Олександр Гольдфарб: "А чого ви очікуєте, щоб вбивці самі себе викривали"

Антін Борковський
20 березня, 2018 вiвторок
11:14

Голова фонду Олександра Литвиненка Олександр Гольдфарб (Нью-Йорк) про вбивства з російського кейса, бінарні отрути і слід ФСБ у "касетному скандалі"

Голова фонду Олександра Литвиненка Олександр Гольдфарб (Нью-Йорк) в ефірі телеканалу Еспресо.TV про вбивства з російського кейса, бінарні отрути і слід ФСБ у "касетному скандалі".

Замах на полковника Скрипаля всіх шокував: після вбивства Олександра Литвиненка здавалося, що був досягнутий якийсь консенсус, щоб подібні речі не повторювалися. Але тут ми бачимо, що маховик знову і знову запускається. Навіщо, на Вашу думку, Кремлю було подібне, тим більше напередодні чергових виборів Путіна?

Ви знаєте, один мій дуже хороший знайомий недавно сказав, що Путін божевільний, і пояснити дії божевільної людини розумними причинами дуже важко. Але в кожного божевільного є своя логіка. Я думаю, що логіка Путіна в даному випадку полягає в тому, що він хоче показати світу, - і своїм громадянам, і собі самому.

Читайте також: Шпіонські ігри, “Новичок”, Скрипаль і 14 убивств: як Кремль позбувається колишніх розвідників

Я думаю, коли він дивиться вранці в дзеркало, він таким себе бачить, - що він дуже крутий, що повага до нього залежить від того, наскільки його бояться. І він таким способом показує, що йому наплювати на громадську думку, на ставлення Заходу. Навпаки швидше, для нього це корисно, тому що на цих виборах його електорат, у якого геть запудрені мізки, розглядає це як демонстрацію того, що у них ось такий крутий лідер, пахан, який нічого не боїться і дістає своїх ворогів або втікачів від нього в будь-якій точці земної кулі.

Спецслужби часто використовують так звані побутові ситуації: незрозумілі хулігани напали на людину, і він раптово помер після енної кількості ножових поранень. Але тут був використаний дуже потужний токсин, який знаходився в розпорядженні російських спецслужб певний час. Подібна ситуація викликала свого часу колосальний скандал - йдеться про вбивство Литвиненка. Тобто їм потрібен був скандал?

Тут є різниця. За багатьма параметрами вбивство Литвиненка було скоєно так, щоб отруту не знайшли і не вийшли на Росію. Ніхто не очікував з убивць і серед тих, хто їх послав, що полоній буде так швидко виявлений. І у них була, на наш погляд, - я багато займався справою Литвиненка, - така мовчазна домовленість з британцями: не розкручувати цю справу занадто сильно. Так що Марині Литвиненко знадобилося 10 років, щоб домогтися від британського уряду визнання, що за цим стоїть Росія.

Читайте також: Все про 14 загадкових смертей у Великобританії з "російським слідом"

Тут вони почали це робити з першого дня, - англійці, я маю на увазі, - називати речі своїми іменами, робити різкі заяви. Так що є деяка різниця між тим, що було, і тим, що відбувається зараз. У випадку Скрипаля, це, безумовно, демонстративна операція, метою якої, на мій погляд, було створити якомога більше шуму і перевести вогонь на себе, щоб показати Росію і Путіна - він не бачить різницю між цими двома поняттями - жертвами і такими жорсткими людьми, які на це зовнішній тиск різко відповідають.

А як бути з цими препаратами? Ще донедавна ніхто про "Новачка" і не чув. Цей препарат, наскільки я розумію, активно використовувався в Чечні. І, можливо, таких препаратів є дуже багато.

Міжнародна Конвенція про заборону біологічної та хімічної зброї забороняє використання і накопичення, розробки при використанні агентів, таких як традиційні хімічні отрути, що використовувалися раніше. Тож, наскільки я розумію, - я не фахівець з отрут, - але цей самий "Новачок" - це розробка, створена, щоб обійти заборони Конвенції за технічними параметрами. І ось зараз вимога до Росії є з усіх боків, щоб вона надала зразок цього матеріалу - чого вона, звичайно, робити не буде - в агентство ООН, яке займається хімічною зброєю.

Але експерти сходяться на тому, що це бойова речовина, бінарна, так звана, яка активується, коли два компоненти змішуються безпосередньо перед застосуванням. А окремо вони абсолютно нешкідливі. І що ось таку штуку Росія виробляє так само, як і Радянський Союз, в обхід усіх цих конвенцій, накопичуючи арсенал біологічний і хімічний. Інша справа, що буде Захід з цим робити?

А чи можна взагалі щось з цим зробити? Тому що ми розуміємо, що Путіну потрібна реалізація концепції "Кремль - заблокована фортеця". Захід, в принципі, може посилювати санкції, але навряд чи це буде мати якісь дуже продуктивні наслідки в найближчому часі.

Санкції, які мають місце зараз через Крим, Україну, а до цього в рамках закону Магнітського, - це слабкі санкції. Могли б бути і сильніші. Насамперед, про що говорять багато російських опозиціонерів, потрібно, щоб західні лідери не визнали законність виборів у Росії, і це, безумовно, вдарить по режиму. Друге, що вони могли б зробити, - це позначити, сертифікувати Росію як державу-спонсор тероризму, як це робилося, припустимо, щодо Ірану, Сирії та Північної Кореї. Можуть відключити SWIFT, тобто систему міжбанківських проплат, яка знаходиться в Європі, і відключення SWIFT-а моментально відріже російські банки від світової фінансової системи, що буде мати катастрофічні наслідки.

А як бути зі спробами дорозслідувати дивні, страшні смерті? Мова, наприклад, про загибель Юрія Щекочихіна і про замах на Віктора Ющенка? Спроба проаналізувати останки Юрія Щекочихіна не була успішною, тому що були зроблені множинні слідчі злочини, навіть до того, що буквально через рік були знищені так звані гістологічні зразки.

Це так. Ну, а що ж ви чекаєте? Щоб вбивці самі себе викривали? Оскільки все знаходиться під повним контролем диктатора, то диктатор ніколи не буде дозволяти дії, які його викривають. Ось Україна - це інше питання. І я до сих пір не можу зрозуміти, чому все не довели до кінця. Ясно, що при Януковичі це навряд чи могло статися, але тепер-то цю справу можна відкрити і розслідувати до кінця. Напевно, є свідки живі, і так далі.

В Україні, в принципі, нічим закінчився і "касетний скандал". Йдеться не лише про вбивство Георгія Гонгадзе, а й про так званий "касетний скандал", який брав на себе майор Микола Мельниченко.

Так, це все так. Політично в період президентства Ющенка це було невигідно, тому що ніхто не хотів сваритися ні з ким, з Росією насамперед. А зараз це справа минулого. Тут дуже багато версій, але абсолютно зрозуміло, що там була ціла операція з прослуховування президента Кучми, і за цим стояв не один Мельниченко, - я цим теж досить багато займався, - а ціла організація. Швидше за все, почалося це як операція російського ФСБ, але потім вже перейшло в українську політику. Для того щоб розібратися у всіх цих справах, потрібна політична воля, в першу чергу українська.

Ви зустрічалися з Миколою Мельниченком і висловлювали йому сумнів у його офіційній версії.

Так, я зустрічався з Мельниченком, і пам'ятаю навіть, ми за допомогою Бориса Абрамовича викуповували у нього ці плівки, я їх особисто привозив і здавав у СБУ Наливайченку, по-моєму. Ми сподівалися, що слідство буде доведено до кінця, але ось із низки причин воно не було доведено до кінця, і це стосується насамперед, звичайно, вбивства Гонгадзе. Щось було, хтось був засуджений, але до кінця це не було доведено.

Ви в співавторстві з Мариною Литвиненко написали книгу "Борис. Володя. Саша. Історія вбивства". Минуло більше 10 років. Які, можливо, у Вас нові міркування або висновки з'явилися?

Не минуло й 10 років, як ми думаємо, що ми дізналися реальну причину, чому Саша Литвиненко був убитий тоді, в той момент, в такому поспіху. І це пов'язано з розслідуваннями іспанської поліції і британськими спецслужбами так званого тамбовського злочинного угруповання в Іспанії, його зв'язком з вищими чиновниками путінського режиму і з Путіним особисто.

Читайте також: Марина Литвиненко: зараз в будь-якому випадку смерті вихідця з Росії поліція починає перевірку на радіоактивність

Ми цього не знали, але після цього все розкрилося. І на слідстві, яке було 2 роки тому, на дізнанні в Лондоні, і зараз триває суд у Мадриді над членами цієї Тамбовської банди; і з'ясовується, що вони були дуже тісно пов'язані з Путіним, з його найближчим колом за часів Санкт-Петербурга, і ці зв'язки збереглися. Бандити поїхали до Іспанії, а путінські хлопці поїхали в Кремль. Ось Саша Литвиненко розслідував цю всю історію в 2003-2005 році, і, судячи з усього, саме це послужило причиною його вбивства.

Ми знаємо точно, що це зробив Луговий, ми знаємо точно, що це було зроблено за наказом з Кремля, але що послужило ось безпосередньою причиною - ми не знали багато років. А зараз ми думаємо, що це пов'язано з Іспанією.

А чи є відчуття, що подібні диявольські методи можуть використовуватися і зараз в Україні щодо неугодних українських політиків? Якщо це використовується в Лондоні, то чому це не може бути використано в Києві, або в Дніпрі, або в Запоріжжі?

Зараз вже немає сумнівів, що такого роду метод є частиною війни, яку веде Росія із Заходом, і зокрема з Україною. Оскільки якщо подивитися на цю війну з глобальної точки зору, Україна, безумовно, - частина західна, поки Росія не захопила все цілком. Ну ось, є такий метод, вони його використовували і раніше, і при більшовиках, і пізніше. І зараз абсолютно очевидно використовують. А ось конкретно щодо того чи іншого політика - це залежить від конкретної ситуації. Але, як казав Саша Литвиненко: "Якщо держава хоче тебе вбити, то, врешті-решт, вона це зробить". Немає ніякого способу захисту від держави, крім іншої держави, яка бере тебе під захист.

 

Теги:
Читайте також:
Київ
+12°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.36
    Купівля 39.36
    Продаж 39.86
  • EUR
    Купівля 41.97
    Продаж 42.74
  • Актуальне
  • Важливе
2024, вiвторок
16 квітня
12:44
Вигляд «скручених драконів на шпилі» Старої фондової біржі під час пожежі в Берсені, Копенгаген, Данія, 16 квітня 2024 р.
У Копенгагені сталась пожежа на найстаріші біржі у світі
12:43
Фільм "20 днів у Маріуполі" з'явиться на Netflix
12:32
фейк
Росія проводить у соцмережах інформаційну операцію з "героїзації" українських ухилянтів, - ГУР
12:10
На фото: Постер фільму "Я, "Побєда" і Берлін"
Фільм "Я, "Побєда" і Берлін" за повістю Скрябіна зібрав у прокаті 53,9 млн грн
12:06
Через негоду є знеструмлення у 4 областях України: ситуація в енергосистемі станом на 16 квітня
12:00
OPINION
Віктор Бобиренко
Про дипломатичні методи
11:56
СБУ Москва ФСБ
У РФ заявили про затримання нібито агента СБУ в справі підриву зрадника Прозорова
11:55
Огляд
світ, міжнародний огляд
Атаки України на НПЗ РФ поглиблюють напругу у відносинах зі США, а Україна називає захист Ізраїлю подвійними стандартами. Акценти світових ЗМІ 16 квітня
11:54
Ексклюзив
Енергетика
Після війни Україна має будувати децентралізовану розосереджену енергетичну систему, - експерт Рябцев
11:47
Бразілія, кримінал
Біля узбережжя Бразилії поліція знайшла човен з 20 розкладеними тілами
11:46
Зеленський заявив, що росіянам вдалося знищити Трипільську ТЕС, бо Україні не вистачило ракет для захисту
11:41
ПАРЄ
ПАРЄ розгляне приєднання Косова до Ради Європи
11:28
Ліз Трас
Експрем'єрка Британії Ліз Трас висловила підтримку Трампу на майбутніх виборах у США
10:55
Оновлено
Протест в Тбілісі
У Тбілісі пройшла акція протесту проти закону про "іноагентів": 14 людей затримали
10:51
Замах на голову Херсонської ОВА Прокудіна: затримано ймовірного навідника
10:32
безпілотник, дрон
Міноборони РФ заявило про збиття повітряної кулі над Курською областю і трьох БПЛА над Білгородщиною
10:24
кораловий риф
Науковці фіксують одне з наймасштабніших знебарвлень коралів у світі. Причина
10:18
Міністерство оборони України
У 2024 році внутрішні аудити виявили в Міноборони втрат ресурсів на 1 млрд 812 млн грн
10:10
Колишній мер Лебедина Олександр Бакликов
На фронті загинув колишній мер Лебедина Олександр Бакликов
10:10
Інфографіка
долар євро валюта обмін
Курс валют на 16 квітня: скільки коштують долар, євро та злотий
10:06
OPINION
Валерій Пекар
Голокост навчив, Голодомор і розстріляне Відродження не навчили
10:00
Дональд Туск
Данія та Польща виключають будь-який сценарій, окрім збереження цілісності й незалежності України, - Туск
09:52
Ексклюзив
окупанти
Окупанти перекидали до Часового Яру резерви з Лиманського напрямку, щоб посилити наступальні дії, - речник Нацгвардії Музичук
09:40
Андрій Ніколаєнко суд
Смертельна ДТП з 18-річною дівчиною на Житомирщині: нардепа Ніколаєнка судитимуть
09:34
Ексклюзив
окупанти в Криму
"Це їм не допоможе, але хай звикають до землі": Гуменюк про 100 км російських фортифікацій на узбережжі Криму
09:24
Шольц з Сі Цзіньпіном
У межах триденного туру Китаєм Шольц зустрівся з Сі Цзіньпіном
09:10
Пакістан, паводок
У Пакистані через зливи й блискавку загинула 41 людина
08:46
У Гданську ліквідували "фабрику документів" і затримали 25-річну українку
08:37
Ван Ї
У Китаї заявили, що продовжуватимуть співпрацю з Іраном і після нападу на Ізраїль
08:33
Світлана Захарова і Путін
У Південній Кореї скасували балет за участі росіянки-"єдинороски" Захарової
08:23
Ексклюзив
Окупанти
З Олешок та Голої Пристані виїхали майже всі окупаційні служби й відбувається постійна ротація військових РФ, - журналістка Вірлич
08:11
У США обвалився міст після того, як в нього врізалося судно
ФБР розслідує обвал мосту в Балтиморі через зіткнення із судном
08:00
OPINION
Олексій Панич
Для Заходу Ізраїль "свій" давно, а до "своєї" України він щойно звикає
07:46
Інфографіка
втрати окупантів
Армія РФ за добу втратила в Україні 9 танків, 16 артсистем і 920 військових
07:28
G7
Війна в Україні й загострення на Близькому Сході – серед основних тем зустрічі міністрів закордонних справ G7
07:15
Оновлено
шахед
Росія вночі запустила "шахеди" по Україні: Сили оборони не допустили влучань
06:59
Напада на священника у Сіднеї
У Сіднеї чоловік влаштував різанину в церкві: поранено 4 людей, поліція заявила про теракт
06:55
Кіліан Мбаппе, Ліга чемпіонів, ПСЖ
"Барселона" - ПСЖ, "Борусія" - "Атлетико": де дивитися матчі-відповіді 1/4 фіналу ЛЧ
06:51
ЗСУ, мобільні вогневі групи ППО
Нічна атака "шахедів": Повітряні сили знищили усі 9 ворожих БПЛА
06:38
Кислиця
"Категорично відкидаємо божевільні звинувачення": Кислиця в Радбезі ООН пояснив мету провокацій Росії на ЗАЕС
Більше новин