Новий допінговий скандал: Росія ризикує залишитися без 17 провідних футболістів на ЧС-2018

Російська збірна може зіграти на домашньому чемпіонаті світу без 17 провідних футболістів, яких підозрюють у вживанні допінгу

9 січня було оприлюднено імена 19 російських футболістів, допінг-проби яких найближчим часом перевірить ФІФА. Його опублікував відомий російський телекоментатор Олексій Андронов.

До списку потрапили Ігор Акінфєєв, Алан Дзагоєв, Віктор Файзулін, Денис Глушаков, Володимир Гранат, Сергій Ігнашевич, Максим Канунніков, Олександр Кержаков, Олександр Кокорін, Дмитро Комбаров, Олексій Козлов, Юрій Лодигін, Павло Могилевець, Олександр Самедов, Андрій Семенов, Олег Шатов, Георгій Щенников, Роман Широков та Юрій Жирков.

Читайте також: Білий прапор над Москвою. Чому виступи під олімпійськими знаменами - це стара російська традиція

Із цих гравців лише двоє завершили кар'єру - Кержаков та Широков. Решта футболістів є кандидатами на виступ на чемпіонаті світу-2018 у складі збірної Росії.

Слід зазначити, що офіційно імена підозрюваних у вживанні допінгу, за правилами ВАДА (Всесвітнього антидопінгового агентства) не розголошуються. Вони будуть оприлюднені лише у випадку доведення провини та дискваліфікації звинуваченого.

Як розгорталося слідство

Річард Макларен

Інформація про те, що російські футболісти підозрюються у вживанні допінгу вперше з'явилася у доповіді голови незалежної комісії ВАДА Річарда Макларена. У ній наводилися докази існування у російському спорті допінгової системи, підтримуваної на державному рівні.

Ця доповідь стала підставою для дискваліфікації із Олімпіади-2018 збірної Росії. До Ігор у південнокорейському Пхенчахані будуть допущені лише окремі російські спортсмени, не причетні до допінгових скандалів. Вони виступлять під нейтральним прапором.

Читайте також: Жеребкування ЧС-2018. Як Пеле, Марадона та інші зірки футболу опинилися у клубі шанувальників Путіна

У списку Макларена фігурували й імена 34 футболістів, які здавали проби у 2012-2013 роках. ФІФА ще влітку минулого року розпочала розслідування наведених ВАДА фактів. Врешті коло підозрюваних звузилося до 19 гравців. Їхні проби буде перевірено повторно.

Відомо, що у ВАДА підозрюють росіян у маніпуляціях із пробами, коли "брудні" зразки замінювали на "чисті". Власне за цією схемою збірній Росії була забезпечена перемога на Олімпіаді-2014 у Сочі. Наприкінці минулого року у росіян її відібрали, позбавивши їх через допінг чотирьох золотих медалей.

Якою була реакція

Віталій Мутко

У РФС (Російському футбольному союзі) наголосили, що жодна з допінг-проб російських футболістів перед чемпіонатом світу-2014 та Євро-2016 та Кубку конфедерацій-2017 не дала позитивного результату. Чистими виявилися й понад 200 аналізів, які здавали представники російських клубів під час єврокубкових змагань.

Читайте також: Розпил-Арена. Як Росія перемогла у чемпіонаті світу з корупції

Проте, у Росії висловлюють занепокоєння, що ситуація може розгортатися за "олімпійським" сценарієм. РФС пообіцяв ФІФА максимальне сприяння у розслідуванні. Найпоказовішим кроком стало усунення з посади президента РФС та керівника оргкомітету чемпіонату світу-2018 Віталія Мутка. Високопосадовця, який займає пост віце-прем'єра російського уряду та, за свідченнями інформатора WADA Григорія Родченкова, особисто курував систему зловживання допінгом.

Скидається на те, що прибравши одіозного чиновника, росіяни намагаються прибрати зайвий подразник для ФІФА.

Якими будуть наслідки

Ігор Акінфеєв

Якщо факти маніпуляцій з допінг-пробами російських футболістів буде доведено, то збірна Росії може виступити на домашньому чемпіонаті світу у значно ослабленому складі. Принаймні, семеро із підозрюваних є основними гравцями - Акінфеєв, Дзагоєв, Глушаков, Кокорін, Комбаров, Самедов та Жирков.

Без них росіяни на мундіалі ризикують зганьбитися навіть у найслабшій за складом групі, де їхніми суперниками стануть Саудівська Аравія, Єгипет та Уругвай.

Читайте також: Жеребкування ЧС-2018. Хто буде фаворитами та аутсайдерами чемпіонату світу з футболу

Врешті у цій справі багато залежатиме від ФІФА. Міжнародна федерація футболу останнім часом виявляла неабияку лояльність до організаторів чемпіонату світу-2018. Попри тиск цивілізованого світу, у Росії право на проведення турніру не відібрали.

ФІФА чітко продемонструвала, що на першому місці для неї стоїть фінансова складова турніру. Перенесення ж фінальної частини ЧС-2018 до іншої країни несло чимало ризиків. Серед них і судові позови від росіян, які витратили на організацію чемпіонату світу мільярди доларів.

І саме у цьому контексті варто зазначити, що ФІФА на чемпіонаті світу не потрібна слабка збірна господарів. Тож керманичі світового футболу вкотре можуть обрати комерційну доцільність, замість справедливості.