Віталій Портников: у Росії можна вигравати

Росія приречена на поразки там, де торжествує закон.

Стокгольмський арбітраж закінчився перемогою України. Це незаперечний факт - як і те, що в разі програшу країну очікували б важкі часи. Але, тим не менш, керівництво країни і "Нафтогазу" ризикнуло - і не дарма. Тепер ми знаємо, що у Росії можна вигравати. Зрозуміло, коли судишся з нею не у Басманному суді.

Те, що сталося в Стокгольмському арбітражі - ще одна ілюстрація змін в країні після 2014 року. Президент Віктор Янукович та його прем'єр Микола Азаров теж вважали контракт з Росією несправедливим. Але що вони зробили для того, щоб підтвердити свою точку зору?

Читайте також: Стокгольмський арбітраж підтримав "Нафтогаз" у "транзитній" суперечці з Росією

Янукович віддав перевагу ув’язненню Юлії Тимошенко та підписанню кабальних Харківських угод, фактичному обміну суверенітету країни на знижку по тому самому несправедливому контракту. Ніхто з тодішніх українських чиновників навіть не заїкався про можливість судового позову до "Газпрому" - так, ніби це якась священна тварина.

Іншою священною твариною був Путін: навіть коли йшов суд над Тимошенко, в Києві робили вигляд, що це вона одна вигадала "несправедливий контракт", а Путін, з яким узгоджувалися умови угоди, ні в чому не брав участь.

Історію з контрактом у Януковича використовували для розправи над політичними опонентами, а не для захисту національних інтересів країни. Тому Путін був як дружина Цезаря - поза підозрою. Більш відверті "регіонали" навіть хвалили свого російського кумира: ось який молодець, обдурив нашого тодішнього прем'єр-міністра!

Неначе весь сенс міжнародних відносин - в обмані, в "розводі лоха". Втім, немає нічого дивного, що Янукович і його оточення думали саме так.

А нам з того, що сталося в Стокгольмі, потрібно зробити свій висновок, протилежний.

Україна ніколи не здолає Росію, поки буде грати за кремлівськими правилами.

У великого згуртованого мафіозного угрупування, яке володіє величезними ресурсами для підкупу і брехні, просто не можна виграти на його полі. Навіть західним демократіям доводиться з цим рахуватися після того, як Росія влізла своїми брудними чобітьми в їхні електоральні процеси.

Читайте також: "Нафтогаз" переміг "Газпром" у Стокгольмському арбітражі

Але на полі міжнародного права шахрай просто не може виграти у чесної людини. І в питаннях енергетики, і в питаннях прав людини, і в питаннях територіальної цілісності.

Росія приречена на поразки там, де торжествує закон. Вона перемагає тільки тоді, коли бреше, руйнує і вбиває.