Хочуть радикальних змін та готові підтримати нові політичні проекти. Що каже свіже опитування про українців

Українці вчаться бути самостійнішими, готові задля “порядку” пожертвувати демократією та все ще дають хабарі. Нове опитування від групи “Рейтинг”

26 квітня Соціологічна група “Рейтинг” оприлюднила результати опитування про суспільно-політичні настрої українців. Аудиторія дослідження: населення України від 18 років і старші. Вибірка репрезентативна за віком, статтю, регіонами і типом поселення.

За допомогою особистого формалізованого інтерв’ю (face-to-face) дослідники опитали 6000 респондентів. Помилка репрезентативності дослідження: не більше 1.5%. Терміни проведення: 10-22 квітня 2018 р.

За кого українці готові проголосувати на виборах, чого найбільше прагнуть та як ставляться до корупції

Прагнення радикальних змін

75% опитаних вважають, що справи в Україні йдуть у неправильному напрямку, 14% – висловлюють протилежну думку, 11% – вагаються з оцінками у цьому питанні.

Найменше песимізму в мешканців Києва та Подільського кластеру (Вінницька та Хмельницька області), найвищий рівень критики – у регіонах Півдня та Сходу.

Найбільш незадоволені виборці Юрія Бойка, Вадима Рабиновича та Юлії Тимошенко. Половина виборців Петра Порошенка вважають, що країна рухається в правильному напрямку.

Лише 10% опитаних вважають, що сучасний стан справ може залишатися таким як є, лише б не гірше, близько 16% хочуть повернення того, як було раніше.

Натомість 69% опитаних вважають, що країні потрібні радикальні перетворення.

Найбільше тих, хто прагне змін серед молодих (до 40 років), більш заможних та більш освічених респондентів, а також опитаних, які прагнуть змін у політиці і шукатимуть альтернатив на майбутніх виборах серед “нових” партій.

Запит на нові обличчя

Показовий тренд - пошук нових облич в українській політиці. Якщо ще в 2012 році  лише 21% опитаних хотіли оновлення партій в Раді (половина ж готова була голосувати за ті, що є), то в квітні 2018 року 46% опитаних висловилися про намір шукати альтернативи. Лише третина готова голосувати за ті партії, які вже представлені в ВРУ.

Найбільше тих, хто прагне змін у політичному житті серед молоді, більш забезпечених респондентів та мешканців міст. Навіть у середовищі прихильників “старих” партій не менше третини готові шукати їм альтернативу.

Якщо дивитися за регіонами, то найбільш рішучі щодо нових політичних сил громадяни в Галицькому та Харківському кластерах. А найбільший відсоток тих, хто готовий проголосувати за вже наявні партії, живуть в Дніпровському кластері.

Перш за все президент повинен …

Найбільше від наступного президента опитані чекають припинення військових дій на сході України (67%) та посилення боротьби з корупцією (57%). 38% опитаних чекають на відродження промисловості, а 22% хочуть якісніших медичних послуг.

Втім, кому довірити президентську посаду, українці вагаються. В рейтингові довіри найбільше набрали Святослав Вакарчук (33% - хоча офіційно про наміри балотуватися співак не оголошував) та Володимиру Зеленському (32%).

Однак показово, що рейтинг недовіри до цих кандидатів вищий: до Вакарчука - 47%, а до Зеленського - 50%.

Анатолію Гриценку довіряють 26%, Юлії Тимошенко – 20%, Олегу Ляшку – 17%, Юрію Бойку  – 18%, Володимиру Гройсману – 17%, Андрію Садовому – 17%, Вадиму Рабіновичу – 14%, Валентину Наливайченку – 14%, Петру Порошенку – 13%, Олегу Тягнибоку – 11%, Арсенію Яценюку – 8%.

Тож на питання “Якби вибори Президента відбулися наступної неділі, за кого б ви проголосували?” найбільший відсоток респондентів відповіли "Юлію Тимошенко" - щоправда, це лише 8,8% опитаних.

Враховуючи похибку 1,5% та доволі низькі відсотки про значне відставання між лідерами говорити буде неправильно.

А.Гриценка готові підтримати 7%, Ю.Бойка, С.Вакарчука, В.Зеленського – по 6%, П.Порошенка, О.Ляшка – 5%, В.Рабіновича – 4%, А.Садового – 2%, В.Наливайченка, О.Тягнибока, А.Яценюка – 1%, іншого кандидата – 11%, ще третина – не визначилися або не мають намірів голосувати.

Партійні схильності

Українці у виборі партій стали прискіпливішими щодо соціально-економічних ініціатив партії (41% опитаних в червні 2014 року та 49% в квітні 2018). Натомість зменшилась частка ідеологічних засад (з 21% до 11%).

Однак зріс відсоток тих, хто вибирає партію через симпатію до її лідера. В червні 2014 року таких було 15%, а в квітні 2018 - вже 17%.

Найбільше цінують харизму лідера виборці партій “Слуга народу” (30%) та “Батьківщина” (26%).

Що ж до виборів, партійний рейтинг очолює “Батьківщина” - близько 9% серед всіх опитаних. За Опозиційний блок,  партію “Слуга народу” В.Зеленського, “Громадянську позицію” А.Гриценка – по 6%, Радикальну партію, партію “За життя”, БПП Солідарність – по 5%, Самопоміч – 3%, “Свободу” і Аграрну партію – по 2%.  Нагадуємо про похибку в 1,5%.

Ще близько 14% заявили про намір голосувати за інші партії, понад третина – не визначилися або не мають намірів голосувати.

Самостійніші, але готові пожертувати демократією "задля порядку"

Українці поступово відходять від патерналізму. Якщо у 2011 році майже 80% респондентів вважали, що саме влада повинна брати на себе відповідальність у забезпеченні життя кожного громадянина, то на сьогодні таких опитаних менше 60%. Примітно, що найменше опіки держави прагне молодь та люди з вищою освітою.

Значна зміна поглядів у “зрівнянні доходів”. За сім років частка тих, хто прагне рівності доходів скоротилася майже вдвічі (з 70% опитаних в 2011 році). Популярнішою стає теза про індивідуальну активність.

Пожертувати демократичними свободами задля наведення ладу в країні готові аж 70% опитаних (минулого року їх було 63%).

До того ж, навіть у середовищі наймолодших, найзаможніших та опитаних з високим рівнем освіти частка тих, хто виступає за порядок – не менше 60%.

Лояльніші до побутової корупції

Показово, що опитані стали менш терпимими до корупції. За п’ять останніх років кількість тих, хто вважає, що рівень корупції зростає, збільшилася з 49% до 61%.

Але 22% опитаних давали хабаря впродовж останнього року. У вересні 2015 року таких було 19%.

Частка опитаних, які не давали хабаря для вирішення особистого питання, не змінилася - 76%.

Цікаво, що хабарі чиновникам опитані здебільшого не виправдовують (81%), протилежна позиція - в 13%. В 2013 році частка тих, хто виправдовує корупцію чиновникам, була 37%.

Абсолютна більшість респондентів (не менше 75%) переконана, що покарання за корупцію для чиновників центральних органів влади, правоохоронців, податківців, митників, місцевих можновладців, повинно бути дуже суворим (ув’язнення, конфіскація майна).

Натомість стосовно вчителів та медиків позиція значно лояльніша: за важке покарання для цієї категорії службовців виступають 44%, помірне – 32%, а 15% – взагалі проти будь якої кримінальної відповідальності за хабарництво для педагогів та лікарів.