Фейсбукгейт. Як соцмережа для знайомства студентів стала політичною зброєю

Уляна Букатюк
23 березня, 2018 п'ятниця
10:33

Витік персональних даних понад 50 млн користувачів соцмережі, через які здійснювався вплив на вибори в США та Brexit. Як так сталося та чим це може обернутися для Facebook і світу

Через скандал з витоком інформації про користувачів компанія вже втратила 10% своєї ринкової вартості на цьому тижні, або більше 45 мільярдів доларів, пише CNN. Причетних до скандалу включно з засновником Facebook Марка Цукерберга вже викликали на допити. Що сталося та чого очікувати надалі від найбільшої світової соцмережі.

Лайки та дані розкажуть все

Нещодавно The New York Times і The Guardian ​ опублікували серію розслідувань про компанію Cambridge Analytica. В них йдеться про персональні дані 50 млн американців, які компанія отримала через Facebook, щоб потім продавати їм таргетовану політичну рекламу.

Обидва журналістські розслідування спираються на свідчення колишнього співробітника Cambridge Analytica, фахівця з аналізу даних Крістофера Вайлі. А до цього тему ймовірного впливу на вибори в США та референум в Британії завдяки технології таргетованої реклами в Facebook піднімали журналісти швейцарського Das Magazin.

Колишній співробітник Cambridge Analytica Крістофер Вайлі

Почалося все з безпечного на вигляд психологічного додатку-тесту, розміщеного в Facebook в 2015 році. Його розробником був співробітник Кембриджського університету Александер Коган. Що цікаво, вчений має російське походження та є чинним доцентом Санкт-Петербурзького університету. Ще більш цікаво, що він отримував гранти від російського уряду на вивчення поведінки користувачів у мережі.

Офіційно тест в мережі розміщували винятково “для наукових цілей”, тому в Facebook це дозволили. Вчені намагалися дослідити психологічні портрети користувачів на основі їхніх лайків.

Читайте також: Фейк і пропаганда: як армія кремлеботів прикидалася американцями

Початкова ідея належить Міхалу Козінському, пише Das Magazin. Вона заснована на так званому методі океану (від англ. OCEAN - анаграма). Ще у 80-ті психологи довели, що скласти портрет людини можна, визначивши всього 5 характеристик: відкритість, добросовісність, екстраверсія, доброзичливість та нейротизм. Проблемою було ці дані зібрати, але соцмережі дозволити її вирішити.

В 2012 році поляк за походженням Козінський довів, що аналізу 68 лайків у Facebook достатньо, щоб визначити колір шкіри людини (з 95% ймовірністю), її гомосексуальність (88%) та прихильність до Демократичної чи Республіканської партії США (85%).

Після 70 проаналізованих лайків система знатиме про вас більше за друга, а після 150 - більше за батьків.

Козінський стверджує, що Коган звертався до нього з пропозицію використати технологію для досліджень компанії SCL (Cambridge Analytica є дочірньою компанією), однак той відмовив. Та все ж його методологію використали у великій політичній грі.

Психологічний тест та велика політика

Коган розмістив тест в Facebook, пропонуючи респондентам за відповіді на питання невелику грошову винагороду. Загалом інформацію про себе під час проходження тесту розкрили близько 270 тис. користувачів (здебільшого американців).

Звідки ж цифра в 50 млн, запитаєте ви? Справа в тім, що для авторизації в додатку використовувався акаунт в Facebook.

Дозволяючи обробку персональних даних, людина також “надавала” доступ до інформації друзів в соцмережі. От і назбиралося близько 50 млн.

Потім ці дані потрапили до рук Cambridge Analytica, яка займається впливом на поведінку користувачів в соціальні мережах. Цікаво, що компанія створена в 2013 році за участю сім'ї Мерсер, головних донорів передвиборного штабу Дональда Трампа, а віце-президентом компанії є Стівен Беннон  — колишній радник Трампа. До того ж, свого часу Беннон був редактором Breitbart News - британського видання, яке просувало ще не надто популярну на той час ідею Brexit.

Стівен Беннон - колишній радник Трампа та віце-президент Cambridge Analytica

Дізнавшись про витік даних, Facebook вимагає видалити додаток та знищити всю інформацію про користувачів. Домовленості з Коганом та СА ніби-то вдалося досягти, але нещодавно виявилося, що зібрані дані про користувачів досі існують. Журналісти закидають Facebook нехтування належним захистом персональних даних користувачів, а Вайлі стверджує, що соцмережа не перевіряла їх знищення.

Й саме ці дані ймовірно допомогли Трампу виграти вибори в США та спровокували британців проголосувати за вихід з ЄС. Адже на основі інформації, яка є, користувачам Facebook “підкидали” націлену політичну рекламу, яка переконувала в правильності їхнього вибору.

Читайте також: Анатомія українського Facebook. Боти політиків, рейтинги, перемога на виборах

“Психологічне таргетування, подібне до того, яке використовують в СА, підвищує кількість кліків на рекламу в Facebook на 60%,” - пояснив Козінський Das Magazin.

Ймовірність того, що після перегляду персоналізованої реклами люди перейдуть до дій (куплять ту або іншу річ чи проголосують за потрібного кандидата) зростає на 1400%.

Журналісти британського телеканалу Channel 4 вирішили довести, що СА зацікавлена не просто рекламою в мережі, а перш за все чинить вплив на політичний вибір юзерів. Для цього вони організували зустріч представників СА з “підсадним” політиком зі Шрі-Ланки, який хоче за допомогою впливу в Facebook прийти до влади.

Переконуючи в своїй надійності, політтехнологи хвалилися попередніми “політичними здобутками”, тим самим надавши інформацію про вплив на вибори в інших країнах (наприклад, Кенії).

Компанія не гребувала й чорним піаром для дискредитації опонентів, без України не обійшлося. Директор Cambridge Analytica Александер Нікс під час підставних перемовин розповідав про тактику "глибокого копання" під кандидата, коли до будинку опонента чи кандидата підсилають "українських дівчат…, які дуже гарні".

Цікаво, що свої послуги компанія Cambridge Analytica пропонувала також російському нафтовому гіганту - "Лукойл". В презентації для “Лукойла” також є перелік попередніх “успіхів”.

Що буде з Фейсбук

В Facebook запевняють, що Коган обдурив їх, тож формально компанія не винна. Однак схоже, що такий масштабний витік даних просто так для соцмережі не минеться.

Цукерберга “на килим” вже викликали в Сенат США та британський парламент. Своє розслідування щодо Facebook має намір провести Європейська комісія, а  Федеральна торгова комісія США (FTC) вже почала дослідження.

Читайте також: З шести років онлайн. Як врятувати дитину він чорної сторони Facebook

І що важливо, FTC може спричинити великі фінансові втрати Facebook. Адже компанія підписала угоду з FTC ще в далекому 2011 році, в якій зобов’язалася гарантувати конфіденційність користувачів. Неуважність, яку в Facebook допустили в роботі з Коганом, може загрожувати технологічному гіганту величезними штрафами.

За кожен випадок неавторизованого використання даних користувача загрожує штраф в $20 тис. А таких випадків 50 млн.

Це може призвести до банкрутства Facebook, пояснює керуючий партнер агенції цифрових комунікацій PlusOne Максим Cаванєвскій.

Що цікаво, Facebook знаходиться в п’ятірці найдорожчих брендів світу в 2018 році. Й протягом року вартість бренду зросла найбільше серед десяти компаній - аж на 45%.

Та репутаційних втрат компанії не уникнути. Через скандал Facebook вже втратила 10% своєї ринкової вартості на цьому тижні, а це більше 45 мільярдів доларів.

До того ж Цукерберг продав більше акцій Facebook протягом останніх 3 місяців, ніж будь-який інсайдер у будь-якій іншій компанії, пише CNBC. Він пояснює це плановими благодійними цілями, однак чимало експертів не вірять.

На компанію посипалися перші судові позови. Користувачка Facebook зі штату Меріленд подала позов проти соціальної мережі, пише CNN. Днем раніше інвестор компанії Фан Юн подав на Facebook позов від імені інших інвесторів. В заяві йдеться про те, що Facebook зробив "оманливі заяви" і не попередив про доступ до інформації з боку сторонніх осіб, що спричинило значне падіння цін на акції компанії.

Фейсбукгейт

В розпал скандалу світ охопив флешмоб #DeleteFacebook (укр. “Видали Фейсбук”). Користувачі видаляють акаунти з популярної соціальної мережі чи принаймні масово закривають свої дані від рекламодавців та сторонніх застосунків, де свого часу авторизувалися через Facebook.

В світових ЗМІ вже є сотні матеріалів, як це правильно зробити.

Читайте також: Криза довіри: що робити з додатком, який стежить

Цікаво, що заклик видалити соцмережу одним з перших поширив один з творців WhatsApp Браян Ектон. "Час прийшов. Видали Фейбук ", - коротко написав він в Twitter.

Нагадаємо, в 2014 році Facebook купила WhatsApp за $16 млрд. На початку 2018 року Ектон покинув соцмережу для роботи над новим проектом.

Акція ймовірно не призведе до суттєвого падіння аудиторії соцмережі, але однозначно створює додаткову репутаційну напругу для компанії.

На сьогоднішні соцмережею користуються 2,13 мільярди людей в місяць, при цьому 1,4 мільярди заходять на Facebook щодня.

Тему про шкоду та загрозу соціальних мереж на Заході останнім часом обговорюють все частіше. Не оминули її й на Світовому економічному форумі в Давосі.

Читайте також: Штучний інтелект, біткоїн та ймовірна фінансова криза. До чого слід готуватися світу та Україні

Актор Джим Керрі видалив свою сторінку у Facebook та продав акції, бо компанія отримала вигоду від російського втручання у президентські вибори США. Мільярдер Джордж Сорос розкритикував ІТ-гігантів Google і Facebook, назвавши їх загрозою демократії.

Поступово від Facebook-залежності відходять й світові ЗМІ, адже нещодавно соцмережа знову змінила алгоритм формування стрічки (тепер відображатиметься більше повідомлень людей, а не ЗМІ), тож чимало медіакорпорацій почувають себе ошуканими та шукають інші способи вийти на читача.

Цукерберг довго відмовчувався й нарешті ввечері 21 березня прокоментував ситуацію, що склалася з витоком персональних даних:

"Ми несемо відповідальність за захист ваших даних. І якщо ми не можемо цього зробити, значить ми не заслуговуємо на те, щоб надавати вам послуги".

Цукерберг пообіцяв докласти всіх можливих зусиль, щоб подібна ситуація більше не повторилася. Тож тепер в Facebook видалять аплікації, що викликають підозри та обмежать доступ для розробників додатків. Буде доступними лише ім’я, фото та електронна пошта юзера, щоб отримати решту даних розробнику потрібно буде підписувати окремий контракт з користувачем.

Однак після цього скандалу світ ніколи не стане таким, як раніше. Ймовірно, регулятори в США та інших країнах світу почнуть жорсткіше пильнувати соціальні мережі та ухвалять законодавчі обмеження, пов'язані зі збиранням та використанням персональних даних, а також рекламою в Facebook.

Принаймні, перші кроки до цього вже є. 21 березня 2018 Європейська комісія заявила про плани щодо введення 3% податку на прибуток (від реклами, продажу цифрових даніих) технологічних гігантів на кшталт Google, Facebook і Amazon, пише Financial Times.

Компанії з оборотом понад 750 млн євро на рік повинні сплачувати податок незалежно від того, де вони фізично розташовані. Це рішення можна вважати відповіддю ЄС в торгівельній війні з США, однак європарламентарі пояснюють це “реформуванням міжнародних правил щодо оподаткування цифрових компаній”.

 

Теги:
Читайте також:
Київ
+15°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.36
    Купівля 39.36
    Продаж 39.87
  • EUR
    Купівля 41.97
    Продаж 42.75
  • Актуальне
  • Важливе
2024, вiвторок
16 квітня
20:56
ЗСУ
Протягом доби росіяни здійснили 49 атак на позиції Сил оборони. 26 - на Навопавлівському та Бахмутському напрямках
20:44
В ЗСУ створили нову окрему штурмову військову частину
20:41
Інтерв’ю
Хто і як врятував Софію Київську від планів комуністичної влади. Слід імперської політики РФ у сьогоденні: розмова Еспресо з Оксаною Забужко та Вахтангом Кебуладзе
20:32
Володимир Зеленський
Зеленський заявив, що зробить запит на скликання засідання Ради Україна – НАТО
20:24
Ексклюзив
Ольга Стефанішина
"Маємо оптимістичні прогнози": Стефанішина про затвердження переговорної рамки щодо вступу України в ЄС
20:22
Реджеп Тайїп Ердоган
Ердоган звинуватив Нетаньягу, що він спровокував удари Ірану по Ізраїлю
20:08
OPINION
Ігор Гулик
Осад від чайних ложечок, або Чому Ізраїль у фаворі Заходу
20:04
керівниця пресцентру ОК "Південь" Наталія Гуменюк
"Замінити Наталю Гуменюк на компетентнішу особу": медійники звернулися до військового керівництва України
20:00
Огляд
перемога переможні новини
Переможні новини 783-го дня війни: ГУР влаштували блекаут двом російським військовим заводам, МВФ прогнозує зростання ВВП України в цьому році
19:53
F-16
Аргентина придбала в Данії 24 літаки F-16
19:38
Ексклюзив
У російському Ногінську знищили єдиний храм ПЦУ, - клірик ПЦУ Святослав Скороход
19:32
TikTok
В Україні блокуватимуть TikTok-акаунти з контентом, "який не варто переглядати", - ЦПД
19:28
На фото: чернетка останнього портрета Вінстона Черчилля
На аукціон виставили чернетку спаленого портрета Черчилля, який він ненавидів
19:27
Сергій Богачук
"Намагатимуся домовитись": український боксер-чемпіон відповів, що зробив би з Путіним
19:17
Румунія, прапор Румунії
У Румунії побільшало шпигунів із РФ: вони були, зокрема, серед біженців з України, - CSAT
19:16
Маріуполь
Росія перекинула в Маріуполь велику кількість військових, - "Атеш"
18:50
Rheinmetall
Литва домовилася з Rheinmetall про будівництво заводу з виробництва боєприпасів
18:50
ПАРЄ
Підтримка відновлення України коштом активів РФ: ПАРЄ одноголосно ухвалила резолюцію
18:46
Октоберфест
На Октоберфесті не дозволять вживання марихуани
18:44
Дуда може зустрітися з Трампом цього тижня
18:40
Матвій Пономаренко, УПЛ, "Динамо" - ЛНЗ
Клуби АПЛ зацікавилися 18-річним талантом із "Динамо", - ЗМІ
18:33
Ексклюзив
РФ зруйнувала Трипільську ТЕС
Patriot не може брати таку ціль: авіаційний експерт Криволап розповів, чим РФ знищила Трипільську ТЕС
18:32
відключення електроенергії
"Зима буде викликом": очільник Міненерго Галущенко заявив, що Україна втратила 7 ГВт генерації
18:16
Франція
Франція запросила РФ на 80-ту річницю висадки в Нормандії. Кремль заявив, що не в курсі
18:12
Данило Гетманцев
Гетманцев про петицію щодо спрямування коштів із телемарафону на ЗСУ: "Відверта дичина"
18:11
На фото: Спартак Суббота
Спартак Суббота повідомив про заручини з 24-річною моделлю
18:02
OPINION
Олексій Мустафін
Жандарми й профурсетки
18:01
Євросолідарність
"Євросолідарність" вимагає протягом 48 годин зібрати Раду і викликати урядовців для звіту щодо ситуації в енергетиці
17:59
Бердянськ
Росіяни хочуть створити в одній зі шкіл окупованого Бердянська загін "рятувальників", - очільниця МВА Галіцина
17:58
Ексклюзив
Defense Express: росіяни вважають операцію на Бахмутському напрямку трампліном для літнього наступу
17:57
застосунок Дія
В Україні запустять мультишеринг електронних документів через Дію
17:56
блекаут, вимкнення світла
Енергетики підготували графіки для відключення світла в Києві
17:48
Олег Гладковський
НАБУ оголосило в розшук колишнього першого заступника секретаря РНБО Гладковського
17:28
Андрій Юсов
Україні відомо про майже 2 тис. літніх громадян, які стали жертвами насильницьких зникнень, - Юсов
17:25
відключення електроенергії
Влада розробила план відновлення енергосистеми Харківщини: Кубраков розкрив деталі
17:20
Оренбурзька область, Орськ, прорив дамби
У РФ очікують паводок у ще одному регіоні: влада рекомендує евакуацію міста Ішим
17:20
КПІ ім. Ігоря Сікорського
"Студентам КПІ заблокували картки для проходу в гуртожиток - для розблокування треба прийти в ТЦК": росіяни вигадали новий фейк
17:12
Олександр Зінченко, Арсенал, АПЛ
Легенда "Арсеналу" накинувся на Зінченка: "Його помилки всіх дратують"
17:05
Ексклюзив
путін
Запрошення нелогічне: РФ немає чого робити на саміті миру, - політолог Левусь
16:55
пожежа на Волині
Окупанти атакували керованою авіабомбою селище на Харківщині: є поранені
Більше новин