Світло за RAB-тарифом. Як це вплине на споживачів та які небезпеки

Уляна Букатюк
14 лютого, 2018 середа
14:14

Вже з квітня електроенергія в Україні може стати ще дорожчою. З 10 січня набула чинності постанова НКРЕКП про запровадження в Україні RAB-тарифів. Що це таке та до чого призведе

10 січня "Урядовий кур'єр" опублікував постанову НКРЕКП №972. Документ передбачає нову методику тарифоутворення для обленерго та отримав неоднозначну оцінку в експертному середовищі. А нові тарифи на електроенергію, згідно з ним, можуть бути впроваджені вже з квітня.

Що таке RAB-тарифи та чому їх вводять

Українські електромережі - давно застарілі та зношені, адже основна частина електроенергетичного обладнання введена в експлуатацію ще в 60-70 роках, а скоректоване згідно з вимогами в 50-х.

Якщо оцінити, скільки електроприборів було в середньостатистичної родини в 50-ті та яка їхня кількість зараз, то стає зрозуміло, чому так часто “вирубає” світло, горять електроприлади та лампи розжарювання. Щоб відповідати сучасним потребам, система потребує капітального оновлення.

Джерело: TOP LEAD

Однак станом на кінець 2016 року 64% електромереж в Україні мають вік 40+. А лише 8% введено в експлуатацію за часів незалежності. Через це близько 20% електроенергії просто втрачається.

Для того щоб модернізувати українські мережі за оцінками ЄБРР потрібно 300 млн євро. Та де взяти гроші.  

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) пропонує простимулювати модернізацію української електромережі, впровадивши RAB-тарифи.

Система виправдала себе в ряді європейських країн, зокрема у Великій Британії вдалося удвічі скоротити витрати розподільчих компаній та тарифи на передавання електроенергії за 15 років. Однак в Україні потенційна ефективність від впровадження цієї системи викликає сумніви.

Зараз в Україні діє так звана система “витрати+”, яка передбачає, що до всіх витрат обленерго додає невеликий відсоток прибутку. Це стимулює обленерго роздувати свої витрати, тож компанії не зацікавлені в тому, щоб робити тарифи нижчими та скорочувати енерговтрати.  

Джерело: Перша шпальта

RAB (абревіатура Regulatory Asset Base) — регуляторна база активів — це власні потужності обленерго, які підприємство використовує для розподілу електроенергії (наприклад, опори, дроти). Суть цього підходу в тому, щоб змусити власників інфраструктури вкладали кошти в модернізацію системи, а також зацікавити інвесторів вкладатися в інфраструктуру.

Для обленерго RAB дає гарантію, що ті щомісячно отримуватимуть фіксований прибуток, який залежатиме від вартості активів. В постанові НКРЕКП передбачено, що у свої тарифи обленерго щороку закладатимуть 12,5% вартості своїх активів — старих і нових. Цей додатковий прибуток потрібно вкладати в модернізацію, адже надаватиметься він протягом обмеженого періоду (3,5 або 8 років).

Читайте також: У 2018-му українців чекає багато змін: вищі зарплати, дешевші авто, дорогі цигарки

Що це дало насправді

Перш за все в експертному середовищі виникло запитання,  чому саме 12,5% від активів. До того ж, ставка однакова як для старих, так і для нових активів.

Це означає, що у випадку старих активів, споживач повторно за них заплатить, адже їх вартість вже вдалося “відбити” за роки експлуатації через тарифи. Та й чисто логічно, підтримка старих повинна коштувати менше, аніж створення нових.

А для нових активів 12,5% виглядає замало, адже інвестору вигідніше покласти ці гроші на депозит, де прибутковість буде вищою (річний депозит зараз можна оформити під 15-16%).

Та найбільше насторожує, різке “подорожчання” акцій обленерго напередодні затвердження постанови через зміну методики оцінки Фонду державного майна.

Зараз 27 енергетичних компаній України розприділили між собою п’ять українських олігархів (Коломойський, Григоришин, Суркіс, Бойко, Ахметов) та російська група VS Energy.

Компанії переоцінили свої активи, що вартувати дорожче й 12,5% нараховувалося з більшої суми. Тож якщо, наприклад, початково компанію придбали за 3 млрд грн, а для RAB-тарифу її переоцінили до 9 млрд грн, від нововведення вдасться заробити 1,125 млрд грн (12,5% від 9 млрд грн). Не вклавши ні копійки в інфраструктуру власник обленерго отримує понад 1 млрд грн “на чай”.

 

Джерело: 24 канал

Й схема доволі поширена. “Наприклад, у 2012 році "Вінницяобленерго" приватизували за 0,35 млрд грн, "Дніпрообленерго" — за 1,3 млрд грн. Фонд держмайна переоцінив "Вінницяобленерго" у 8,2 млрд грн і "Дніпрообленерго" - у 13 млрд”,- пояснює секретар комітету Верховної Ради з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки Вікторіє Войціцька.

Загальна ж сума переоцінки всіх активів, за словами Войціцької, може перевищити 210 млрд грн. Відповідно, щорічний RAB-тариф становитиме 25-26 млрд грн.

Додатково власники обленерго отримуватимуть прибуток у розмірі 5 млрд грн від амортизації на переоцінені активи. Якщо підсумувати, то вийде кругленька сума - більше 30 млрд грн додаткового прибутку.

Для загального розуміння на субсидії для населення в бюджеті-2018 запланована рекордна сума за всі роки - 71 млрд. грн.

Читайте також: Як в Україні зростуть соціальні виплати з 1 грудня

Якими будуть ціни на електроенергію

Послуги обленерго формують частину рахунку за електроенергію. Саме тому впроавадженя RAB-тарифу вплине на квитанцію кожного українця.

За розрахунками голови НКРЕКП Дмитра Вовка, що RAB-тариф призведе до зростання тарифів лише на 10%.

“Зрозуміло, при повному переході на стимулююче регулювання тарифи виростуть, але це неминуче, адже галузь вкрай потребує інвестицій. Якщо нічого не робити і не підвищувати тариф, то система розвалиться через 10 років”, - пояснив голава НКРЕКУ Вовк в ефірі Еспресо.

Але на думку експерта з енергетики Андрія Геруса, RAB-тариф збільшить тариф на 30% та власники обленерго зможуть отримувати тепер близько 30 млрд грн щорічно.

Ймовірно, перед виборами, тарифи для населення не чіпатимуть, підвищать лише вартість електроенергії для компаній, однак зрештою воно вплине на бюджет кожної сім’ї, певен Герус.

Володимир Гройсман, попри те, що постанова опублікована в “Урядовому кур’єрі” розкритикував це рішення:

"Жодним чином це (введення тарифів - ред.) не може вплинути на ціну на електроенергії для громадян. Так званий RAB- тариф, який ввело НКРЕКП, не підтримується і не може бути підтриманий Урядом.  Я не підтримую, як прем’єр-міністр, і знаю думку міністрів. Ми вважаємо, що він (тариф - ред.) необ’єктивний, несправедливий, не відповідає умовам прозорості і може привести до зайвих витрат”,- заявив Гройсман під час засідання уряду.

За умовами RAB-регулювання 50% своїх прибутків компанії зобов’язані вкладати в модернізацію. Контролювати, наскільки прозоро власники обленерго це роблять, повинен регулятор.

Але Герус наводить приклад сумнозвісного тарифу “Ротердам+”: “У результаті тарифи виросли понад 100%, а восени минулого року вугілля на складах було вдвічі менше, аніж восени 2016 року. Результат прогнозований – не має ні вугілля, ні підвищення зарплат для шахтарів і дотації з бюджету не зникли. Тому що не було ніякого контролю за використанням грошей".

"В теперішніх умовах давати гроші без контролю – це точно розуміти, що вони будуть виведені на сторону”, - застерігає Герус.

Тим паче, що спроба ввести в Україні RAB-регулювання вже не перша, нагадує  керівник аналітичного департаменту інвесткомпанії «Concorde Capital» Олександр Паращій. Вперше його ввели ще в 2001 році за часів Ющенка. Тоді п’ятірці облленерго щороку виплачували 17% від ціни їхньої приватизації, зафіксованої в доларах.

Тоді кожна гривня, яка б інвестувалась з прибуток, приносила б акціонерам компанії 17% додаткового прибутку щорічно. Однак тоді "стимули" не спрацювали. Інвестори, які купили обленерго на приватизаційних тендерах 2001 року, виводили з компаній 95-100% отриманого прибутку, пояснює Паращій.

Тож гарантій, що ці гроші й зараз не зникнуть десь в офшорах, теж немає.

Теги:
Читайте також:
Київ
+7°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.39
    Купівля 39.39
    Продаж 39.9
  • EUR
    Купівля 42.11
    Продаж 42.86
  • Актуальне
  • Важливе
2024, четвер
18 квітня
11:04
Вибух
У Дніпрі під час повітряної тривоги прогриміла серія вибухів
11:01
новини
Росіяни зранку вдарили по Селидовому: загинула жінка
10:53
«20 днів у Маріуполі»
Український фільм "20 днів у Маріуполі" показали в Європарламенті
10:46
Німеччина
У Німеччині затримали двох російських шпигунів, які планували зірвати військову підтримку для України
10:16
Ексклюзив
У росіян за Уралом є безліч старої бронетехніки, - генерал-лейтенант Романенко
10:13
Зібрали 5,6 млн грн: Надя Дорофєєва і Міша Лебіга презентували спільну пісню і встановили рекорд переглядів українського Twitch
10:12
Наводив російські цілі на Дніпро: СБУ затримала підозрюваного
10:06
OPINION
Василь Зима
Єрмак з мішками у Time. Сподіваюся, мішки не з грішми...
10:04
G7
Країни G7 не розморозять активи РФ до відшкодування втрат Україні
09:58
Оновлено
Володимир Зеленський
"Це може зупинити тільки ППО": Зеленський під час засідання Євроради заявив про можливі удари РФ по українських АЕС
09:19
Віцеканцлер Німеччини Габек
Віцеканцлер Німеччини Габек прибув з візитом до Києва
09:16
Оновлено
Удар по Чернігову 17.04.24
Атака 17 квітня: у Чернігові завершили розбір завалів, загинуло 18 людей
09:14
сили ППО
Нічна атака РФ: українська ППО знищила усі 13 "шахедів"
09:03
Анджей Дуда та Дональд Трамп
Дуда провів приватну зустріч з Трампом у Нью-Йорку
09:02
Оновлено
Майк Джонсон
Джонсон винесе на голосування законопроєкт про допомогу Україні 20 квітня. Байден пообіцяв негайно підписати документ
09:00
Пресреліз
Дмитро Луп'як
Учитель із Вінниці став лавреатом премії "Ранкові зорі" й виграв 10 тис. грн
08:42
війна з Росією, діти
Через агресію РФ загинули 543 дитини, 1296 отримали поранення
08:33
Лисичанськ
Колишній російський військовий розстріляв двох жителів окупованого Лисичанська
08:31
Ізраїль, ЦАХАЛ
ЦАХАЛ вдарив по об'єктах "Хезболли" в Лівані
08:30
Оновлено
електроенергія, шахеди
Росія атакувала Україну "шахедами" та ракетами. На Франківщині впали уламки
08:28
Ексклюзив
Юнармія
Росіяни пропагандою створюють "машини для вбивств" з дитинства, - депутат Маріупольської міськради
08:20
вугілля порт
Австралійська гірничодобувна компанія виходить з ринку РФ
08:02
OPINION
Олег Манчура
Чому вважають, що на граблях танцюють лише українці?
07:54
Оновлено
обстріл, ППО
Міноборони РФ заявило про знищення 46 повітряних цілей у трьох областях
07:46
Олександр Сирський
Сирський провів розмову із командувачем ЗС США в Європі
07:39
Інфографіка
знищений російський танк Т-72
ЗСУ за добу ліквідували 910 окупантів, 13 артсистем та 3 танки
07:35
Анонс
"Астон Вілла", Ліга конференцій
Ліга конференцій: розклад повторних матчів чвертьфіналу
07:25
"Реал", Андрій Лунін
Лунін наголосив на "складній ситуації" в Україні після виграної серії пенальті в 1/4 фіналу Ліги Чемпіонів
07:03
Іран
Лідери ЄС готують нові санкції проти Ірану після атаки на Ізраїль
07:00
Анонс
Анатолій Трубін, Бенфіка - Реал Сосьєдад
Ліга Європи: розклад повторних матчів чвертьфіналу
06:46
"Під Харковом загинули Буданов та Сирський": РФ розганяє черговий фейк
06:19
Сергій Марченко
З початку повномасштабного вторгнення РФ Україна отримала від партнерів $83,7 млрд
05:56
світ Індонезія виверження вулкана
В Індонезії почалося виверження вулкана: евакуйовано декілька сіл
05:36
мзс Росії
У Росії розробили концепцію гібридної війни з Заходом, - WP
05:08
на фото Шарль Мішель у реабілітаційному центрі
"Постачання зброї та ППО в Україну питання не місяців, а днів", - Шарль Мішель
04:40
Путін і Кім Чен Ин
Росія, Китай, Іран та їх сателіти пов'язані не ідеологією, а відчаєм, - WP
04:12
Російські хакери
Хакери з РФ атакували об'єкти водозабезпечення у Європі та США, - Wired
03:44
У Росії після обстрілів ЗСУ авіабази у Джанкої очікують ударів по Кримському мосту
03:16
Оновлено
Канада готова надати України додаткових 450 млн. позики
Канада заклала у бюджет на 2024 рік кошти на допомогу Україні: подробиці
02:48
росія хакер
Росія активізувала кампанію з втручання у вибори в США, - заява Microsoft
Більше новин