Звинувачується Facebook. Як Марк Цукерберг звітував Конгресу про алгоритми соцмережі

Надія Баловсяк
11 квітня, 2018 середа
12:50

Цукерберг прийшов до Сенату, щоб пояснити, якими даними користувачів оперує соцмережа та як так сталося, що компанія Cambridge Analytica отримала доступ до мільйонів профайлів

Хмари над найбільш популярним соціальним сервісом у світі збирались уже давно. Ще минулого року Facebook та декілька інших онлайн-сервісів звинуватили у поширенні фейкового контенту, згодом стало відомо, що росіяни за допомогою легальних Facebook-інструментів – створення груп та купівлі реклами – вплинули на результати виборів президента США у 2016 році. А остання історія з сервісом Cambridge Analytics, який отримав доступ до 50 мільйонів (згодом стало відомо, що до 87 млн) акаунтів, спричинила початок обговорення у суспільстві, а згодом й розслідування діяльності соцмережі у Конгресі США.

Сенатори США цікавляться

Історія з Cambridge Analytica показала, що світ не усвідомлював те, якого онлайнового монстра він виплекав, скільки інформації про кожного з нас контролює Facebook та інші соціальні сервіси. Три дні поспіль - спочатку в палаті представників Конгресу США, потім у комітеті Сенату США - Марк Цукерберг давав свідчення щодо практик і політик Фейсбуку, щоб відповісти на питання, пов’язані з усіма попередніми скандалами та звинуваченнями. 

Такий інтерес до діяльності Facebook пояснюється не лише діяльністю Cambridge Analytica. Це слухання показує, що проблема приватності користувацьких даних та їх безпеки стала дійсно глобальною проблемою світового масштабу. А маніпулювання даними користувачів, наприклад, задля досягнення певних політичних цілей хвилює не лише американських конгресменів, а й інші країни світу, в яких найближчим часом планується проведення виборів.

Читайте також: Цукерберг у Сенаті назвав свою "велику помилку" в керівництві Facebook

У своєму вступному слові сенатор-республіканець Чак Грасслі (Chuck Grassley) голова судового комітету Сенату, сказав: "Ці події викликали більш широку дискусію про очікування споживачів та майбутнє конфіденційності даних у суспільстві". "Ви розумієте, що мали повідомити більше 80 млн користувачів, що сталося?", - запитав далі він Цукерберга, маючи на увазі витік данних до Cambridge Analytica. "Ми знаємо, що маємо захищати дані своїх користувачів. Ми більше не припустимося помилки", - не дуже переконливо відповів Марк.

null

Слухання тривали більше п’яти годин. Подія виявилась настільки популярною, що кількість глядачів різних прямих онлайн-трансляцій з Конгресу налічувала сотні тисяч глядачів. Всі хотіли бачити, що ж казатиме наляканий Марк Цукерберг, який був схожий у своєму костюмі та краватці на учня, що наробив шкоди, а тепер дає пояснення перед поважними представниками адміністрації школи. Та й почував себе один з наймогутніших людей світу теж не дуже комфортно, що відчувалось і в його мові тіла, і кількох випитих пляшках води, і в його відповідях на запитання конгресменів.

Гарно виконана домашня робота

Під час слухання Марку довелося пояснювати принципи роботи рекламної моделі соцмережі, те, як рекламодавці отримують доступ до даних користувачів, чи розуміють пересічні люди користувацьку угоду з Facebook.

Група сенаторів, які ставили запитання главі Facebook, не належала до категорії так званих цифрових аборигенів – людей, які виросли та сформувалися в епоху сучасних технологій. Їх середній вік складав 62 роки. Проте це не завадило їм ставити доволі гострі запитання.

Сенатор Білл Нельсон (Bill Nelson) навів такий приклад: "Після спілкування з моїми друзями на Facebook та згадки про те, що я люблю певний шоколад, я раптом став отримувати рекламу цього шоколаду. Але якщо я не хочу отримувати комерційну рекламу?" "В нас така бізнес модель", - відповідає Цукерберг. "Тобто згідно з вашою бізнес-моделлю, я буду повинен заплатити вам, щоб не бачити цю рекламу?" - допитується сенатор. "Ну, в принципі, так..."

Сенатор Ліндсі Грэхем (Lindsey Graham) у доволі різкій манері спитала Цукерберга щодо конкурентів. Марк, збиваючись, почав називати Twitter, Google, Apple. Сенатор перервала його: "Якщо я куплю автомобіль Ford і він мене не влаштує, що я можу піти й купити Chevrolet. А якщо мене не влаштовує те, як працює Facebook, який є еквівалентний сервіс, на якому я можу зареєструватися?". "Чи не вважаєте ви, що ви є монополією?" - ще одне запитання, на яке Цукерберг не зміг чітко відповісти, лише спромігся щось сказати про декілька категорій конкурентів, які надають схожі послуги.

Сенатор Дік Дурбін (Dick Durbin) у своєму питанні намагався пояснити, що засновник  Facebook цінує свою власну приватність, але не цінує право на приватність користувачів свого сервісу: "Чи хочете ви назвати нам готель, у якому ви зупинились? Якщо ви надсилали комусь повідомлення, чи готові ви з нами поділитися цими повідомленнями?". Марк дещо збентежено на обидва запитання відповів відмовою.

null

Не обійшлося без запитань про Cambridge Analytica. Конгресменів цікавило те, як компанія отримала доступ до даних, чому додаток, який вона використовувала, не було заблоковано. Не дивно, що відповідь Цукерберга у стилі: "Ми їм сказали... Вони сказали, що більше не будуть.  Але збрехали. Більше ми їм вірити не будемо", - не дуже задовольнила сенаторів.

Потім конгресмени перейшли до запитань про те, як Facebook обмінюється даними й про те, чи розуміють користувачі, які дані фігурують у соцмережі і хто має до них доступ. Особливу увагу сенатори приділили питанням крос-девайсного контролю – тобто можливості Фейсбуку збирати данні про активність користувача на всіх його девайсах.

"Ми збираємо дані з усіх девайсів, щоб синхронізувати їх крос-платформені активності", - підтвердив Цукерберг. Але на питання чи може Фейсбук збирати данні про пересування користувачів в офф-лайн, Марк не відповів і пообіцяв попросити помічників підготувати цю інформацію. До речі, така відповідь була напрочуд традиційною на цьому слуханні. Коли ж сенатори наполягали, то Марк посилався на угоди з користувачами, де все зазначено та на дозволи, які спершу сам користувач повинен дати, щоб скористатися тим чи іншим сервісом. Однак щонайменше 15 сенаторів вказали, що угода з користувачами занадто довга і складна, щоб хтось її читав осмислено.

Російські боти та їх вплив на американські вибори, зв’язок Facebook Messenger із дзвінками та СМС, продаж даних стороннім компаніям, де зберігаються дані Cambridge Analytica та багато що іншого довелось Цукербергу пояснювати поважному зібранню. Він запевняв сенаторів, що його компанія бореться з поширенням хет-спічу в мережі, блокує ботів та фейкові акаунти. Повідомив, що з РФ були пов’язані щонайменше 270 акаунтів псевдо американців під час виборів 2016 року в США. "Скільки акаунтів ви прибрали?" "470 і ще 270. Але загалом десятки тисяч акаунтів ми видалили з мережі".

Цікава дискусія вийшла, коли у Цукерберга спитали, чи цікавиться компанія політичними поглядами тих 15-20 тисяч працівників що займаються блокуванням користувачів за неналежний контент та видаленням дописів. Один з сенаторів припустив, що переконання цих людей можуть впливати, на те, який саме контент вони будуть видаляти. Марк не тільки сказав, що для них байдужі політичні погляди їх працівників, але, схоже, взагалі не зрозумів, чому його про це питають.

Крім того, він був не дуже щирий. Цензура Фейсбуку щодо республіканських, консервативних та католицьких сторінок зараз досить подразлива тема в США, тому що банять навіть сторінки католицьких громад.  Цукербергу також нагадали, як винахідника Oculus Rift Палмера Лакі, компанію якого купив Цукерберг, звільнили з компанії якраз після журналістського розслідування, в якому Палмера звинуватили в ... продукуванні образливих картинок з Гіларі Клінтон й підтримці Трампа. Можливо цей епізод пояснить, як так стається, що українські блогери масово блокуються за досить таки сумнівними підставами.

Монстр, який вийшов з-під контролю

Марк намагався відповідати на всі запитання, але підготовка конгресменів, уточнюючі моменти та гарні ілюстративні приклади з боку його умовних екзаменаторів доволі часто призводили до того, що Цукербергу доводилося відповідати щось на зразок "Я не можу пояснити", "Я не знаю достеменно", "Я не володію цієї інформацією повністю", "Я доручу своїм помічникам підготувати детальну відповідь". І це звучало дуже погано з уст людини, яка створила найбільш популярний сервіс в інтернеті.

І вже зовсім невдалою була відповідь Цукерберга на питання сенатора Вікера, чи правда, що Фейсбук збирає дані про користувачів пристроїв з Андроїдом. Це Цукерберг підтвердив. "Це правда, що ви можете відслідковувати активність користувачів в інтернеті, навіть після того як користувач відключився і пішов з вашої платформи?" - уточнив конгресмен. "Я б хотів попросити своїх помічників пізніше вам відповісти на це питання", - уникнув відповіді Марк. "Ви не знаєте? І ще розкажіть, як ви повідомляєте про це ваших користувачів", - добив сенатор.

Такі відповіді, де-факто, означали, що розробники сервісу, яким користуються мільярди людей, який багато в чому замінив інтернет як такий, став настільки величезним монстром, що його творці не завжди можуть управляти ним та часом навіть усвідомити те, як він працює.

null

Слід надати належне Цукербергу, який не боявся визнати існування проблеми: "Пробачте мені. Я створив та запустив Facebook, та я відповідаю за те, що з ним відбувається". А згодом Цукерберг додав: "Я думав, що наша відповідальність полягає лише в тому, щоб наш інструмент як слід працював. Тепер же виявилось, що ми відповідальні ще й за те, щоб він використовувався у добрих цілях".

Хоча вибачення уже не викликали співчуття у сенаторів. Річард Блюменталь (Richard Blumenthal) нагадав: «Ми уже чули вибачення від вас раніше» й показав плакат з вибаченнями Цукерберга від 2006, 2007 та 2011 років. Сенатор Блюменталь висловив спільну думку багатьох про те, що вони уже не хочуть чути вибачень. Вони хочуть зрозуміти, як це все працює і як контролюються й передаються дані користувачів.

Загалом Марк Цукерберг виглядав наляканим, хоча й намагався триматись достойно. Проте його нечіткі й мляві відповіді не викликали співчуття у глядачів трансляції, та й, схоже, у сенаторів.

Вбити дракона?

Сьогодні пізно ввечері слухання продовжаться. Проте якщо запитання будуть такими ж гострими, то слід очікувати не менш гострих наслідків. Якими вони будуть – наразі прогнозувати складно. Це може бути чималий штраф для Facebook за порушення персональних даних. Але штраф для Цукерберга, який заробляє на одному користувачі сервісу $20 штраф став би найпростішим виходом з ситуації.

Декілька разів сенатори так повертали розмову, що ставало зрозуміло, що сама компанія Цукерберга себе врегулювати не здатна і потребує державного регулювання. "Чому ми маємо повірити в те, що ви зможете займатися саморегулюванням? Ви б хотіли регулювання від держави? Ви вважаєте європейці чинять правильно?" Все це Цукерберг, фактично, не зміг переконливо відбити.

Цікаво, що конгресмени, які брали участь у розслідуванні та слуханнях стосовно Facebook, активно отримували внески на свою власну діяльність та діяльність їх комітетів від соціальної мережі.

Читайте також: Цукерберг розповів, що зміниться у Facebook та як захищатимуть ваші дані

Майже $400 тис отримали члени комітету, який має право регулювати інтернет-компанії. Такі дані надав Центр відповідальної політики. Ще $369 тис було отримано від Facebook на діяльність Комітету по комерції, науці та транспорту. Члени комітету по судовій системі отримали $235 тис.

Загалом серед 55 конгресменів – членів Комітету по енергетиці та торгівлі, який займається розслідуванням діяльності Facebook, лише 9 не отримували внески від соціальної мережі, а 46 конгресменів отримували спонсорські кошти від компанії Цукерберга.

Загалом Facebook пожертвувала більше $1 млн на діяльність Палати представників США, намагаючись дотримуватись рівномірного розподілу коштів між представниками різних політичних сил.

За слуханням може послідувати законодавче врегулювання діяльності Facebook стосовно даних користувачів, обміну ними та навіть рекламної моделі. Не виключена навіть ситуація прийняття нового закону, який не зніматиме відповідальність з онлайн-сервісів за розміщуваний ними контент. А такі кроки можуть дуже сильно змінити і Facebook, і загалом інтернет, до якого ми звикли.

 

Теги:
Читайте також:
Київ
+10°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 38.99
    Купівля 38.99
    Продаж 39.5
  • EUR
    Купівля 42.18
    Продаж 42.91
  • Актуальне
  • Важливе
2024, п'ятниця
29 березня
11:24
На Дніпропетровщині РФ атакувала дроном автівку: загинув чоловік
11:20
На фото: Алессандро Мікеле
Колишній креативний директор Gucci Алессандро Мікеле очолив Valentino
11:20
діти, війна
З окупованих територій Херсонщини вдалося повернути родини з трьома дітьми
11:13
Зроблено в Україні
"Зроблено в Україні": у Сумах відкрили перший офіс підтримки мікро- та малого бізнесу
11:09
Бундестаг
У бундестазі вважають, що розгортання сухопутних військ країни НАТО в Україні не означає автоматичного вступу в конфлікт інших членів Альянсу, - ЗМІ
10:58
Ексклюзив
Сергій Згурець, український журналіст, військовий експерт
Боєприпаси в Україну почнуть надходити з квітня, і це суттєво змінить динаміку на полі бою, - Згурець
10:57
годинник, зміна часу
Україна 31 березня переходить на літній час: у Мінекономіки нагадали причини
10:55
ракета Х-101
У Молдові не підтвердили інформацію про проліт російської ракети над своєю територією
10:54
На фото: пропалестинська акція у Cтокгольмі з вимогою виключити Ізраїль з Євробачення-2024
Ізраїль закликав своїх громадян не ходити з національною символікою під час Євробачення у Мальме
10:49
Володимир Соловйов
У Вірменії заблокували трансляцію програм російського пропагандиста Соловйова
10:27
Валерій Залужний та Олександр Сирський
Сирський прокоментував звільнення Залужного
10:25
Анонс
Фільм Одеса: змінюючи код
Віднайти код Одеси у її героях: в п'ятничному ефірі Еспресо новий документальний фільм
10:22
Інфографіка
долар євро валюта обмін
Курс валют на 29 березня: скільки коштує долар, євро та злотий
10:20
Фортифікації, зуби дракона
Військові та цивільні інженери об’єдналися для зведення фортифікацій на Запорізькому напрямку
10:16
Авдіївка
Сирський розповів, скільки українських військових потрапили у полон до РФ під час виходу з Авдіївки
10:14
Наводила авіабомби на Сумщину: СБУ затримала пособницю окупантів
10:07
Олександр Сирський, Рустем Умєров
У ЗСУ переглянули потребу в мобілізації 500 тис. людей, - Сирський
10:00
OPINION
Сергій Фурса
Чому поляки не вважають себе "боягузами"?
09:58
На фото: Антон Птушкін
"Смертю людини вже нікого на Заході не здивувати": Птушкін презентував документалку про тварин і війну
09:57
Patriot
Улітку Нідерланди розгорнуть системи Patriot у Литві
09:43
Олександр Сирський
Атаки дронами по кораблях РФ виявилися такими ефективними, що може йтися про зміну стратегії війни на морі, - Сирський
09:42
Оновлено
Атака на Україну 29 березня 2024
РФ атакувала Україну "шахедами" та ракетами: поранено 6 людей, пошкоджено ТЕС і ГЕС
09:41
Ексклюзив
окупанти в Криму
Ворог перекинув резерви з Куп'янського напрямку, щоб просунутися на Лиман, - командир взводу 95-ї ОДШБр Краснов
09:34
Огляд
світ, міжнародний огляд
Чи зможе Зеленський переграти Трампа, а Росія заблокувала спостережну місію ООН щодо санкцій проти Північної Кореї. Акценти світових ЗМІ 29 березня
09:13
На фото: Ксенія Мішина
Ведуча телешоу "Я люблю Україну" Мішина записала на Балі російськомовний подкаст зі своїм фітнес-тренером
09:09
Україна і США домовились про відтермінування виплат за державним боргом
08:55
Ексклюзив
Російські окупанти без опізнавальних знаків у Криму у 2014 році. Фото надано автором
Росіяни запустять залізницю від Маріуполя до Іловайська у квітні-травні та мріють про ще одну вздовж азовського узбережжя, - Андрющенко
08:38
Сумщина, шахеди, ППО, обстріл
Масована атака РФ: українська ППО знищила 84 повітряні цілі ворога
08:38
окупанти
Росія забирає нерухомість жителів ТОТ Луганщини та Донеччини, які поїхали з окупації, - ОВА
08:30
на фото: українська жінка
Близько 50% українських біженців, які опинилися у Польщі після повномасштабного вторгнення, висловлюють бажання повернутися в Україну, - дослідження
08:03
OPINION
Юрій Бутусов
Війна дронами. Прямі збитки Росії від атак на НПЗ сягнули півтора мільярда доларів
08:01
Бріджит Брінк
"Наша допомога потрібна зараз": посолка США Брінк відреагувала на російську атаку по Україні
07:49
Оновлено
втрати росіян
ЗСУ ліквідували 820 окупантів, 27 бронемашин та 56 БПЛА
07:24
санкції проти Росії
Японія продовжила торговельні санкції проти РФ ще на рік
07:22
Ємен, хусити
Сили США знищили 4 безпілотники хуситів, які намагалися атакувати судна у Червоному морі
07:15
Інфографіка
Регулювання Telegram та інших соцмереж: що пропонують народні депутати?
07:08
ООН
В ООН пояснили, хто стежитиме за санкціями проти КНДР після вето РФ на роботу спостерігачів
06:51
ЗАЕС Запорізька атомна електростанція
Експерти МАГАТЕ на ЗАЕС щодня чули вибухи впродовж тижня, а візит на сховище пального відклали через авіаналіт
06:49
На фото: військові
ISW розповів, на скільки просунулася РФ в Україні з початку 2024 року
06:48
олімпіада 2024
Польща відправить війська на Олімпійські ігри в Париж для допомоги в забезпеченні безпеки
Більше новин