другий сезон, тому на нього слід чекати вже цього року.


Кінь БоДжек (4 сезон) / (BoJack Horseman)

Компанія: Netflix

Існує з: 2014

Про що серіал: Події відбуваються у світі, який населений антропоморфними тваринами і людьми. БоДжек – зірка комедії, популярної наприкінці 80-х – на початку 90-х років. БоДжек переживаю кризу середнього віку. У спробах повернути колишню популярність, БоДжек намагається написати автобіографічну книгу, але не справляється зі своєю лінню. Тому він просить написати книгу Діану Нгуен. Між ними згодом виникає симпатія,

Далі буде? Вже вийшло 4 сезони серіалу, тому виключати появу іще одного не будемо.


Вавилон Берлін (Babylon Berlin)

Компанія: Sky 1

Існує з: 2017

Про що серіал: Дії e серіалі відбуваються в Берліні за кілька років до приходу Адольфа Гітлера. Але навіть тоді в столиці Німеччини було неспокійно: екстремісти, націоналісти і злочинці дають про себе знати. З усім цим доводиться боротись головному герою - комісару поліції Гереону Рату.

Нацисти влаштовують все більш радикальні сутички на вулицях, а злиденне життя робочого класу протиставляється розкішним вечіркам в клубах.

Крім цього в фільмі берлінські троцькісти готуються до першотравневих виступів - друкують листівки, брошури і за допомогою військових провозять з СРСР до Німеччини золото. Але за їх діяльністю уважно стежить радянське посольство в Берліні, а пізніше троцкістів розстрілюють сталіністи.

Далі буде? Чи знімуть іще один сезон, поки що невідомо. Та ми будемо сподіватись, що "Вавилон Берлін" матиме продовження.


Табу (Taboo)

Компанія: BBC One

Існує з: 2017

Про що серіал: Англія, початок XIX століття. Авантюрист Джеймс Делейні, якого вважали небіжчиком, повертається додому і вступає в протистояння з Ост-Індською компанією за право володіння стратегічно важливим островом.

Далі буде? Хоч автори хотіли зробити міні-серіал, та вже запланували другий сезон.


Американські боги (American Gods)

Компанія: BBC One

Існує з: 2017

Про що серіал: Загадковий містер Середа разом із колишнім ув'язненим на ім'я Тінь відправляються на пошуки так званих старих богів - американських персоніфікацій представників найрізноманітніших міфологій.

Їх привезли в США мігранти з усього світу, але без віри боги втратили свою силу і стали жити звичайним життям. Середа має намір зібрати їх і кинути виклик сучасним божествам - втіленням медіа, Інтернету і банківської системи.

Далі буде? Серіал одразу ж продовжили на другий сезон.


Дивні дива (2 сезон) / (Stranger Things)

Компанія: Netflix

Існує з: 2017

Про що серіал: Дії в серіалі розвиваються у вигаданому місті Хоукінс, в якому, як зазначає один із героїв, "ніколи нічого не відбувається". Вісімдесяті роки ХХ ст., холодна війна в самому розпалі, а все незвичне та підозріле здається роботою російських спецслужб.

Одного разу в місті загадково зникає 12-річний Вілл Байєрс. Мати зниклого хлопчика витрачає всі сили на його пошук. Звертається до начальника місцевої поліції та вони починають розслідування.

Читайте також: Найкращі серіали, які варто подивитися у 2018-2019 роках

Друзі Вілла теж відправляються на пошуки зниклого. В лісі вони зустрічають дівчинку з незвичайними здібностями, яка щось знає про їх зниклого друга. Згодом виявляється, що до зникнення хлопчика причетна секретна урядова організація.

Далі буде? "Дивним дивам" бути. Компанія запланувала зйомку третього сезону.