Чому золото Олімпіади-2018 може стати для українського фристайлу останнім

Український фристайліст Олександр Абраменко виграв золоту медаль Олімпіади-2018 всупереч обставинам

Чому від Абраменка чекали успіху

На Олімпіаді-2018 Олександра Абраменка вважали однією з головних надій збірної України. У 2016 році він став першим у історії українцем, який здобув Кубок світу з лижної акробатики. Нинішній сезон також складався для нашого фристайліста вдало - на одному з кубкових етапів у січні Абраменко здобув срібну нагороду.

Але головним фаворитом українець все ж не був. Аналітики інформаційної агенції AP у своїх прогнозах ставили нашого фристайліста на третє місце. Таку обережність можна пояснити тим, що Абраменко пропустив весь минулий сезон через травму коліна, отриману під час літньої підготовки, коли спортсмени стрибають з трампліна у воду.

Не додавали оптимізму результати українця на двох попередніх Олімпіадах. У 2010 році він не зміг здолати кваліфікацію та посів лише 24 місце. Кращим виявився виступ у 2014 році у Сочі, де Абраменко вийшов до фіналу, але посів там шосте місце.

Як розгорталися змагання

У Пхьончхані у нашого фристайліста спочатку справи пішли не найкращим чином. Українець не зміг потрапити до фіналу з першого раунду кваліфікації та фінішував лише дев'ятим. На щастя, Абраменко зібрався у другій кваліфікації, посів там четверту позицію та продовжив боротьбу.

Фінал складався з трьох етапів, під час яких відсіювалися гірші. У першому колі результат українця був третім. Краще за нього стрибки виконали Ці Гуанпу з Китаю та олімпійський атлет з Росії Павло Кротов. У другому колі Абраменко посів четверте місце, поступившись Цзя Цуньяну з Китаю, канадцю Олів'є Рошону та білорусу Станіславу Гладченку. Проте, все йшло за планом та українцю вдалося потрапити до шістки найкращих, яка у вирішальному стрибку розіграла медалі.

Як склався фінал

Третій фінальний раунд розпочався багатообіцяюче. Кротов впав, а інший представник ОАР - Ілля Буров виконав стрибок посередньо. Абраменко вирішив ризикувати і заявив найскладніший за рівнем стрибок - три сальто з чотирма гвинтами, який він раніше робив лише на тренуваннях. Ризик виявився виправданим - українець виконав спробу бездоганно та отримав 128,51 бала.

Суперникам потрібно було чимось відповідати і вони також пішли на ризик. Але з напругою Гладченко та Рошон не впоралися та впали на приземленні. Це означало, що Абраменку, щонайменше, гарантована срібна медаль. Останнім виступав Цзя Цуньян, який також заявив стрибок максимальної складності та виконав його блискуче. Все вирішували судді - вони поставили китайцю 128,05 та віддали золото Абраменку.

"Сьогодні до останньої секунди змагань була дуже напружена боротьба. Хвилини очікування останнього стрибка були також нервовими. Відзначу, що мій фінальний стрибок був найкращим в сезоні. Піти на його виконання – це був великий ризик, але я впорався й, думаю, виправдав не тільки свої, а й очікування всієї України", - сказав після перемоги Олександр Абраменко.

Чому золото Абраменка історичне

Його золота медаль стала третьою для збірної України за всю історію її участі у зимових Олімпіадах та лише другою особистою. Раніше у 1994 році у Ліллехаммері у одиночному фігурному катанні перемогла Оксан Баюл. Чотири роки тому жіночу естафету виграли біатлоністки Олена Підгрушна, Валя Семеренко, Віта Семеренко та Юлія Джима.

Що стосується Олімпіади у Пхьончхані, то для України нагорода Абраменка стала першою та дозволила одразу піднятися на 17 місце у загальному командному заліку.

Історична ця медаль і для всього українського фристайлу. Це один з небагатьох зимових видів спорту в яких Україна демонструє високі результати. Такі, як перемога Олександри Абраменка у загальному заліку Кубка світу-2016, чи бронза чемпіонату світу-2011, здобута Ольгою Волковою.

Від фристайлістів завжди чекали медалей й на Олімпіадах, але щоразу вони поверталися з порожніми руками. Не вдалося на чотирьох Іграх піднятися вище дев'ятого місяця багаторазовому призеру етапів Кубка світу Станіславу Кравчуку. Близькою до успіху у 1994 році була Надія Шерстньова, яка стала п'ятою. А у 1998 році у японському Нагано у фіналі виступало одразу четверо українок - Тетяна Козаченко стала четвертою, Алла Цупер - п'ятою.

Чому ця нагорода може стати останньою

Щоправда, вихованці української школи фристайлу таки ставали олімпійськими чемпіонами, але у складі збірної Білорусі. На Олімпіаді-2014 золото у лижній акробатиці здобули одразу двоє фристайлістів з Рівного, які змінили громадянство - Алла Цупер та Антон Кушнір.

Причиною їхнього від'їзду, не в останню чергу, стала відсутність належних умов для підготовки в Україні. Зараз ситуація не змінилася, а тому перемога Олександра Абраменка здобута всупереч обставинам. Більшу частину року українець вимушений тренуватися за кордоном. А у його рідному Миколаєві в аварійному стані перебуває єдиний в нашій країні трамплін, де фристайлісти тренуються влітку та стрибають у воду. Тож, якщо на цей вид спорту в Україні не звернуть уваги, медаль Абраменка стане першою та останньою. Винятком з правил та справжнім дивом, яке врятувало олімпійську збірну України від ганьби у Пхьончхані.