Коли 120 млн євро вже не гроші. 7 найгучніших футбольних трансферів зими

Дмитро Марценишин
1 лютого, 2018 четвер
12:30

У ніч на 1 лютого закрилося зимове трансферне вікно у більшості європейських чемпіонатів, Філіппе Коутінью став другим за вартістю футболістом у історії

На трансферному ринку продовжують дорожчати футболісти. Проте, після літньої купівлі за 222 млн євро Неймара французьким ПСЖ, навіть перехід Коутінью за 120 млн євро до "Барселони", був сприйнятий майже, як буденність. Новим трендом стало зростання цін на захисників - "Ліверпуль" за 78,8 млн євро купив Вірджіла ван Дейка, перетворивши його на найдорожчого оборонця світу.

Філіппе Коутінью

null

Сума: 120 млн євро

Вік: 25 років

Амплуа: центральний півзахисник

Звідки: "Ліверпуль"

Куди: "Барселона"

Півзахисник "Ліверпуля" Філіппе Коутінью став головною трансферною метою "Барселони" ще влітку 2017 року. У каталонців з'явилися гроші на нових футболістів після рекордного продажу за 222 млн до ПСЖ Неймара.

Коутінью розглядається босами "Барси", як заміна Андресу Іньєсті. Лідеру середньої лінії гранатово-синіх у травні виповниться 34 роки, тож незабаром він, ймовірно, закінчить з великим футболом. Місце легенди на позиції центрального півзахисника та "диригента" барселонських атак має посісти саме Коутіньою.

Читайте також: Футболістів продають по 200 млн. Чому слід зупинити це божевілля

Бразилець хотів залишити Англію ще влітку, але "Ліверпуль" наполіг, аби бразилець залишився. Втім, футболіст чітко дав зрозуміти, що бачить своє майбутнє лише у іспанському клубі і довше, ніж на півроку, у Англії не затримався.

Коутінью став другим після Неймара за вартістю футболістом у історії. А серед хавбеків він взагалі рекордсмен. До цього найдорожчим півзахисником був Поль Погба, якого "Манчестер Юнайтед" купив за 105 млн євро у 2016 році у "Ювентуса".

 

Вірджіл ван Дейк

null

Сума: 78,8 млн євро

Вік: 26 років

Амплуа: центральний захисник

Звідки: "Саутгемптон"

Куди: "Ліверпуль"

Якщо трансфер Коутніью за таку фантастичну суму був цілком очікуваним, то купівля "Ліверпулем" за 78,8 млн євро Вірджіла ван Дейка стала великою несподіванкою. Голландський центральний захисник перейшов із "Саутгемптона" - команди, яка займає у турнірній таблиці чемпіонату Англії передостаннє місце і взірцем надійної оборони не є.

Славетний англійський форвард Алан Шірер назвав ван Дейка хорошим захисником, але підкреслив, що 75 млн фунтів він не коштує. За оцінкам спеціалізованого трансферного сайту Transfermarkt реальна вартість ван Дейка складає лише 30 млн євро.

Втім, "Ліверпулю" був конче необхідний класний центральний захисник, тож клуб був вимушений переплачувати. Головний тренер ліверпульців Юрген Клопп лише констатував, що такі ціни диктує ринок.

Так чи інакше, Вірджіл ван Дейк став найдорожчим захисником у історії. Раніше цей рекорд належав французу Бенджаміну Менді, за якого влітку минулого року "Манчестер Сіті" заплатив "Монако" 57,5 млн євро.

 

Алексіс Санчес

null

Сума: обмін на Генріха Мхітаряна

Вік: 29 років

Амплуа: лівий вінгер

Звідки: "Арсенал"

Куди: "Манчестер Юнайтед"

Нинішнього зимового трансферного вікна стався один із найгучніших обмінів футболістами усіх часів. "Манчестер Юнайтед" та "Арсенал" помінялися зірковими півзахисниками. До Лондона поїхав колишній гравець донецького "Шахтаря" Генріх Мхітарян. Замість вірменина манчестерці отримали одного з найкращих футболістів світу - Алексіса Санчеса.

Вигіднішим цей обмін виявився для МЮ. За оцінками Transfermarkt чилієць коштує 70 млн євро, а Мхітарян дешевший за нього на 35 млн євро.

Читайте також: Ліга футбольних мільйонерів. Які клуби найбагатші у світі та на чому вони заробляють

Причиною, через яку "Арсенал" погодився на подібний обмін, стало те, що влітку спливав термін дії контракту Санчеса і він міг піти безкоштовно. Тим більше лондонцям має бути прикро через те, що вони влітку 2017 року вони відмовилися від пропозиції у 68 млн фунтів за чилійця від "Манчестер Сіті".

У виграші від цього залишився МЮ. Головний тренер "Юнайтед" Жозе Моурінью припустив, що якби не термін контракту Санчеса, то його вартість могла б взагалі сягнути 170 млн євро. Тож манчестерці неабияк заощадили.

 

Генріх Мхітарян

null

Сума: обмін на Алексіса Санчеса

Вік: 29 років

Амплуа: атакувальний півзахисник

Звідки: "Манчестер Юнайтед"

Куди: "Арсенал"

Попри очевидні прорахунки у історії з трансфером Санчеса, "Арсенал" все ж отримав потрібного та якісного футболіста. Генріх Мхітарян, із його вишуканою манерою гри, має добре вписатися у стиль команди Арсена Венгера - з численними комбінаціями у центрі поля та контролем м'яча.

Технічний вірменин у такій грі почуває себе чудово. Саме тому він не зміг повністю розкритися у "Манчестер Юнайтед", де Жозе Моурінью сповідує дещо інший, заснований на пресингу та контратаках, стиль.

До того ж, Мхітарян ще у часи виступів за вірменський "Пюнік" не приховував, що мріє пограти у команді Арсена Венгера. З тих пір статус та ціна півзахисника зросла неймовірно.

У 2009 році донецький "Металург" купив його за 350 тис євро. "Шахтар" заплатив за футболіста 5,85 млн євро, а у 2013 році продав дортмундській "Борусії" за 27,5 млн. Німецький клуб отримав за вірменина від МЮ 42 млн євро. І ось тепер такий гучний обмін.

 

Дієго Коста

null

Сума: 66 млн євро

Вік: 29 років

Амплуа: форвард

Звідки: "Челсі"

Куди: "Атлетико"

Влітку 2014 року Дієго Коста переходив із мадридського "Атлетико" до "Челсі" у статусі одного із найкращих нападників світу. Його він загалом виправдав, багато забивав, а минулого сезону своїми 20 голами допоміг лондонцям повернути чемпіонство.

Проте бразилець з іспанським паспортом у 2017 році також продемонстрував і свій жахливий характер. Наприкінці 2016 року він зажадав від керівництва "Челсі" відпустити його до китайського "Тянцзинь Сунзян", де форварду пообіцяли неймовірні 30 млн євро на рік. Головний тренер лондонців Антоніо Конте був проти - саме у розпалі була боротьба за перемогу у чемпіонаті Англії.

Влітку ситуація із пропозицією повторилася і терпець "Челсі" увірвався - вони погодилися відпустити скандаліста. Але поїхав він не на заробітки до Китаю, а назад до "Атлетико". Вочевидь, у такий спосіб, мадридці готують підгрунття для продажу свого нинішнього лідера атаки - Антуана Грізмманна на якого давно полюють європейські топ-клуби.

 

Емерік Ляпорт

null

Сума: 65 млн євро

Вік: 23 роки

Амплуа: центральний захисник

Звідки: "Атлетик"

Куди: "Манчестер Сіті"

Хосеп Гвардіола продовжує перебудовувати "Манчестер Сіті" під своє бачення. Центральний захисник Емерік Ляпорт має стати черговою важливою ланкою у тактичній схемі головного тренера лідерів чемпіонату Англії.

Цей захисник розпочинав кар'єру на позиції форварда та вміє не лише відбирати м'яч, але й продуктивно працює на атаку. Ляпорт своїми точними пасами вдало розпочинає наступ своєї команди, що цілком притаманно ідеології "Ман Сіті" часів Гвардіоли.

Ляпорт ще у 20 років потрапив до символічної збірної чемпіонату Іспанії, де він грав за "Атлетик". Він став лише другим у історії цієї колоритної команди французом, після Біксанта Лізараззю. Емерік потрапив до Більбао завдяки баскському корінню, без якого до цього клубу футболістів, як відомо, не беруть.

Ляпорта запрошували грати за збірну Іспанії, але він зупинив вибір на Франції, за яку виступав на юнацькому та молодіжному рівнях.

Емерік Ляпорт став другим за вартістю придбанням "Манчестер Сіті" за всі часи. Крім того, дорожче француза коштував лише один захисник у історії - Вірджіл ван Дейк.

 

П’єр-Емерік Обамейянг

null

Сума: 63,75 млн євро

Вік: 28 років

Амплуа: форвард

Звідки: "Борусія" Дортмунд

Куди: "Арсенал"

Окрім середньої лінії, "Арсенал" цієї зими підсилив й атаку. У останній день перед закриттям трансферного вікна лондонці купили у дортмундської "Борусії" нападника П’єра-Емеріка Обамейянга.

Футболіст з Габону коштував "канонірам" 63,75 млн євро та став їхнім найдорожчим придбанням у історії.

Читайте також: Чому Україна може перетворитись на футбольну глухомань

Обамейянг хотів перейти до "Арсеналу" ще влітку, але "Борусія" його не відпустила. Після цього форвард почав ставити ультиматуми та вимагав його продати. Крім того, він регулярно порушував дисципліну та неодноразово був покараний клубом.

Така поведінка лідера атаки вкрай негативно відбилася на грі "Борусії", за яку виступає український вінгер Андрій Ярмоленко. Дортмундці скотилися у турнірній таблиці на шосте місце та вже навіть не мріють про боротьбу за чемпіонство з "Баварією".

Тому "Арсенал" теж трохи ризикує - невідомо, що наступного разу викине примхливий габонець.

Теги:
Читайте також:
Київ
+6°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.41
    Купівля 39.41
    Продаж 39.92
  • EUR
    Купівля 42.16
    Продаж 42.89
  • Актуальне
  • Важливе
2024, четвер
18 квітня
21:04
Google
Google звільнила 28 працівників, які протестували проти контракту компанії з Ізраїлем
20:27
Швейцарія
Уряд Швейцарії затвердив виділення Україні понад 5 млрд євро на відновлення
20:05
OPINION
Ігор Гулик
На повільному вогні. Як Україну підштовхують до "миру"
20:03
ЗСУ генштаб війна з Росією
Впродовж доби на фронті зафіксовано 71 бойове зіткнення, найбільше в районі Бахмута, - Генштаб
20:00
Огляд
переможні новини
Переможні новини 785-го дня війни: Україна має супердрони, що можуть вражати цілі в Сибіру, Німеччина передасть нам ще одну систему ППО
19:56
OPINION
Віталій Портников
Новий закон про допомогу Україні від США: деталі
19:52
Будинок футболу УАФ
Аудит в УАФ виявив відтік активів у 1,3 млрд грн за президентства Павелка
19:51
ЗРК Patriot
Україна може отримати від Німеччини і партнерів ще сім систем Patriot, - Шольц
19:44
Ексклюзив
Ми побачили тривожні тенденції: Фонд "Демократичні ініціативи" про джерела, з яких українці отримують інформацію
19:42
Україна Британія
Британія надала Україні обладнання для покращення роботи ТЦК
19:29
Ексклюзив
військовий квиток, мобілізація
Захист прав людини в ЄС: кореспондентка Висоцька розповіла, що військовозобов'язаних силоміць повертати в Україну не будуть
19:20
Аргентина попросила надати їй статус глобального партнера НАТО
19:13
безпілотник
Україна розробила дрони, які долають 3 тис. км і здатні долітати до Сибіру, - The Economist
19:10
Інтерв’ю
Володимир Нікулін
Поліцейський Володимир Нікулін з фільму "20 днів у Маріуполі": такої війни не було на нашому континенті
18:44
нафтовий танкер
"Cтворить екологічний хаос": очільник МЗС Швеції про переспрямування нафтових танкерів РФ через Балтійське море
18:34
TikTok
TikTok заблокував 24 профілі, які поширювали пропаганду РФ: серед них - сторінки Шарія, Дубінського та Панченко
18:31
Інфографіка
Ціни на пальне, АЗС
Ціни на пальне сьогодні: скільки коштують бензин, газ і дизель
18:25
Україна_Польща
У Польщі затримали агента спецслужб РФ, який готував замах на Зеленського
18:04
OPINION
Віктор Каспрук
Нова гра Ірану: чи буде відповідь Ізраїлю?
17:59
Кривий Ріг, російська атака, обстріл
Громади чотирьох областей України отримають техніку для розчищення завалів
17:49
Північний потік 2
Страховики відмовились платити оператору "Північного потоку" за пошкодження газогону
17:48
МВФ
Цьогоріч Україні потрібно $42 млрд для бюджетної підтримки, - очільниця МВФ Георгієва
17:46
У Києві відновиться платне паркування. Деталі
17:43
ракета
Україна – в ОБСЄ: 97% російських атак спрямовані на цивільну інфраструктуру
17:31
Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль
Шмигаль попередив про ймовірність Третьої світової війни, якщо Україна програє РФ
17:29
Шахтар
"Зоря" у меншості дала бій "Шахтарю" в УПЛ
17:27
Іран
США та Британія ввели санкції проти Ірану через масовану атаку на Ізраїль
17:24
Очільника ГО "Російська громада Полтавщини" засудили до 15 років
17:21
Ексклюзив
ППО
Був знищений ворожий вузол ППО: Defense Express про удар по військовому аеродрому в Джанкої
17:15
Гітанас Науседа
Президент Литви Науседа назвав неприйнятними подвійні стандарти у допомозі Ізраїлю та Україні
17:10
На фото: DZIDZIO, Тарас Тополя та Олександр Пономарьов презентували спільну пісню
DZIDZIO, Тарас Тополя та Олександр Пономарьов презентували спільну пісню
17:10
генерал Мартін Херем
Командувач Сил оборони Естонії переконаний у перемозі над Росією у разі її агресії проти Таллінна
17:03
малюнок, діти
Україна повернула з окупації двох підлітків з Херсонщини
16:57
Ексклюзив
На Львівщині запустили нову сонячну електростанцію
Сонячні електростанції можуть додавати в енергосистему до 30% потужності, – голова енергетичного комітету ВР Герус
16:55
На фото: Мартін Скорсезе
Леонардо Ді Капріо може зіграти Френка Сінатру в новому фільмі Мартіна Скорсезе
16:52
Грузія акції протестів
МЗС відреагувало на заяви прем'єра Грузії, що закон про "іноагентів" захистить Тбілісі від "українізації"
16:48
Данія
Данія стане першою державою, яка закупить зброю для ЗСУ в українських виробників, - Камишін
16:31
Ексклюзив
вимкнення електроенергії
"Знищити 10 тис. сонячних електростанцій дуже важко": віцеканцлер Німеччини Габек запропонував спосіб протидіяти енергетичному терору РФ
16:23
Ексклюзив
росія - китай
Дипломат Чалий пояснив, чому позиція Китаю щодо запрошення Москви на Глобальний саміт миру є слабкою
16:12
Михайло Мудрик, збірна України, Євро-2024
Стало відомо, хто транслюватиме Євро-2024 в Україні
Більше новин