Померла солістка The Cranberries. Чому вона була такою особливою

Долорес О’Ріордан називали виконавицею одного хіта - найвідомішої пісні гурту Cranberries "Zombie". Але насправді у співачки було ще кілька відомих пісень, а гурт активно та успішно гастролював

Вокалістку The Cranberries знайшли мертвою у готелі в Лондоні 15 січня. Причини смерті поки невідомі. Рідні співачки нічого не коментують та попросили пресу залишити їх в спокої. Співачці було 46 років.

Відомо, що жінка страждала на біполярний розлад особистості, а останні роки у неї були проблеми зі спиною.

Біографія Долорес О'Ріордан

Співачка народилась в небагатій багатодітній сім’ї в Ірландії, у Долорес було ще 6 братів та сестер. Батьки дівчини були дуже консервативними та принциповими людьми, які дотримувалися усіх ірландські традиції. Те, що їх дочка хоче стати рок-зіркою в свій час провокувало чимало конфліктів в сім'ї.

З дитинства О'Ріордан грала на піаніно та дудочці, а також співала в церковному хорі. Пізніше навчилась грати на гітарі та мандоліні.

Майбутня співачка також займалась ірландськими народними танцями, а першу свою пісню написала в 12 років.

У 1990 дівчина у 18 років стала вокалісткою гурту The Cranberries та почала писати пісні для колективу. Вже у 1994 році вийшла їх легендарна пісня “Zombie”, яка і зробила гурт популярним. Композиція займала перші місця в національних музичних чартах Австралії, Франції, Німеччини, Бельгії та інших країн.

Виконавиця у своїх піснях завжди звертала увагу на гострі соціальні проблеми. Зокрема, пісня Zombie була написана під враженням від терактів, що сталися в Лондоні в 1993 році. О'Ріордан закликала світ боротися з війною у себе в голові.

Співачку називали "золотим квитком", який отримав гурт. Завдяки її неординарному голосу та цікавим аранжуванням, The Cranberries впізнавали та слухали. 

Також у 1994 році Долорес одружилась із тур-менеджером групи Duran Duran Доном Бертоном. Їх шлюб протримався до 2014 року. У пари народилось троє дітей.

Після весілля Бертон почав займатись гастролями The Cranberries. Ірландці стали однією із найуспішніших гастрольних груп Європи. Долорес писала нові хіти і гурт ставав все популярнішим.

У 2003 році О'Ріордан вирішила почати сольну кар’єру і гурт взяв творчу паузу.

Окрім того, Долорес писала музику для фільмів, зокрема записала пісню Ave Maria для фільму Мела Гібсона “Страсті Христові”.

В 2007 році вийшов дебютний сольний альбом "Are You Listening?". За чотири роки Долорес написала 32 пісні, з яких лише 12 увійшли в альбом.

У 2009 році вийшов другий сольний альбом, який отримав назву No Baggage.

У тому ж році співачка в інтерв’ю підтвердила, що The Cranberries знову разом і почали спільну роботу. А в 2011 вийшов ще один студійний альбом Roses.

З жовтня по грудень 2013 року О'Ріордан брала участь у третьому сезоні шоу The Voice of Ireland, де була тренером-наставником.

В 2017 році The Cranberries оголосили про початок світового турне, який мав охопити, зокрема, Велику Британію та США.

Однак у минулому році під час концертів у Європі, гурт був змушений скасувати інші виступи через проблеми зі здоров'ям у О'Ріордан. На сайті групи повідомлялося, що у співачки проблеми з спиною.

Гурт випустив 6 альбомів, збірник найкращих пісень та кілька окремих синглів. Кожен з кліпів гурту в YouTube набирає по кілька десятків мільйонів переглядів. А найпопулярніший має 661 млн переглядів.

Найвідоміші хіти гурту The Cranberries

Zombie

Найвідоміша пісня гурту і їх найперший хіт. О'Ріордан написала її після терактів у Лондоні, які вчинили бойовики Ірландської республіканської армії. 

Після виходу пісні бойовики заявили про кінець бойових дій. Малоймовірно, що це якось пов'язано з гуртом, але багато хто так вважає досі. 

Linger

Другий сингл з дебютного альбому The Cranberries. Пісня присвячена першому коханню Долорес - солдату, з яким вона всього 2 рази поцілувалася і який пішов служити в армію в Ліван.

 

 

Animal Instinct

Другий сингл з четвертого альбому гурту, який розповідає про важку долю материнства. Співачка згадувала, що ідея пісні прийшла до неї під час традиційного ранкового чаювання. Жінка прислухалася до своїх нових відчуттів і раптово усвідомила, що могла б убити будь-кого, хто б наважився завдати шкоди її дитині. 

 

 Dreams

Перший сингл дебютного альбому гурту. На цю пісню гурт зняв три кліпи і в трьох були дуже суттєві зміни. Також з цією композицією гурт вперше виступив на фестивалі Woodstock Revival в 1994 році.

 
Ode To My Family
 
Пісня була написана в період, коли група і О'Ріордан були на піку популярності.  У композиції вона згадує про своє складне дитиснтво. Ode to my family була написана в стилі колискової.
 
 

When You're Gone

Пісня з третього альбому гурту і, як писали критики, єдина хороша композиція із платівки.