Герої Ліги Європи та скандаліст з "Ман Сіті". 7 найгучніших зимових трансферів українських клубів

Дмитро Марценишин
4 березня, 2018 неділя
10:00

В Україні закрилося зимове трансферне вікно, яке позначилося поверненням в наш чемпіонат гравців збірної України та несподіваними переходами футболістів "Манчестер Сіті"

Руслан Ротань

Вік: 36 років

Амплуа: опорний півзахисник

Звідки: "Славія" (Чехія)

Куди: "Динамо"

Ціна: вільний агент

Повернення Руслана Ротаня в Україну стало однією з найгучніших подій зимового трансферного вікна. Влітку минулого року капітан збірної України був вимушений шукати собі команду, після того, як збанкрутілий "Дніпро" відправили до другої ліги.

Півроку опорний хавбек відіграв у чеській "Славії", яку привабив величезний досвід 36-річного українця у єврокубках. Ротань картини у празькому клубі не зіпсував та відіграв у різних турнірах 14 матчів. Але єврокубкова кампанія "Славії" виявилася відверто невдалою. Спочатку команда не змогла здолати кваліфікацію Ліги чемпіонів, не впоравшись із білоруським БАТЕ. А потім не вийшла із групи у Лізі Європи, поступившись у боротьбі за путівку казахстанській "Астані".

Читайте також: "Динамо" проти "Шахтаря". Хто переміг у зимове міжсезоння

Це коштувало роботи головному тренеру "Славії" Ярославу Шіглави. Пражан очолив Йіндржик Трпішовскі, який почав будувати нову команду та порадив ветеранам збирати речі.

"Динамо" взяло Ротаня суто під чемпіонат та Кубок України, адже півзахисник заграний за "Славію" у Лізі Європи. Повернення хавбека до "Динамо", за яке він грав у 2005 - 2008 роках, складно назвати вдалим. Вже у другому матчі за команду Олександра Хацкевича проти "Вереса", Ротань у першому таймі заробив червону картку та "привіз" у свої ворота пенальті. "Динамо" програло 1:3 та збільшило відставання від лідера чемпіонату України "Шахтаря" до 6 очок.

Денис Бойко

Вік: 30 років

Амплуа: голкіпер

Звідки: "Бешикташ" (Туреччина)

Куди: "Динамо"

Ціна: оренда

Взимку 2016 року Денис Бойко переходив з "Дніпра" до турецького "Бешикташу" на піку визнання. Він став одним із головних героїв Ліги Європи, де дніпровці сенсаційно дійшли до фіналу, регулярно викликався до збірної України та мав репутацію одного з кращих голкіперів країни.

Але, кілька помилок у матчах за стамбульський клуб швидко перетворили Бойка з потенційно першого голкіпера на безнадійного запасного. Воротар спробував щастя у Іспанії, куди пішов у оренду до "Малаги", але також зазнав невдачі. У першій частині нинішнього сезону українець не зіграв жодного матчу, а востаннє захищав ворота ще наприкінці 2016 року, коли був у Іспанії.

Читайте також: Коли 120 млн євро вже не гроші. 7 найгучніших футбольних трансферів зими

Рятівним для Дениса Бойка виявився варіант з "Динамо", яке перед матчами 1/16 фіналу проти грецького АЕК залишилося без травмованого основного голкіпера Георгія Бущана. Саме тому кияни орендували у "Бешикташа" свого колишнього голкіпера, який є динамівським вихованцем.

У матчах з АЕК брак ігрової практики був відчутним. Денис потягнув кілька "мертвих" м'ячів, та водночас припустився результативної помилки, після якої греки у першому матчі зрівняли рахунок. На щастя для "Динамо", вона не стала фатальною і кияни вийшли до 1/8 фіналу, де на них чекає набагато серйозніше випробування - італійський "Лаціо".

Оларенважу Кайоде

Вік: 24 роки

Амплуа: форвард

Звідки: "Жирона" (Іспанія)/"Манчестер Сіті" (Англія)

Куди: "Шахтар"

Ціна: оренда

"Шахтар" свій найгучніший зимовий трансфер здійснив за кілька годин до закриття вікна, несподівано підписавши нігерійського форварда Оларенважу Кайоде, права на якого належать "Манчестер Сіті". Донеччани взяли 24-річного нападника у оренду.

Власне за команду Хосепа Гвардіоли форвард не зіграв жодного матчу, а одразу після трансферу влітку 2017 року попрямував у оренду до іспанської "Жирони". Увагу англійського клубу форвард збірної Нігерії привернув виступами за віденську "Аустрію", у складі якої забив за сезон 24 голи та став кращим бомбардиром чемпіонату Австрії. Проте, у "Жироні" Кайоде виглядав непереконливо та у 12 матчах у чемпіонаті Іспанії не забив жодного м'яча, лише двічі асистувавши партнерам.

Існують припущення, що нігерійський форвард може стати частиною угоди з переходу влітку до "Манчестер Сіті" півзахисника "Шахтаря" та збірної Бразилії Фреда, якого Гвардіола давно хоче бачити у своїй команді. Чи буде так насправді, залежить від Кайоде і того, чи вдасться йому набрати форму, яку він демонстрував у Австрії.

Беньямін Вербіч

Вік: 24 роки

Амплуа: лівий вінгер

Звідки: "Копенгаген" (Данія)

Куди: "Динамо"

Ціна: 4 млн євро

Після продажу влітку минулого року до дортмундської "Борусії" Андрія Ярмоленка, одним із найактуальніших для "Динамо" питань стало підсилення флангів атаки. Його кияни знайшли у данському "Копенгагені", в якого за 4 млн євро купили словенського лівого вінгера Беньяміна Вербіча.

24-річний футболіст привертає увагу швидкістю, технікою та сміливістю у прийнятті нестандартних рішень. У першій частині сезону він забив за "Копенгаген" у різних турнірах 11 голів та віддав 7 результативних передач.

За "Динамо" Вербіч вже зіграв два матчі та відзначився гольовим пасом на Віктора Циганкова у матчі проти "Вереса". Щоправда, словенець, як і Ротань, не може грати у Лізі Європи, де восени виступав за свою попередню команду.

Додо

Вік: 19 років

Амплуа: правий захисник

Звідки: "Курітіба" (Бразилія)

Куди: "Шахтар"

Ціна: 2 млн євро

Минулої осені "Шахтар" вдало виступив у Лізі чемпіонів та вчетверте у історії вийшов до плей-офф Ліги чемпіонів. Попри це, критики знаходили у грі донеччан чимало недоліків. Найслабшою ланкою команди Паулу Фонсеки найчастіше називали правого оборонця Богдана Бутка, який замінив на цій позиції дискваліфіковано за вживання допінгу капітана команди Даріо Срну.

Читайте також: Коноплянка у "Шахтарі", Ротань у "Динамо". 7 найочікуваніших трансферів зими

"Шахтар" не забарився із вирішенням проблеми та купив взимку у бразильської "Курітіби" 19-річного Додо. Зовні він нагадує свого славетного співвітчизника Роберто Карлоса - невеличкий на зріст, швидкий та орієнтований на атаку.

Фонсека взимку у контрольних матчах награвав справа у обороні саме Додо. Проте, коли справа дійшла до офіційних матчів - надав перевагу більш надійному у захисті Бутку. Саме українець вийшов на поле у переможному матчі Ліги чемпіонів проти італійської "Роми" (2:1). Додо ж поки у офіційних матчах за "Шахтар" навіть не дебютував.

Давід Фопаля

Вік: 21 рік

Амплуа: форвард

Звідки: "Манчестер Сіті" (Англія)

Куди: "Зоря"

Ціна: вільний агент

Луганська "Зоря" у трансферне вікно звично змінила склад майже наполовину. Але, цього разу команда Юрія Вернидуба не лише втрачала лідерів, але й здивувала гучним придбанням.

По іншому назвати трансфер колишнього форварда "Манчестер Сіті" Давіда Фопаля складно. Ще нещодавно француз вважався одним із найперспективніших молодих нападників Європи та привернув увагу "Ман Сіті", куди перейшов із французького "Лансу".

Щоправда, Фопаля у свій 21 рік вже встиг безнадійно зіпсувати собі репутацію. Ще під час виступів за молодіжну команду "Лансу" він посварився з керівництвом клубу, яке відмовилося у 2014 році відпускати його до англійського "Вотфорду". Після цього ображений Фопаля написав у twitter, що збирається ставити у букмекерські конторі проти першої команди "Лансу", викликавши обурення вболівальників клубу. Хоча ставку юнак не встиг зробити, а твіт видалив, французька федерація футболу не залишила заяви без увагу та дискваліфікувала Давіда на чотири матчі.

Що стосується виступів за "Манчестер Сіті" то за головну команду він зіграв лише у 3 матчах та відзначився 1 голом. Його француз забив у Кубку Англії у ворота "Челсі". Втім, це не допомогло Фопаля залишитися у команді Гвардіоли. Побувавши у оренді у "Честерфілді" та голландській "Бреді", футболіст у листопаді минулого року виявився непотрібний "Ман Сіті" та отримав статус вільного агента.

За "Зорю" Давід Фопаля вже відіграв у двох матчах, але поки результативними діями не відзначився.

Карлос Самбрано

Вік: 28 років

Амплуа: центральний захисник

Звідки: ПАОК (Греція)/"Рубін" (Росія)

Куди: "Динамо"

Ціна: вільний агент

"Динамо" взимку залишилося без одного з лідерів оборони Домагоя Віди, який перейшов у турецький "Бешикташ". А цього літа спливає термін дії контракту іншого ключового гравця захисту - Євгена Хачереді. Тому кияни намагалися у зимове трансферне вікно вирішити проблеми у центрі оборони.

З донецького "Олімпіка" запросили Артема Шабанова. Та більш резонансним виявився перехід перуанця Карлоса Самбрано, який провів 43 матчі за свою національну команду, та пограв у німецьких клубах. Самбрано є випускником юнацької академії "Шальке" та виступав за "Санкт-Паулі" та "Айнтрахт".

"Динамо" давно слідкувало за перуанцем, але у 2016 році він обрав гроші та перейшов до російського "Рубіну". У Казані Самбрано заграти не зміг та отримав лише фінансові проблеми. Самбрано зараз судиться з росіянами через 1,2 млн євро невиплачених підйомних та 700 тис євро заборгованої зарплатні.

Останні півроку він провів у оренді у грецькому ПАОК, та після кількох невдалих матчів за команду Развана Луческу залишив Салоніки.

Самбарно досить ризиковане придбання. Його постійно переслідують травми та скандали, пов'язані із порушенням спортивного режиму. Після кількох загулів, захисника у 2016 році погнали зі збірної Перу. Грецька преса також багато писала про любов Карлоса до вечірок, яка стала однією з причин його невдачі у ПАОК.

Теги:
Читайте також:
Київ
0°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.55
    Купівля 39.55
    Продаж 40.08
  • EUR
    Купівля 42.27
    Продаж 43.03
  • Актуальне
  • Важливе
2024, субота
20 квітня
07:29
Оновлено
ЗСУ
Росія за добу війни в Україні втратила 8 танків, 20 артсистем і 750 військових, - Генштаб
07:19
Оновлено
Росія пожежа безпілотник війна з Росією
Атака дронів на РФ: У трьох областях РФ пошкоджено енергетичну інфраструктуру
07:04
Оновлено
збита ракета, Київ 9 травня
Вранці 20 квітня у Запоріжжі та Одесі пролунали вибухи
06:41
У Нідерландах спецслужба рекомендувала урядовим організаціям не користуватися Facebook
06:30
Зоран Міланович
У Хорватії суд заборонив президенту Мілановичу ставати прем’єр-міністром, якщо він переможе на виборах
06:19
На фото: система ППО
Здатність України збивати ворожі літаки в РФ не в змозі компенсувати критичний дефіцит української ППО, - ISW
05:34
Raiffeisen Bank
ЄЦБ вимагає у Raiffeisen Bank та UniCredit згорнути бізнес у Росії
05:06
Оновлено
Близький Схід Іран Ірак Сирія США
В Іраку прогримів потужний вибух на військовій базі: США та Ізраїль відкидають причетність
04:50
США ДНР кримінал окуповані території війна з Росією
У Донецьку військові РФ вбили американця, який воював за "ДНР" і займався пропагандою
04:22
Єнс Столтенберг
Україна має право збивати ворожі військові літаки у небі над РФ, – Столтенберг
03:54
Армія, Велика Британія
Міноборони Британії використало менше половини коштів фонду підтримки України, - Guardian
03:26
Німеччина туризм
На півдні Німеччини в Альпах відновили роботу гірськолижні курорти
02:20
КНДР повела випробування двох ракет, одна з них здатна нести ядерний заряд
01:52
Іран
Радар ППО: ABC News повідомили про ціль Ізраїлю під час удару по Ірану
00:56
Румунія, прапор Румунії
Росія обурилась забороною показу в кінотеатрах Румунії пропагандистських фільмів з РФ. Бухарест відповів
00:41
OPINION
Наталка Діденко
Скільки разів в Україну приходить весна?
00:35
Оновлено
Семен Єрьомін
Сили оборони ліквідували російського воєнкора-пропагандиста Єрьоміна
00:28
Лавров
Лавров назвав Швейцарію "відверто ворожою" до РФ державою
00:01
Марта Костюк, теніс
Костюк обіграла третю ракетку світу і вийшла у півфінал турніру WTA у Німеччині
2024, п'ятниця
19 квітня
23:43
Путін і Лавров
"РФ завжди надає перевагу переговорам, а не бійкам та війнам": фейки і маніпуляції за 19 квітня
23:42
Вірменія
Вірменія та Азербайджан почали демілітацію кордону: Єреван віддав кілька сіл. Там почались протести
23:08
Оновлено
обстріл, ППО
Росія атакує Сумщину ввечері 19 квітня
23:07
сша допомога Україні
У Білому домі заявили, що США "одразу ж" почнуть постачати зброю Україні після рішення конгресу
22:41
Начо, Реал, Ла Ліга
Капітан "Реала" прийняв доленосне рішення стосовно свого майбутнього
22:40
Поліція США - ілюстрація
У Нью-Йорку чоловік підпалив себе біля будівлі суду, де проходив розгляд справи Трампа
22:31
Оновлено
РФ атакувала Україну: у Дніпрі й області є загиблі та поранені, в тому числі діти
22:06
Оновлено
РФ атакувала ракетами порт "Південний" на Одещині: знищено продукцію для країн Азії та Африки
21:56
Ексклюзив
Віктор Шлінчак
"Ми вже почали чути про перемогу України", - голова правління Інституту світової політики Шлінчак про переломний етап війни
21:50
Аналітика
Сергій Згурець, Василь Зима, телеведучі
Намагання ворога просунутися на Донеччині та в Запорізькій області. Воєнні підсумки тижня
21:49
Сенат США
Частина сенаторів закликає республіканців у Палаті представників відхилити стратегію Джонсона щодо України
21:26
Протест в Тбілісі
У Тбілісі поновились акції протестів проти закону про "іноагентів"
21:25
Еммануель Макрон
Ресурси Європи обмежені: Макрон заявив про неможливість побудувати в Україні систему ППО, як в Ізраїлі
21:03
Заблоковано дві сотні YouTube-каналів ворога: у ЦПД розповіли про боротьбу з пропагандою РФ у мережі
20:59
Ексклюзив
військовий квиток, мобілізація
Питання демобілізації потрібно вирішити терміново, - військовослужбовець ЗСУ Фірсов
20:56
Михайло Федоров
Мінцифра відзвітувала про роботу над еАкцизом. Деталі
20:18
зниклі безвісти
Україна розслідує 3,8 тис. злочинів російських військових проти дітей, - Лубінець
20:04
Пресреліз
"Голка" та Еспресо розпочали партнерство заради боротьби з корупцією
20:04
OPINION
Тетяна Вергелес
Карл Маркс підтримав би російський Telegram
20:00
Огляд
переможні новини
Переможні новини 786-го дня війни: Повітряні сили вперше збили носій крилатих ракет Ту-22М3, німецький виробник дронів відкрив завод в Україні
19:57
Іран
Країни G7 застерегли Іран від відправки балістичних ракет Росії
Більше новин