5 фільмів-іноземців, які претендують на "Оскар"

Російська драма про розлучення і дитячий біль і шведська стрічка про псевдотолерантність та свободу слова. Які іноземні картини боротимуться за статуетку

Еспресо.TV розповідає про стрічки, які можуть отримати нагороду від Американської академії кіномистецтва.

"Фантастична жінка"

Режисер: Себастіан Лейло

Країна: Чилі

Ні, це не супергеройський блокбастер "Чудо-жінка". "Фантастична жінка" розповідає історію офіціантки Марини. Заради неї її коханий Орландо, старший за неї на 20 років, пішов від дружини.

Одного вечора, після святкування дня народження Марини, Орландо помирає від аневризми. Його колишня дружина робить Марину джерелом усіх проблем і не пускає навіть на його похорон.

Та це іще не все. Марина — транссексуал. Колись вона виборювала право бути жінкою, а тепер вона бореться за право на скорботу. Акторка Даніела Вега, яка грає трансексуала Марину, у житті трансгендер.

І хоч критики вважають цей фільм шедевром, та глядачі ставлять під сумнів успіх стрічки. На їхню думку, якби на місці Марини була б звичайна жінка, фільм не став би таким популярним.


"Тіло і душа"

Режисер: Ільдіко Еньєді

Країна: Угорщина

"Тіло і душа" — найтихіша і найліричніша стрічка серед усіх номінованих на "Оскар" цього року.

Історія режисера Ільдіко Енді розповідає про скромну Марію та самотнього Ендре, які працюють на скотарні. Вони намагаються уникати спілкування одне з одним, та згодом дізнаються, що вони бачать однакові сни про оленів.

Читайте також: Найкращі акторки, які змагатимуться за "Оскар". Чому саме вони

Основа фільму — це порівняння людського та тваринного світів. Щоб підкреслити зіставлення головних героїв із оленями та коровами, оператор Мате Хербай використовує однакові кадри.

Через те, що сцени вбивства у стрічці дуже натуралістичні, цей фільм часом важко дивитися. Але режисер знімав не маніфест на захист тварин, навпаки, це жест на захист людей. Це розповідь про те, що гармонія між тілом і душею може зробити перше повноцінним.


"На межі"

Режисер: Фатіх Акін

Країна: Німеччина

Звичайне життя Каті воднораз змінює теракт: через бомбу загинули її чоловік і син. Досить швидко поліція затримує підозрюваних — молоду пару з неонацистським минулим. Побоюючись, що справу закриють і винних не покарають, головна героїня бере все у свої руки.

Насправді виконавцем теракту є самотній і ожирілий турок Іліас, який мешкає в Гамбурзі. Стикаючись з ксенофобією і насмішками, він знаходить розуміння серед ліворадикалів, які і схиляють його до здійснення нападу.

Читайте також: 5 анімаційних фільмів, номінованих на "Оскар". Не обійшлося без українців

Цей фільм — не перший, у якому Фахіт Акін показує зіткнення різних культур. Він дебютував зі стрічкою "Швидко і без болю", у якій показав життя трьох друзів: турка Габліеля, грека Косту та серба Боббі, які заробляли на життя не надто чесних шляхом.

У стрічки "На межі" є усі шанси вибороти собі "Оскар", адже вона вже отримала статуетку від "Золотого глобуса".


"Нелюбов"

Режисер: Андрій Звягінцев

Країна: Росія

Стрічка "Нелюбов" розповідає про сім'ю москвичів, які дійшли до розлучення. За сюжетом фільму, подружжя Женя та Борис хочуть розірвати стосунки і роз'їхатися. Вони знайшли нових партнерів, і у своєму житті більше не знаходять місця для 12-річного сина Альоші.

Коли їх син випадково підслуховує розмову батьків про те, що краще б багато років тому вони зважилися на аборт, хлопчик зникає без вісті.

Фільм виборов приз журі на Канському міжнародному фестивалі і виграв іще 11 нагород на інших кінофестивалях та конкурсах.


"Квадрат"

Режисер: Рубен Естлунд

Країна: Швеція

Головний герой стрічки — кутарор музею сучасного мистецтва і знаменитої виставки "Квадрат". Він намагається добре виконувати свою роботу, бути вдеальним татком для своїх двох дочок, а із незнайомцями він намагається бути максимально ввічливим. Та згодом стає зрозуміло, що він лише прикидається хорошою людиною.

У цьому фільмі режисеру вдалось показати "несвободу" свободи слова, псевдотолерантність, розшаруання суспільства за рівнем доходів, постійно прибуваючих мігрантів, поклоніння брендам. І це ще не увесь список проблем, які режисер спробував викрити у стрічці.

За актуальність шведський фільм отримав "Золоту пальмову гілку".

До речі, інсталяція, про яку йдеться у фільмі, реальна. Її створили сам режисер Рубен Естлунд та продюсер Калле Боман.