Крила в моді. Чому на третину “злетіли” авіаперевезення в Україні та що попереду

Уляна Букатюк
26 лютого, 2018 понедiлок
09:04

Якщо зараз літає лише кожен 20-й українець, то в 2030 році буде кожен другий, впевнені в Мініфраструктури. Чи справді таке можливо

Протягом 2017 р.  кількість пасажирів, перевезених українськими авіакомпаніями збільшилася на 27,5% - до 10,5 млн осіб, свідчать дані Державної авіаційної служби України. Це рекордний показник за всю історію незалежної України. Чим зумовлений такий бум та коли небо стане доступнішим для всіх українців?

Конкуренція робить свою справу

Зростання пасажиропотоку небувале, за динамікою зростання Україна випереджає середні показники по Європі.

У 2017 році аеропорт “Київ” наростив пасажиропотік на вражаючі 64,2% в порівнянні з 2016 роком, аеропорт “Львів” домігся приросту пасажиропотоку на 46,3%. В “Борисполі” динаміка дещо скромніша - 22% зростання пасажиропотоку за рік. Але натомість “Борисполю” вдалося досягти  рекордного доходу в розмірі 4,097 млрд грн.

Аеропорти в регіонах також б’ють рекорди в перевезенні пасажирів: "Кривий Ріг" зріс у 3,7 разу, "Чернівці" — у 3,5 разу, "Вінниця" — на 78%, "Херсон" — на 65%.

Джерело: Економічна правда

Якщо ж дивитися на галузь в розрізі авіакомпаній, то МАУ вдалося збільшити пасажиропотік в 2017 році на 16,4% (перевезли майже 7 млн пасажирів), Wizz Air збільшив пасажиропотік на українських рейсах на 64%.

Чим зумовлене таке зростання? Експерти галузі називають кілька причин. По-перше, нарешті зіграв відкладений попит, адже через війну та економічні негаразди в країні, українці не поспішали з мандрами.

Згідно з даними Міжнародної ради аеропортів, українці — одна з найменш "літаючих" націй Європи. За словами секретаря громадської ради при Державіаслужбі Богдана Долінце, лише 4-5% українців літають. Стримуючими факторами були висока вартість квитків та необхідність робити візу. З червня в Україні запрацював безвіз, а ряд авіакомпаній на його честь запустили акційні ціни.

Та не варто забувати й про посилення конкуренції. Хоча так і не сталося довгоочікуваного заходу на український ринок ірландської компанії Ryanair, але навіть перспектива такого змусила компанії, що вже працюють в Україні, “піднапрягтися”.

Читайте також: Не святий лоукост. Чому Ryanair не долетів в Україну

В 2017 році на український ринок прийшло кілька нових гравців, серед яких зокрема Qatar Airways, Ernest Airlines. Ті компанії, які вже були на ринку розширили карти польотів, а МАУ запустила лоукост-тарифи.

Окрім того, дещо “підштовхнули” ринок й дії уряду. В 2017 році держава поставила на дерегуляцію галузі і на зниження вартості аеропортових зборів.

“У чому успіх ринку авіації, який зростає на 30% другий рік поспіль? Насправді, дуже просте пояснення: ми забрали чиновників зі сфери ручного управління авіаційним сектором. Елементарна річ: ми заборонили чиновникам у ручному режимі визначати, кому, як і коли літати і віддали це на розсуд ринку. Кожна авіакомпанія, яка подається на отримання маршруту, отримує цей маршрут. Немає жодної відмови, немає хабарів, немає спекуляцій і ринок запустився”,- пояснює бум на авіа міністр інфраструктури Володимир Омелян.

Для економіки та громадян цей тренд має позитивні наслідки, адже за рахунок зростання конкуренції на ринку ціни на квитки стають нижчими. Так, наприклад, було в Грузії. Після відкриття неба, протягом десяти роки квиток на рейс Тбілісі-Стамбул подешевшав на 65%, а Тбілісі-Київ - на 45%.

 Окрім того, зростає туризм, а це означає нові робочі місця та кращі умови життя населення. Досвід Львова чи не найкраще цьому свідчення: за 2017 рік надходження до місцевого бюджету міста лише від туризму зросли на 81%, 2,6 мільйона туристів витратили у Львові за цей час 615 мільйонів євро. У середньому на одного мандрівника припадало 75 євро на день.

Та до показників інших країн нам ще далеко

Безумовно, зростання українського авіаринку тішить, але якщо подивитися на онлайн-карту літаків над країнами flightradar24.com, українське небо майже вільне. Світ все більше літає. Зокрема й тому, що авіація - чи не найбезпечніший вид транспорту. Протягом 2017 року в авіакатастрофах загинуло найменше людей за історію авіації. Так, у світі сталося дев'ять фатальних авіакатастроф, що призвели загалом до 67 смертей. Це найнижчі показники смертності від авіакатастроф за всю історію авіації.

Джерело: flightradar24.com

Тож до показників країн ЄС нам ще є куди рости. Та перспективи в нас чималі, адже Україна знаходиться на перетині транспортних шляхів. “Сьогодні, з Китаю в Європу подорожують 200 млн пасажирів”, - пояснює генеральний директор аеропорту “Бориспіль”. Й Україна може стати своєрідним хабом на цьому маршруті, адже перельоти довгі.

Авіакомпанії роблять ставку на збільшення трансферних польотів, тобто, коли людина прилітає, змушена чекати наступного рейсу, тож від нудьги витрачає гроші в кафе та магазинах аеропорту. Той самий “Бориспіль” заявив про намір довести частку трансферних пасажирів через 5 років до 40%. Зараз їхня частка - близько 30%.

Таку модель вже давно розвивають наші країни-сусідки. До прикладу, частка трансферних пасажирів для аеропорту Варшави складає 44%, а Стамбулу - 42%.

Турецькі аеропорти за рік приймають 150-170 млн пасажирів. Зараз в Стамбулі зводять новий, вже третій в місті аеропорт. Його пропускна здатність повинна становити 150 млн пасажирів на рік, тобто теперішні річні показники всієї країни.

В 2017 році поляки також встановили своєрідний рекорд - вперше кількість авіапасажирів перевищила кількість населення країни. Всього польські аеропорти минулоріч обслужили понад 40 млн пасажирів, тобто майже в 4 рази більше, аніж перевезли українські авіакомпанії.

Чого чекати в найближчі роки в Україні

2018 рік стане для України роком лоукостів, переконаний міністр інфраструктури Володимир Омелян. Якщо у 2015 році lowcost-авіакомпанії здійснювали польоти за 18 повітряними лініями, то у 2017 році ця кількість збільшилася удвічі − обслуговується 38 повітряних ліній, йдеться в підсумковому звіті Мінінфраструктури.

До 2030 року прихід бюджетних авіаліній в Україну дозволить збільшити кількість пасажирів до 71 млн.

Читайте також: 12 лоукостів, якими можна дешево літати з України по світу

Саме на розвиток лоукостів свого часу “ставили” країни ЄС. Й це спрацювало. З розширенням присутності бюджетних авіакомпаній обсяг авіаперевезень зріс на 230%, якщо порівнювати із 1992 роком (до 710 млн. пасажирів в 2016 році).  Сегмент бюджетних авіаліній в ЄС - 234 млн. пасажирів (або 33% у відносних цифрах).

Частка бюджетних авіаліній в країнах із розвинутою туристичною інфраструктурою становить 43%-54%.

Прихід бюджетних авіаліній в Україну створить понад 800 тис. нових робочих місць вже до 2030 року, переконаний Омелян. А українська економіка заробить додаткові 65 млрд грн. у 2030 році: 16 млрд. -  доходи аеропортів; 18 млрд. -  від будівництва та підтримки аеропортів; 8 млрд принесе розвиток торгівлі; 22 млрд - туристична сфера.

Окрім того, Україна розвиватиме власних лоукост-перевізників. Про запуск нового національного авіаперевізника Sky Up Омелян оголосив в грудні 2017. Розпочати польоти Sky Up обіцяє з квітня 2018 року. Перші рейси компанія здійснюватиме з Києва, Харкова, Львова та Одеси за 16 популярними курортними напрямками.

Читайте також: Куди та за скільки літатиме український лоукост Sky Up

Та повірити в це заважає стан української інфраструктури, а саме аеропортів: “З цим біда. Бо якщо говорити відверто, у нас є тільки два аеропорти, які обладнанні згідно сучасних вимог і мають добрі злітні смуги – це аеропорт Львова і “Бориспіль”, - каже Омелян під час конференції.

З 50 постійно діючих аеропортів в 1991 році, які сполучали Україну зі світом, на сьогодні маємо до 20 аеропортів, з яких 2/3 потребують реконструкції та суттєвого переоснащення. Міністерство має намір до 2030 року відродити всі 50 об’єктів.

З 1 січня 2018 року набрав чинності закон, який знімає пільги на довгострокове ввезення в Україну певних моделей іноземних літаків типу Boeing, Embraer. Таким чином Міністерство хоче переконати авіакомпанії використовувати літаки “Антонов”.

Фактично, якщо виходити з українського законодавства, українське небо - відкрите, до нас на ринок може прийти будь-яка авіакомпанія. Є тільки певні обмеження стосовно напрямків, де є міждержавні угоди.

У 20-х числах лютого Міністерство інфраструктури розраховує провести транспортний діалог Україна-ЄС, щоб визначити дату підписання Угоду про спільний авіаційний простір.

Теги:
Читайте також:
Київ
+2°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 38.66
    Купівля 38.66
    Продаж 39.17
  • EUR
    Купівля 42.06
    Продаж 42.88
  • Актуальне
  • Важливе
2024, вiвторок
19 березня
07:53
Оновлено
На фото втрати окупантів
Армія РФ за добу війни в Україні втратила 10 танків, 30 артсистем і 840 окупантів
07:48
Мер Нью-Йорка Ерік Адамс
Мера Нью-Йорка звинуватили у сексуальному домаганні, вчиненому в 1993 році
07:14
Збірна України
Євро-2024: лідер збірної України тренується окремо від команди перед вирішальною грою відбору
07:09
Ентоні Блінкен
Блінкен попередив про загрози, які штучний інтелект несе демократичним виборам у світі
06:46
Ілон Маск
Маск переконаний, що вживання ним кетаміну вигідне для інвесторів Tesla
06:27
Дональд Трамп
Трамп заявив, що євреї, які голосують за демократів, "ненавидять власну релігію та Ізраїль". У Білому домі відреагували
06:24
Бельгія
Мінні тральщики і 300 бронеавтомобілів: Бельгія готує пакет допомоги для України на €412 млн
05:59
Леонід Пасічник
Справу щодо очільника "ЛНР" Пасічника передано до суду: йому загрожує 10 років тюрми
05:46
Володимир Путін
У ISW пояснили, як Путін використає "рекордні" показники на "виборах" у війні проти України
05:34
розвідувальні безпілотники MQ-9A Reaper
Американський дрон Reaper здійснив аварійну посадку у Польщі
05:08
Петр Павел та Володимир Зеленський
Невдовзі Європа зможе виробляти необхідну кількість боєприпасів, зокрема й для України, - президент Чехії
04:40
Еммануель Макрон
Франція підтримала Польщу щодо обмеження експорту сільгосппродукції з України, - Politico
04:12
Дональд Трамп
Нездійсненна сума: Трамп шукає кошти для сплати $464 млн застави у справі про шахрайство
03:44
російська пропаганда
У Латвії заблокували низку сайтів з російською пропагандою
03:16
Росія може використати супутникові дані приватних компаній для ударів по Україні, - The Atlantic
02:48
Сі Цзіньпін і Еммануель Макрон
У травні лідер Китаю Сі Цзіньпін може відвідати Францію, - Politico
02:20
Літак Raynair
Гібридна війна РФ: на Балтиці понад 870 літаків мали проблеми з навігацією
01:52
Центробанк Росії
Євросоюз розробив механізм передачі Україні прибутків з заморожених активів РФ, - Bloomberg
01:24
поліція польщі
Міжнародний Комітет захисту журналістів заступився за українських розслідувачів, затриманих у Польщі під час роботи
00:56
SkyUp
Авіакомпанія SkyUp отримала сертифікат операційної безпеки IOSA
00:28
Мая Санду
Санду попросила парламент Молдови призначити референдум про вступ у ЄС
00:03
безпілотник
Асиметричні рішення для переваги над противником: Сирський назвав пріоритет у технологічному розвитку ЗСУ
2024, понедiлок
18 березня
23:40
Реджеп Ердоган та Путін
Ердоган привітав Путіна з "переобранням" і заявив про готовність до посередництва в переговорах із Україною
23:28
Зоран Міланович
У Хорватії суд заборонив антиукраїнському президенту Мілановичу йти на вибори до звільнення поточної посади
23:00
Олексій Навальний
"Відповідальні за вбивство Навального": Боррель оголосив про санкції проти 30 фізичних і юридичних осіб
22:33
метро "Лісова"
Метро Києва за керівництва Брагінського замовило ремонт на 1,58 млрд грн у родички його бізнес-партнера, - Bihus info
22:29
НАТО
Розміром з невелике місто: у Румунії почали будувати найбільшу в Європі базу НАТО
22:02
FPV-дрон
Розбирали знайдений FPV-дрон: на Херсонщині троє цивільних загинули від вибуху боєприпасу
21:58
Ексклюзив
Придністров'я
"Навіть тамтешні військові РФ": генерал Маломуж пояснив, чому контингент у Придністров'ї не прагне воювати проти України
21:35
Оновлено
путін
За версією російської ЦВК, Путін переобрався президентом РФ із понад 87% підтримки. Реакції світу
21:34
Ексклюзив
Українські фермери до кордону з Польщею привезли знищену російськими обстрілами й мінами сільгосптехніку
​Засіяти 12 млн гектарів: у Всеукраїнській аграрній раді назвали проблему українських виробників
21:09
Ще три сім’ї разом з дітьми виїхали з ТОТ: Україна надає всіляку допомогу
Обшуки, погрози, залякування: з ТОТ Запорізької та Донецької областей виїхали ще три родини з дітьми
21:00
Аналітика
Сергій Згурець, український журналіст, військовий експерт
Росіяни перекидають резерви на Авдіївський напрямок, щоб підтримати темпи наступу. Колонка Сергія Згурця
20:24
Ексклюзив
депортація дітей з окупованих теріторій в Росію
Викрадених дітей Росією більше, ніж відома кількість, - юристка Рашевська
20:18
Оновлено
Президент України Володимир Зеленський
Цьогоріч вийдемо на максимум оборонного виробництва за час незалежності, - Зеленський після Ставки
20:05
OPINION
Митрополит Епіфаній
Нинішній Великий піст — насамперед про стійкість
19:56
Кол-центр, що виманював кошти у громадян ЄС: СБУ з латвійськими правоохоронцями ліквідували міжнародну схему
19:51
Оновлено
Сенатор США Ліндсі Грем прибув до Києва: каже, що спікер Джонсон шукає спосіб просунути допомогу Україні
19:47
Ексклюзив
Сумщина
"Немає проїзних мостів": журналістка Яцина про евакуацію з прикордоння на Сумщині
19:44
Огляд
На фото: Порноакторка Юлія Сенюк (Джозефіна Джексон)
Захоплюватися не можна засуджувати: чому допомога військовим від української порноакторки Джозефіни Джексон викликала суперечки
Більше новин