Не Богом дані. Коли українці зможуть забути про жовті маршрутки

Уляна Букатюк
28 лютого, 2018 середа
14:22

Забути про жовті іржаві "Богдани" можна буде вже через 2-5 років, переконують в Мінінфраструктури. Як це реалізовуватимуть

“Це не політ у космос, але справжня революція” - пояснив міністр інфраструктури Володимир Омелян нововведення у сфері автобусних перевезень.

На початку лютого КМУ затвердив зміни до двох постанов, які стосуються порядку проведення конкурсу на регулярних автобусних маршрутах та правил надання послуг на автомобільному транспорті. То що зміниться для пасажирів та перевізників?

Жовті вбивці

Новини про несправні маршрутки та ДТП за їхньої участі трапляються чи не щотижня. Так, навесні 2017 одна з вуличних відеокамер зафіксувала, як відривається колесо у "Богдана", переповненого пасажирами. В червні на Харківському масиві столиці маршрутка загорілася. Постраждало 4 пасажирів, серед яких і вагітна жінка.

Липень виявився теж неспокійним: маршрутка влетіла в іншу, коли та висаджувала пасажирів. Двоє людей постраждало. На початку листопада у столиці сталася ДТП, яка забрала життя двох людей. На тролейбусній зупинці неподалік станції метро "Героїв Дніпра" маршрутка наїхала на трьох киян, що виходили з тролейбусу. Одна жінка загинула на місці. Ще один чоловік помер дорогою до лікарні. Пізніше виявилося, що загиблі були подружжям.

За даними ДІАП НП України, за 8 місяців минулого року в Україні сталося 1971 ДТП за участі ліцензованого транспорту, з них 1934 - саме з його вини. Внаслідок аварій загинуло 32 громадян, а ще 582 людини зазнали ушкоджень.

Київ - лідер за кількістю ДТП. З січня по серпень 2017 року в столиці трапилося 328 аварій. Й лише одна відбулася з вини іншого учасника дорожнього руху.

Лише за два місяці 2018 року з’явилися десятки новин про ДТП з маршрутками. Нещодавно в столиці дві маршрутки вилетіли з дороги: одна врізалась в дерево, друга в стовп. В результаті - 12 потерпілих, двоє в критичному стані. Ймовірна причина ДТП – невдалий маневр одного з водіїв.

nullДТП за участі двох маршруток, де постраждало 12 людей

Столичні чиновники звернулися до уряду з проханням скасувати мораторій на перевірки перевізників та пообіцяли вжити жорстких санкцій щодо порушників.

Читайте також: За дві години з Києва до Львова, чи Неспішна романтика плацкарта. Куди заїде “Укрзалізниця”

Зношеність маршруток та поспіх водіїв

У відповіді на запит “Еспресо” в КМДА повідомляють, що зараз в столиці в режимі маршруток їздить близько 1,6 тис. автобусів. Лише 12,5% (200 автобусів) випущені після 2015 року.  

За словами Міністра інфраструктури Володимира Омеляна, переважний вік маршруток, які в нас курсують — 9-10 років, а великих автобусів — більш ніж 15. Про це він заявив в інтерв’ю “Громадському”.

Маршрутки в Києві курсують близько 150 маршрутами, щодня перевозячи по 1,5 млн громадян. За це відповідають 22 компанії-перевізники.

Така величезна кількість нещасних випадків за участі маршруток зумовлена двома факторами: застарілість й несправність транспортного засобу та втомлений водій за кермом, який поспішає побільше заробити.

Від 2012 року на новий маршрут не вийшла жодна нова автобусна компанія. Або продовжувати працювати старі, або заплющувалися очі, що призвело до створення великого сірого ринку нелегальних перевізників, - пояснює Омелян.

В ході перевірки в листопаді виявлено, що близько 40% маршрутів (67 зі 166) столичні перевізники обслуговують нелегально. На 56 маршрутах закінчився термін дії договорів, в деяких випадках - ще 6-9 років тому.

В січні активісти "Транспорт Києва" виявили 70 нелегальних транспортних засобів, які перевозять киян. У зазначених маршрутів немає ні ліцензій, ні дозволів, що дають право працювати на маршрутах та возити пасажирів.  

Лютнева перевірка 43 маршрутів виявила порушення на більшості з них. Складено 51 акт та 27 протоколів про адмінпорушення посадовими особами автомобільних перевізників, повідомив директор Департаменту транспортної інфраструктури Києва Сергій Симонов “УП”. За порушення перевізнику “світить” 1700 грн штрафу. Договори розірвано з 4 перевізниками.

Читайте також: У 2018 році на українські дороги чекають серйозні зміни. Що робитимуть

Згідно з цифрами, наведеними у звіті Світового банку щодо транспортної моделі Києва, в 2014-2015 роках маршрутки обслуговували 56% усіх маршрутів.

Вони дублюють багато маршрутів комунальних автобусів, тролейбусів та трамваїв. Часто буває так, що вони приїздять на зупинку за хвилину-дві до прибуття комунального транспорту, забирають всіх пасажирів, тож чекати тролейбуса залишаються хіба пільговики. На жаль, часто через поспіх та бажання обігнати всіх, щоб набрати більше пасажирів, маршрутки спричинюють ДТП.

В звіті Світового банку фахівці рекомендують Києву закрити майже половину маршрутів, які обслуговують маршрутні таксі, та закупити замість них великі автобуси, тролейбуси та трамваї.

Добова потреба в маршрутках має скоротитися з 1525 машин мінімум на 750, а кількість маршрутів - з 161 до 87 як мінімум.

Щоб повністю витіснити маршрутки, Києву необхідно придбати 231 автобус, 172 тролейбуси та 62 трамваї для задоволення потреб у перевезеннях на діючих маршрутах, порахував депутат Київради Олександр Пабат.

В 2017 році столиця повинна була придбати 100 нових автобусів, але в підсумку вдалося закупити лише 49.

"Наше завдання - не боротися з маршрутками, бо приватні перевізники сприйматимуть це як адміністративний тиск. А зробити все, щоб альтернативою старим та небезпечним маршруткам став сучасний, комфортний, дешевий, безпечний громадський транспорт", - пояснив мер Києва В. Кличко стратегію розвитку міського транспорту.

Реформа автоперевезень

В Україні є кілька видів автобусних перевезень: міські, приміські, міжміські, внутрішньообласні, міжобласні та міжнародні. На думку Омеляна, реформовувати міжнародні перевезення потреби немає. То що зміниться?

null

Заявницький принцип. Міжобласний маршрут перевізник тепер отримуватиме за заявницьким принципом. Для участі в конкурсі потрібно подати перелік необхідних документів та підтвердити відповідність вимогам (згодом це можна буде робити онлайн). Після цього отримує дозвіл та починає перевозити пасажирів. Договір укладається на 5 років. Якщо не буде порушень, його продовжують.

Бальна система. За відповідність до кожної з вимог заявник отримуватиме бали. Якщо раніше претенденти отримували бали за кількість працівників та транспорту, то нині в пріоритеті буде екологічність та доступність автобусів для людей з інвалідністю. А переможцем конкурсу стає той, чия оцінка буде найвищою. Це повинно мотивувати перевізників оновлювати траснпорт.За порушення ПДР бали зніматимуть.

Еко-пріорітети. Перевага на конкурсі надаватиметься перевізнику який пропонує низькопідлогові автобуси, електробуси, автобуси з більшою категорією екологічності (Євро 3-Євро 6).

Інклюзивність. Пристосованість транспорту для перевезення людей з інвалідністю оцінюватимуть найвище. З 2019 року перевізник буде зобов'язаний на приміських і міських маршрутах мати в автопарку не менше 35% таких транспортних засобів, а після 2020 року — 50%.

Нові автостанції. Головне в реформі - спрощення вимог, переконують в Мінінфраструктури. Тепер кожен, виконуючи мінімальні вимоги, має право відкрити власну автостанцію. Єдина вимога — автобус повинен їхати від автостанції до автостанції, без жодних нелегальних зупинок посеред поля.

Без “Богданів”. Прозора і чесна конкуренція приведе до того, що мільйони людей в Україні будуть користуватися не морально і фізично зношеними маршрутками, часто нелегально переробленими з вантажних мікроавтобусів, а сучасними, комфортними, безпечними автобусами, запевняє міністр.

Коли запрацюють електронні квитки

Столична влада анонсовувала впровадження електронних квитків навіть у маршрутках вже з 1 квітня 2018. Однак запуск системи доводиться відкласти до 14 липня. Повноцінно ж вона повинна запрацювати з середини осені.

Затримка сталася через те, що естонська компанія не встигає виробити валідатори (пристрої  для зчитування електронного квитка - Еспресо), пояснює директор Департаменту інформаційних технологій КМДА Юрій Назаров.

Читайте також: Крила в моді. Чому на третину “злетіли” авіаперевезення в Україні та що попереду

Тим часом  Харків, Львів, Вінниця, Житомир, Тернопіль, Мукачево та Біла Церква  вже мають досвід впровадження системи електронних квитків. Тернопільські водії навіть страйкували через впровадження цієї системи.  

Столична влада обіцяє провести конкурси для 45 маршрутів вже до червня, повідомляє “УП”.

Вже в березні запустять конкурс для 15 маршрутів. Серед вимог до перевізників: Євро-5, форменний одяг, наявність GPS-трекерів та валідаторів – щоб люди могли заплатити проїзним чи банківською картою.

Подати документи на участь в конкурсі перевізники можуть вже в електронній формі на сайті "Комунальної служби перевезень".

“Впровадивши е-квиток, ми зможемо порахувати, скільки людей користується громадським транспортом і, відповідно, скільки з них пільговики, - доводить переваги технології Назаров. - З огляду на ту ситуацію, яка склалася зараз, виходить, що пільговиків у нас більше 60% пасажирів у наземному транспорті”.

Після запровадження електронного квитка, надходження від пасажирських перевезень комунальним транспортом до місцевого бюджету зростуть на 40-50%, переконаний міністр інфраструктури Володимир Омелян.

 
Теги:
Читайте також:
Київ
+9°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.55
    Купівля 39.55
    Продаж 40.08
  • EUR
    Купівля 42.24
    Продаж 43.03
  • Актуальне
  • Важливе
2024, п'ятниця
19 квітня
19:15
Джамал Мусіала, Баварія, Бундесліга
"Ман Сіті" вирішив підірвати трансферний ринок і купити одного з найдорожчих футболістів світу
19:10
США Україна
Палата представників США підтримала винесення на розгляд законопроєкту про допомогу Україні
19:05
Оновлено
РФ атакувала ракетами порт "Південний" на Одещині: є постраждалий, пошкоджено інфраструктуру
18:56
Ексклюзив
F-16
Експерт з авіації Романенко розповів, які параметри мають бути у F-16 для ефективної боротьби з ворогом
18:49
Ентоні Блінкен
Блінкен назвав Китай найбільшим постачальником компонентів для ОПК Росії
18:47
Огляд
"Земля короля"
Увійти у "Наш живий світ": що подивитися на вихідних
18:47
Оновлено
На фото: система ППО
Країни НАТО та Великої сімки пообіцяли посилити українську ППО
18:41
Ексклюзив
Костянтин Жеваго
Хтось отримав хабаря, і ракету "Нептун" перестали ставити на КрАЗ: Жеваго про закупівлі Міноборони
18:37
Україна - НАТО
"Путіна треба спустити на землю, а наше небо зробити безпечним": Зеленський звернувся до учасників термінового засідання Ради Україна - НАТО
18:24
Мі-8 ВКС РФ
У Росії затримали школярів, яких підозрюють у підпалі гелікоптера Мі-8
18:11
Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн
У відповідь на підтримку України, - фон дер Ляєн заявила, що РФ провокує міграційну кризу у Фінляндії
18:10
Ален Делон
Зеленський нагородив Алена Делона орденом "За заслуги перед Україною"
18:10
Оновлено
Прапор Словаччини
Словаки зібрали на снаряди для України майже €2 млн після відмови уряду підтримати ініціативу Чехії
18:02
OPINION
Віктор Круглов
Підручники — у сміття?
17:55
На фото: Мальме - місто-господар Євробачення-2024
Готуються до застосування дронів: на період Євробачення Швеція закриє повітряний простір над Мальме
17:42
На фото: чин похорону Павла Петриченка у Михайлівському соборі
Світло пам’яті: Михайлівський собор об’єднав серця у прощанні з Павлом Петриченком. Фоторепортаж
17:40
на фото: Майк Джонсон
"Розраховуємо, що конгрес ухвалить правильне рішення": країни Балтії звернулися до Джонсона напередодні голосування щодо України
17:40
Оновлено
ЗСУ збили у РФ літак Ту-22М3, що запускав по Україні ракети Х-22/Х-32
17:38
скандальний мурал з дівчиною, на яку "падають ракети НАТО"
Росіяни в Маріуполі прибирають пропагандистський мурал із дівчиною, на яку падають "ракети НАТО"
17:35
Марія Захарова
Росія взялася "захищати" права українців під час мобілізації. ЦПД пояснив мотиви
17:13
принц Гаррі
Принц Гаррі офіційно змінив місце проживання з Великої Британії на США
17:00
Вдів російських військових возять на ТОТ агітувати місцевих воювати проти України, - Спротив
16:59
Андрій Лунін та Бернарду Сілва (ліворуч)
Суперкомп'ютер Opta спрогнозував переможця Ліги чемпіонів
16:58
Ексклюзив
"Це зовсім нова унікальна розробка": у Defense Express припустили, чим могли збити російський Ту-22М3
16:43
Сатурн
Учені з NASA виявили передумови для формування життя на одному зі супутників Сатурна
16:41
АрселорМіттал Кривий ріг
Найбільше металургійне підприємство України збільшує виробництво: вийде на 50% довоєнної потужності
16:38
На фото: "Різдвяна свинка"
Дитячу книжку-бестселер Джоан Роулінг "Різдвяна свинка" планують екранізувати
16:29
чорне море, ракетоносій рф
У ВМС пояснили, чому росіяни майже не використовують "Калібри"
16:29
Cybertruck
Tesla відкликала 3,8 тис. авто Cybertruck через несправність
16:28
Оновлено
РФ атакувала Україну: у Дніпрі й області є загиблі та поранені, в тому числі діти
16:28
Миколаївщина обстріл
РФ вдарила артилерією по Миколаївщині: загинула літня жінка, поранено дитину
16:14
Газовики прифронтових областей отримали від чеських колег 20 тонн обладнання
16:10
Ексклюзив
ЗРК Stormer
"В нас є сили й засоби для ураження літаків РФ": у Повітряних силах ЗСУ прокоментували збиття Ту-22М3
16:06
На фото: Jerry Heil та Alyona Alyona
Jerry Heil та Alyona Alyona показали чорно-білі образи для Євробачення-2024
16:03
OPINION
Олег Манчура
Останні пів року для України були часом самотності
15:54
Конгрес США
У США додали нафтові санкції проти Ірану в законопроєкт про допомогу Україні
15:53
G7
Країни G7 перенесли розгляд питання передачі Україні заморожених активів РФ на саміт у червні
15:17
Непокаране зло повертається
Росіяни організовуватимуть на ТОТ осередки федеральної служби для контролю шкіл, - Спротив
15:13
Чоловіка, який шпигував за Силами оборони на Миколаївщині, засудили до 15 років ув'язнення
15:09
На фото: Команда "20 днів у Маріуполі" привезла BAFTA і "Оскар" в Україну
Команда "20 днів у Маріуполі" привезла "Оскар" в Україну
Більше новин