Віталій Портников: не хочу жити серед самогубців

І український парламент, і суспільство, і правоохоронні органи нашої країни складають сьогодні справжнісінький іспит на ефективність Української держави

Можна, звичайно, ставитися до заяв Надії Савченко як до проявів неврівноважної егоцентричної свідомості. Можна вважати, що це ознаки психічного розладу або не найбільшого розуму. Але найголовніше - Надія Савченко навіть і не приховує своїх намірів, нехай і намагається сьогодні надати їм якийсь "жартівливий" характер.

І саме тому держава, яка себе поважає, має забезпечити їй ... не покарання, ні - покарання призначає суд - а чесне розслідування. Це чесне розслідування і є захистом Української держави, українського парламентаризму і, в кінцевому рахунку, інтересів громадянки України Надії Савченко.

Тому що тільки сильна держава може захистити інтереси будь-якого свого громадянина - в тому числі і того, хто винен у злочинах і має понести за них заслужене покарання. А слабка держава не може захистити нікого, навіть злочинців - історія з виправними установами на окупованих територіях це прекрасно продемонструвала.

І ще одна дуже важлива обставина, яка характеризує нинішню ситуацію. Держава - якщо вона хоче вижити, звичайно - не повинна ставати ані здобиччю чужих окупантів, нехай навіть дуже розумних, ані здобиччю власних ідіотів, нехай навіть дуже патріотичних. Вона загине і в тому, і в іншому випадку.

Завдання будь-якої держави - захищати громадян від ворогів і безумців. Коли Савченко каже колегам, що підрив парламенту - це мрія кожного українця, вона виступає не від імені всього народу, а від імені тієї його частини, яка просто не здатна задуматися про наслідки своїх бажань, своєї ненависті до влади, своєї неготовність до цивілізованої політичної боротьби.

Це і є люмпен в його найбільш огидному прояві. І я зовсім не скажу, що такий люмпен не може отримати владу. Отримав у Росії 1917 року або в Німеччині 1933-го. Чому ми не можемо повторити?

Різниця тільки в тому, що коли люмпен приходить до влади у великих країнах, в імперіях, він знищує спочатку нормальне життя своїх співгромадян, потім - навколишнього світу і потім гине. А перемога люмпена у такій слабкої країні, як Україна - це вирок тільки нам і нашій країні. Маю велику надію, що українці не відрізняються схильністю до суїциду. Не хочу жити серед самогубців.

Але серед шизофреніків я вже живу. Мені, людині, що послідовно виступав проти скасування депутатської недоторканності, смішно спостерігати за тим, як люди, які завжди були прихильниками такого рішення, зараз обурюються в зв'язку з можливістю скасування недоторканності для Савченко.

Мені смішно спостерігати, як депутати, які роками обіцяють громадянам скасувати цю недоторканність, зараз діляться з виборцями роздумами - голосувати їм чи ні? Та якби ви всі виконували свої обіцянки - ті, за які вас, власне, і обирають - так ніякої недоторканності не було б уже років 10 і Савченко вже кілька тижнів як перебувала б в тюремній камері!

Це, звичайно, не шизофренія якась. Це звичайний український цинізм, який просочує все пори нашого існування.

Цинізм, який дозволяє обиратися на популістських гаслах, не виконувати божевільних обіцянок - і переобиратися ще раз.

Цинізм, який дозволяє видавати особисті інтереси за патріотизм і жити з цибулею в кишені, щоб заплакати в будь-який відповідний момент.

Цинізм, який дозволяє перетворювати на вигідний бізнес те, за що в нормальному світі люди ризикують життям - боротьбу з корупцією, чесну журналістику, навіть війну.

Цей цинізм суспільства і породжує популізм влади.

Українці люблять прислів'я про рибу, яка гниє з голови. Але це - неправильний переклад знаменитого афоризму. Риба смердить з голови. Смердить з голови тому, що гниє зсередини.