Віталій Портников: Меркель стала заручницею лобістів "Північного потоку-2"

На заході Європи можуть думати не тільки про прибуток, але і про гарантії енергетичної безпеки в разі, якщо російсько-український конфлікт перейде до фази відкритого протистояння

Прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецькій знову виступив проти будівництва газопроводу "Північний потік-2" і заявив про можливість руйнування європейської архітектури енергетичної безпеки. Зі схожою заявою виступили і в американському держдепартаменті.

У Вашингтоні не приховують, що таке будівництво може позначитися на безпеці України і регіону в цілому. І це не тільки енергетична безпека. Якщо в Кремлі будуть розуміти, що ведення активних військових дій на українській території не завадить прибуткам "путінського гаманця" - "Газпрому", так цілком можуть зважитися на нову війну. І аж ніяк не тільки на Донбасі.

Українська ГТС в цій ситуації - не тільки гарантія доходів українського бюджету. Це ще й гарант миру.

Але на заході Європи можуть виходити із зовсім іншої логіки. І думати не тільки про прибуток - хоча і це теж є  важливим, але і про гарантії енергетичної безпеки в разі, якщо російсько-український конфлікт перейде до фази відкритого протистояння. У цій ситуації інтереси ділових кіл Німеччини протилежні інтересам Польщі або України.

У Німеччині хочуть отримати гарантії того, що газ буде безперебійно доставлятися з Росії, а не надію, що українська ГТС утримає Путіна від великої війни. А якщо не втримає?

Читайте також: У Польщі наголошують: "Північний потік" порушує енергобезпеку ЄС, його треба блокувати

Саме тому прихильники "Північного потоку-2" так впевнено почувають себе на німецькій політичній сцені. Я б навіть сказав - все впевненіше. Після провалу коаліційних переговорів ХДС з лібералами і "Зеленими" у Ангели Меркель залишився усього один шанс створити дієздатний уряд - із соціал-демократами.

А в цій партії позиції прихильників "Північного потоку-2" є дуже міцними. Тим більше, що в нових політичних умовах соціал-демократам не так важко нав'язувати свої інтереси потенційним партнерам по коаліції. І хіба можна вважати випадковим той факт, що серед активних прихильників цієї коаліції виявився колишній федеральний канцлер Герхард Шредер - головний лобіст російських енергетичних інтересів?

Таким чином, доля "Північного потоку-2" залежить від того, чи домовляться християнські демократи і соціал-демократи. Але від цього ж залежить і питання стабільності в Німеччині, продовження політичної кар'єри канцлера Ангели Меркель, збереження санкцій проти Росії...

Читайте також: Меркель заявила, що російський "Північнийпотік-2" не загрожує Європі

У новій ситуації просто не існує хорошої відповіді. Якщо новий уряд не буде створено, це загальмує ухвалення рішень щодо подальшого просування проекту "Газпрому". Але одночасно дестабілізує Німеччину і Європу в цілому. А якщо буде - стабільність збережеться, але і шанси на реалізацію "Північного потоку-2" збільшаться.

До речі, лідер опонентів створення "великої коаліції" у лавах соціал-демократів - голова молодіжної організації СДПН Кевін Кюхнерт - вже висловився за союз своєї партії з проросійськими "Лівими" і "Зеленими". У такій конфігурації шанси Кремля на просування своїх енергетичних планів тільки збільшаться.