Ключки в борг, або як Північна Корея бере участь в Олімпіаді

Анастасія Пашинська
13 лютого, 2018 вiвторок
09:11

Поки Південна Корея відкладає спільні військові навчання з США заради поліпшення відносин з північними сусідами, КНДР для участі в Олімпійських іграх бере в борг ключки і форму. Однак не поспішає йти на поступки і скасовувати ядерну програму.

Чому участь КНДР в Олімпійських іграх можлива?

Участь північнокорейських спортсменів не порушує "дух" Олімпійських Ігор. Більш того, мало які події могли цей дух збентежити. Наприклад, XI Олімпійські ігри в 1936 році проводилися на території Берліна, під час тоталітарного режиму "Третього Рейху".

У відповідь на численні скарги від Американського Атлетичного союзу і демаршу Міжнародного Олімпійського комітету (МОК), уряд нацистської Німеччини тимчасово прибрав расистські та антисемітські гасла, чого виявилося достатньо для проведення Ігор.

nullАдольф Гітлер відкриває Олімпійські ігри в 1936 році

Раніше відмова від участі в Олімпійських іграх відбувалася з ініціативи самої Північної Кореї, або через нездатність північнокорейських спортсменів кваліфікуватися на Ігри. У 1988 році КНДР відмовилася від участі в Олімпіаді, яка теж відбувалася в Південній Кореї, в Сеулі. Причиною бойкоту було небажання південних сусідів об'єднатися в один оргкомітет з представниками КНДР.

Ще в грудні 2017 року КНДР бойкотували ігри, однак 1 січня верховний лідер КНДР Кім Чен Ин заявив про намір КНДР брати участь у зимових Олімпійських Іграх. Заяву підтримав МОК. Щоправда, крім цього, лідер КНДР нагадав, що на його столі є ядерна кнопка і вся територія США знаходиться в зоні дії північнокорейських ядерних ракет.

Читайте також: Підгрушна з прапором України, об’єднання Кореї та оголений лижник з Тонги. Як відкривали Олімпіаду-2018 

Звернення Кім Чен Ина викликало негативну реакцію у Вашингтоні. Президент США Дональд Трамп написав у твіттері, що у нього (Трампа) теж є ядерна кнопка. Але вона "більша і працює". А сенатор-республіканець Ліндсі Грехем на початку січня заявив про те, що в разі участі КНДР у Олімпійських іграх, США повинні бойкотувати захід. Однак все обійшлося, і американські спортсмени прибули на Ігри ще на початку лютого.

nullКім Чен Ин вимовляє новорічну промову

У яких видах спорту бере участь КНДР?

Більшість олімпійських спортсменів отримала ліцензії на виступи ще в 2017 році. Наприклад, спортсменам з фігурного катання потрібно було виступити на Чемпіонаті світу 2017 року. Саме на ньому розігрувалися квитки для участі в XXIII Олімпійських іграх.

Однак північнокорейські спортсмени пропустили термін подачі заявок на участь. Незрозуміло, навмисно це сталося (північнокорейські спортсмени рідко отримують кваліфікацію) або випадково. Змогли і встигли отримати ліцензію лише двоє північнокорейських спортсменів з фігурного катання. Іншим МОК виділив квоту на участь у таких дисциплінах: шорт-трек (500 і 1500 метрів), гірськолижний спорт (слалом і гігантський слалом), лижні гонки (10 і 15 кілометрів вільним стилем) і хокей. Всього від КНДР поїхало 22 спортсмени.

Жіноча збірна хокею КНДР виступить спільно з корейською збірною під прапором об'єднаної Кореї. В інших видах спорту північнокорейці виступатимуть під прапором КНДР. Крім спортсменів, на Олімпійські ігри приїхала північнокорейська делегація з 400 осіб: група підтримки (танцюристи і співаки), журналісти, а також високопоставлені чиновники КНДР.

null

Збірна з хокею КНДР (у червоній формі) та Південної Кореї (біла форма)

Кім Чен Ин там?

Ні, але замість нього поїхали номінальний глава КНДР Кім Ен Нам і заступниця заввідділу пропаганди Кім Е Чжон. Чиновниця також є сестрою Кім Чен Ина. Останній подібний візит "верхівки" влади КНДР до Південної Кореї відбувся в 1953 році, після Корейської війни.

Президент Південної Кореї Мун Дже Ін зустрівся з Кім Е Чжон в суботу. Сестра Кім Чен Ина є однією з найвпливовіших державних діячів Північної Кореї. Існує легенда, що попередній лідер КНДР Кім Чен Ір вважав дочку найрозумнішою зі своїх спадкоємців, проте не зміг призначити лідером країни жінку. Сестра Кім Чен Ина також є персоною зі списку санкцій США.

На зустрічі з президентом Південної Кореї, пані Кім передала йому офіційне запрошення в КНДР. Пан Мун заявив, що сподівається, що ця зустріч допоможе покласти край кризі відносин КНДР і Південної Кореї.

Оглядач-міжнародник і журналіст Анатолій Максимов вважає, що радіти примиренню поки рано.

"Це серйозний крок вперед і це найвищі чини КНДР, які коли-небудь їздили на Південь. Але варто пам'ятати, що країни фактично ще перебувають у стані війни і загроза на півострові зберігається, адже тривала мета КНДР - об'єднання двох країн під брендом Пхеньяна" , - вважає Максимов.

nullПрезидент Південної Кореї Мун на зустрічі з Кім Е Чжон

Чи не посвариться Корея зі США?

Президент США Дональд Трамп уже писав у своєму Twitter, що радий переговорам Південної Кореї та КНДР, і вважає це своєю заслугою.

Однак деякі діячі в Вашингтоні всерйоз стурбовані цим зближенням і вважають, що Кім Чен Ин лише намагається послабити санкційну ізоляцію своєї країни, проте продовжуватиме ядерну програму. Північна Корея втомилася від санкцій і має намір покращувати відносини з південними сусідами. Професор Університету Тафтса розповів New York Times, що Кім Чен Ин намагається показати свою країну з більш "людяної" сторони.

"Оскільки вони настільки бідні і відсталі у своїй культурі, ми радіємо і підтримуємо їх у подібних проявах", - сказав професор Лі.

Віце-президент США Майк Пенс до початку Олімпійських ігор прибув з офіційним візитом до Японії, де відвідав японську батарею в Токіо. Ця батарея оснащена комплексом Patriot PAC-3 і є лінією оборони проти ядерного удару КНДР.

Під час відвідування Пенс пообіцяв посилити і розширити пакет санкцій, що застосовується до Північної Кореї. За словами Пенса, США продовжать ізоляцію КНДР, поки вона остаточно не відмовиться від своєї ядерної та ракетної програм.

Потім Пенс зустрівся з президентом Муном у Сеулі. Перед зустріччю Пенс висловив сподівання, що Південна Корея і далі буде ізолювати КНДР економічно і дипломатично. Пан Мун підтвердив, що не має наміру порушувати принцип максимальних санкцій і тиску на КНДР для ядерного роззброєння.

Однак, запрошення високопоставлених чиновників на Олімпійські ігри вже є ослабленням тиску. Президент Південної Кореї Мун,щоб поліпшити відносини з Північними сусідами, навіть відклав спільні військові навчання зі США.

nullДвійники Кім Чен Ина і Дональда Трампа на відкритті Олімпіади

Сестра Кім Чен Ина також є персоною зі списку санкцій США. Це не означає, що їй заборонено подорожувати по території інших країн - заборона поширюється лише для США. Однак, не кожен ризикне відносинами зі США заради угоди з КНДР. Наприклад, літакам, які побували на території КНДР, півроку не можна влітати на територію США. А компанія Nike, яка є офіційним спонсором Олімпійських ігор, відмовилася виготовляти форму для північнокорейських спортсменів саме через страх також потрапити під санкції США. Втім, північнокорейські спортсмени також відмовилися носити форму американської компанії.

Максимов вважає ризик, що Трамп пожертвує Сеулом заради Нью-Йорка в разі конфлікту, є. І звичайно, Південна Корея все ще перебуває в зоні ураження північнокорейської ядерної зброї, хоча КНДР і запевняє південних сусідів у тому, що їхні боєголовки спрямовані на територію США.

"Але, швидше за все, інцидентів, як раніше, коли Північ відкривав по Півдню вогонь, поки чекати не варто. А те, що компанії бояться санкцій, це нормально, враховуючи, що санкції проти Пхеньяна будуть лише зростати. Мета санкцій - позбавити КНДР доступу до нафти, палива і засобів фінансування ракетно-ядерних програм. Щоправда, є проблеми, оскільки Росія явно допомагає КНДР. На військовому параді в Пхеньяні (столиця КНДР) на честь старту Олімпійських ігор, були помічені нові ракетні системи, які підозріло схожі на російські "Іскандери", - говорить Максимов

Навіщо це потрібно Південній Кореї?

Нзалежно від пережитої Корейської війни, численних терактів і тиранічного режиму, старше покоління в Південній Кореї вважають жителів КНДР і себе однією нацією. Корея була розділена ще в 1945 році. Північ перебувала під окупацією Радянського союзу і китайських народних військ, в той час як на Півдні знаходилися американські війська.

Більше 60 років Корея розділена на дві держави і кожна з держав бореться за возз'єднання, але під своїм прапором. У Південній Кореї є Міністерство об'єднання, а також безліч наукових інститутів і ЗМІ займаються цією темою.

null

Кім Хо-Сук з КНДР (праворуч) в 83 роки зустрічає свого південнокорейського брата Кім Хо-Дае під час одноденного возз'єднання сімей. Вони були розлучені більше 60 років тому

Покоління, яке пам'ятає Корейську війну, з кожним роком стає дедалі менше. Молоді південнокорейці, у яких вже немає почуття зв'язку з Північчю, схильні бачити в об'єднанні з КНДР лише проблему. Наприклад, 22 січня в центрі Сеула зібралися демонстранти, які спалили портрет лідера КНДР Кім Чен Ина і прапори об'єднаної Кореї і Північної Кореї.

nullДемонстрація в Сеулі

У минулому році в Корейському інституті національного об'єднання, що фінансується державою, був виявлений великий розрив в опитуваннях між молодими і літніми людьми. Майже 50% респондентів у віці до 30 років не вважають, що корейському народу потрібна єдина держава. І лише 20% вважають, що об'єднання з Північною Кореєю необхідно. Серед тих, хто був старший 60 років, відповіді були іншими: майже 50% заявили, що для однієї нації має бути одна держава.

Кілька тижнів тому інститут знову провів дослідження, яке показало, що 60% опитаних у віці від 20 років не вважають об'єднання держав хорошою ідеєю. Однак президент Мун не звернув уваги на це критичне зрушення в настроях населення. Через це в січні його рейтинг впав на 10%. Його популярність переважно знизилася серед молодих виборців.

Що зі спортивною програмою в Північній Кореї?

Оскільки Північна Корея є бідною країною, її державна спортивна система, в порівнянні з іншими країнами, недофінансована. Згідно з аналізом національного бюджету Інститутом США і Кореї, Кім Чен Ин інвестує в спорт близько 6% бюджету. За даними ЦРУ, ВВП Північної Корей на 2015 рік становить $ 40 мільярдів. Для порівняння: в Україні на 2015 рік ВВП склав $ 350 мільярдів. Якщо перевести цю суму на душу населення, то вийде, що на рік громадянин КНДР живе на $ 1700. Щоб підняти професійний спорт на високий рівень, цих грошей недостатньо.

null

Північнокорейські фігуристи єдині отримали ліцензію на участь в Олімпійських іграх. Для інших атлетів МОК виділив квоти

Також у спортивній програмі Північної Кореї цінуються не тільки спортивні якості атлетів, а й соціальні зв'язки в суспільстві. Тобто родич високопоставленого чиновника швидше пройде відбіркові випробування в КНДР, ніж спортсмен із робітничої родини. Звичайно, це не може позитивно впливати на рівень досягнень спортсменів.

Потрапити в "елітний спорт" в КНДР є одним зі способів забезпечити "гідний" спосіб життя. Енг Хак, футболіст, який грав за збірну Північної Кореї з футболу з 2002 по 2012 рік, розповів New York Times, що у професійних північнокорейських спортсменів в раціоні є м'ясо, риба, рис, суп, овочі і багато іншої їжі. В умовах країни, де поширений голод, такі прийоми їжі є привілеєм, а не нормою. 

Також, як розповів колишній хокеїст збірної КНДР Хванбо Янг, якщо спортсмен приносить славу режиму, то він може бути нагороджений автомобілем або будинком. Але такі заохочення трапляються дуже рідко і в основному призначені для золотих призерів міжнародних змагань.

До всього цього варто пам'ятати про проблеми Північної Кореї з екіпіровкою спортсменів. В 2017 році, коли КНДР брала участь у змаганнях у Новій Зеландії, північнокорейський хокеїсти хотіли вийти на лід з дерев'яними ключками, які не використовуються вже 30 років. Замість них давно використовуються ключки з вуглепластика.

nullКім Чен Ин є шанувальником Національної баскетбольної асоціації США. На фото лідер КНДР і колишній баскетболіст НБА Денніс Родман

Цього року північнокорейським хокеїстам дадуть нові ключки, а форму для них зробила фінська компанія Luhta. Однак після змагань спортсмени повернуть інвентар, оскільки в КНДР подібні атрибути вважаються предметами розкоші, які не можна ввозити на територію країни.

Зрозуміло, що північнокорейські спортсмени не зможуть забрати призи для олімпійських спортсменів від компанії Samsung. Південнокорейська компанія дарує кожному учаснику новий смартфон Galaxy Note 8. Крім того, що це предмет розкоші, в КНДР не кожна людина може користуватися комп'ютером, смартфоном, а північнокорейський інтернет лише віддалено нагадує світову павутину. Більшість північнокорейців навіть не знає про нього.

Теги:
Читайте також:
Київ
+1°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 38.66
    Купівля 38.66
    Продаж 39.17
  • EUR
    Купівля 42.06
    Продаж 42.88
  • Актуальне
  • Важливе
2024, вiвторок
19 березня
09:40
Президента США Джо Байдена та прем’єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху
"Є кращий спосіб": Байден застеріг Нетаньягу від наступу на Рафах
09:38
Огляд
вбивство Маргарити Разаз
Що відомо про вбивство українки в Німеччині: підозрювана з Росії та інші деталі справи
09:30
крилата ракета X-32
Партизани "Атеш" з'ясували, скільки ракет X-32 РФ планує виготовити цьогоріч
09:18
Дмитро Кулеба
В Індії анонсували візит Кулеби: названо дати
09:11
Ексклюзив
Карта бойових дій: Бахмут
Оперативна ситуація на Бахмутському напрямку стабілізовується, - командир екіпажу БПЛА "Кара Небесна" Отченаш
08:38
військове кладовище
У Мінветеранів пояснили, кого ховатимуть на Національному військовому меморіальному кладовищі
08:31
Ексклюзив
вибори росія
Половину явки на псевдовиборах на ТОТ забезпечили не місцеві мешканці, - голова Сєверодонецької РВА Власенко
08:30
Сергій Богачук (праворуч)
В українського нокаутера через росіянина зірвався чемпіонський бій
08:00
OPINION
Олексій Голобуцький
"Дронова економічна війна"
07:53
Інфографіка
На фото втрати окупантів
Армія РФ за добу війни в Україні втратила 10 танків, 30 артсистем і 840 окупантів
07:48
Мер Нью-Йорка Ерік Адамс
Мера Нью-Йорка звинуватили у сексуальному домаганні, вчиненому в 1993 році
07:14
Збірна України
Євро-2024: лідер збірної України тренується окремо від команди перед вирішальною грою відбору
07:09
Ентоні Блінкен
Блінкен попередив про загрози, які штучний інтелект несе демократичним виборам у світі
06:46
Ілон Маск
Маск переконаний, що вживання ним кетаміну вигідне для інвесторів Tesla
06:27
Дональд Трамп
Трамп заявив, що євреї, які голосують за демократів, "ненавидять власну релігію та Ізраїль". У Білому домі відреагували
06:24
Бельгія
Мінні тральщики і 300 бронеавтомобілів: Бельгія готує пакет допомоги для України на €412 млн
05:59
Леонід Пасічник
Справу щодо очільника "ЛНР" Пасічника передано до суду: йому загрожує 10 років тюрми
05:46
Володимир Путін
У ISW пояснили, як Путін використає "рекордні" показники на "виборах" у війні проти України
05:34
розвідувальні безпілотники MQ-9A Reaper
Американський дрон Reaper здійснив аварійну посадку у Польщі
05:08
Петр Павел та Володимир Зеленський
Невдовзі Європа зможе виробляти необхідну кількість боєприпасів, зокрема й для України, - президент Чехії
04:40
Еммануель Макрон
Франція підтримала Польщу щодо обмеження експорту сільгосппродукції з України, - Politico
04:12
Дональд Трамп
Нездійсненна сума: Трамп шукає кошти для сплати $464 млн застави у справі про шахрайство
03:44
російська пропаганда
У Латвії заблокували низку сайтів з російською пропагандою
03:16
Росія може використати супутникові дані приватних компаній для ударів по Україні, - The Atlantic
02:48
Сі Цзіньпін і Еммануель Макрон
У травні лідер Китаю Сі Цзіньпін може відвідати Францію, - Politico
02:20
Літак Raynair
Гібридна війна РФ: на Балтиці понад 870 літаків мали проблеми з навігацією
01:52
Центробанк Росії
Євросоюз розробив механізм передачі Україні прибутків з заморожених активів РФ, - Bloomberg
01:24
поліція польщі
Міжнародний Комітет захисту журналістів заступився за українських розслідувачів, затриманих у Польщі під час роботи
00:56
SkyUp
Авіакомпанія SkyUp отримала сертифікат операційної безпеки IOSA
00:28
Мая Санду
Санду попросила парламент Молдови призначити референдум про вступ у ЄС
00:03
безпілотник
Асиметричні рішення для переваги над противником: Сирський назвав пріоритет у технологічному розвитку ЗСУ
2024, понедiлок
18 березня
23:40
Реджеп Ердоган та Путін
Ердоган привітав Путіна з "переобранням" і заявив про готовність до посередництва в переговорах із Україною
23:28
Зоран Міланович
У Хорватії суд заборонив антиукраїнському президенту Мілановичу йти на вибори до звільнення поточної посади
23:00
Олексій Навальний
"Відповідальні за вбивство Навального": Боррель оголосив про санкції проти 30 фізичних і юридичних осіб
22:33
метро "Лісова"
Метро Києва за керівництва Брагінського замовило ремонт на 1,58 млрд грн у родички його бізнес-партнера, - Bihus info
22:29
НАТО
Розміром з невелике місто: у Румунії почали будувати найбільшу в Європі базу НАТО
22:02
FPV-дрон
Розбирали знайдений FPV-дрон: на Херсонщині троє цивільних загинули від вибуху боєприпасу
21:58
Ексклюзив
Придністров'я
"Навіть тамтешні військові РФ": генерал Маломуж пояснив, чому контингент у Придністров'ї не прагне воювати проти України
21:35
Оновлено
путін
За версією російської ЦВК, Путін переобрався президентом РФ із понад 87% підтримки. Реакції світу
21:34
Ексклюзив
Українські фермери до кордону з Польщею привезли знищену російськими обстрілами й мінами сільгосптехніку
​Засіяти 12 млн гектарів: у Всеукраїнській аграрній раді назвали проблему українських виробників
Більше новин