Вигідніше за депозит та квартиру. Скільки можна заробити на сонці в Україні

Уляна Букатюк
16 квітня, 2018 понедiлок
11:51

Сонце дозволяє українцям не лише економити, а й заробляти, продаючи енергію за вигідним “зеленим тарифом”. Та чи варто вкладатися в сонячні панелі, якщо говорять про скасування тарифу

Українці почали активніше встановлювати сонячні панелі, адже так є можливість зекономити на електриці, а зайву енергію вигідно продавати завдяки “зеленому тарифу”. Подекуди за рік можна заробити більше, аніж поклавши кошти на депозит.

Однак противники “зеленого тарифу” закликають його скасувати, бо той один з найвищих в Європі. То чи безхмарне майбутнє в української сонячної енергетики

Сонячний бум

За даними звіту World Energy Outlook 2017, з 2004 року у відновлювальну енергетику в світі вклали вже $3 трлн доларів, це 30 ВВП України за 2017 рік. Технічні гіганти на кшталт Google та Apple  нещодавно повністю перейшли на відновлювальну енергію.

Світові енергетичні потужності за типом енергетики

Сонячна енергетика в структурі відновлювальної займає чинне місце. Й темпи інвестицій в неї просто шалені. Наприклад, лише за рік в Мексиці збільшили інвестиції в сонячну енергетику на 800% - до $ 6 млрд.

Це дозволяє здешевлювати сонячні панелі, щороку вони дешевшають на 5-10%. До 2040 року їхня вартість може впасти на 66% від теперішньої.

За розрахунками дослідників, сонячні електростанції (СЕС) можуть перевершити АЕС за потужністю вже в 2020 році.

В Україні таких шалених темпів розвитку зеленої енергетики ще немає, однак про своєрідний бум говорити можна.

За даними Держенергоефективності, за I квартал 2018 року в Україні введено в експлуатацію 159,4 МВт потужностей об’єктів, що генерують електроенергію з відновлюваних джерел за "зеленим" тарифом. Цей показник перевищує весь обсяг потужностей, встановлених протягом усього 2016 року.

Й найбільш популярні саме сонячні панелі. За два роки кількість сонячних електроустановок у приватних оселях українців збільшилася у 15 разів.

За інформацією Держефективності, на кінець 2017 року 3010 приватних домогосподарств встановили сонячні електроустановки загальною потужністю 51 МВт. Інвестиції в установку сонячних панелей складають майже €52 млн.

В 2017 році Україна приєдналася до Міжнародного агентства із відновлювальних джерел енергії (IRENA), тож це дає нам ширші можливості для залучення найкращих світових практик та технологій, а головне – “зелених” інвестицій в економіку.

Скільки це коштує та приносить

Сонячні установки дозволяють практично відмовитися від споживання “купованої” електрики та продавати зайву енергію за вигідним “зеленим тарифом”. Як це працює та скільки коштує

Для задоволення потреб однієї сім’ї достатньо електростанції на 2,5-4 кВт (холодильник, пральна машина, мікрохвильова піч тощо). Однак в такому випадку “відбити” вкладені кошти буде тяжче.

Тож найпопулярнішою є встановлення станцій потужністю 10 кВт*год та більше. В такому випадку інвестиції завдяки “зеленому” тарифу вже можна повернути впродовж 5-7 років.

Середня вартість таких панелей “під ключ” в Україні складає $8-10 тис. На повну потужність вона працюватиме 25 років, після цього терміну потужність зменшується на половину.

Якщо немає стільки коштів, експерти радять спочатку придбати потужніший інвентор (прилад для перетворення електроструму), а панелі докуповувати поступово.Також можна скористатися державною чи іноземною підтримкою.

Читайте також: Як зекономити на комуналці з державною допомогою

Звісно, в різних частинах України вигода різниться залежно від кількості сонячної радіації. На півдні сприятливіші умови, однак це не заважає встановлювати СЕС в холодніших північних областях, отримуючи з цього прибуток.

Розподіл сонячної раціації та СЕС на території України в ІІІ квартлалі 2017 року  Джерело: Top Lead

З 2015 року в Україні діє закон, згідно з яким за кожен вироблений і проданий кіловат споживач отримує суму в гривнях, еквівалентну ціні 0,18 євро/кВт*год (з 1 січня 2018 року). “Зелений” тариф оновлюється до зміни курсу євро щокварталу. Отримати бонусні 5-10% можна, якщо використовувати вітчизняне обладнання. Є обмеження потужності електростанцій до 30 кВт*год.

Також тариф різниться залежно від часу підключення. Саме така сума буде виплачуватися клієнту до 2030 року:

  • з 1 липня 2015 року, "зелений" тариф встановлений на рівні 20 євроцентів/кВт·год,

  • з 1 січня 2016 року – 19 євроцентів/кВт·год,

  • з 1 січня 2017 року – 18 євроцентів/кВт·год,

  • з 1 січня 2020 року – 16,3 євроцента/кВт·год,

  • з 1 січня 2025 року – 14,5 євроцента/кВт·год

Встановлення СЕС В Україні станом на сьогодні є доволі вигідною інвестицією.  В компанії “ЕкоВатт” переконують, що

Річний прибуток складає близько 18%, що перевищує дохід від депозиту чи здачі квартири в оренду.

Скільки ж грошей можна отримати “чистими”? Якщо 10-ти кіловатна сонячна станція згенерувала за рік 11000 кВт*год електроенергії, а власне споживання за рік склало 3000 кВт*год, то решту можна продати енергокомпанії (поки це Обленерго).

Таким чином за “зеленим” тарифом буде реалізовано 11000 - 3000 = 8000 кВт*год елекроенергії за ціною 0,18 євро на суму 1440 євро.

З цієї суми буде знято 19,5 % податків, і на ваш рахунок помісячно за цей рік буде нарахована сума в гривнях, еквівалентна 1159,2 євро, пояснюють в “ЕкоВатт”.

“Зелений тариф” чи аукціони

За урядовими планами, до 2020 року частка відновлювальної енергетики в Україні повинна становити 11%, до 2035 року — 25%.

Читайте також: Менше вугілля, більше сонця. Як Україну хочуть зробити енергонезалежною

Саме тому на “зелений тариф” покладають великі надії. Однак критики тарифу вважають, що він неефективний та навіть шкідливий. Адже з по суті таке дотування діє з 2009 року (щоправда, до 2015 року воно було вигідне радше для "регіоналів" Клюєвих, які мали СЕС в Криму), воно одне з найвигідніших в Європі, але частка ВДЕ все ще мізерна.

Наразі відновлювальна енергетика в структурі українського енергосектору складає близько 4% й на сонячну енергетику припадає 1,5-2%. Тоді як ринку це коштує трохи більше 8% усіх коштів.

Ще один недолік тарифів, на думку противників, в їхній застарілості. Для розрахунків тарифу враховується собівартість виробництва енергії СЕС кількарічної давнини. Через те, що панелі щороку дешевшають значно більше, аніж зменшується тариф, держава змушує операторів переплачувати.

Аргументом в цьому спорі часто стає досвід Іспанії. Країна тривалий час субсидіювала “зелену” енергетику. Але при цьому її частка в енергосекторі коливалася в межах 5%.Суми субсидій накопичувалися, і зрештою дефіцит енергосистеми, який мала покривати держава, сягнув 24 млрд євро. В країні запровадили ліміт на спорудження нових сонячних потужностей, потім скасували “зелений тариф”, тож зараз при великих перспетивах Іспанія доволі пасивно розвиває альтернативну енергетику.

Ідею відмовитися від “зелених тарифів” й в Україні висловлюють в НКРЕКП. Натомість Регулятор пропонує перейти на систему аукціонів: “Це позиція міжнародних фінансових організацій. І ми рано чи пізно все одно до цього прийдемо”.

Приблизно це матиме такий вигляд: держава оголошує тендер на сонячну електростанцію певної потужності і гарантує переможцю підписання довгострокової угоди про закупівлю згенерованої електроенергії. Претенденти беруть участь в конкурсі та зрештою виграє той, хто здатен запропонувати найвигідніші умови. Це повинно сприяти здешевленню такої енергії, така система вже працює в Німеччині та Польщі.

Однак частина експертів ставиться критично до такої пропозиції. Голова правління "Біоенергетичної асоціації України" Георгій Гелетуха в коментарі ГО “Чесно” пояснив: “Для переходу на систему аукціонів повинні скластися певні передумови. Серед них — здешевшення обладнання, надлишкова пропозиція на ринку та частка ВДЕ на ринку понад 20%”.

За словами Гелетухи, країни стали запроваджувати аукціони після 15-20 років функціювання системи "зелених тарифів”. Адже після впровадження аукціонів рівень інвестицій ризикує впасти до нуля.

Ще один ризик - чисельні судові позови, які можливі після скасування дії “зеленого тарифу”, саме так сталося свого часу в Іспанії.  Адже таким чином держава ніби встановила з інвесторами договір, люди плануюють розраховують на прибуток, а держава договір порушує.

 
Теги:
Читайте також:
Київ
+11°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.44
    Купівля 39.44
    Продаж 39.91
  • EUR
    Купівля 42.1
    Продаж 42.83
  • Актуальне
  • Важливе
2024, вiвторок
23 квітня
22:50
навчання ЗСУ
Для активних дій цього недостатньо, - політолог Магда про допомогу Україні від партнерів
22:47
Оновлено
Сенат США
Сенат США схвалив розгляд законопроєкту про пакет допомоги Україні за скороченою процедурою
22:44
Тимур Іванов, Володимир Путін та Сергій Шойгу (зліва - направо)
У Росії за підозрою у хабарництві затримали заступника міністра оборони, який курував "відновлення" Маріуполя
22:20
Володимир Зеленський
Зеленський обговорив із Сирським посилення ЗСУ на ключових ділянках фронту
22:00
Ексклюзив
Глава Офісу президента України Андрій Єрмак
Поки міністри виконують вказівки Єрмака, їхні перестановки не будуть ефективними: Луценко про підозру Сольському
21:43
Микола Княжицький
Припинення вчинення консульських дій щодо українських чоловіків, які перебувають за кордоном - пряме порушення Конституції, - Княжицький
21:28
Ексклюзив
злочини росії
"Щоб жінки й в Європі, і в Балтійських країнах усвідомили, що з ними також може статися": у Польщі опублікували звіт про звірства росіян проти українок
21:13
Оновлено
Військовий квиток
Крім дітей до 12 років: українцям за кордоном припинили видачу документів. У МЗС дали роз'яснення
20:34
Київські митники вилучили з посилки три археологічні артефакти з 6 тисячоліття до н.е.
Артефакти з 6 тисячоліття до н.е.: київські митники вилучили цінну знахідку
20:06
OPINION
Ігор Гулик
Андрій Єрмак. З топу Time – у прем’єри?
20:02
ЗСУ. кулемет
Сили оборони відбили 59 ворожих атак за добу: найактивніше росіяни наступали на Новопавлівському, Бахмутському й Авдіївському напрямках
20:00
Огляд
переможні новини
Переможні новини 790-го дня війни: три "урали" мертвих окупантів у Маріуполі і найбільший пакет військової допомоги від Британії
20:00
Єнс Столтенберг
"Створюємо довгострокові плани фінансових зобов'язань": Столтенберг про допомогу НАТО Україні
19:34
Ексклюзив
Карта бойових дій Бахмут 23.04.24
Противник стягнув до Часового Яру велику кількість техніки й особового складу, - майор НГУ Кожубенко
19:29
Україна США
США готують для України пакет допомоги на $1 млрд, - Reuters
19:24
Митрополит Епіфаній і Гундяєв
У ВСУ прокоментували перше в Україні рішення про законність переходу громади з УПЦ МП до ПЦУ
19:14
Україна_Словаччина
Українці подякували словацькому народу за підтримку збору на боєприпаси після відмови уряду долучитися до чеської ініціативи
19:02
На фото: "Дедпул і Росомаха"
Вийшов новий трейлер фільму "Дедпул і Росомаха", який побив рекорд всесвіту Marvel
19:01
Ріші Сунак
Британія переведе оборонну промисловість на військову основу
18:23
Данія
Данія надасть Україні €380 млн для критичної інфраструктури, яка використовує відновлювальну енергетику
18:21
На фото: Том Йорк з Radiohead
Фронтмен Radiohead Том Йорк випустив дві пісні, які стали саундтреками до фільму Confidenza
18:18
Ексклюзив
Джо Байден
У Defense Express пояснили, що таке президентське вилучення, яке має пройти законопроєкт про допомогу від США
18:18
фортифікація, обладнання рубежів оборони, ЗСУ
Кабмін виділив ще 8 млрд грн на будівництво фортифікацій
18:09
OPINION
Богдан Логвиненко
Про типаж Вікторії Спартц
18:01
Новини компаній
Переваги металопластикових вікон
18:00
Литва прапор
Литва планує закупити для України радари ППО
17:52
Дамба ДніпроГЕС, Запоріжжя
На Дніпрогес триває розбір завалів і демонтаж, про відновлення енергетичної складової наразі не йдеться, - голова Запорізької ОВА
17:49
Ошукали мешканців Чехії на 5,5 млн грн: в Одесі викрили шахрайський колцентр
17:29
На фото: Лана Дель Рей на фестивалі Coachella
Фестивалю Coachella загрожує $28 тис. штрафу за те, що виступ Лани Дель Рей завершився на 13 хвилин пізніше
17:19
окупанти
Штурмували позиції ЗСУ в Мар'їнці та Вугледарі: СБУ повідомила про підозру 5 бойовикам
17:14
Росія Ленін Фінляндія культура
У Фінляндії закривають музей Леніна, який працював з 1946 року
17:03
військові облігації, Дія
Українці придбали за добу через Дію облігацій на понад 30 млн грн, - Федоров
17:03
Електроенергія
Україна другу добу поспіль залучає аварійну допомогу з Європи: ситуація в енергосистемі станом на 23 квітня
16:51
Велика Британія ДСНС допомога Україні
Британія надіслала в Україну найбільшу від 2022 року партію пожежної техніки й обладнання
16:49
Власні програми ЗВО, бакалаврат за 3 роки: Рада підтримала євроінтеграційний законопроєкт щодо вищої освіти
16:48
Посадовця Нацполіції з Дніпропетровщини підозрюють у незаконному збагаченні на понад 14 млн грн
16:38
Ексклюзив
Роман Червінський, суд
"Прокуратура робить усе, щоб дискредитувати власне кримінальне провадження": адвокат Титич про справу Червінського
16:19
Херсонська область
Унаслідок російського обстрілу загинула 82-річна жителька Херсонщини
16:18
ЗРК РФ - С-500 "Прометей"
Шойгу пообіцяв, що цьогоріч російська армія отримає перші зразки ЗРК С-500
16:07
Снаряди 155 мм калібру
У межах військової допомоги США Україна насамперед отримає артилерійські снаряди, - СNN
Більше новин