7 причин, чому ваш шлунок вас ненавидить

Діарея, здуття та гази - з такими симптомами зіштовхуються люди із синдромом подразненого кишечника. Розповідаємо, як їх позбутись або зменшити

Матеріал - адаптований переклад статті "8 Reasons Why Your Stomach Hates You Right Now" Кріссі Брейді для  Women's Health.

Від 10 до 15 відсотків американців страждають на синдром подразненого кишечника (СПК). Це коли ні з чого починає виникати діарея, здуття, запори та судоми живота, незалежно від харчування.

Вчені та лікарі досі не знають, чому виникає синдром подразненого кишечника. Більшість людей, які страждають на таку хворобу - здорові.

Попри те, що причини цього синдрому поки невідомі, лікарі виділили 7 причин, чому стан погіршується у людей з СПК. Але такий спосіб життя, описаний нижче, може нашкодити і здоровим людям. Тому до цих порад варто дослухатись усім.

Забагато хліба та макаронів

Багато людей звинувачують глютен у так званому “пшеничному животі”, тобто зайвих кілограмах на талії. Однак винен у цьому фруктан - тип ферментованого цукру, який дуже часто провокує симптоми синдрому.

Вчені провели дослідження, в якому взяли участь люди, які вважали, що у них непереносимість глютену. Як виявилось, саме фруктани викликають сильнішу “драму” у животі, ніж глютен.

Коли ці фруктани потрапляють в великий кишечник, бактерії там їх поглинають та утворюються гази. І в процесі виникає вздуття та діарея.

Якщо у вас синдром подразненого кишечника, краще обмежити вживання пшеничних продуктів, які містять в собі фруктан: хліб та макарони. Також цей елемнт міститься в цибулі, часнику, броколі, фісташках та спаржі.

Ви любите алкоголь

Алкогольні напої, які містять в собі цукор, можуть слугувати “їжею” для шлункових бактерій і провокувати здуття та метеоризми. Також алкоголь може вбивати хороші бактерії.

Контроль - це ключ до щастя. Прослідкуйте скільки вам треба випити, щоб почались неприємні процеси у животі і наступного разу не переступайте за цю лінію. Також можна замість алкогольних коктейлів обирати безалкогольні.

У вас дефіцит вітаміну D

Дослідження, яке було опубліковане в European Journal of Clinical Nutrition показало, що дефіцит вітаміну D найчастіше спостерігається у людей з СПК.

Вітамін D відповідає за здоров’я кишечника, а так імунної функції. Учасники дослідження, які приймали додатково вітамін, відзначили покращення стану та зникнення симптомів.

Однак перш ніж приймати вітамін D потрібно здати аналізи та проконсультуватись з лікарем. Не можна призначати собі вітаміни самостійно.

Ви недостатньо спите

Недосипання може погіршувати симптоми СПК - такого висновку дійшли вчені в 2014 році. В ході дослідження з’ясувалось, що порушення сну загострює біль, втому та тривогу наступного дня. А будь-які порушення вашого циркадного ритму впливають на організми кишечника

Практика здорового сну, коли ви лягаєте в ліжко і прокидається приблизно в один і той же час щодня, а спальню використовуєте лише для сну та сексу, може покращити симптоми, а також зменшити стрес і тривога.

Ви малоактивний

Люди з сидячим способом життя більш частіше хворіють на симптом подразненого кишечника, порівнюючи з тими, хто займається хоча б тричі на тиждень.

Окрім зняття стресу та тривоги, регулярні заняття спортом збільшують кількість хороших бактерій в прямій кишці, незалежно від раціону. Такий висновок зробили вчені університету Іллінойса.

Фізичні заняття також сприяють нормальному скороченню кишечника і тому допомагають полегшувати закрепи та нормалізувати діарею.

Ви вживаєте забагато штучних підсолоджувачів

Штучні підсолоджувачі погано всмоктуються організмом та починають ферментуватись бактеріями в товстій кищці, а це викликає гази, здуття та діарею.

Тому краще не вживати солодкі газовані напої та жуйки без цукру, адже в цих продуктах найбільше шкідливих підсолоджувачів.

У вас постійний стрес

Стрес - це найбільший подразник для людей з СПК. Постійна напруга може погіршувати сипмтоми хвороби та робити стан людини гіршим.

До того ж, дуже багато гормону серотоніну (гормону щастя) знаходиться саме в кишечнику. Тому препарати, якими часто лікують депресію та тривожність, використовують і для лікування СПК.

Це не означає, що потрібно одразу ж приймати антидепресанти. А просто старатись менше нервувати та робити себе щасливішим.