10 тез російської пропаганди щодо Майдану, які просувають адвокати Януковича в суді, та їх спростування

Лариса Волошина
20 лютого, 2018 вiвторок
17:32

Суд над Януковичем мобілізував усю мережу проросійських інформбійців. Адвокати Януковича в цьому процесі не стільки захищають втікача, скільки просувають тези кремлівської пропаганди щодо Революції Гідності та початку агресії РФ. Далі ці тези обсмоктують проросійські "експерти" та ЗМІ. Дослідимо наративи кремлівських пропагандистів детально

Президент Петро Порошенко повідомив про свою згоду дати покази у якості свідка в судовому процесі проти Віктора Януковича. Майже одразу численні коментатори почали дорікати йому у спробах використати судовий процес для особистого піару.

Насправді, справа про зраду колишнього президента дійсно стала знаряддям в інформаційній кампанії. Але не на користь Порошенка, чи якогось іншого посадовця чинної влади. Сили, які стоять за Януковичем, намагаються перетворити відкритий судовий процес у судилище над Майданом і всіма тими, хто витяг країну з кривавої кремлівської пастки. Адвокати Януковича в цьому процесі не стільки захищають втікача, скільки виступають в ролі інструментів російської інформаційної війни, просуваючи тези кремлівської пропаганди щодо Революції Гідності та початку агресії РФ.

Основною стратегією захисту стали провокації та маніпуляції.

Свідки, судді та глядачі, які мають можливість дивитися прямі трансляції з суду, чують про "переворот" та "захоплення влади". А потім численні ток-шоу розповідають українцям перекручені висловлювання адвокатів захисту так, наче мова іде про доведені факти.

Наявною є спланована та скоординована інформаційна спецоперація, в якій суд – це тільки частина процесу. Давайте спробуємо дослідити основні тези, які озвучують адвокати Януковича.

Теза 1: Коли президентом України був Янукович, економіка країни процвітала. Постмайданна влада довела Україну до розорення.

Ви будете сміятися, але теза про "міцного господарника" Януковича звучить у суді постійно. Сторона захисту і не намагається спростовувати покази свідків про порожню державну скарбницю та лише сотню тисяч гривень на рахунках Держказначейства, які залишили "регіонали" Україні. Ніяк не коментують Камази готівки, які вивез з країни Янукович. Тому що ці факти очевидні і неспростовні. Адвокати просто кидаються пропагандистськими гаслами про тарифи, ціни, зарплати та інше.

 

Теза 2: Підписання угоди про асоціацію з ЄС, якої вимагав Майдан, призвело до краху української економіки.

Насправді падіння реального ВВП України сталося ще в ІІІ-му кварталі 2013 року, тобто до початку Майдану. Причому в порівнянні з аналогічним періодом 2012 року падіння прискорилося до 1,5%. На початок Майдану рецесія української економіки тривала вже шість кварталів поспіль. Тобто до краху української економіки призвів режим Януковича.

Те, що Янукович втік з країни, його захисниками теж ставиться під сумнів.

Теза 3: Опозиція порушила домовленості та незаконно позбавила Януковича влади, через що він змушений був тікати з країни.

Під час показів Олександра Турчинова, захисник обвинувачуваного спитав про домовленості від 21 лютого 2014 р. між тодішнім президентом та опозицією. Першим пунктом в них говорилося про повернення до конституції 2004 року. За словами Турчинова, парламент тоді проголосував відповідне рішення. Але Янукович, замість підписати цей закон, дременув з Києва.

Фактично, він і є тією людиною, яка зірвала домовленості 21 лютого. Весь світ бачив його термінову евакуацію з Межигір’я. Натомість адвокат Віталій Сердюк під час свідчень спікера Ради Андрія Парубія кинув йому докір, що втеча колишнього президента з Києва – недостатня підстава для позбавлення його повноважень. "Ви ж не позбавляєте Порошенко влади, коли він їде відпочивати на Мальдіви", - заявив Сердюк.

Тут хочеться спитати у адвоката Сердюка – яка ж його версія подій, в дійсності: Янукович втік з країни, через дії опозиції, яка за твердженнями адвокатів зірвала домовленості, чи він поїхав у відпустку з камазами готівки на кишенькові витрати?

Бо адвокат одночасно стверджує, що Янукович був змушений тікати і що він нікуди не тікав. Мовляв, це опозиція, скориставшись моментом, незаконно позбавила його влади. В тому ж самому суді захист колишнього президента примудрився стверджувати протилежні речі.

Перед нами приклад маніпуляції, коли факти не мають значення в принципі. Тому що головна мета цієї демагогії адвокатів – не дати з‘ясувати суду за чиєю ж вказівкою Янукович порушив домовленості з опозицією та чому він втік спочатку з Києва, а потім і з країни. Адже ми пам‘ятаємо, що російський представник Володимір Лукін домовленостей між українською владою та опозицією не схвалив в принципі. Можливо Янукович тікав, тому що це саме Москва, яка була проти виконання угод, таким чином намагалася зірвати повернення подій в України в правове русло?

Теза 4: Протестувальники розстрілювали самі себе.

Під час свідчень Андрія Парубія адвокати звинувачуваного стверджували, що майданівці мали зброю, яку їм привезли зі Львова. Мова йшла не про поодинокі випадки, а про централізовану роздачу вогнепальної зброї для нападу на "Беркут".

Фактів, що підтверджували б цей відомий фейк російської пропаганди не існує в принципі. Ніякого організованого завозу зброї, тим більше його централізованої роздачі в тому вигляді,  як це відбувалося серед "тітушок" чи в силових структурах, зокрема, в "Беркуті", на Майдані не було. Варто також співставити кількість загиблих майданівців з числом постраждалих силовиків, щоб зрозуміти, наскільки нерівними були сили протиборчих сторін.

Також адвокат Сердюк під час допиту іншого свідка - Андрія Сенченко, якій з першого до останнього дня Революції Гідності був комендантом Жовтневого палацу, вигукнув: "Кроваву бойню влаштувала тодішня опозиція!". Далі він пояснив, що має повне право доводити в суді "думку" свого клієнта. Але, доведення та образливі викрики - це різні речі, на що неодноразово вказував суддя. Сторона обвинувачення намагається донести до публіки, що наказ стріляти міг бути не тільки у "Беркута". Що громадяни, які були на Майдані,  діяли як організовані парамілітарні угрупування під керівництвом Парубія. Це повна підміна понять та маніпуляція фактами.

Теза 5: Кровопролиття на Майдані почалося після того, як протестувальники почали стріляти в бік силовиків і ті змушені були відповідати.

Адвокати Януковича знову використовують міф, який різними способами вже четвертий рік намагається поширювати російська пропаганди, ніби саме учасники Майдану почали стрілянину, чим спровокували кровопролиття і зустрічні дії "Беркуту".

Насправді, на 18 лютого режимом Януковича була запланована операція з силового розгону протестувальників із застосуванням вогнепальної зброї, яку силовикам та "тітушкам" роздали напередодні подій.

Планувалося підвищити градус протистояння між правоохоронцями та протестувальниками, створивши таким чином підстави для проведення АТО. Про це повідомив голова управління спеціальних розслідувань Головного слідчого управління Генпрокуратури Сергій Горбатюк. Слідством встановлено, що ще з кінця січня 2014 р. була розроблена спеціальна антитерористична операція. По цьому епізоду повідомлено про підозру фігурантам: Януковичу, Захарченко - тодішньому голові МВС, його заступнику Ратушняку, колишньому командуючому внутрішніх військ Шуляку та керівництву київської міліції. За словами Горбатюка, був створений штаб АТО, куди входили представники МВС, СБУ та чиновники.

Теза 6: "Корсунський погром".

Ще одна брехня, яку команда захисту Януковича навіть не намагається довести. Колишній очільник кримського уряду Анатолій Могильов сказав у суді: "Був напад на два автобуси кримчан. Автобуси були спалені. Люди розбіглися. Коли ці люди повернулися до Криму, це дуже вплинуло на думки кримчан". Мова про епізод, який згадується, зокрема, у пропагандистському фільмі "Крим: Шлях на батьківщину". Одразу після перемоги Майдану з’явилося повідомлення про нібито розстріл автобусів з антимайданівцями, які поверталися в Крим. Стверджувалося, що майданівці поблизу міста Корсунь-Шевченківський вчинили цілеспрямоване побиття та приниження кримчан. Говорилося також, що антимайданівців примушували їсти бите скло. Як після такого "свідкам" вдалося вижити та розповісти про страшні подробиці в російському фільмі, пропагандисти, звісно, не повідомляли.

Але насправді ніякого побиття не було. Більше того. Активісти, які зупинили кримські автобуси, знайшли там трьох заручників, яких кримський "Беркут" з поплічниками намагалися вивезти зі столиці до Криму. Всі імена затриманих кримчан та людей, яких вони силоміць утримували в неволі - один з них, до речі, мав ножове поранення - зафіксовані та передані в міліцію.

Рефат Чубаров розповів у суді, який вплив мала вигадка про "Корсунський погром" на подальші події в Криму. 20 лютого голова Меджлісу отримав повідомлення про те, що на наступний день, 21 лютого, призначено засідання уряду Криму. Зателефонувавши заступнику голови Верховної Ради Криму Іоффе, Чубаров почув про розстріл кримських автобусів та нібито шість загиблих. Але, за словами Чубарова, жодного "вбитого" до Криму не привозили та не фіксували. Також в Криму не було жодних похорон "загиблих" на Майдані.

Теза 7: Майдан призвів до втрати українських територій.

Адвокати Януковича неодноразово закидають свідкам, що Майдан був їх способом приходу до влади ціною втрати частини території України. Так, під час свідчень Олександра Турчинова адвокат Сердюк спитав його: "Коли Янукович був (при владі) не було війни, а Крим був у складі України. Коли ви захопили посаду президента, ви думали, що можете впоратися?!"

З контексту виходить, що Янукович, якби його не позбавили повноважень, міг би запобігти окупації частини країни. Насправді, це не так. Більше того, Януковича судять саме за його цілеспрямовані дії з обмеження суверенітету України. Адже саме з приходом Януковича до влади були підписані Харківські угоди, які суттєво збільшили численність російського контингенту в Криму та відновили "співпрацю спецслужб". Співробітники ФСБ отримали легальну можливість бути присутніми в українському СБУ.

Крім того, з 2012 року, про що свідчить Андрій Парубій, на сході та півдні країни почалося створення так званих "реконструкторських центрів", які займалися формуванням та вишколом повноцінної мережі російських диверсантів, навчених орієнтуватися на місцевості. Всі групи навіть не були знайомі між собою. Вони керувалися безпосередньо з Москви та могли діяти автономно одна від одної. Є багато доказів того, що до скасування суверенітету Україну готували заздалегідь, задовго до Майдану. 

Теза 8: Тодішня опозиція навмисно спровокувала Майдан задля приходу до влади.

Запитання, яке адвокат Януковича поставив Андрію Парубію: "Ви визнаєте, що ваші обіцянки красивого європейського життя були лише маніпуляцією для розхитування ситуації в державі та приходу до влади?". Таким чином адвокат транслює тезу кремлівської пропаганди, що масові акції протесту проти свавілля режиму Януковича, побиття студентів, викрадень, вбивств та терору проти громадян, які охопили всю країну, фактично зводяться до заколоту купки опозиційних політиків. Цим намагаються применшити масштаби Майдану та заперечують можливість будь-яких стихійних масових протестів.

Теза 9: Немає жодної справи про розкрадання державних коштів Януковичем.

Адвокати стверджують, що прокуратура за три роки так і не змогла довести причетність колишнього президента до розкрадання бюджету.

Але 17 січня 2018 року під час звіту на засіданні комітету Верховної Ради з питань національної безпеки та оборони Генеральний прокурор України Юрій Луценко заявив, що існування організованого злочинного угрупування Януковича підтверджується вироками 30 судів.

Засуджені – від керівників маленьких підприємств, через які починався шлях відмивання коштів, до першого заступника міністра економіки часів панування "сім'ї". "Усі вони визнані членами ОЗУ на чолі з Януковичем", - сказав генпрокурор. Він також додав, що цими рішеннями судів встановлено понад 500 суб'єктів господарювання української та іноземної юрисдикції, які брали участь у розкраданні та відмивання коштів для ОЗУ Януковича. Таким чином, твердження адвокатів про те, що у прокуратури нема претензій до Януковича, не відповідають дійсності.

Теза 10: Державний переворот та захоплення влади.

Адвокати Януковича постійно наполягають на тому, що в Україні стався державний переворот. Тим самим вони вдаються до риторики російських пропагандистів, не маючи, втім, фактів для підтвердження своєї тези.

Насправді ж, після того як в центрі столиці почалися трагічні події, а президент Янукович та його уряд самоусунулися від керівництва, Верховна Рада України взяла на себе відповідальність та почала ухвалювати рішення, які вивели країну з кривавого глухого кута. 20 лютого 2014 о 16.00 заступник голови Верховної Ради Руслан Кошулинський відкрив сесію. Вночі Рада проголосувала за виведення силовиків з центру Києва, а також підтримала постанову "Про засудження застосування насильства проти громадян України" в першому читанні. 21 лютого 386 голосами було прийнято повернення до Конституції України 2004 року. За ці рішення голосували в тому числі і ті депутати фракції "Партії регіонів", як не втекли з країни разом з оточенням Віктора Януковича. Після відмови Януковича підписати рішення, яке було ухвалене конституційною більшістю та його втечі з Києва, Верховна Рада залишилась єдиним легітимним органом влади в країні. І рішення Рада ухвалювала в межах своєї компетенції та згідно діючого законодавства.

Будь-які спроби представити Майдан та рішення про відсторонення Януковича від влади державним переворотом, не мають жодного сенсу. Адже це було рішення народних обранців, включно з членами тодішньої президентської фракції. Воно є повністю законним.

Крім того, і це головне, воно є легітимним в очах українського народу.

Менше ніж за тиждень на вулицях Криму з‘являться озброєні люди. Це стане початком гарячої фази російсько-української війни. Сторона захисту Януковича намагається представити події, які сталися в Україні взимку 2013-2014 років у викривленому світлі. Адресатом пропагандистських маніпуляцій, звісно, є не свідки і не судді, які постійно нагадують стороні захисту, про те, що вона порушує закон та перетворює судовий процес на піар-майданчик. Брехливі тези спрямовані на українців.

Через чотири роки після трагічних подій зими 2014 дезорієнтації суспільства сприяли постійні інформаційні компанії пов‘язаних в Росією ЗМІ. Суд – це лише наступний етап маніпуляції суспільною пам'ятю, на якому чутки, думки найманих "експертів" та маніпуляції проплачених журналістів намагаються перетворити у категорію "свідчень в суді".

Суд мав би розкрити подробиці та довести участь колишнього українського президента Януковича в російській спецоперації по руйнації України.

Замість цього бачимо спробу ще раз отруїти українське суспільство російською пропагандою та посіяти в суспільстві розчарування Майданом. Саме для цього суд над Януковичем зусиллями його представників перетворюють у суд імені Януковича.

Про роль президента-втікача в окупації російською армією українських територій та про намагання його захисту перекласти відповідальність за війну на українських громадян ми поговоримо в наступному матеріалі. 

Теги:
Читайте також:
Київ
+11°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.44
    Купівля 39.44
    Продаж 39.91
  • EUR
    Купівля 42.1
    Продаж 42.83
  • Актуальне
  • Важливе
2024, вiвторок
23 квітня
22:50
навчання ЗСУ
Для активних дій цього недостатньо, - політолог Магда про допомогу Україні від партнерів
22:47
Оновлено
Сенат США
Сенат США схвалив розгляд законопроєкту про пакет допомоги Україні за скороченою процедурою
22:44
Тимур Іванов, Володимир Путін та Сергій Шойгу (зліва - направо)
У Росії за підозрою у хабарництві затримали заступника міністра оборони, який курував "відновлення" Маріуполя
22:20
Володимир Зеленський
Зеленський обговорив із Сирським посилення ЗСУ на ключових ділянках фронту
22:00
Ексклюзив
Глава Офісу президента України Андрій Єрмак
Поки міністри виконують вказівки Єрмака, їхні перестановки не будуть ефективними: Луценко про підозру Сольському
21:43
Микола Княжицький
Припинення вчинення консульських дій щодо українських чоловіків, які перебувають за кордоном - пряме порушення Конституції, - Княжицький
21:28
Ексклюзив
злочини росії
"Щоб жінки й в Європі, і в Балтійських країнах усвідомили, що з ними також може статися": у Польщі опублікували звіт про звірства росіян проти українок
21:13
Оновлено
Військовий квиток
Крім дітей до 12 років: українцям за кордоном припинили видачу документів. У МЗС дали роз'яснення
20:34
Київські митники вилучили з посилки три археологічні артефакти з 6 тисячоліття до н.е.
Артефакти з 6 тисячоліття до н.е.: київські митники вилучили цінну знахідку
20:06
OPINION
Ігор Гулик
Андрій Єрмак. З топу Time – у прем’єри?
20:02
ЗСУ. кулемет
Сили оборони відбили 59 ворожих атак за добу: найактивніше росіяни наступали на Новопавлівському, Бахмутському й Авдіївському напрямках
20:00
Огляд
переможні новини
Переможні новини 790-го дня війни: три "урали" мертвих окупантів у Маріуполі і найбільший пакет військової допомоги від Британії
20:00
Єнс Столтенберг
"Створюємо довгострокові плани фінансових зобов'язань": Столтенберг про допомогу НАТО Україні
19:34
Ексклюзив
Карта бойових дій Бахмут 23.04.24
Противник стягнув до Часового Яру велику кількість техніки й особового складу, - майор НГУ Кожубенко
19:29
Україна США
США готують для України пакет допомоги на $1 млрд, - Reuters
19:24
Митрополит Епіфаній і Гундяєв
У ВСУ прокоментували перше в Україні рішення про законність переходу громади з УПЦ МП до ПЦУ
19:14
Україна_Словаччина
Українці подякували словацькому народу за підтримку збору на боєприпаси після відмови уряду долучитися до чеської ініціативи
19:02
На фото: "Дедпул і Росомаха"
Вийшов новий трейлер фільму "Дедпул і Росомаха", який побив рекорд всесвіту Marvel
19:01
Ріші Сунак
Британія переведе оборонну промисловість на військову основу
18:23
Данія
Данія надасть Україні €380 млн для критичної інфраструктури, яка використовує відновлювальну енергетику
18:21
На фото: Том Йорк з Radiohead
Фронтмен Radiohead Том Йорк випустив дві пісні, які стали саундтреками до фільму Confidenza
18:18
Ексклюзив
Джо Байден
У Defense Express пояснили, що таке президентське вилучення, яке має пройти законопроєкт про допомогу від США
18:18
фортифікація, обладнання рубежів оборони, ЗСУ
Кабмін виділив ще 8 млрд грн на будівництво фортифікацій
18:09
OPINION
Богдан Логвиненко
Про типаж Вікторії Спартц
18:01
Новини компаній
Переваги металопластикових вікон
18:00
Литва прапор
Литва планує закупити для України радари ППО
17:52
Дамба ДніпроГЕС, Запоріжжя
На Дніпрогес триває розбір завалів і демонтаж, про відновлення енергетичної складової наразі не йдеться, - голова Запорізької ОВА
17:49
Ошукали мешканців Чехії на 5,5 млн грн: в Одесі викрили шахрайський колцентр
17:29
На фото: Лана Дель Рей на фестивалі Coachella
Фестивалю Coachella загрожує $28 тис. штрафу за те, що виступ Лани Дель Рей завершився на 13 хвилин пізніше
17:19
окупанти
Штурмували позиції ЗСУ в Мар'їнці та Вугледарі: СБУ повідомила про підозру 5 бойовикам
17:14
Росія Ленін Фінляндія культура
У Фінляндії закривають музей Леніна, який працював з 1946 року
17:03
військові облігації, Дія
Українці придбали за добу через Дію облігацій на понад 30 млн грн, - Федоров
17:03
Електроенергія
Україна другу добу поспіль залучає аварійну допомогу з Європи: ситуація в енергосистемі станом на 23 квітня
16:51
Велика Британія ДСНС допомога Україні
Британія надіслала в Україну найбільшу від 2022 року партію пожежної техніки й обладнання
16:49
Власні програми ЗВО, бакалаврат за 3 роки: Рада підтримала євроінтеграційний законопроєкт щодо вищої освіти
16:48
Посадовця Нацполіції з Дніпропетровщини підозрюють у незаконному збагаченні на понад 14 млн грн
16:38
Ексклюзив
Роман Червінський, суд
"Прокуратура робить усе, щоб дискредитувати власне кримінальне провадження": адвокат Титич про справу Червінського
16:19
Херсонська область
Унаслідок російського обстрілу загинула 82-річна жителька Херсонщини
16:18
ЗРК РФ - С-500 "Прометей"
Шойгу пообіцяв, що цьогоріч російська армія отримає перші зразки ЗРК С-500
16:07
Снаряди 155 мм калібру
У межах військової допомоги США Україна насамперед отримає артилерійські снаряди, - СNN
Більше новин