Сутички фанів у Більбао. Чому у російських нацистів та баскських антифашистів багато спільного

Ультраправі футбольні фани московського "Спартака" та ультрас-антифашисти "Атлетика" з Більбао влаштували криваві сутички перед матчем Ліги Європи

Другорядний футбол

22 лютого у Більбао відбувався повторний матч 1/16 фіналу Ліги Європи між місцевим "Атлетиком" та московським "Спартаком". Перемогу у цій грі здобув російський клуб - 2:1, проте за сумою двох ігор далі пішов "Атлетик", який виграв у гостях з рахунком 3:2.

Але футбол цього вечора відійшов на другий план. Перед матчем у Більбао розгорнулося справжні вуличні бої між ультрас іспанського та російського клубів.

На гру приїхало дві тисячі фанів з Москви. Спартаківці поводили себе у Більбао зухвало, не залишаючи сумнівів, у тому, що вони прагнуть абищо з'ясувати стосунки з прихильниками "Атлетика". Росіяни ще вдень перед грою снували містом невеличкими групами у пошуках вболівальників команди з Більбао. А щойно їх побачивши - починали кидати скляні пляшки, каміння та провокувати бійки.

У столиці країни Басків про неадекватну поведінку спартаківських фанів добре знали і готувалися до їхнього приїзду заздалегідь. У школах міста скасували додаткові вечірні заняття. Власникам барів та ресторанів рекомендували прибрати з вулиць меблі.

Сутички та смерть

Неприємностей уникнути не вдалося. Вороже налаштовані до гостей були й ультрас "Атлетика". Вони у день матчу разом із представниками лівих політичних партій влаштували демонстрацію та виступили проти приїзду до Більбао фанів "Спартака", яких вони назвали неонацистами.

Напруга сягнула апогею ввечері, коли поблизу стадіону "Сан-Мемес" сутички стали масовими. Під час заворушень фанати використовували пляшки, металеві прути, бити та запускали один в одного файєри. Пристрасті вдалося вгамувати лише поліції, яка була вимушена стріляти по хуліганах гумовими кулями.

Не минулося без жертв - загинув 51-річний поліцейський Іносенсіо Алонсо Гарсія, у якого стався серцевий напад. Він знепритомнів після того, як поблизу нього впав файєр та згодом помер у лікарні.

Ліві проти правих

Причиною ворожнечі між фанами "Спартака" та "Атлетика" стали категоричні розбіжності у ідеології. Росіяни притримуються ультраправих поглядів, а баски позиціонують себе, як антифашисти.

Ультрас "Атлетика" є лівими баскськими націоналістами. Їхня мета - незалежність країни Басків. Підтримує цю ідеологію й керівництво футбольного клубу "Атлетик", у якому грають виключно баски за національністю та взагалі немає легіонерів.

Читайте також: Як іспанські комуністи ліплять з українського футболіста "неонациста"

Для Більбао баскський сепаратизм не дивина. Ідею відокремлення від Іспанії підтримує половина населення, принаймні націоналістична партія стабільно набирає на місцевих виборах не менше 50% голосів.

А радикальне крило баскських сепаратистів - організація ETA, взагалі, тривалий час тримала у страху всю Іспанію. Влаштовані нею теракти забрали сотні життів і лише минулого року ETA оголосила про роззброєння.

Свастика на трибунах

Що стосується ультрас "Спартака", то вони ніколи не приховували своєї праворадикальної орієнтації. Вони регулярно приносять на трибуни прапори зі свастикою. А у день народження лідера нацистської Німеччини Адольфа Гітлера 20 квітня вивішують промовисте гасло "З днем народження, дідусю!". Це зовсім не заважає ультрас московського "Спартака" воювати на Донбасі у складі російських збройних угрупувань.

Підтримують проросійських бойовиків і ультрас "Атлетика". У соцмережах вони хизуються, що збирають для донбаських "ополченців" гроші. Навіть у четвер під час своєї демонстрації фани несли банери та вигукували гасла на підтримку так званих "ДНР" та "ЛНР". Регулярно вони їх вивішують і на матчах чемпіонату Іспанії.

Один господар

Об'єднує ці, нібито протилежні, угрупування не лише підтримка проросійських терористичних угрупувань. Фанатський рух у Росії набув своїх нинішніх огидних рис у 2000-х роках, коли його почали щедро фінансувати провладні політики та контролювати ФСБ. Щоб потім використати проти антипутінської опозиції, розганяти протестувальників та робити вигляд, що влада тут ні до чого.

Давно не таємниця й те, що Кремль щедро спонсорує й маргінальні рухи у Європі, затятими прихильниками є ультрас. І спектр поглядів тут не має значення - порівну дістається й лівим, і правим. 22 лютого вони просто зіштовхнулися лобами у Більбао через ідеологію. Але, насправді, у них набагато більше спільного, ніж здається. І дуже схоже на те, що ультрас "Спартака" і "Атлетика" відпрацьовують гроші одного й того ж господаря.