Не можна просто казати солдату: "Послухай, це все за кілька тижнів мине"

Антін Борковський
22 березня, 2018 четвер
09:47

Військові капелани Умберто Лопес (Канада) й Ендрю Айрс (США) про унікальний досвід бойових священиків: як розрадити тих, хто бачив війну, як повертати бійців до мирного життя й про примирення з Богом і з собою

В Україні склалася доволі непроста ситуація: деякі люди, які вертаються з війни, не можуть себе реалізувати в цивільному житті. Можливо, спрацьовує посттравматичний синдром: люди стають роздратованими, іноді агресивними, і ми розуміємо, що робиться з ними щось не те.

Отець Умберто: Перш за все, скажу, що це вкрай важлива тема. Насамперед слід  розпочати з розмови про реальну дійсність, оскільки солдати повертаються до реального життя, і ми мусимо якось з цим впоратися. Говорячи про проведення оцінювань тих, хто повернувся  - я в ньому також беру участь - ми говоримо про те, що трапилося там, говоримо про життя, говоримо про сім’ю, щоб зрозуміти, що ж відбувається, вияснити, чи зможе боєць витримати все, що на нього звалилося.

Також ми маємо службу медичної підтримки. Коли військові повертаються, то йдуть до медичної частини, і лікарі також їх обстежують. Основним є те, що ми працюємо разом, і коли я розумію, що щось не так, або ж лікарі чи психологи відчувають, що з людиною щось не те, тоді ми починаємо діяти – допомагати цій людині. Наприклад, якщо я щось зауважую, то  рекомендую людині відвідати лікаря.

Якщо ж це стосується консультативної допомоги щодо психічного стану і здоров’я людини, тоді це більше пасторська робота, і ми рекомендуємо інше, як-от: перебувати в суспільстві, спілкуватися з сім’єю, тощо –  це все є процесом, який ми весь проходимо разом з цією людиною. Але якщо з людиною щось не так, існує медична частина, в якій ми піклуємося про неї.

Наскільки я розумію, отче Ендрю, ви практикуєте в Америці також подібний підхід. В усьому світі, напевно, багато людей, які ще вчора воювали, а сьогодні вони поставили свій військовий наплічник, відклали карабін, але вони не підуть до церкви. І вони вважають, що їм непотрібна допомога. І часто замість поради капелана вони можуть запросити на розмову пляшку Johnnie Walker чи пляшку горілки, чи пива. І закритися в собі.

Отець Ендрю: Добре питання. Є такі солдати, що, як ви і сказали, повертаються додому і  мусять вливатися в цивільне життя, і зрештою, починають самолікуватися алкоголем чи якимись іншими подібними речовинами. Підхід, який ми розробили, у багатьох відношеннях допомагає належним чином у лікуванні всіх, хто зіткнувся з проблемою посттравматичного синдрому, але ми завжди закликаємо солдатів підтримувати контакти, звертатися за допомогою, тому що це - не тавро і не ганьба, і будь-хто може звернутися за допомогою після повернення з війни.

null

Також у нас існують різні програми, започатковані і створені для підтримки наших солдат, котрі повертаються додому. Існують різноманітні процедури для солдат, котрі стикаються з посттравматичним синдромом: проблеми відразу ж проявляють себе і з ними починають боротися. Також існує низка громадських структур, котрі також надають підтримку солдатам. Це не мілітарні групи, а церкви, інші групи – організації, люди, громади, які хочуть підтримувати солдат, допомагати їм під час перехідного етапу від часів, коли вони носили форму і військові наплечники до того, як вони починають щодня носити сорочки з краватками.

Один мій товариш, який був снайпером у Донецькому аеропорту, розказав, що було для нього найважчим. Він каже: "Я просто не можу спати. До мене постійно повертаються ті страшні бої". Ви знаєте, який жах творився під "українським Сталінградом", під тим Донецьким аеропортом? Він звертався у відповідні психологічні служби, але він сам мені каже: "А що вони знають про війну, і що вони знають про мій стан?"

Отець Умберто: Перш за все, ми не можемо залишити все, як є, і казати: "Послухай! Це все через кілька тижнів мине". Ми повинні визнати, що це дійсно проблема, і це справді пережитий досвід. Це перше. Коли ми когось вислуховуємо, має бути співпереживання. Це є чимось справжнім для них. Це перша важлива річ.

Тому що, якщо ви цього не розумієте, то вони стовідсотково проігнорують вас. Вони скажуть: "Ви не розумієте, про що ми говоримо". Особливо важливим є проговорювання всіх тих речей саме в той момент, потім вже можна буде розвивати тему, але на той момент дуже важливо виговоритися.

По-друге, не можна просто сказати "все буде добре". Потрібно дати зрозуміти, що людина повинна трудитися, щоб захистити себе, бо такі реалії, і це забере чимало часу. Ось чому капеланам так важливо проводити розмови про духовність, надію і перспективи в таких ситуаціях, адже вони допомагають людині знайти сенс життя.

Моя позиція – це свобода даної людини, її надії, майбутнє, визнання ситуації, в якій вона опинилася – все це є частиною мого підходу, щоб розпочати розмову з нею. Один раз на день, для того щоб ми розробили платформу, по якій будемо йти, задіюючи духовні ресурси, молячись разом і обговорюючи все.

Я хотів би розпитати Вас, отець Ендрю, про конкретні приклади. Як, наприклад, Вам вдавалося рятувати людей після війни і ставити їх на ноги?

Отець Ендрю: Розповім і за себе. Мене скерували до Афганістану. В мене стріляли. Ми рухалися в автоколоні, яка наїхала на саморобну міну. Частиною процесу психологічної адаптації, так само як і в питанні поверненням додому, є країна, сім’я, відновлення суспільного життя, радість від того, що тебе чекають вдома, я думаю, всі мають подібні реакції.

Ви згадали у своєму попередньому питанні розмову зі снайпером, і він казав, що не міг ні з ким говорити, бо ніхто не міг зрозуміти його становище, однак, він прагнув поділитися цим досвідом з вами, бо вам небайдуже, ви розпитували його, ви хотіли з ним говорити, ви були справжнім і щирим. Це моменти реальної поваги до людей та до особистої гідності. І саме це допомагає солдатам адаптуватися, коли вони повертаються додому.

Те, що я зробив особисто, щоб якимось чином полегшити адаптацію солдат після їх повернення додому,  - я продовжував дбати про них, як капелан, любити їх, як людина, полегшувати їхнє життя і робити все, що було в моїх силах, щоб зміцнювати солдатську стійкість, про що я постійно з ними говорив.

Отче, а як  перетворити оті слова в руку, що витягне людину з води?

Отець Умберто: Гарне питання. Вчора я декому допоміг. Людина зламалася, вона була в стресовій ситуації, ми говорили про війну, екстремальні ситуації. Але у повсякденному житті всіх військовослужбовців трапляється безліч речей, зокрема сімейні взаємини особливо можуть спричинити до стресу й вплинути на психічний стан.

Наприклад, хтось приходить і каже: "У мене в сім’ї значна проблема: від мене пішла дружина". Для людини це є справжнім стресом. Зазвичай, після цього приходить наша група і ми всі разом намагаємося допомогти тій людині.

null

Моя задача полягає в тому, щоб поговорити з цим солдатом, проаналізувати, що ж насправді відбувається, заспокоїти людину, спробувати розібратися в ситуації, і в багатьох випадках я звертаюся до сім’ї, щоб почути їхню версію, - адже існують різні версії однієї і тої самої події, - і в більшості випадків ми даємо рекомендації: "Я переконаний, що цій людині слід повернутися додому" -  для того щоб врегулювати ситуацію в його житті, а також і в його сім’ї.

Це стає практичним підходом від настанов до реальної допомоги. І така методика дуже допомагає, адже люди нам по-справжньому вдячні. Але також існує і інший підхід до вирішення такого питання. Інколи хтось до тебе приходить і розповідає про те, що його турбує, що відбувається,  а невдовзі після того ти прохаєш людину самостійно подумати, як можна вирішити її питання, водночас скеровуючи її: "А ти подумав про це? Ти подумав про те?" І рекомендуєш зробити кілька нескладних речей, а невдовзі після того вони говорять: "Так, я можу це зробити".

І це допомагає людині –  турбота, те, що ти постійно про неї пам’ятаєш; це допомагає людині знову прийти в норму. Не забувайте про те, що у нас  дуже багато молодих солдатів і військовослужбовців, і інколи їм потрібно вчитися, як самостійно вирішувати ті чи інші проблеми, з якими вони стикаються в своєму житті. Це є частиною процесу дозрівання і становлення, тому нас і називають "падре" або ж "отці капелани", це наші посадові назви. А на практиці це свого роду виховний процес. Це частина нашої роботи, і вона дійсно може приносити свої плоди в ході зниження стресу і напруги серед солдат.

Свого часу під час Другої світової війни генерал Паттон-молодший звернувся до Бога, для того щоб він допоміг йому зупинити нацистів. І наскільки я розумію, його заклик було почуто - Арденський наступ вдалося зупинити. А як ви говорите з військовими,  адже є біблійна традиція Старого Завіту, в котрій війна трактується в один спосіб, і є традиція Нового Завіту?!  

Отець Ендрю: Так, я розумію. Я проповідую за Святим Письмом. Багато питань по-різному розглядаються в Старому та в Новому Заповітах, тож я розумію логіку поставленого вами питання. Чимало залежить від різних військових капеланів, священників чи духовенства. Війна в Старому Заповіті  - це покарання за недотримання закону Божого. Війна в Новому Заповіті?! Нагадаю, ми ніколи не бачили Христа, щоб він хоч колись звертався до центуріона, наказуючи тому опустити списа.

Відтак ми бачимо, що військова служба навіть у Новому Заповіті Христа ніколи не заборонялася. Своїм солдатам я проповідую, що той світ, в якому ми живемо, є занепалим світом. І це так, адже цей світ занурився у гріхи, які існують в цьому світі. Якщо ви вірите, що між Добром і Злом існує моральний закон, то це означає, що повинен бути і законодавець моралі.

А якщо існує цей законодавець моралі, тоді ж хто він? Для мене – і це є абсолютна істина – законодавцем моралі виступає Бог. І тому моя доля, і моя надія, і моя довіра  - це все міститься в Богові. А все решта є невічним. Я підтримую своїх солдат в тому, що вони роблять, я проповідую їм, що існує вічне життя, щоб вони зрозуміли, що воно дійсно існує, і хоча ми живемо в занепалому світі наповненому гріхом, все ж таки, існує прощення.

Отець Умберто: Сьогодні ми маємо зрозуміти, що наш світ оточує Євангеліє, Біблія промовляє до нашої нинішньої ситуації. Але існує і така річ, яку я, наприклад, можу виразити двома словами - агресія та пригнічення. Гадаю, як людські істоти, ми повинні постояти за себе і захистити себе. Адже коли хтось приходить і пригнічує тебе, у тебе є право сказати: "Послухайте,  я буду відстоювати те, що вважаю правильним".

А коли хтось приходить до тебе додому, і намагається  вбити твою сім’ю, я вірю, що в тебе є право сказати: "Припини! Бо якщо ти зайдеш занадто далеко і спробуєш вбити мою сім’ю, я буду їх захищати". І в цьому значенні важливо розуміти, що йдеться не про мою злість до інших, але про моє право захищати те, що є для мене дорогим. Гадаю, що це дуже важливо для нас. В цьому сенсі, це не просто "ооо, я піду і заберу все, що в тебе є".

Водночас давайте, наприклад, розберемося в тому, що відбувається. Чи слід боронити себе, коли хтось приходить і хоче забрати частину того, що в тебе є? Гадаю, потрібно. Але якщо ти лише сліпо відстоюєш чиїсь ідеї, то це неправильно.

Я вірю, що люди можуть відмовитися виконувати накази і вже сьогодні можуть припинити війну, бо якщо ми цього не зробимо, то це все триватиме, і будуть вбивати мільйони людей. Водночас іноді слід сказати: "Послухай, якщо ти цього не припиниш то я буду з тобою воювати". Я вірю, що це є саме тим, що дає нам мету, дає силу, і я вірю, що Бог якимось чином надасть нам сил відстояти правильний шлях – шлях справедливості та чесності.

 

Теги:
Читайте також:
Київ
+7°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.38
    Купівля 39.38
    Продаж 39.89
  • EUR
    Купівля 42.09
    Продаж 42.85
  • Актуальне
  • Важливе
2024, четвер
18 квітня
12:58
Оновлено
Вибух у Криму
Удар по військовому аеродрому в Джанкої: ГУР розповіло деталі
12:52
Чорноморський флот РФ
Британська розвідка проаналізувала активність Чорноморського флоту РФ після заміни командувача
12:47
Возив окупантів у Білгород і зброю з РФ: водієві школи з Харківщини оголосили підозру
12:45
На фото: Бріжит Макрон
Французька кінокомпанія Gaumont зніме серіал про Бріжит Макрон
12:40
Оновлено
Саломе Зурабішвілі
Президентка Грузії заявила, що ветуватиме закон про "іноагентів", схвалений парламентом
12:37
Оновлено
Вибух
РФ запустила по Україні ракети: в Дніпрі прогриміли вибухи, є постраждалі
12:29
ракета "IRIS-T"
Виробник Iris-T заявив, що Україна найближчими тижнями отримає ще одну систему ППО
12:29
Ексклюзив
Ірина Федорів
Соратницю Табачника призначили на керівну посаду в митниці, - громадська активістка Федорів
12:18
фейк
Зеленський "зруйнував країну", а Путін "не планує захопити Європу": добірка фейків у світі за 18 квітня
12:14
Ігор Коломойський
Росіяни пустили з молотка недобудований пансіонат Коломойського в окупованій Алушті
12:11
Огляд
світ, міжнародний огляд
Чому Трамп "ненавидить" Україну та які плани у Джонсона щодо американської допомоги. Акценти світових ЗМІ 18 квітня
12:09
OPINION
Віктор Шлінчак
Законопроєкт про допомогу США: Джонсон ставить ультиматуми
12:00
Ексклюзив
Дмитро Капранов
У Києві прощаються з істориком, письменником і громадським діячем Дмитром Капрановим
11:55
літній дощ
Можливий мокрий сніг: Наталка Діденко розповіла, де 19 квітня ймовірні опади, а де - заморозки
11:45
Енергосистема, електроенергія, обстріли
Україна застосовує аварійну допомогу з трьох країн: ситуація в енергосистемі станом на 18 квітня
11:36
Бердянськ
В окупованому Бердянську прогримів вибух, - МВА
11:35
На фото: Квентін Тарантіно
Квентін Тарантіно передумав знімати "Кінокритика" та займеться іншим фільмом
11:28
Ексклюзив
окупанти
Два основні напрямки та два допоміжні: полковник ЗСУ Селезньов припустив, де ворог атакуватиме влітку
11:14
новини Львова
Видавав себе за монаха, освячував військову техніку росіян, здавав будинки односельців: на Київщині засудили 76-річного чоловіка
11:01
новини
Росіяни зранку вдарили по Селидовому: загинула жінка
10:53
«20 днів у Маріуполі»
Український фільм "20 днів у Маріуполі" показали в Європарламенті
10:46
Німеччина
У Німеччині затримали двох російських шпигунів, які планували зірвати військову підтримку для України
10:16
Ексклюзив
У росіян за Уралом є безліч старої бронетехніки, - генерал-лейтенант Романенко
10:13
Зібрали 5,6 млн грн: Надя Дорофєєва і Міша Лебіга презентували спільну пісню і встановили рекорд переглядів українського Twitch
10:12
Наводив російські цілі на Дніпро: СБУ затримала підозрюваного
10:06
OPINION
Василь Зима
Єрмак з мішками у Time. Сподіваюся, мішки не з грішми...
10:04
G7
Країни G7 не розморозять активи РФ до відшкодування втрат Україні
09:58
Оновлено
Володимир Зеленський
"Це може зупинити тільки ППО": Зеленський під час засідання Євроради заявив про можливі удари РФ по українських АЕС
09:19
Віцеканцлер Німеччини Габек
Віцеканцлер Німеччини Габек прибув з візитом до Києва
09:16
Оновлено
Удар по Чернігову 17.04.24
Атака 17 квітня: у Чернігові завершили розбір завалів, загинуло 18 людей
09:14
сили ППО
Нічна атака РФ: українська ППО знищила усі 13 "шахедів"
09:03
Анджей Дуда та Дональд Трамп
Дуда провів приватну зустріч з Трампом у Нью-Йорку
09:02
Оновлено
Майк Джонсон
Джонсон винесе на голосування законопроєкт про допомогу Україні 20 квітня. Байден пообіцяв негайно підписати документ
09:00
Пресреліз
Дмитро Луп'як
Учитель із Вінниці став лавреатом премії "Ранкові зорі" й виграв 10 тис. грн
08:42
війна з Росією, діти
Через агресію РФ загинули 543 дитини, 1296 отримали поранення
08:33
Лисичанськ
Колишній російський військовий розстріляв двох жителів окупованого Лисичанська
08:31
Ізраїль, ЦАХАЛ
ЦАХАЛ вдарив по об'єктах "Хезболли" в Лівані
08:30
Оновлено
електроенергія, шахеди
Росія атакувала Україну "шахедами" та ракетами. На Франківщині впали уламки
08:28
Ексклюзив
Юнармія
Росіяни пропагандою створюють "машини для вбивств" з дитинства, - депутат Маріупольської міськради
08:20
вугілля порт
Австралійська гірничодобувна компанія виходить з ринку РФ
Більше новин