Статки $20 млрд та палац з 1,7 тис. кімнат. Історія футболіста, проти якого Мессі та Роналду - жебраки

Найбагатшим футболістом світу виявився 19-річний гравець англійського "Лестера" Фаїк Болкіах, який належить до монаршої династії Брунею і має статки $20 млрд

Коли мова йде про рейтинги найбагатших футболістів світу, то на думку передовсім спадають два імені - Крішітану Роналду та Ліонель Мессі. Але, виявляється, що на першому місці серед футбольних багатіїв не перебуває жоден з них.

Читайте також: Футболістів продають по 200 млн. Чому слід зупинити це божевілля

Найбільші статки має нікому не відомий 19-річний футболіст резервного складу англійського "Лестера" Фаїк Болкіах. На його рахунках лежить $20 млрд. Це в той час, як у Роналду $321 млн, а у Мессі - $295 млн (за даними Busines Insider UK).

Хассанал Болкіах

Джерело казкового багатства банальне: Фаїк Болкіах - член монаршої династії Брунею. Його дядько - Хассанал Болкіах - султан Брунею, яким він править вже 50 років. Батько футболіста Джефрі Болкіах - наслідний принц Брунею.

Нафта та розкіш

Про розкішний спосіб життя цієї родини ходять легенди. Журнал Vanity Fair стверджує, що у палаці султана є 1,7 тисяч кімнат, 257 ванних, власна мечеть та бенкетна зала на 5 тисяч гостей. Династія володіє 17 літаками, 150 будинками у 12 країнах світу.

Бруней є абсолютною монархією, державною релігією якої є іслам. Ніяких виборів та незалежних ЗМІ там немає. За порушення законів шаріату винних засуджують до побиття камінням та можуть відрубати руки.

Джефрі Болкіах

Замість демократичних цінностей громадяни отримують безкоштовну медицину та освіту, не платять податків на прибуток та мають пристойні доходи (у середньому близько $20 тис. на рік).

Шалені надходження до Брунею забезпечують величезні поклади нафти, експорт якої складає 90% ВВП держави. За даними Forbes, ще у 2012 році країна входила до п'ятірки найбагатших у світі. Однак після обвалу цін на нафту у 2014 році економічне становище Брунею дещо погіршилося.

Розпуста та повага

Правозахисники вказують на зворотній бік правління Болкіахів. Султана та його брата звинувачують у тому, що вони мають гареми із десятками неповнолітніх наложниць. Джефрі Болкіаха у 1990-х роках таблоїди взагалі називали "головним плейбоєм світу". А його яхта під назвою "Tits" ("Цицьки") була справжнім символом розпусти.

На святкуванні 50-річного ювілея Джеффрі Болкіаха співав Майкл Джексон. Для приватного концерту спеціально звели стадіон, а "Король поп-музики" за свій виступ отримав гонорар у $17 млн.

У світі на слабкості правителів Брунею у світі закривають очі. Султана Хассанала своїм соратником називав екс-президент США Барака Обама.

Султан Брунею та Барак Обама

Монарх регулярно відвідує прийоми у Букінгемському палаці на запрошення британської королеви. Тут варто пояснити, що Бруней є членом Співдружності націй, а цілковиту незалежність від Великої Британії отримав лише у 1984 році.

Мажор чи футболіст

Фаїку Болкіаху також не чужі королівські розкоші. У Instagram юнака вдосталь фото у розкішних апартаментах. Юнак полюбляє змагатися у аристократичне поло та пограти у м'яча із тигренятами.

Проте найбільшим захопленням Фаїка поки що залишається футбол.

"Я граю у футбол, відколи себе пам'ятаю. Мені завжди подобалося виходити на поле та бігати з м'ячем"

Фаїк Болкіах народився у США, а мрію стати професійним футболістом поїхав втілювати до Англії. Він починав грати за "Ньюбері". Випробовував сили у юнацьких академіях "Саутгемптона", "Арсеналу" та "Челсі", але надовго в жодній не затримався.

Читайте також: Сучасний футбол уже не той, що раніше. Як найпопулярніша гра перетворюється на нудне видовище

Перший великий трирічний контракт Болкіах уклав у 2015 році із "Лестером" - клубом який у 2016 році виграв чемпіонат Англії. У складі "Лисів" Болкіах у сезоні 2016/17 зіграв 5 матчів у Юнацькій Лізі УЄФА та забив у ворота бельгійського "Брюгге" гол. Виступає брунеєць на позиції правого вінгера, однак здатен зіграти і на протилежному фланзі.

Фаїк Болкіах (справа)

Наразі Болкіах залишається у складі молодіжної команди "Лестера". Втім, першою дорослою командою Фаїка може стати "Вулверхемптон", який лідирує у другому за силою англійському дивізіоні. Про інтерес до брунейця заявив тренер "Вовків" Нуну Ешпіріту.

Поки що спрогнозувати, чи вдасться спадкоємцю престолу проявити себе у великому футболі, складно. Зрозуміло лише, що у Брунеї Фаїк Болкіах точно беззаперечний футбольний авторитет. У свої 19 років він вже капітан національної збірної.