Facebook F8: про що розповідали і про що промовчали на найголовнішій конференції Цукерберга

На конференції Facebook F8 традиційно були розповіді про технології віртуальної реальності та нові сервіси. Проте Марк Цукерберг вирішив "забути", що від його компанії чекають не лише реалізації стратегії об’єднання всіх людей, але й пояснення, як при цьому будуть захищені дані користувачів

1 та 2 травня у місті Сан-Хосе відбулась традиційна конференція Facebook для розробників. Подія відбувається щороку і зазвичай на ній компанія представляє свої нові розробки та розповідає про плани на наступний рік. Цього року конференція Facebook F8 відбулась практично відразу після масштабного скандалу навколо соцмережі, пов’язаного з компанією Cambridge Analytica, витоком даних користувачів та їх використанням у політичних цілях. Проте в анонсах, зроблених на Facebook F8, практично нічого не було сказано про стратегію вирішення цієї проблеми.

Загалом те, про що розповідалось та було показано на конференції, дає змогу зробити висновок щодо стратегії Facebook принаймні на найближчі рік-два. Компанія орієнтується на впровадження технологій віртуальної та доповненої реальності і реалізує ці плани, як випустивши окремий VR-пристрій, так і інтегрувавши AR/VR-функції у свої продукти. В умовах зменшення темпів росту бази користувачів Facebook та навіть скорочення аудиторії, яке було вперше зафіксоване на початку цього року, Facebook активно розвиває свою додаткові продукти, популярні серед молодої аудиторі – Instagram та WhatsApp.

А ще Facebook пропонує нові бізнес-можливості у месенджері та надбудовує нові сервіси на основі платформи своєї соцмережі, намагаючись використати і лояльність користувачів (яка, будемо відверті, похитнулась на фоні останніх подій), і набір даних про них і їх потреби у нових сервісах взаємодії.

Дані користувачів та видалення їх історії

Першим анонсом на Facebook F8 стала інформація про те, що користувачі соцмережі тепер зможуть видаляти історію використання їх даних іншими сервісами та додатками. За допомогою функції Clear History користувачі соцмережі побачать, які їх дані доступні іншим сайтам та додаткам та зможуть видалити цю інформацію – так само, як ми можемо у браузері видалити історію переглядів веб-сторінок чи файли cookies, які зберігають дані по нашу активність в Мережі.

Хоча Цукерберг почав Facebook F8 з цього інструменту приватності, функція Clear History стала єдиним анонсом, пов’язаним з скандалом навколо Cambridge Analytica. Тим більше, що функція Clear History була лише анонсована, і коли точно вона буде запущена – невідомо, у Facebook обіцяють, що для цього буде потрібно декілька місяців.

При цьому навіть після видалення даних з свого аканта вони будуть доступні компаніям-партнерам Facebook, правда, в анонімному вигляді протягом 90 днів.

Oculus Go: гарнітура віртуальної реальності за $199

Facebook не є вендором, який виробляє пристрої, проте виключенням є технології віртуальної реальності. Facebook декілька років тому купив компанію Oculus за $2 млрд і разом з нею розробляє пристрої для віртуальної реальності. На конференції Facebook F8 було представлено гаджет Oculus Go, продажі якого стартували у 23 країнах світу за ціною від $199 (версія з 32 Гбайт вбудованої пам’яті). За $249 можна купити пристрій з 64 Гбайт пам’яті. Пристрій може працювати без смартфона чи комп’ютера та на момент запуску має більше тисячі ігор та додатків.

Facebook-сваха

В компанії вирішили створити на базі Facebook сервіс знайомств, причому профайл ньому можна буде відділити від свого звичайного Facebook-профайлу. А соцмережа на основі вподобань, інтересів, спільних друзів та інших відомостей про користувача пропонуватиме користувачів власне для знайомств. Активність тих, хто вирішить скористатися послугами "Facebook-свахи", буде схована від їхньої звичайної активності в межах Facebook. До кінця року Facebook планує почати тестування цього сервісу.

Instagram та WhatsApp

Популярність Instagram, особливо у молодої аудиторії, призвела до того, що на конференції компанія Facebook зробила відразу декілька анонсів стосовно цього додатку. Так сервіс буде більш інтегрованим з іншими додатками, наприклад, можна буде показувати своє відео, отримане з камери GoPro або ділитися музикою, яку людина слухає у Spotify. На додачу до цього в компанії пообіцяли персональні відеочати, ефекти доповненої реальності, пошук по хештегам та загалом покращені функції пошуку.

У WhatsApp пообіцяли стікери та знову ж AR-ефекти, функцію групових дзвінків.

Facebook Messenger з вбудованим перекладачем

Facebook Messenger отримає новий дизайн та вбудованого розумного помічника, який зможе допомагати у діалогах – функція, корисна бізнесу і така, яка моделює роботу Facebook Messenger-бота та спрощує взаємодію з клієнтами. А з часом помічник отримає нову функцію, яка дозволить перекладати повідомлення на іншу мову. А ще месенджер також отримає функції доповненої реальності, в чому будуть особливо зацікавлені бренди, які зможуть через повідомлення краще представити свій товар.

Другий день Facebook F8: більше про технології

На другий день конференції Facebook F8 обговорювалися, в основному, технічні моменти, пов’язані з Facebook. Компанія представила декілька анонсів для розробників додатків, розповіла про те, як використовує штучний інтелект, в тому числі для визначення забороненого контенту на Facebook. Компанія дала доступ розробникам до деяких своїх інструментів роботи з доповненою реальністю.

Цікавий для всіх анонс – Facebook розповіла, як планує вирішувати проблему відсутності доступу в інтернет у деяких країнах світу: компанія розробляє технології, які знизять вартість підключення та збільшать пропускну здатність існуючих мереж.

Поза межами F8: Facebook та фейкові новини

Марк Цукерберг після свого виступу в перший день Facebook F8 у готелі Rosewood Sand Hill зустрівся з керівниками найбільших американських медіа - BuzzFeed News, New York Times, CNN, Wall Street Journal, Recode, Economist, HuffPost, Insider, Atlantic, New York Post та ряду інших.

Зустріч під назвою OTR (off the record) – це щорічна подія, в рамках якої керівник Facebook зустрічається з медіаменеджерами та розповідає про плани соцмережі. Під час свого виступу Цукерберг розповів, що Facebook планує ввести систему, яка оцінює новинні організації на основі достовірності їх контенту, і відповідно просувати його на основі цієї метрики. Окрім цього, Facebook звернулась до користувачів щодо того, як вони сприймають новинні компанії і як вони їм довіряють.

Керівник Facebook розповів, що компанія планує інвестувати великі кошти у розробку штучного інтелекту, який дозволить їй визначати фейковий контент, а ще готується найняти велику кількість модераторів, які б перевіряти політичну рекламу. Цукерберг не приховує, що це призведе до того, що політична реклама у Facebook стане для компанії збитковою, але він готовий піти на цей крок, щоб не допустити повторення ситуації з поширення російської пропаганди на виборах 2016 року. Водночас Facebook готується протистояти хакерським атакам та небезпечному ПЗ, а також великій кількості фейкових профайлів, які компанія вчиться розпізнавати та видаляти. 

Стратегія Facebook

Анонси, зроблені під час Facebook F8, а також зміст зустрічі Цукерберга після конференції дають змогу зазирнути у стратегію компанії та технологій загалом на найближчі роки. Facebook робить велику ставку на віртуальну та доповнену реальність та інвестує у Instagram-інструменти, намагаючись таким чином спонукати користувачів тратити якомога більше часу на її продукти. Для цього компанія експериментує, наприклад, запускаючи сервіс знайомств чи VR-гарнітуру.

Рекордні фінансові показники Facebook попереднього кварталу показали, що компанії вдається доволі успішно заробляти на своїй платформі. Facebook може дозволити собі інвестувати мільйони доларів не лише у розробку нових гаджетів, але й у боротьбу з фейковим контентом.

Проте наразі очевидно, що дії Facebook щодо захисту персональних даних, боротьби з ботами чи розповсюдженням фейків виглядають дещо хаотично. Ми побачили на Facebook F8 успішну ІТ-імперію, яка робить важливі для суспільства речі. Проте навряд чи ми побачили компанію, яка може не лише вибачатися за свої помилки, але й вирішувати їх так само успішно, як запускати нові AR-функції чи розробляти віртуального помічника.