Будівництво метро: прозорі закупівлі перш за все

“Київський метрополітен” одним з перших приєднався до електронної системи торгів на майданчику SmartTender.biz

Метро вже давно є найпопулярнішим видом громадського транспорту серед киян: зручно і швидко.  За добу КП “Київський метрополітен” перевозить 1,3 млн осіб, а за рік 480 млн осіб.

Не дивно, що маючи такий пасажиропотік, закупівельний процес КП “Київський метрополітен” не припиняється. Для зручності проведення торгів “Київський метрополітен” одним з перших приєднався до електронної системи торгів на майданчику SmartTender.biz.

Усі свої закупівлі метрополітен проводить через торговельний майданчик, бо впевнений, що не лише економія, а й прозорість та відкритість можуть гарантувати майбутній успіх та процвітання підприємства. З економічної точки зору це: нижча ціна, конкурентність між постачальниками та можливість обрати найкращого.

У січні підприємство оголосило один з найбільших тендерів в закупівельній історії як метрополітену, так і загалом системи публічних закупівель. Очікувана вартість становить понад 6 млрд грн.

Це справді історична подія, адже мова йде про тендер на будівництво нових станцій метро на Виноградар. Планується побудувати ділянку з електродепо у Подільському районі (від станції "Сирець" до станції "Проспект Правди" з двома станціями ("Мостицька", "Проспект Правди") і ділянкою вилочного відгалуження в бік станції "Виноградар".

Що це означає, окрім покращення сполучення? Це сотні залучених компаній, нові робочі місця та відкриті публічні закупівлі усього необхідного.

Цілком зрозуміло, що даний тендер буде міжнародним, тому взяти в ньому участь зможуть не лише українські, але й іноземні підрядники - все максимально прозоро.

Статус закупівлі передбачає й певні особливості. По-перше, вся документація та процедура вестиметься англійською мовою. По-друге, вона проходить в декілька етапів: передкваліфікація (встановлення відповідності критеріям), кваліфікація та, власне, аукціон.

Серед особливостей також варто відзначити: чіткі терміни виконання (у планах - виконати роботи за півтора року)  та гарантований внесок.  Щодо останнього, то він доволі високий: сума тендерного забезпечення, як і мінімальний крок ціни, становить 31,6 млн гривень.

Проте не лише до будівництва нової гілки метро прикута увага громадськості, значний інтерес викликає капітальний ремонт станції “Святошино”. Ремонт станції обійдеться в 153 млн грн і його планують закінчити до жовтня.

Станцію метро "Святошин" побудували більше 45 років тому, в 1971 році. Щодня нею користуються близько 50 тисяч пасажирів. Ремонт на станції не проводився жодного разу, так що не дивно, що вона пристойно "зносилася".

Після капітального ремонту вона дійсно перетвориться. На ній поміняють облицювання, встановлять п'ять ліфтів для маломобільних груп населення, замінять двері. Будуть оновлені системи навігації , з'явиться тактильна плитка для пасажирів з інвалідністю, відеокамери на станції і в переходах, енергозберігаюче освітлення, нові лавочки, поручні. Тобто зміниться абсолютно все.

Сподіваюсь, вже незабаром в системі ProZorro оголосять ще більший тендер, а саме на будівництво четвертої гілки. Проте вже зараз можна констатувати, що досвід проведення великих тендерів у київської підземки присутній.

 

Антон Припіченко, керівник онлайн-майданчика SmartTender