То дружина купила. Навіщо депутати хочуть скасувати кримінальну відповідальність за незаконне збагачення

Кримінальні справи проти чиновників, яких підозрюють в незаконному збагаченні, частіше схожі на бразильський серіал, аніж на строге правосуддя. Та незабаром їх може не бути взагалі

У Верховній Раді зареєстрували законопроект №7499, яким депутати хочуть скасувати кримінальну відповідальність чиновників за незаконне збагачення.

Законопроект ініціювали народні депутати Владислав Данілін та Олександр Кірш з Народного фронту, Геннадій Чекіта та Андрій Шинькович від БПП.

Невинуваті

Нагадаємо, кримінальну відповідальність за незаконне збагачення в Україні встановлено з квітня 2011 року – Кримінальний кодекс доповнили статтею 368 “Незаконне збагачення”. Згодом положення неодноразово змінювалося. Остання зміна відбулася в лютому 2015 року для забезпечення роботи НАБУ та НАЗК.

Положення про кримінальну відповідальність було однією з вимог ЄС для виконання Плану дій з візової лібералізації, а також одним із зобов’язань України перед МВФ, закріпленного меморандумом.

Але четверо коаліційних депутатів вважають таку міру відповідальності несправедливою та неконституційною. В пояснювальній записці до законопроекту йдеться про те, що чинна редакція статті 368-2 КК України порушує конституційне право на презумпцію невинуватості.

Автори законопроекту вважають підхід, якщо слідчі порівнюють, скільки особа заробила за період та скільки всього надбала й при цьому доходів виявилося менше, “суто формальним”. Адже можна робити особі подарунки, при тому заключати договори про це усно. Окрім того, така особа може отримувати дивіденти від придбаних акцій.

Згідно з КК, наявність у чиновника статків, які не відповідають його офіційним доходам — це пряма ознака корупції, а отже — самостійний злочин. Тому в такому випадку відкривається кримінальна справа, в ході якої чиновник повинен доводити законність надбаного.

Якщо провину службовця доведуть, йому загрожує 2-10 років за ґратами. Автори ж законопроекту вважають, що це “взагалі є юридично абсурдним”.

Нагадаємо , за нинішнім законодавством чиновника чекає відповідальність навіть у разі, якщо він запише власну дорогу нерухомість на родичів (умовно, тестя чи сестру), але залишатиметься її фактичним власником.

Законотворці з цим незгодні. Якщо потрібно давати показання стосовно себе, членів сім'ї чи близьких родичів, то таким чином взагалі ігнорується конституційне право “не свідчити проти себе та близьких родичів”, впевнені депутати.

Читайте також: Чому корупція більше вбиває Україну, ніж війна з Росією

Також творці законопректу вважають, що стаття кримінального кодексу повинна поширюватися лише, якщо активи здобуті незаконно. А як особа ними розпорядиться, КК обходити не має:  

“... Способи подальшого розпорядження цими активами не мають кримінально-правового значення (як, скажімо, при розкраданні чи ухиленні від сплати податків). У зв’язку з цим криміналізація дій особи, що полягають у передачі нею активів іншій особі, є вочевидь необґрунтованою і надмірною”, - йдеться в записці до законопроекту.

То все дяді Васі

Цим законопроектом нардепи хочуть звільнити чиновників від відповідальності за набуття або передачу іншим особам статків, походження яких він не може пояснити, впевнені в Центрі протидії корупції.

Тобто, фактично №7499 легалізує приховування корупційного майна чиновників через оформлення його на третіх осіб.

В пояснювальній записці автори пропонують розуміти під поняттям “незаконне збагачення” лише незаконне набуття активів.

Тобто, законопроект пропонує встановити відповідальність чиновника виключно за незаконне набуття майна — наприклад, без належної угоди або довіреностей від власників майна.

Придбання державними службовцями автівок та квартир, що коштують у сотні разів більше офіційного заробітку – не передбачатиме кримінальної відповідальності, пояснює керівниця юридичного відділу ЦПК Олена Щербан.

Популярна схема приховування майна чиновників буде легальною, а конфіскувати його стане неможливо. Законопроект №7499 повністю знищує відповідальність за незаконне збагачення й призведе до закриття сотень гучних кримінальних справ, попереджають в ЦПК.

Серед таких справ, зокрема є провадження проти голови Окружного адміністративного суду м. Києва Павла Вовка, який за версією слідства приховує коштовне майно та елітний будинок через фіктивне розлучення.

Замнеться й справа народного депутата Євгена Дейдея, вартість нового майна якого у 4 рази перевищує доходи його родини за час його роботи депутатом.

Змушені будуть закрити і провадження проти очільниці Державної аудиторської служби Лілії Гаврилової, непояснене майно якої коштує майже 10 мільйонів гривень.