За дві години з Києва до Львова чи неспішна романтика плацкарта. Куди заїде “Укрзалізниця”

Уляна Букатюк
19 лютого, 2018 понедiлок
08:51

Чи можна говорити про реформу “Укрзалізниці”, що вже змінилося та чого українцям чекати від державного монополіста надалі, окрім вищої вартості квитків

“Укрзалізниця” має намір підняти ціни на пасажирські перевезення вже в квітні. Квитки на потяги можуть подорожчати на 20% впродовж року. Куди підуть ці гроші та як вже змінилася “Укрзалізниця”

Що таке “Укрзалізниця” зараз

В 2015 році Укразалізниця стала публічним акціонерним товариством, але де-факто залишається державним монополістом з гігантськими активами.

Зокрема, загальна протяжність українських колій - 21,7 тис. км (4-те місце в Європі), однак 15% з них практично не використовуються.

Попри це “Укразалізниця” забезпечує 43% українського пасажиропотоку та 58% вантажообігу. УЗ - в переліку найбільших платників податків, забезпечує роботою понад 200 тис. працівників та приносить 3% ВВП.

Читайте також: У 2018-му українців чекає багато змін: вищі зарплати, дешевші авто, дорогі цигарки

Та все ж з модернізацією в УЗ трохи кепсько, через що вона в останні роки втрачала позиції. Поки авіа- та автобусні перевезення впевнено нарощували свої м’язи, “Укрзалізниця” в очах українців деградувала. За 5 років (2011-2016) пасажиропотік впав на 37%, а вантажні перевезення скоротилися на 24%.

На це вплинула економічна скрута в країні, посилення конкуренції з боку інших перевізників, але не варто забувати й про жахливий стан вагонів, хамовитих провідників та потяги, що запізнюються.

Транспортні чиновники кивають на те, що колії, вагони й локомотиви старі та зношені, а капіталовкладення для їх відновлення впродовж останніх років були мізерними. До прикладу, якщо в 2012 році фактичний рівень капіталовкладень в УЗ був $1,6 млрд, то вже в 2015 році надійшло лише $187 млн.

В “Стратегії розвитку “Укрзалізниці” 2017-2021” йдеться про те, що зношеність пасажирських вагонів - 87%. Парк маневрових тепловозів зношений на 80%, а магістральних - взагалі на 99%.

Ще один “ніж в серце” УЗ - корупція та політичні зловживання. Колишній перший заступник міністра інфраструктури Володимир Шульмейстер оцінював корупцію в УЗ на рівні $2 млрд в рік, а сам міністр інфраструктури Володимир Омелян говорив про 15 млрд грн за рік. На тендерах УЗ олігархи та політики (брати Дудневичі, Ахметов, Пінчук, Пономарьов) заробляли мільярди, пише НВ.

В УЗ не заперечують, що проблеми є, але масштаби їх менші. За дев'ять місяців 2017 року "Укрзалізниця" зазнала збитків від розкрадань на загальну суму 44 млн грн, повідомляє прес-служба монополіста.

Що вже вдалося змінити

Та все ж певних змін УЗ вдалося домогтися вже зараз. Зокрема, українці отримали змогу поїхати потягом до 7 європейських країн, про що ще донедавна через різну ширину колій навіть не мріялось. У 2018 році планують запустити потяг “Київ-Мінськ- Вільнюс-Рига-Таллінн”, а також поїзди в напрямку Словаччини та “Мукачево-Будапешт”.

Читайте також: 7 безвізових країн ЄС, в які можна потягом доїхати з України: Ціна, напрямки, час

Україна увійшла до європейської транспортної мережі TEN-T. Це інфраструктурний проект Євросоюзу, який передбачає створення до 2050 року нової транспортної системи на території ЄС, що включає 94 порти, 38 аеропортів і близько 15 тис. км швидкісних залізниць. Тож в планах сполучити Україну з Німеччиною та Грецією.

Стратегія TEN-T   Джерело: Український Тиждень

Не менш важливо, що в травні цього року повинне завершитися будівництво Бескидського тунелю — найбільшого інфраструктурного проекту останнього десятиліття. Для України тунель має стратегічне значення, адже дозволяє перевозити понад 60% транзитних вантажів до Європи.

“Укрзалізниця” та американська компанія General Electric Transportation до кінця лютого 2018 року планують підписати угоду про співпрацю. Згідно з домовленостями, локалізація потужностей виробництва в Україні складе не менше 40%.

В 2017 році УЗ змінила умови нарахування зарплатні для працівників. Тож тепер середня зарплатня в галузі складає 9440 грн.

За останній рік дещо змінився сервіс в потягах та електричках. Зокрема, в частині поїздів вже змінили постільну білизну, легендарні кусючі пледи замінили ковдрами. Нещодавно українці отримали можливість придбати через інтернет квитки на більшість регіональних поїздів, а також шукати маршрути з пересадками.

"Укрзалізниця" пообіцяла ввести повноцінне харчування в нічних поїздах, продавати книги, зробити вай-фай в “Інтерсіті+” та на вокзалах платним.

Монополіст розглядає можливість віддати вокзали в туристичних містах в приватні руки та  впровадження послуги Duty Free у міжнародних швидкісних потягах.

Наприкінці грудня 2017 вдалося запустити 11 нових потягів, натомість скасувала УЗ 10 непопулярних маршрутів. До кінця року повинен запрацювати так званий “повітряний експрес” - швидкісне залізничне сполучення між Києвом та Борисполем. До кінця року в УЗ обіцяють оновити 1/6 парку пасажирських вагонів.

Та попри всі намагання змінити сервіс,практично незмінним залишається ключовий параметр - швидкість. Середня швидкість українських потягів – 58,2 км/год. Так, пасажирський нічний потяг їде з середньою швидкістю 43,2 км/год, нічний експрес – 57,4 км/год, а “Інтерсіті” та “Інтерсіті+” їдуть зі швидкістю 80,6 км/год. Через це з однієї точки країни в іншу можна добиратися понад добу.

“З такою швидкістю їздили ще в 19 столітті”, - заявив міністр інфраструктури Володимир Омелян в інтерв’ю “Громадському”.

Міністр розповів, що вони почали розробку технічної документації проекту першої в країні євроколії сполученням Одеса-Київ-Львів. По ній можна буде їхати 250 км/год, тож доїхати з Києва до Львова чи Одеси можна буде орієнтовно за 2-2,5 години.

Звідки гроші та чи буде приватизація

Ідея євроколії, безумовно, захоплює, та виникає логічне запитання: чи достатньо в нас коштів. За словами Омеляна, для реалізації цього проекту потрібно 2 млн євро.

Донедавна “Укрзалізниця” була збитковим підприємством, але в першому півріччі 2017 р. товариство вийшли на точку беззбитковості.

“Фінансовий результат коливається в межах 90—150 млн грн в місяць. Цього вдалося досягти фактично на внутрішньому резерві, бо від підвищення тарифів у минулому році ми отримали лише  3,9 млрд грн”, -  пише директор з економіки та фінансів УЗ Андрій Рязанцев.

Джерело: Міністерство інфраструктури

Тож в 2018 році підняття тарифів не уникнути, тим паче, що останнє зростання було в 2014 році, вказує Рязанцев.

"З того часу індекс споживчих цін виріс мінімум на 60-70%, в 4-6 разів збільшилася вартість комунальних та інших послуг. По всій номенклатурі товарів, які потрібні залізниці, істотно зросли ціни", - констатує він.

Але в УЗ запевняють, що за рахунок індексації тарифів планують отримати лише 28% від загального плану інвестицій. Закумульовані від підняття вартості квитків кошти обіцяють зберігати на спеціальному банківському рахунку та звітувати за кожну копійку. Незабаром на порталі E­data можна буде переглядати фінансову звітність УЗ.

Решту необхідних коштів планують дістати за рахунок підвищення ефективності та завдяки кредитним коштам.

Загалом, згідно з фінпланом, представленим “Укрзалізницею” 14 лютого, цьогоріч монополіст планує залучити рекордні 26,9 млрд грн інвестицій. У 4 рази більше, ніж в 2016, у 6 - ніж в 2015 та в 2,5 рази більше, ніж виконано в 2017-му.

Чи варто очікувати приватизації частини активів транспортного гіганта, враховуючи, що Рада нарешті проголосувала закон?

Читайте також: 22,5 млрд за приватизацію. Як тепер продаватимуть держпідприємства

Відповідно до Угоди про асоціацію з ЄС Україна повинна створити інституційні та ринкові умови відповідно до європейської моделі залізничного транспорту. Вона передбачає, що інфраструктура може залишатися монополією, в той час як транспортні перевезення повинні надавати різні компанії на умовах конкуренції. Тож все, що робитиме менеджмент інфраструктури -  це продаватиме підприємствам пропускну здатність.

Для цього УЗ потрібно розобити своєрідне “меню” з доступним часом, цінами та умовами надання пропускної здатності - умови користування залізницею. Також передбачено створення нового закону про залізничний транспорт та ряду контролюючих органів. Це передбачено програмою Twinning Railways in Ukraine

Укрзалізниця не зможе субсидувати пасажирські перевезення за рахунок доходів, отриманих від вантажних, як це відбувається зараз. Тож потрібна нова система субсидування пасажирських перевезень й схоже її перекладуть на плечі держави.

Омелян бачить дві моделі реалізації проекту євроколій: приватно-державне партнерство Укрзалізниці з інвестором і експлуатація євроколії й вагонів на паритетних засадах. Або повністю паралельна приватна залізнична компанія на 99 років. Міністр пояснив, що на це може знадобитися близько 10 років.

Теги:
Читайте також:
Київ
+1°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 38.66
    Купівля 38.66
    Продаж 39.17
  • EUR
    Купівля 42.06
    Продаж 42.88
  • Актуальне
  • Важливе
2024, вiвторок
19 березня
04:12
Дональд Трамп
Нездійсненна сума: Трамп шукає кошти для сплати $464 млн застави у справі про шахрайство
03:44
російська пропаганда
У Латвії заблокували низку сайтів з російською пропагандою
03:16
Росія може використати супутникові дані приватних компаній для ударів по Україні, - The Atlantic
02:48
Сі Цзіньпін і Еммануель Макрон
У травні лідер Китаю Сі Цзіньпін може відвідати Францію, - Politico
02:20
Літак Raynair
Гібридна війна РФ: на Балтиці понад 870 літаків мали проблеми з навігацією
01:52
Центробанк Росії
Євросоюз розробив механізм передачі Україні прибутків з заморожених активів РФ, - Bloomberg
01:24
поліція польщі
Міжнародний Комітет захисту журналістів заступився за українських розслідувачів, затриманих у Польщі під час роботи
00:56
SkyUp
Авіакомпанія SkyUp отримала сертифікат операційної безпеки IOSA
00:28
Мая Санду
Санду попросила парламент Молдови призначити референдум про вступ у ЄС
00:03
безпілотник
Асиметричні рішення для переваги над противником: Сирський назвав пріоритет у технологічному розвитку ЗСУ
2024, понедiлок
18 березня
23:40
Реджеп Ердоган та Путін
Ердоган привітав Путіна з "переобранням" і заявив про готовність до посередництва в переговорах із Україною
23:28
Зоран Міланович
У Хорватії суд заборонив антиукраїнському президенту Мілановичу йти на вибори до звільнення поточної посади
23:00
Олексій Навальний
"Відповідальні за вбивство Навального": Боррель оголосив про санкції проти 30 фізичних і юридичних осіб
22:33
метро "Лісова"
Метро Києва за керівництва Брагінського замовило ремонт на 1,58 млрд грн у родички його бізнес-партнера, - Bihus info
22:29
НАТО
Розміром з невелике місто: у Румунії почали будувати найбільшу в Європі базу НАТО
22:02
FPV-дрон
Розбирали знайдений FPV-дрон: на Херсонщині троє цивільних загинули від вибуху боєприпасу
21:58
Ексклюзив
Придністров'я
"Навіть тамтешні військові РФ": генерал Маломуж пояснив, чому контингент у Придністров'ї не прагне воювати проти України
21:35
Оновлено
путін
За версією російської ЦВК, Путін переобрався президентом РФ із понад 87% підтримки. Реакції світу
21:34
Ексклюзив
Українські фермери до кордону з Польщею привезли знищену російськими обстрілами й мінами сільгосптехніку
​Засіяти 12 млн гектарів: у Всеукраїнській аграрній раді назвали проблему українських виробників
21:09
Ще три сім’ї разом з дітьми виїхали з ТОТ: Україна надає всіляку допомогу
Обшуки, погрози, залякування: з ТОТ Запорізької та Донецької областей виїхали ще три родини з дітьми
21:00
Аналітика
Сергій Згурець, український журналіст, військовий експерт
Росіяни перекидають резерви на Авдіївський напрямок, щоб підтримати темпи наступу. Колонка Сергія Згурця
20:24
Ексклюзив
депортація дітей з окупованих теріторій в Росію
Викрадених дітей Росією більше, ніж відома кількість, - юристка Рашевська
20:18
Оновлено
Президент України Володимир Зеленський
Цьогоріч вийдемо на максимум оборонного виробництва за час незалежності, - Зеленський після Ставки
20:05
OPINION
Митрополит Епіфаній
Нинішній Великий піст — насамперед про стійкість
19:56
Кол-центр, що виманював кошти у громадян ЄС: СБУ з латвійськими правоохоронцями ліквідували міжнародну схему
19:51
Оновлено
Сенатор США Ліндсі Грем прибув до Києва: каже, що спікер Джонсон шукає спосіб просунути допомогу Україні
19:47
Ексклюзив
Сумщина
"Немає проїзних мостів": журналістка Яцина про евакуацію з прикордоння на Сумщині
19:44
Огляд
На фото: Порноакторка Юлія Сенюк (Джозефіна Джексон)
Захоплюватися не можна засуджувати: чому допомога військовим від української порноакторки Джозефіни Джексон викликала суперечки
19:26
військові, ЗСУ
На Новопавлівському напрямку росіяни за підтримки авіації 21 раз намагалися прорвати оборону ЗСУ, - Генштаб
19:26
Жіноча збірна України з фехтування на шаблях - бронзова призерка Кубка світу у Сінт-Нікласі (Бельгія)
Жіноча збірна України з фехтування здобула бронзу Кубка світу в Сінт-Нікласі
19:16
прикордонник
Збільшення на 15 тис. військовослужбовців ДПСУ: уряд вніс законопроєкт до ВР
19:00
прем'єр-міністр Канади Джастін Трюдо
"Це божевільна робота, яку я роблю": прем'єр Канади Трюдо заявив, що щодня думає про відставку
19:00
Огляд
переможні новини
Переможні новини 754-го дня війни: під час рейду в Білгородську та Курську області РФ ліквідовано понад 600 росіян, а Армія дронів за два тижні знищила 88 танків окупантів
18:52
Агенти "АТЕШ" розвідали пункт постійної дисклокації 126 окремої бригади берегової оборони ЧФ РФ у Перевальному
Партизани розвідали пункт дислокації 126-ї окремої бригади берегової охорони ЧФ РФ у Перевальному, що в Криму
18:49
Міністр оборони Польщі Владислав Косіняк-Каміш і його колега з Німеччини Борис Пісторіус, Польща, 18 березня 2024 р.
Польща та Німеччина створять бронетанкову коаліцію для підтримки України
18:43
Залізниця
Путін заявив про нібито відновлення залізниці від Ростова-на-Дону до Донецька, Маріуполя та Бердянська
18:30
"Білі янголи"
"Білі янголи" евакуювали з прифронтових районів Донеччини 7 людей
18:24
Ексклюзив
москва червона площа
Ми маємо готувати протестні рухи всередині РФ, - представник руху "Вільний Ідель-Урал"
18:12
Ексклюзив
Влада робить недостатньо для повернення полонених азовців, - членкиня Асоціації родин захисників Азовсталі Кротевич
18:07
OPINION
Ольга Айвазовська
"Вибори у Росії": ілюзія величі та безсмертя розбивається об реальність
Більше новин