Крила в моді. Чому на третину “злетіли” авіаперевезення в Україні та що попереду

Уляна Букатюк
26 лютого, 2018 понедiлок
09:04

Якщо зараз літає лише кожен 20-й українець, то в 2030 році буде кожен другий, впевнені в Мініфраструктури. Чи справді таке можливо

Протягом 2017 р.  кількість пасажирів, перевезених українськими авіакомпаніями збільшилася на 27,5% - до 10,5 млн осіб, свідчать дані Державної авіаційної служби України. Це рекордний показник за всю історію незалежної України. Чим зумовлений такий бум та коли небо стане доступнішим для всіх українців?

Конкуренція робить свою справу

Зростання пасажиропотоку небувале, за динамікою зростання Україна випереджає середні показники по Європі.

У 2017 році аеропорт “Київ” наростив пасажиропотік на вражаючі 64,2% в порівнянні з 2016 роком, аеропорт “Львів” домігся приросту пасажиропотоку на 46,3%. В “Борисполі” динаміка дещо скромніша - 22% зростання пасажиропотоку за рік. Але натомість “Борисполю” вдалося досягти  рекордного доходу в розмірі 4,097 млрд грн.

Аеропорти в регіонах також б’ють рекорди в перевезенні пасажирів: "Кривий Ріг" зріс у 3,7 разу, "Чернівці" — у 3,5 разу, "Вінниця" — на 78%, "Херсон" — на 65%.

Джерело: Економічна правда

Якщо ж дивитися на галузь в розрізі авіакомпаній, то МАУ вдалося збільшити пасажиропотік в 2017 році на 16,4% (перевезли майже 7 млн пасажирів), Wizz Air збільшив пасажиропотік на українських рейсах на 64%.

Чим зумовлене таке зростання? Експерти галузі називають кілька причин. По-перше, нарешті зіграв відкладений попит, адже через війну та економічні негаразди в країні, українці не поспішали з мандрами.

Згідно з даними Міжнародної ради аеропортів, українці — одна з найменш "літаючих" націй Європи. За словами секретаря громадської ради при Державіаслужбі Богдана Долінце, лише 4-5% українців літають. Стримуючими факторами були висока вартість квитків та необхідність робити візу. З червня в Україні запрацював безвіз, а ряд авіакомпаній на його честь запустили акційні ціни.

Та не варто забувати й про посилення конкуренції. Хоча так і не сталося довгоочікуваного заходу на український ринок ірландської компанії Ryanair, але навіть перспектива такого змусила компанії, що вже працюють в Україні, “піднапрягтися”.

Читайте також: Не святий лоукост. Чому Ryanair не долетів в Україну

В 2017 році на український ринок прийшло кілька нових гравців, серед яких зокрема Qatar Airways, Ernest Airlines. Ті компанії, які вже були на ринку розширили карти польотів, а МАУ запустила лоукост-тарифи.

Окрім того, дещо “підштовхнули” ринок й дії уряду. В 2017 році держава поставила на дерегуляцію галузі і на зниження вартості аеропортових зборів.

“У чому успіх ринку авіації, який зростає на 30% другий рік поспіль? Насправді, дуже просте пояснення: ми забрали чиновників зі сфери ручного управління авіаційним сектором. Елементарна річ: ми заборонили чиновникам у ручному режимі визначати, кому, як і коли літати і віддали це на розсуд ринку. Кожна авіакомпанія, яка подається на отримання маршруту, отримує цей маршрут. Немає жодної відмови, немає хабарів, немає спекуляцій і ринок запустився”,- пояснює бум на авіа міністр інфраструктури Володимир Омелян.

Для економіки та громадян цей тренд має позитивні наслідки, адже за рахунок зростання конкуренції на ринку ціни на квитки стають нижчими. Так, наприклад, було в Грузії. Після відкриття неба, протягом десяти роки квиток на рейс Тбілісі-Стамбул подешевшав на 65%, а Тбілісі-Київ - на 45%.

 Окрім того, зростає туризм, а це означає нові робочі місця та кращі умови життя населення. Досвід Львова чи не найкраще цьому свідчення: за 2017 рік надходження до місцевого бюджету міста лише від туризму зросли на 81%, 2,6 мільйона туристів витратили у Львові за цей час 615 мільйонів євро. У середньому на одного мандрівника припадало 75 євро на день.

Та до показників інших країн нам ще далеко

Безумовно, зростання українського авіаринку тішить, але якщо подивитися на онлайн-карту літаків над країнами flightradar24.com, українське небо майже вільне. Світ все більше літає. Зокрема й тому, що авіація - чи не найбезпечніший вид транспорту. Протягом 2017 року в авіакатастрофах загинуло найменше людей за історію авіації. Так, у світі сталося дев'ять фатальних авіакатастроф, що призвели загалом до 67 смертей. Це найнижчі показники смертності від авіакатастроф за всю історію авіації.

Джерело: flightradar24.com

Тож до показників країн ЄС нам ще є куди рости. Та перспективи в нас чималі, адже Україна знаходиться на перетині транспортних шляхів. “Сьогодні, з Китаю в Європу подорожують 200 млн пасажирів”, - пояснює генеральний директор аеропорту “Бориспіль”. Й Україна може стати своєрідним хабом на цьому маршруті, адже перельоти довгі.

Авіакомпанії роблять ставку на збільшення трансферних польотів, тобто, коли людина прилітає, змушена чекати наступного рейсу, тож від нудьги витрачає гроші в кафе та магазинах аеропорту. Той самий “Бориспіль” заявив про намір довести частку трансферних пасажирів через 5 років до 40%. Зараз їхня частка - близько 30%.

Таку модель вже давно розвивають наші країни-сусідки. До прикладу, частка трансферних пасажирів для аеропорту Варшави складає 44%, а Стамбулу - 42%.

Турецькі аеропорти за рік приймають 150-170 млн пасажирів. Зараз в Стамбулі зводять новий, вже третій в місті аеропорт. Його пропускна здатність повинна становити 150 млн пасажирів на рік, тобто теперішні річні показники всієї країни.

В 2017 році поляки також встановили своєрідний рекорд - вперше кількість авіапасажирів перевищила кількість населення країни. Всього польські аеропорти минулоріч обслужили понад 40 млн пасажирів, тобто майже в 4 рази більше, аніж перевезли українські авіакомпанії.

Чого чекати в найближчі роки в Україні

2018 рік стане для України роком лоукостів, переконаний міністр інфраструктури Володимир Омелян. Якщо у 2015 році lowcost-авіакомпанії здійснювали польоти за 18 повітряними лініями, то у 2017 році ця кількість збільшилася удвічі − обслуговується 38 повітряних ліній, йдеться в підсумковому звіті Мінінфраструктури.

До 2030 року прихід бюджетних авіаліній в Україну дозволить збільшити кількість пасажирів до 71 млн.

Читайте також: 12 лоукостів, якими можна дешево літати з України по світу

Саме на розвиток лоукостів свого часу “ставили” країни ЄС. Й це спрацювало. З розширенням присутності бюджетних авіакомпаній обсяг авіаперевезень зріс на 230%, якщо порівнювати із 1992 роком (до 710 млн. пасажирів в 2016 році).  Сегмент бюджетних авіаліній в ЄС - 234 млн. пасажирів (або 33% у відносних цифрах).

Частка бюджетних авіаліній в країнах із розвинутою туристичною інфраструктурою становить 43%-54%.

Прихід бюджетних авіаліній в Україну створить понад 800 тис. нових робочих місць вже до 2030 року, переконаний Омелян. А українська економіка заробить додаткові 65 млрд грн. у 2030 році: 16 млрд. -  доходи аеропортів; 18 млрд. -  від будівництва та підтримки аеропортів; 8 млрд принесе розвиток торгівлі; 22 млрд - туристична сфера.

Окрім того, Україна розвиватиме власних лоукост-перевізників. Про запуск нового національного авіаперевізника Sky Up Омелян оголосив в грудні 2017. Розпочати польоти Sky Up обіцяє з квітня 2018 року. Перші рейси компанія здійснюватиме з Києва, Харкова, Львова та Одеси за 16 популярними курортними напрямками.

Читайте також: Куди та за скільки літатиме український лоукост Sky Up

Та повірити в це заважає стан української інфраструктури, а саме аеропортів: “З цим біда. Бо якщо говорити відверто, у нас є тільки два аеропорти, які обладнанні згідно сучасних вимог і мають добрі злітні смуги – це аеропорт Львова і “Бориспіль”, - каже Омелян під час конференції.

З 50 постійно діючих аеропортів в 1991 році, які сполучали Україну зі світом, на сьогодні маємо до 20 аеропортів, з яких 2/3 потребують реконструкції та суттєвого переоснащення. Міністерство має намір до 2030 року відродити всі 50 об’єктів.

З 1 січня 2018 року набрав чинності закон, який знімає пільги на довгострокове ввезення в Україну певних моделей іноземних літаків типу Boeing, Embraer. Таким чином Міністерство хоче переконати авіакомпанії використовувати літаки “Антонов”.

Фактично, якщо виходити з українського законодавства, українське небо - відкрите, до нас на ринок може прийти будь-яка авіакомпанія. Є тільки певні обмеження стосовно напрямків, де є міждержавні угоди.

У 20-х числах лютого Міністерство інфраструктури розраховує провести транспортний діалог Україна-ЄС, щоб визначити дату підписання Угоду про спільний авіаційний простір.

Теги:
Читайте також:
Київ
+12°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.06
    Купівля 39.06
    Продаж 39.53
  • EUR
    Купівля 42.23
    Продаж 42.95
  • Актуальне
  • Важливе
2024, четвер
28 березня
20:29
Москва, теракт у ТРЦ "Крокус"
Путін використовує теракт у Москві, щоб мобілізувати суспільство проти України, - Зеленський
20:22
Оновлено
Стрілянина в Житомирі: поліція затримала підозрюваного в убивстві
20:06
Санкції на алмази
Через санкції продаж алмазів з Росії впав на понад 60%, - Reuters
20:02
OPINION
Ігор Гулик
Чи є різниця між ІДІЛ та "русскім міром"?
20:00
Огляд
переможні новини
Переможні новини 764-го дня війни: збитий російський винищувач упав у море, у Росії один з НПЗ повністю зупинився через атаку дрона
19:58
Дмитро Кулеба
"Москва більше не приховує військової співпраці з КНДР": Кулеба про вето РФ на проєкт резолюції Радбезу ООН
19:48
На фото: Люк Бессон
Люк Бессон повідомив, що вже почав зйомки власної версії "Дракули"
19:41
Ексклюзив
Карта. Красногорівка-Вугледар_2603
Ворог застосовує все - КАБи, отруйні скиди гранат, фосфор: офіцер "Легіону Свободи" Воронов про Новопавлівський напрямок
19:38
Москва, теракт у ТРЦ "Крокус"
Слідком РФ заявив, що знайшов "докази" причетності України до теракту в Москві
19:29
ЗСУ
За добу на фронті відбулось 48 боєзіткнень, Сили оборони відбили 11 російських атак на Бахмутському напрямку
19:21
Інфографіка
Ціни на пальне, АЗС
Ціни на пальне сьогодні: скільки коштують бензин, газ і дизель
19:06
шпигун
У Польщі  провели спецоперацію проти російської шпигунської мережі
19:02
Оновлено
Україна-НАТО
Відбулося позачергове засідання Ради Україна - НАТО
18:44
Президент Зеленський з головою Національних зборів Франції Яель Брон-Піве
Голова нижньої палати парламенту Франції прибула до України та зустрілася з Зеленським
18:36
Зеленський Джонсон
"Ухвалення допомоги для України критично важливе": Зеленський поговорив зі спікером палати представників Джонсоном
18:28
соцмережа Х (Твіттер)
Маск розповів, які користувачі отримають доступ до преміум-функцій соцмережі X безкоштовно
18:19
Ексклюзив
Атака Харкова
У Defence Express розповіли про бомбу УМПБ Д-30СН, якою РФ вдарила по Харкову 27 березня
18:07
Денис Пушилін
Організували "вибори" Путіна на ТОТ Донеччини: СБУ оголосила підозру Пушиліну та двом його поплічникам
18:06
На фото: "Київська пектораль – 2023"
Театральна премія "Київська пектораль – 2023" оголосила переможців
18:05
війна з росією нафта безпілотник
Куйбишевський НПЗ в Росії після удару БПЛА повністю зупинив роботу, - ЗМІ
18:02
OPINION
Олексій Панич
Америка завжди буде проти ударів углиб Росії
17:56
зниклі безвісти
За час повномасштабної війни кількість зниклих безвісти сягнула 50,1 тис. осіб, - Нацполіція
17:55
Оновлено
Прем'єр міністр України Денис Шмигаль та прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск
Україна запропонувала 5 кроків для розблокування кордону, - Шмигаль після зустрічі з Туском
17:41
Марʼяна Безугла
"Питання суто політичне": у Раді припустили, чому Безуглу не виключають із фракції "Слуги Народу"
17:32
Росіяни відкрили вогонь по таксі у Херсоні
Росіяни відкрили вогонь по таксі у Херсоні: водій загинув, пасажирів поранено
17:32
Володимир Зеленський
"Наприкінці травня або в червні": Зеленський розповів, коли Росія може розпочати новий великий наступ в Україні
17:28
книжка - російська пропаганда і продається в Португалії
У Португалії видали книжку про війну в Україні з російською пропагандою, українці відреагували
17:22
СУ-35 збитий
У море біля Севастополя впав військовий літак: пілот катапультувався
17:20
путін
Путін мріє про відновлення радянської імперії в кордонах СРСР, – Зеленський
17:10
Ексклюзив
Саміт ЄС, Віктор Орбан
Орбан буде вимушений змінити тактику: Тібор Томпа про нові протести в Угорщині
17:03
Верховна Рада
"Нічого не проголосували": Верховна Рада провела півторагодинне засідання
17:01
Аерофлот
Росія в обхід санкцій ввозить запчастини для авіації через Габон: обсяг експорту $1,5 млрд
16:30
Росіяни атакували з мінометів поліцейських, які прибули на місце обстрілу на Херсонщині
16:30
машина для розмінування WISENT 1
Спецтранспорт, дрони та озброєння: Німеччина надала Україні новий пакет допомоги
16:26
На фото: Анастасія Приходько
Анастасія Приходько прокоментувала смерть свого турменеджера під час її концерту
16:13
Очільник МЗС Латвії Каріньш подав у відставку через скандал зі спецрейсами
16:08
Ексклюзив
Мирослав Чех
Над Польщею нависає російська загроза, а уряду байдуже, - польський політик Чех
16:06
Ексклюзив
Російські окупанти без опізнавальних знаків у Криму у 2014 році. Фото надано автором
Для наступу на Харків 100 тис. недостатньо: у бригаді Гвардії наступу припустили, скільки військ потрібно РФ, щоб захопити місто 
16:00
OPINION
Богдан Буткевич
Звільнення Данілова — це страх Зеленського. Через підступи Єрмака
15:59
ЗСУ, мобілізація
Мобілізація: на Полтавщині поліція отримала від ТЦК звернення про доставку 30 тис. військовозобов'язаних
Більше новин