Парк замість кладовища. Якими скоро можуть бути похорони в Україні

Уляна Букатюк
23 квітня, 2018 понедiлок
14:38

Скільки коштує похорон в Україні, як прощаються з померлими в світі та яким може бути поховання вже найближчим часом

Позаду поминальний тиждень, на кладовищах тільки й мови, що про зміни в похованнях. Лише в березні в Україні запрацювали так звані поправки Лозового, що наробили чимало галасу в суспільстві через плутанину з дозволом суду на поховання.

А вже 5 квітня на сайті Ради з’явився законопроект 8248 “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення сфери поховання”.

Законопроект містить ряд нових понять та пропонує зміни в надзвичайно консервативній і чутливій сфері, так що його одразу нарекли “поховальною” (чи могильною) реформою.

То якими можуть бути поховальні ритуали в Україні вже назабаром, навіщо щось змінювати взагалі та як в світі прощаються з померлими?

Скільки коштує похорон

Найпоширенішим варіантом прощання з померлими в Україні традиційно залишається поховання в землі та встановлення надгробків опісля.

Коштує така данина обряду чимало. Багато людей ще за життя збирають гроші для достойного завершення земної стезі. У випадку ж неочікуваної смерті не лише психологічні страждання, а й фінансові витрати лягають на плечі близьких.

Середня вартість одного поховання в Україні за 2017 рік склала 4385 грн, що на 15% більше порівняно з 2016 роком (3807 грн), інформують в Мінрегіоні.

Найдорожче поховати близьку людину коштує жителям Києва (6795 грн), Закарпаття (6571 грн), Одеської (6549 грн) та Тернопільської (6430 грн) областей, тоді як найдешевше – в Дніпропетровській (2921 грн) області.

Читайте також: Чи зміняться правила поховання після "поправки Лозового". Пояснюємо без "зради"

Зазвичай набір витрат схожий, тож в Україні працює чимало агенцій, які допомагають з організацією похорону. Наприклад, в одному з київських ритуальних бюро є пропозиції від “економ” (вартість від 5500 грн) до VIP (кінцева вартість залежить від побажань клієнта).

Мінімальні ціни в одному з київських похоронних бюро

Звичайна труна може вартувати 600-700 грн, а от за елітну можна викласти й кілька тисяч доларів. Таке саме й з рештою товарів та послуг. Окрім цього, варто розраховувати близько 350-500 грн на копання могили, 500-1000 грн на церковні послуги, декор місця поховання тощо.

Екологія та дефіцит кладовищ

Та не лише фінансова складова змушує багатьох людей замислюватися про альтернави.Традиційний в українському розумінні обряд прощання з померлими несе кардинальну шкоду екології, тобто завдає удару по здоров’ю та скорочує життя тих, хто ще живе.

Справа в тім, що тіло померлого обробляють формаліном, який токсичний та канцерогоненний. Тож після захоронення літри цієї речовини потрапляють в грунтові води, що суттєво впливає на екологію та наше здоров’я.

А якщо додати сюди ще тонни пластику (квіти, вінки), який роками розкладається на кладовищах

Окрім того, кладовища займають величезні території. Одна могила займає в середньому 3 м кв.

За даними Держстату, минулого року в Україні померло 526 тис. осіб. Виходить, що лише за минулий рік в Україні з’явилося умовне селище з могил площею 158 га, що як 8 найбільших стадіонів світу разом.

А кладовищ в Україні катастрофічно не вистачає. За даними Мінрегіону, в Україні є понад 33 тис. місць поховань, із яких благоустроєні 26 тис. місць (81%).

Побудувати в Україні потрібно ще 550 кладовищ, однак вже кілька років виділені з місцевих бюджетів кошти витрачаються здебільшого на на оплату праці персоналу ритуальних служб.

За розрахунками фахівців, такої кількості кладовищ Україні може вистачити ще на 10-12 років. А що робити далі - невідомо.

В деяких регіонах ситуація навіть гірша. Наприклад, в Києві з 30 кладовищ захоронення дозволені лише на одному.

Кладовищ в Україні залишилося ще на 10-12 років

Альтернативи традиційним похованням

  • Кремація

Окрім традиційного поховання в Україні існує альтернатива - кремація, тобто спалення тіла померлого та повернення рідним у вигляді праху або захоронення на території колумбарію. На сайті київського крематорію прайс на саму процедуру кремації - 445 грн, вартість урни - від 525 грн. Загалом такий похорон разом з витратами на катафалк, відспівування та решти обійдеться в понад 4 тис. грн.

Щоправда, така можливість доступна не для всіх. Крематорії функціонують лише в трьох містах: Київ, Одеса та Харків.

Оскільки для більшості громадян послуга кремації померлих родичів фактично малодоступна, тому не дивно, що минулого року кремували лише 1% від померлих в Україні, тобто 26 тис. осіб.

Крім тог кремація у нас лише не значно дешевша за звичний обряд. А от в США та ряді інших країн різниця в ціні суттєва. Сама кремація в США коштує близько $180-200, а от за традиційне поховання доводиться викладати десь $4 тис, пише видання Popular Mechanics.

Тож американці все частіше віддають перевагу саме кремації.

За даними Національної асоціації кремації Північної Америки, якщо в 80-ті лише 5% американців були готовими до кремації, то зараз таких понад 50%. В окремих штатах кремуюють близько 80% померлих.

Це пов’язують з більшою релігійною розкутістю, економічною кризою 2008 року та зміною цінностей поколінь.

Адже світ став глобальним, багато людей змінюють роботу та місто проживання кожні 5-7 років, тож можливість возити за собою померлих близьких людей видається зручною.

Однак кремація також має свої недоліки. Адже, щоб піддати тіло кремації, потрібно нагріти його до температури 900°C та витратити чимало газу. Внаслідок цього в атмосферу викидається вуглець, ртуть та інші шкідливі речовини. А це також суттєво шкодить атмосфері, тому людство придумало більше альтернатив.

  • Грибний костюм

Американський біолог Дже Рім Лі створила грибний костюм, який повинен буквально “з’їсти” тіло померлого в процесі розпаду. Поки що кінцева вартість такого поховання невідома.

  • Промесія (рідкий азот)

Тіло померлого спочатку заморожують рідким азотом, потім перетворюють на дрібні частинки. Їх висушують та ховають в землі. Процедура менше шкодить екології, аніж кремація та звичні похорони, однак поки що дуже дороговартісна.

  • Ресомація (лужний розчин)

Тіло покійного поміщають в камеру, яку заповнюють водою та гідроксидом калію, а потім під високим тиском нагрівають до 160 °С. Через три години тіло набуває зеленувато-коричневого відтінку, а кістки стають дуже м'якими. Їх ламають і повертають сім'ї, попередньо викачавши всю рідину з тіла, яку потім відправляють в стічні води.

Поки що вартість процедури не дозволяє зробити її масовою - на обладнання в США потрібно витратити близько $650 тис.

  • Біопоховання

Суть біопоховання в тому, що прах поміщають у капсулу з натурального матеріалу, який швидко розкладається (наприклад, целюлоза). Туди ж закладають насіння рослини. Після цього урну закопують в землю, а вже за кілька місяців можуть з’явитися перші пагони.  

Та не обов’язково закопувати кущі чи дерева близьких десь в поховальному парку. Можна залишити їх жити вдома. Минулого року завдяки Kickstarter запустився проект Bios Incube. Це біоурна з прахом ваших близьких (можна також для домашніх тварин), оснащена датчиками рівня світла, електропровідності, вологості, температури ґрунту та повітря, які передають дані на смартфон. Зовнішні стінки Bios Incube відділені спеціальним ізольованим відсіком з водою, тож рослинка живиться автоматично.  

Сама капсула для рослини вартує близько $145, а разом з урною все обійдеться в  $600-700.

Що пропонують в законопроекті

На початку квітня в ВРУ зареєстрували законопроект №8248, який пропонує розвантажити кладовища завдяки розвитку кремації та біопоховання. Ініціатором законопроекту виступає прем'єр-міністр Володимир Гройсман.

Розвивати кремацію в Україні в уряді пропонують за рахунок будівництва крематоріїв. Виконавчі органи сільських, селищних, міських рад, центральні органи виконавчої влади мають сприяти залученню інвестицій для їх будівництва. Інвестори отримають право їх подальшої експлуатації та утримання згідно з генпланами забудови відповідних населених пунктів та іншої містобудівної документації з дотриманням обов’язкових містобудівних, екологічних та санітарно-гігієнічних вимог.

Також проекті закону вперше додано поняття біопоховання. Дозволяється використовувати матеріали, що розкладаються протягом п'яти років. В такому випадку не можна встановлювати намогильні споруди – натомість місце поховання облаштують інформаційною табличкою.

За розрахунками законотворців, таке екопоховання буде вдвічі дешевше за традиційне.

Для біопоховань виділятимуть окремі ділянки цвинтарів, парків, скверів та інших зелених зон. Тож зменшиться потреба в традиційних кладовищах, а, отже, знизить плату за ритуальнім послуги.

Окрім того, в  №8248 впроваджено поняття підпоховання. Це означає, що через 20 років за згодою власника (чи місцевої влади) труни або урни з прахом можна буде поміщати у вже існуючу могилу. Законопроект про поховання.

Також в законопроекті пропонують кримінально карати працівників правоохоронних органів, органів реєстрації актів цивільного стану, закладів охорони здоров’я, якщо ті надають дані про родичів померлих ритуальним службам.

Штраф до 200 неоподатковуваних мінімумів або обмеження волі до 3 років можна отримати за наругу над тілом померлого, останками, могилою чи місцем поховання.

 

 

Теги:
Читайте також:
Київ
+6°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.41
    Купівля 39.41
    Продаж 39.92
  • EUR
    Купівля 42.16
    Продаж 42.89
  • Актуальне
  • Важливе
2024, п'ятниця
19 квітня
05:28
Оновлено
збитий "Шахед"
Росія атакувала Україну "шахедами" і ракетами. Ситуація під ранок 19 квітня
05:05
Мохамед Салах (в центрі), Ліверпуль - Аталанта
Ліга Європи: визначились півфіналісти турніру, результати матчів чвертьфіналу
04:27
Дмитро Пєсков
"Київ продовжує анонсувати теракти по території РФ": російські фейки і маніпуляції за 18 квітня
02:20
Марта Костюк
Костюк перемогла імениту суперницю і вийшла у чвертьфінал турніру WTA у Німеччині
01:45
окупант
У Криму росіяни влаштували облаву та мобілізували мусульман під час Ураза-байрам
01:00
фото Юлія Кочетова
Українська фотожурналістка Юлія Кочетова – серед переможців глобального етапу премії World Press Photo-2024
00:56
Анатолій Трубін, Бенфіка
Трубін не врятував "Бенфіку" від вильоту з Ліги Європи: по пенальті виграв "Марсель"
00:38
Баєр, Байєр, Ліга Європи
"Баєр" пройшов "Вест Гем" в ЛЄ і встановив історичний рекорд у європейському футболі
00:28
ЦРУ
Є ризик програшу України до кінця року, якщо не буде схвалено допомогу США, – директор ЦРУ Бернс
00:13
Оновлено
Харківщина газопровід пожежа
На Харківщині пошкоджено газопровід: виникла пожежа, постраждалих немає
00:01
Ентоні Блінкен та Дмитро Кулеба
"У нас немає плану Б": Кулеба прокоментував очікування від голосування в конгресі США
2024, четвер
18 квітня
23:56
Венеційська бієнале: українці поширили по всьому місту мапи бомбосховищ
23:44
Генасамблея ООН
США обмежили пересування очільника МЗС Ірану, який прибув на заходи ООН
23:13
В Україну після року роботи в Антарктиці повернулася 28-ма експедиція
23:03
Окупанти на ЗАЕС
У МАГАТЕ повідомили про вибухи на території ЗАЕС. Окупанти заявили, нібито "нейтралізували" дрон
23:01
Дмитро Кулеба
"Навіть більше є батарей, ніж 100": Кулеба про ППО, які можуть бути надані Україні
22:50
Meta представила прототип нової моделі ШІ LLaMA 3
22:27
конгрес США
Демократи у конгресі пообіцяли підтримати законопроєкт про допомогу Україні
22:18
Валдіс Домбровскіс
У G7 розглядають використання $300 млрд заморожених активів РФ як заставу для кредитів України, - віцепрезидент Єврокомісії Домбровскіс
22:14
Аналітика
Сергій Згурець, український журналіст, військовий експерт
Залежність України від допомоги США. Технологічні рішення та ситуація на полі бою. Колонка Сергія Згурця
21:51
Оновлено
Віцеканцлер Німеччини Габек
Віцеканцлер Німеччини Габек у Києві зустрівся з Зеленським
21:46
Ексклюзив
Військові
За умови нормальної ротації 70-80% військових повернулися б на фронт після відпочинку, - нардеп Костенко
21:40
"Схеми": Портнов, який перебуває в Іспанії, переоформив на дітей маєток під Києвом
21:36
Зеленський напередодні свята Песах зустрівся з єврейською громадою в укритті школи
21:30
Чехія допомога Україні
Україна та Чехія розпочали підготовку двосторонньої безпекової угоди
21:04
Google
Google звільнила 28 працівників, які протестували проти контракту компанії з Ізраїлем
20:57
Дмитро Сус
Касаційна палата Верховного Суду підтвердила вирок експосадовцю Генпрокуратури Сусу
20:27
Швейцарія
Уряд Швейцарії затвердив виділення Україні понад 5 млрд євро на відновлення
20:05
OPINION
Ігор Гулик
На повільному вогні. Як Україну підштовхують до "миру"
20:03
ЗСУ генштаб війна з Росією
Впродовж доби на фронті зафіксовано 71 бойове зіткнення, найбільше в районі Бахмута, - Генштаб
20:00
Огляд
переможні новини
Переможні новини 785-го дня війни: Україна має супердрони, що можуть вражати цілі в Сибіру, Німеччина передасть нам ще одну систему ППО
19:56
OPINION
Віталій Портников
Новий закон про допомогу Україні від США: деталі
19:52
Будинок футболу УАФ
Аудит в УАФ виявив відтік активів у 1,3 млрд грн за президентства Павелка
19:51
ЗРК Patriot
Україна може отримати від Німеччини і партнерів ще сім систем Patriot, - Шольц
19:44
Ексклюзив
Ми побачили тривожні тенденції: Фонд "Демократичні ініціативи" про джерела, з яких українці отримують інформацію
19:42
Україна Британія
Британія надала Україні обладнання для покращення роботи ТЦК
19:29
Ексклюзив
військовий квиток, мобілізація
Захист прав людини в ЄС: кореспондентка Висоцька розповіла, що військовозобов'язаних силоміць повертати в Україну не будуть
19:20
аргентина нато
Аргентина попросила надати їй статус глобального партнера НАТО
19:13
безпілотник
Україна розробила дрони, які долають 3 тис. км і здатні долітати до Сибіру, - The Economist
19:10
Інтерв’ю
Володимир Нікулін
Поліцейський Володимир Нікулін з фільму "20 днів у Маріуполі": такої війни не було на нашому континенті
Більше новин