Ахмед Закаєв: РФ зараз використовує речовини, випробувані в Чечні

Антін Борковський
14 березня, 2018 середа
16:18

Знаковий чеченський політик Ахмед Закаєв, що перебуває в Лондоні, про формування списків кремлівських смертників і ядерної "брудної" бомби

Ахмед Закаєв чеченський політичний і державний діяч, бригадний генерал, з 2006 - виконуючий обов'язки дипломатичного представника невизнаної Чеченської Республіки Ічкерія. Як політичний біженець перебуває в Лондоні, де і здійснює свою діяльність. Оголошений Росією в міжнародний розшук за звинуваченням у тероризмі. РФ неодноразово намагалася домогтися його видачі. Також Закаєв пережив кілька замахів на власне життя. Розмову в ефірі Еспресо.TV веде Антон Борковський.

Отруєння колишнього полковника Головного розвідувального управління Російської Федерації Сергія Скрипаля - це випадковість чи, можливо, подібні речі можна розглядати в якомусь певному зв'язку?

Це ланки одного ланцюга. Початок цьому було покладено, якщо взяти сучасну історію "ЧКізма", коли було скоєно замах на Зелімхана Яндарбієва, колишнього президента Чеченської республіки Ічкерія. Було підірвано машину з його сином. Син вижив, він загинув.

І в подальшому ми стали свідками вже багатьох інших злочинів, скоєних російськими спецслужбами на території іноземних держав. Це пов'язано з рішенням Путіна, коли в 2006 році було прийнято два закони: перший закон про зрівняння всіх критиків російського режиму, російської влади - політиків, журналістів - з екстремістами і терористами, тобто оголосити їх ворогами російської держави; і другий закон, що дозволяє російським спецслужбам ліквідовувати ворогів російської держави, де б вони не знаходилися.

Читайте також: Шпигунські ігри, "Новачок", Скрипаль і 14 вбивств: як Кремль позбувається колишніх розвідників

І ось практично з цього часу Путін легалізував ті злочинні методи, які він використовує в сусідніх країнах. Ці методи стали для Росії і російського обивателя, і російських спецслужб легітимними.

Доти, доки міжнародне співтовариство і провідні західні країни, не повернуться до витоків появи цього закону і цих норм, і не засудять їх, і не притягнуть до певної відповідальності людей, які приймали ці закони, доти не буде усунуто джерело злочинних діянь, які відбуваються в сусідніх державах.

Як Ви думаєте, який інструментарій можуть використовувати вбивці, пов'язані, можливо, з російськими спецслужбами? Ми звикли чути про бомби, про таємничі постріли або про ножі, але багато людей говорять про те, що використовується дуже хитра медикаментозна або отруйна зброя. Мова йде про препарати, які вкидають в їжу, напої, і які призводять до таємничих розривів серця.

Я Вам розповім один випадок, який мені відомий достеменно. У 2002-2003 тут з'явилася людина, яка хотіла зустрітися з Борисом Березовським, і через нього зустрітися зі мною. Я з ним зустрівся, він мене попередив, що в Росії знову відкрили лабораторію з виготовлення отрут, і що російські спецслужби прийняли рішення використовувати ці отрути проти чеченців на території Чеченської Республіки, проти ополченців.

Це була достовірна інформація. Потім через Литвиненка ми цю інформацію перевірили. Дійсно так вийшло, що лабораторія, яка була закрита за указом Єльцина, за указом Путіна відновила свою роботу. І перше, Патрушев, тодішній директор ФСБ, на питання про те, що сталося з Хаттабом, - ви знаєте, був один доброволець в Чечні, на ім'я Хаттаб, який був отруєний через лист, і незабаром помер, його поховали, - так от Патрушев відповів, що це російське know-how.

Ось тепер російське know-how давно вже гуляє: виготовлено воно в Росії, в Пітері, випробувано воно в Чечні, і сьогодні це know-how Патрушева гуляє по всьому світу. І у мене в цьому немає абсолютно ніяких сумнівів, що Росія саме ось зараз використовує ці речовини, які виготовляються в Росії і випробувані в Чечні.

Наскільки великий "чорний список" Кремля, і хто там може бути, кому слід побоюватися замаху?

Росія використовує навіть кур'єрську дипломатичну пошту. І тому доказ те, що сталося сьогодні з наркотиками, і доведений факт, що вибухову речовину таким самим чином було доставлено в Катар, коли був підірваний Зелімхан Яндарбієв. Вони використовували саме дипломатичну пошту. І доставка таких речовин - отруйних і вибухових речовин - можлива лише при використанні дипломатичного імунітету і цієї пошти. Росія цим користується і в світі про це знають.

Найголовніше - як світ повинен реагувати на ці речі. Якщо цьому не буде дано оцінку, це все може закінчитися дуже плачевно і сумно для всіх. А тепер повертаюся до Вашого питання: список.

Список у російських спецслужб і людей, зарахованих до ворогів держави Росії, - у цьому списку можете опинитися і ви, людина, яка просто коментує ситуацію в Росії, незгодна з багатьма речами, які там відбуваються; за російським законом, який прийнятий в 2006 році, ви є екстремістом-терористом.

Читайте також: Марина Литвиненко: зараз у будь-якому випадку смерті вихідця з Росії поліція починає перевірку на радіоактивність

На наступному етапі вас заносять до списку "ворогів російської держави". А третє - ви підлягаєте фізичній ліквідації, де б не знаходилися. Тому доти, доки існує путінський режим, в безпеці себе почувати ніхто не може, крім тих, хто цілком підтримує антилюдську, людиноненависницьку політику Путіна і його оточення.

Наскільки далеко може піти Путін в атомному шантажі? Ми розуміємо, що погрожувати на словах - це одна справа, навіть винищувати тих чи інших опозиційних діячів - це злочин, але це ще не світова катастрофа. Але зараз він зробив дуже чітке інформаційне вкидання, сказавши, "навіщо нам світ, якщо в ньому не буде Росії".

Він не перший, хто почав шантажувати світ ядерними ракетами. Єльцин це почав в 2000 році, коли відбувався саміт ОБСЄ і там піднімалося чеченське питання. Це був початок другої чеченської кампанії, коли Сполучені Штати Америки критикували російське керівництво в зв'язку з їх діями в Чечні. Ось тоді Єльцин і заявив про те, що "нехай Сполучені Штати і весь світ не забувають, що Росія - ядерна держава".

З цього часу у мене не було ніяких сумнівів, що вище керівництво Росії в кінцевому підсумку може вдатися саме до ядерного шантажу. І ось Путін зробив це кілька днів тому. Тільки вже він офіційно заявив про те, що вони становлять загрозу всьому світу. Якщо є ядерна держава, яка загрожує всьому світу, єдине, що може убезпечити світ від цієї держави, це щоб це держава перестала існувати.

Я думаю, що СРСР саме тому перестав існувати, тому що він представляв загрозу всьому світу, саме ядерну загрозу. І сьогодні Путін, або путінська Росія, повторює долю СРСР, заявивши вже про те, що Росія становить загрозу всьому світу, ядерну загрозу. Цим вони прирекли себе на те, що весь світ повинен зробити так, щоб ця держава перестала існувати. Якщо цього не зробити, я думаю, вони будуть продовжувати шантажувати і погрожувати всьому світу.

Тобто вони перейдуть навіть до якихось більш гострих фаз спроби впливати на світову спільноту?! Тому що в усьому світі, можливо, бояться не відкритої ядерної загрози, а так званої таємничої ядерної загрози; мова йде про передачу тих чи інших матеріалів, які в народі називаються "брудної бомбою" тих чи інших груп, наприклад, на Близькому Сході.

Абсолютно точно. Але справа навіть не тільки в тому, що вони можуть сприяти тому, щоб виготовлялися "брудні бомби". І от прорив, технічний прорив Кім Чен Ина, я вас запевняю, це не відбулося без допомоги Путіна і Росії. Тому так, в цьому є реальна загроза. Я впевнений в тому, що ні Путін, ні його оточення - не будуть застосовувати ядерну зброю. Але ось пакостити і паскудити таким чином, і шантажувати весь світ можливим витоком якихось цих матеріалів, які будуть сприяти створенню "брудної бомби", і тим самим намагатися впливати на західні держави, - це можуть робити реально.

Наскільки я розумію, все-таки, існують міжнародні інституції, де, як ми сподіваємося, можна домогтися правди і підтвердити ті чи інші злочини. Наприклад, мова йде про те, що представники чеченського уряду подали судовий позов до Міжнародного трибуналу в Гаазі. Як виглядає ситуація?

Так, дійсно 23 лютого, в день, коли проходив пікет, присвячений депортації чеченців, 74-та річниця, в цей же день ми подали позов, вдруге вже заяву до Міжнародного кримінального суду в Гаазі проти Путіна і проти керівництва Росії за військові злочини, які були здійснені на території Чечні і в самій Росії. Це Самашки, 1995 рік, період першої війни. Ви знаєте, що було скоєно жахливий злочин проти цивільного населення. І 2000 рік, вже початок другої війни, це Алди.

Ці два епізоди отримали дуже широкого розголосу в усьому світі. І всі правозахисні організації - і Human Rights Watch, і Amnesty International, і Російський Меморіал - вони все однозначно кваліфікували це як військовий злочин, як злочин проти людяності.

Сама процедура може затягнутися на багато років, тому що Росія не є підписантом цієї угоди. Тобто Путін в 2016 році відкликав підпис під цією угодою, яку він поставив в 2002 році. І це сталося саме тому, що Путін почав розуміти, коли його вже на рівні міністерств закордонних справ країн почали звинувачувати у військових злочинах, які він зробив в Сирії, то він поспішив відкликати свій підпис з-під цього документа.

Але механізми, які дозволяють міжнародному співтовариству намагатися запобігти і притягати до відповідальності за ці злочини, вони існують, незалежно від того, чи є Росія підписантом Римського статуту, чи не є.

Як бути з виборами президента Росії, які вони збираються проводити на окупованій території, зокрема в Криму? Ми розуміємо, що не просто так Ксенія Собчак, хрещена донька Путіна, намагається, так чи інакше, проїхати туди.

Я з вами абсолютно згоден. Спроба Ксенії Собчак приїхати туди не миттям, так катанням пов'язана з тим, що вони хочуть спробувати, щоб сама Україна легітимізувала факт знаходження кандидата в президенти Росії в Криму, щоб він там з дозволу України перебував. Це був би факт визнання Україною анексії цих територій, якщо не юридично, але хоча б на психологічному рівні.

Але світ ніколи не визнає Крим російським, ніколи не визнає території, які сьогодні Росія окупувала, російськими. Це однозначно. І тому вам, в цьому питанні, я думаю, набагато легше, ніж нам і Чеченській республіці. Тому що всі правові інститути, всі міжнародні інститути - на вашому боці.

Вам просто потрібно мати політичну волю визнавати самим, що ваші території окуповані, визнавати факт агресії з боку Росії, визнавати факт, що Росія веде несправедливу війну проти України, і, визнавши цей факт, дати гідну відсіч, використовуючи ваше право на основі всіх тих існуючих принципів і норм міжнародного права. Ви є жертвами агресії, і Ваші дії абсолютно легітимні, що б ви не робили для того, щоб звільнити ваші території.

 

Теги:
Читайте також:
Київ
+9°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.06
    Купівля 39.06
    Продаж 39.53
  • EUR
    Купівля 42.22
    Продаж 42.96
  • Актуальне
  • Важливе
2024, п'ятниця
29 березня
02:17
Оновлено
шахед
Росія атакує "шахедами" в ніч на 29 березня: на Дніпропетровщині поранено людину, на Київщині працює ППО
01:59
Михайло Мудрик, збірна України, Євро-2024
Євро-2024: скарги тренерів змусили УЄФА змінити правила турніру
01:39
Олександр Сирський
Обговорили захист від російських ракет: Сирський поспілкувався з головою Об’єднаного комітету начальників штабів США
00:56
Марта Костюк
"Ледь не загинула на Мальдівах": тенісистка Костюк розповіла шалену історію з медового місяця
00:32
Жерсон Динамо
Футболіста "Динамо" засудили на 18 місяців умовного ув'язнення
00:17
Якщо Росія вторгнеться в Естонію, вирішальна перемога має бути дуже швидкою, – командувач сил оборони Мартін Герем
00:06
Російський літак "загубив" чергову авіабомбу над Білгородщиною, 9-ту за тиждень, – росЗМІ
2024, четвер
28 березня
23:03
Уражені "Росатомом"
У РФ заарештували топменеджера Росатому Сахарова
22:53
Оновлено
Росіяни вивели в Чорне море підводний ракетоносій після тижневої паузи
22:48
ДТП
У ПАР упав з мосту й загорівся автобус, загинули щонайменше 45 людей
22:30
Оновлено
Прем'єр міністр України Денис Шмигаль та прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск
Україна запропонувала 5 кроків для розблокування кордону, - Шмигаль після зустрічі з Туском
22:21
Окупанти, кримінал, росіяни
На ТОТ Запорізької області росіяни повноцінно розпочали мобілізаційний облік, - Федоров
22:19
"Новий український правопис мають використовувати всі держструктури": нардеп нагадав про закінчення перехідного періоду
21:58
Telegram логотип
Дуров анонсував нову функцію для користувачів Telegram з України, Білорусі й Росії
21:44
Ексклюзив
Мусієнко
Росія намагається створити пастку, розігруючи карту виборів в Україні та легітимності Зеленського, - політолог Мусієнко
21:44
Снаряди 155-мм
Учасники чеської ініціативи уклали угоду, за якою Україна отримає 1 млн снарядів, - ЗМІ
21:38
G7
У G7 закликали Київ до прозорого відбору нового керівництва ВККС
21:28
ЄС
Деякі євродепутати отримували гроші за поширення російської пропаганди, - прем'єр Бельгії Де Кроо
21:26
Ексклюзив
Ігор Лапін
В Україні за свободою слова заховалася свобода пропаганди та брехні, - офіцер ЗСУ Лапін
20:57
Путін та Кім Чен Ин
Підривають критично важливі санкції: США засудили вето РФ в ООН щодо КНДР
20:29
Москва, теракт у ТРЦ "Крокус"
Путін використовує теракт у Москві, щоб мобілізувати суспільство проти України, - Зеленський
20:22
Оновлено
Стрілянина в Житомирі: поліція затримала підозрюваного в убивстві
20:06
Санкції на алмази
Через санкції продаж алмазів з Росії впав на понад 60%, - Reuters
20:02
OPINION
Ігор Гулик
Чи є різниця між ІДІЛ та "русскім міром"?
20:00
Огляд
переможні новини
Переможні новини 764-го дня війни: збитий російський винищувач упав у море, у Росії один з НПЗ повністю зупинився через атаку дрона
19:58
Дмитро Кулеба
"Москва більше не приховує військової співпраці з КНДР": Кулеба про вето РФ на проєкт резолюції Радбезу ООН
19:48
На фото: Люк Бессон
Люк Бессон повідомив, що вже почав зйомки власної версії "Дракули"
19:41
Ексклюзив
Карта. Красногорівка-Вугледар_2603
Ворог застосовує все - КАБи, отруйні скиди гранат, фосфор: офіцер "Легіону Свободи" Воронов про Новопавлівський напрямок
19:38
Москва, теракт у ТРЦ "Крокус"
Слідком РФ заявив, що знайшов "докази" причетності України до теракту в Москві
19:29
ЗСУ
За добу на фронті відбулось 48 боєзіткнень, Сили оборони відбили 11 російських атак на Бахмутському напрямку
19:21
Інфографіка
Ціни на пальне, АЗС
Ціни на пальне сьогодні: скільки коштують бензин, газ і дизель
19:06
шпигун
У Польщі  провели спецоперацію проти російської шпигунської мережі
19:02
Оновлено
Україна-НАТО
Відбулося позачергове засідання Ради Україна - НАТО
18:44
Президент Зеленський з головою Національних зборів Франції Яель Брон-Піве
Голова нижньої палати парламенту Франції прибула до України та зустрілася з Зеленським
18:36
Зеленський Джонсон
"Ухвалення допомоги для України критично важливе": Зеленський поговорив зі спікером палати представників Джонсоном
18:28
соцмережа Х (Твіттер)
Маск розповів, які користувачі отримають доступ до преміум-функцій соцмережі X безкоштовно
18:19
Ексклюзив
Атака Харкова
У Defence Express розповіли про бомбу УМПБ Д-30СН, якою РФ вдарила по Харкову 27 березня
18:07
Денис Пушилін
Організували "вибори" Путіна на ТОТ Донеччини: СБУ оголосила підозру Пушиліну та двом його поплічникам
18:06
На фото: "Київська пектораль – 2023"
Театральна премія "Київська пектораль – 2023" оголосила переможців
18:05
війна з росією нафта безпілотник
Куйбишевський НПЗ в Росії після удару БПЛА повністю зупинив роботу, - ЗМІ
Більше новин