Тисячі євро за номер: як київські готелі наживаються на фіналі ЛЧ, - Інфографіка

У день фіналу Ліги чемпіонів деякі київські готелі підняли ціни у сто разів, ціни на номери перевалили за 3000 євро

26 травня у Києві відбудеться фінал Ліги чемпіонів. У вирішальному матчі на НСК "Олімпійський" зустрінуться "Реал" та "Ліверпуль". За квотою УЄФА обом клубам виділили по 14 тис. квитків, тому, за найскромнішими підрахунками, до Києва приїдуть близько 30 тис. англійських та іспанських фанів. А загалом за оцінками столичного мера Віталія Кличка на фіналі очікується близько 100 тис. гостей.

Київські готелі своєрідно підготувалися до напливу туристів та підняли ціни до космічного рівня - подекуди у сто разів.

Про це свідчать дані системи інтернет-бронювання житла Booking.com.

Еспресо.TV порівняло ціни на номери станом на 12 травня, 26 травня, коли відбудеться фінал ЛЧ та у червні у трьох сегментах бюджетного житла - тризірковому готелі, апартаментах та хостелі.

Читайте також: До Києва їдуть "Реал" та "Ліверпуль". Чому це буде фінал мрії

У тризірковому готелі "Нивки", що у Святошинському районі, поблизу станції метро "Нивки", двомісний номер зараз та у червні коштуватиме 23 євро на добу. А в день фіналу Ліги чемпіонів ця ж кімната потягне на захмарні 3126 євро.

Ще стрімкіша динаміка у апартаментів Ola la inn, що у Солом’янському районі. Зазвичай двомісний номер площею у 19 квадратних метрів коштує 27-29 євро. 26 травня за нього доведеться викласти 3733 євро.

Навіть у хостелах ціни в день матчу будуть перевершувати стандартні готельні. У Salve Hostel, що поблизу Майдану Незалежності, 26 травня ліжко у змішаному десятимісному номері обійдеться у 93 євро. Зазвичай воно коштує 4 євро.

 

Київські ціни особливо контрастують на талі вартості житла у Ліоні, де 16 травня відбудеться фінал Ліги Європи - між французьким "Марселем" та іспанським "Атлетико". Французькі готельєри також підвищили ціни на проживання, але не так стрімко.

Скажімо, у тризірковому Hotel Grand est у день матчу двомісний номер можна зняти за 300 євро, а зазвичай він коштує 65 євро. У хостелах ціни взагалі сталі - за ліжко у спільному номері у Alter'hostel, як під час фіналу, так і у будь-який інший день, доведеться заплатити 21-28 євро.


У організаційному комітеті з проведення фіналу Ліги чемпіонів вже відреагували на такі дії власників житла та подали листа до Управління державної фіскальної служби у місті Києві з проханням перевірити апартаменти, готелі та хостели на наявність усіх відповідних документів й сплату податків та туристичного збору.

На дефіцит місць у київських готелях звернув увагу навіть президент України Петро Порошенко, який пообіцяв селити гостей у себе вдома.

"На сьогодні не можна знайти жодного місця у готелі. Хочу сказати, що деяких гостей я селитиму у себе вдома. Такий рівень ажіотажу, такий рівень популярності", - сказав Порошенко.


Секретар оргкомітету фіналу ЛЧ Антон Тараненко заявив, що власники готелів такими своїми діями взагалі відвертають інтерес від міста країни.

"Ми вже третій рік поспіль вкладаємо сили, кошти й час в промоцію міста, в імідж країни, а якісь "підприємці" наживаються на туристичному потоці й попиті. Хоча, якщо б вони зрозуміли, що такими цінами відвертають інтерес й вбивають попит до відвідування країни туристами, то, можливо, інакше сприймали б це", - написав Тараненко.

Тим, хто не надто розбирається у специфіці футбольних турнірів, потрібно пояснити, що фінал Ліги чемпіонів це не Євро-2012, де кожна команда проводила мінімум по три матчі, а вболівальники приїздили на турнір на тиждень-два.

Багато фанів прилетять до Києва у день матчу чартерами, а увечері попрямують додому. За даними прес-служби аеропорту "Бориспіль" напередодні фіналу він прийме щонайменше 130 чартерів.

Не варто й забувати що після таких великих фіналів, як київський, частина "бюджетних" вболівальників взагалі полюбляє проводити час просто неба - на вулицях, кафе та пабах. Одні там будуть святкувати перемогу улюбленої команди, інші - заливати горе від поразки. Тому все йде до того, що заробить на гостях хтось інший, але аж ніяк не жадібні готельєри.