Степан Григорян: стару владу народ може просто розірвати на шматки

Антін Борковський
2 травня, 2018 середа
16:43

Степан Григорян, керівник Аналітичного центру глобалізації та регіонального співробітництва (Єреван), в ефірі телеканалу Еспресо про спроби олігархів вкрасти революцію в Вірменії і кремлівський фактор

Коли заарештували навіть такого поважного політолога, як ви, ми в Україні почали думати, що у Вірменії може початися дуже нехороший сценарій. Але тривають певні політичні торги, і ми розуміємо, що Москва незримо, а, можливо, навіть зримо присутня і прагне маніпулювати суспільною свідомістю Вірменії. Але, з іншого боку, ми бачимо, що дуже багато політичних сил хочуть здорового розвитку подій.

Ви пам'ятаєте, на початку максимально, що було від Росії, - це дві заяви російського МЗС, де вони кажуть, що все має бути мирно зважено, що це все - внутрішня справа Вірменії. Я думаю, якось вдалося до них донести, що цей рух - все-таки, що не Кольорова революція, а це процес боротьби з корупцією, боротьби з криміналом у Вірменії, боротьба з тим, щоб у Вірменії не було диктатури і т. д.

Вони, по-моєму, заспокоїлися, але після відставки Сержа Саргсяна ситуація трохи змінилася. Автоматично після відставки прем'єра Саргсяна перший заступник стає виконуючим обов'язки і очолює уряд. І ним став Карен Карапетян - тобто їхня, газпромівська людина, тому вони думали, що ситуація автоматично буде взята в руки, і тому були спокійні.

Зараз я вже бачу якийсь ворушіння Москви. Не думаю, що вона буде поки що активно втручатися, але вже ворушіння є. У нас знаєте, всі чиновники, які від Москви залежать, всі вони зараз побігли в Москву. Міністр закордонних справ Налбандян, який, як відомо, більше підтримує лінію Росії у Вірменії, ніж інтереси Вірменії, - так трошки напівжартома скажу, - ось цей міністр закордонних справ побіг до Москви.

Люди, які не мають ніякої легітимності і опори в народі, побіжать шукати допомоги в Москви. Я думаю, ситуація зараз така: лідер опозиції користується повною підтримкою вірменських громадян, їх переважаючою більшістю. І він розумно веде політику, він говорить, що з Росією працювати буде, побоювань не повинно бути, але, звичайно, він досить незалежна людина.

Зараз найголовніше - не випустити з рук революцію. Її хочуть вкрасти, їздять зараз в Росію, щоб отримати підтримку. Але шукати треба опору в свого народу. Вони, якщо будуть зараз іти в народ, то чесно скажу, я не раджу їм з'являтися серед людей, може так виявитися, що їх просто розірвуть на шматки. Тобто розірвуть на шматки в фізичному сенсі слова. Це небезпечно, дійсно небезпечно, і я проти, тому що вважаю, насильство - неприпустимо. Наш народ дуже мирний, дуже добрий, тому краще нехай вони не з'являються. Зараз йде така гра: ті люди, які якісь посади мають і явно скоро їх втратять, хочуть врятуватися і біжать в Москву. Але чесно скажу, поки що я не бачу реальних рухів Москви.

Просто ми в Україні дуже добре знаємо, як наші мерзотники і злочинці намагалися прикриватися Москвою, постійно розігріваючи ситуацію. Люди Януковича постійно консультувалися з Москвою, Москва постійно консультувала їх, і ми розуміємо, як це страшно не пролунає, але у Кремля є тільки один інструмент - підлити бензину і запалити. І ми розуміємо, що Вірменія, на жаль, від цього не застрахована.

Ви абсолютно праві. До цього не було небезпеки, а зараз з поїздками цих чиновників небезпека вже вимальовується. Тому дуже важливо швидко обрати Нікола Пашиняна прем'єр-міністром. І те, що Республіканська партія зараз торгується, намагається щось отримати, тому що формальну більшість вони в парламенті мають, то це антинародна політика, антидержавна. Тобто завтра їх народ осудить.

Звичайно, вони - антидержавники, вони за це відповідатимуть, я вам відповідаю за ці слова. Хоча вони бешкетували в Вірменії, Нікол Пашинян попередив, що переслідувань не буде - просто чесно здайте владу і йдіть в сторону. А ось те, що вони зараз роблять, - це антидержавна політика. Тут різниця є між вірменським та українським суспільством. Ви знаєте, вірменська громада дуже консолідована, наша країна дуже маленька, дуже консолідована, і нас розірвати на шматки неможливо. У нас не стільки навіть працює інформаційна пропагандистська машина, скільки особисті відносини, особиста передача інформації, і у нас жорстко люди будуть об'єднані стояти, не допустять ніяких зовнішніх впливів.

Зараз в Україні теж дуже непроста ситуація. Ми розуміємо, що вдалося взяти владу, але не вдалося перемогти систему, ось цей ось серединний рівень, який наповнений корупціонерами, бандитами, колишніми бандитами, ментами на роботі у бандитів, бандитами на роботі у ментів. Це породжує дуже складний клубок протиріч. І є побоювання, що пану Пашіняну, можливо, не вдасться осідлати подібне цунамі.

Ви знаєте, вчора-позавчора на мітингах вже з'явилися представники багатих людей, бізнес. Безумовно, з одного боку, це добре, але з іншого боку, ви краще за мене знаєте, частина з них - це олігархи, частина з них - колишні корупціонери або нинішні. З одного боку, вони начебто приєдналися до народу, а з іншого боку - не знаєш, навіщо приєдналися. Тому ви маєте рацію.

З іншого боку я думаю, що у Вірменії провокацію влаштувати складно, всі ми один одного знаємо, провокаторів зазвичай швидко ловлять, але може бути ось така повзуча контрреволюція, коли ці люди скажуть: "Ось, ми вже з вами, ми теж маємо мати місце в цьому процесі мирних переговорів", куди і тягне наш президент Армен Саркісян. Він теж багата людина. Знаєте, якого типу ці всі люди?! Ці всі люди кажуть красиві слова, іноді у мене сльози на очі виступають, просто фантастичні речі - про націю, про любов до неї.

Королі демагогії.

Так. Я скажу, демагоги повні. Наприклад, коли було побиття, нинішній президент Вірменії не засудив їх, а найбільш фантастична річ, коли газпромівський Карен Карапетян сказав: "Ми вдячні поліції за добре проведену роботу". При тому, що безліч людей були арештовані, більше сотні в лікарні потрапили, зокрема лідери опозиції, депутати, у яких недоторканність. Тобто порушення були масштабні.

Кримінальні групи олігархів в масках - це в основному охорона - били мітингувальників, поліція стояла поруч і нічого не робила. І раптом Кармен Карапетян каже: "я вам дякую". Справжня газпромівська людина, для якої життя людини нічого не варте. Їхня влада поки що утрималася, і все, він їм дякує. Ніякі права людини їх не цікавлять, тому ви маєте рацію, вони представляють серйозну небезпеку, вся ця контрреволюція повзуча - серйозна небезпека.

Як, на вашу думку, може розвиватися ситуація з урахуванням аспекту Карабаху? Чи немає можливості зараз підняти градус міжармянської дискусії з використанням карабахського питання?

Нинішня влада і Серж Саргсян, який подав у відставку, весь час це використовують. Як у нас бували мітинги, знаєте, що вони говорили? - "Ви що, мітинг робите? Там же стріляють". І зараз вони спробували це використовувати - не пройшло. Знаєте чому? Вражаюче розумний крок зробило Міністерство закордонних справ Азербайджану. Вони зробили офіційну заяву, що азербайджанська армія ніяких активних дій не веде на лінії зіткнення, мовляв, знаючи, що в Вірменії зміна влади, ми будемо чекати, нехай буде зміна влади, нова влада прийде, і ми спробуємо з ними почати роботу. І це було блискуче. Вони наче заблокували ці інсинуації, але, все одно, наші провладні засоби масової інформації казали: "ось, вже там рухаються танки". Просто опозиції вдалося цю інформацію спростувати, що ніякої стрілянини немає і ніякого переміщення військ немає. Тому ви правильно кажете, нинішня влада Вірменії, що йде, чіпляється за владу і карабахське питання використовувати хоче.

 

Теги:
Читайте також:
Київ
+11°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.07
    Купівля 39.07
    Продаж 39.55
  • EUR
    Купівля 42.26
    Продаж 42.99
  • Актуальне
  • Важливе
2024, четвер
28 березня
10:30
Наслідки руйнування житлового будинку після ракетного удару в Дніпрі
ООН: щонайменше 14 085 цивільних загинуло внаслідок російського вторгнення
10:20
Ексклюзив
річниця деокупації Ірпеня
Друга річниця деокупації Ірпеня: у місті вшанували пам'ять полеглих військових та цивільних
10:15
Ексклюзив
гроші
З 29 березня збільшиться коло осіб, які мають право на допомогу в разі загибелі військового, - правозахисниця Денісова
10:10
ДБР викрило злочинну групу посадовців, яка зрубала 100-річні дуби на 60 млн грн у Чорнобильському заповіднику
Зрубали 100-річні дуби у Чорнобильському заповіднику на 60 млн грн: ДБР викрило посадовців держпідприємства
10:02
OPINION
Олексій Голобуцький
"Гаряча картоплина" мобілізації: з ким грають у пінг-понг?
09:56
Дмитро Пєсков
"Використовується терористами": у Кремлі закликали Дурова уважніше стежити за Telegram
09:36
Київ літо спека
КМВА не виключає загрозу проникнення російських ДРГ у Київ
09:24
Саміт ЄС, Олаф Шольц
Низка країн, включно з Україною, обговорюють можливу мирну домовленість з Росією, - Шольц
09:02
Оновлено
Удар балістикою по Миколаєву 27 березня: 12 людей поранені
08:59
ЄС - Китай
Сі Цзіньпін заявив прем'єру Нідерландів, що Китай готовий поглиблювати взаємодію з Європою
08:48
діти війна
Через російську агресію в Україні загинули 537 дітей
08:40
Оновлено
Еммануель Макрон
Bloomberg припустив, що заява Макрона щодо іноземних військ в Україні могла розлютити чиновників у США. У Держдепі відреагували
08:36
Оновлено
Обстріл Запоріжжя
Росія вночі запустила ракети Х-22 та "шахеди": Повітряні сили знищили 26 БПЛА
08:25
Партизани зафіксували прибуття нової партії військової техніки РФ в окупований Крим
08:16
росія дипломат
"Бачимо, куди західні цінності котяться": на Далекому Сході РФ в одному з міст скасували вибори мера
08:00
OPINION
Орест Сохар
Китай зазіхає на Європу
07:53
На фото діти з України
Канада не планує продовжувати програму зі спрощеного прийому українських біженців
07:39
ЗСУ. Війна з Росією. Військові новини
Сили оборони за добу ліквідували 780 окупантів, 10 танків та 32 артсистеми
07:30
Telegram
"Законопроєкт "про заборону телеграм" ніякої заборони Telegram або анонімних каналів, не передбачає": Микола Княжицький відповідає на поширені питання про законопроєкт
07:19
Кім Чен Ин КНДР Північна Корея
Південна Корея, США та Японія обговорили співпрацю для протидії військовим загрозам КНДР
07:04
електроенергія
Росія не може повернути жителям ТОТ електроенергію: Спротив розповів, де найважча ситуація
06:49
Естонія
Міністр юстиції Естонії не бачить перспектив швидко позбавити росіян права голосу на виборах
06:37
Володимир Путін і Дмитро Пєсков
Кремль, ймовірно, посилить риторику про "терористичні загрози", щоб підвищити підтримку війни проти України, - ISW
06:15
Більшість американців не підтримують війну Ізраїлю проти ХАМАСу, - опитування
05:59
світ Канада Латвія військові новини
Канада відправила до Латвії 150 одиниць техніки для міжнародної бригади
05:56
Сергій Наришкін
"Обговорили змовницькі дії ворогів": Наришкін з'їздив до КНДР
05:36
Окупанти, кримінал, росіяни
РФ формує резерви для підтримки поточних операцій, а не для нового наступу, - ISW
05:08
війна з росією нафта безпілотник
Росія після атак на свої НПЗ збільшила експорт пального з Білорусі, - Reuters
04:12
Москва, теракт у ТРЦ "Крокус"
У Росії після теракту у "Крокусі" наростає міжетнічна ворожнеча, - NYT
03:44
Габріель Атталь
Уряд Франції підтримав директора ліцею у конфлікті з ученицею через носіння чадри
03:16
Siemens
Співробітникам Siemens висунули обвинувачення у порушенні кримських санкцій поти РФ
02:48
У Польщі оперативно звільнили командувача Єврокорпусу: він навчав ЗСУ
02:20
Косово - Сербія
Комітет ПАРЄ рекомендував запросити Косово до Ради Європи. Сербія відреагувала
01:52
Нобелівська премія
Нобелівські лауреати вимагають посилити тиск на Путіна і допомогу Україні, - відкритий лист
01:51
Росіяни обстріляли смт Борова на Харківщині
На Харківщині росіяни вбили 12-річну дитину, пошкодили дитсадок і житлові будинки
01:24
обстріл ТЕС
"Метою був тотальний блекаут держави": Галущенко про російську атаку 22 березня
00:56
Росія Москва світ авіація аеропорти ОАЕ
У московському аеропорту "Домодєдово" водовоз врізався в літак Emirates
00:28
угорщина війна з росією полонені гібридна війна
Українські полонені, яких РФ передала Угорщині в 2023 році, розповіли про умови звільнення
2024, середа
27 березня
23:58
Маргарита Сімоньян і Володимир Путін
"В Україні є батальйони найманців радикального спрямування": російські фейки за 27 березня
23:24
нафта ембарго санкції
G7 працює над посиленням обмежень щодо продажу російської нафти, - Держдеп США
Більше новин