Футболки Adidas і кривавий терор: із чого ностальгують шанувальники СРСР

Анастасія Пашинська
10 травня, 2018 четвер
13:18

Цього тижня німецька компанія Adidas опинилася у центрі скандалу через продаж спортивного одягу із символікою СРСР. Символіка СРСР прирівнюється до нацистської і заборонена в Україні, проте знаходяться ті, хто продовжує демонструвати прихильність до тоталітаризму.

Колекція червоних жіночих і чоловічих футболок Adidas з написом "USSR" була приурочена до Чемпіонату світу з футболу, який стартує 14 червня в Росії. Одним з перших компанію засудило Міністерство закордонних справ Литви.

"Хвороба" імперська ностальгія "все ще трапляється. Хоча трохи дивно бачити її у відомого Adidas "- написали у своєму акаунті Twitter група стратегічних комунікацій МЗС Литви.

У мережі з'явився хештег #stopadidas, де користувачі соцмереж писали про своє обурення діями компанії. Хтось із користувачів запропонував Adidas створити схожі футболки з символікою Третього Рейху. Хтось цікавився, коли вийдуть футболки на підтримку хімічних атак президента Сирії Башара Асада.

 
Реакція Adidas

7 травня Український інститут національної пам'яті написав листа в українське представництво Adidas з попередженням, що в разі продажу скандальних футболок  Інститут буде змушений звернутися до правоохоронних органів України.

"Ідея виготовити одяг, прикрашений нацистською свастикою, не мала б шансів на втілення у компанії Adidas. Тому що в рідній для неї Німеччині, яка пройшла через процеси денацифікації - це порушення не тільки юридичних, а й моральних норм ", - заявив глава Інституту Володимир В'ятрович.

Це не перше звинувачення компанії Adidas в особливому ставленні до побажань Російської Федерації. Ще в 2017 році компанія "попалася" на торгівлі в анексованому Росією Криму. У відповідь на звинувачення  компанія заявила, що "дотримується чинного законодавства".

null

Глава компанії, Каспер Рорстед, неодноразово закликав Берлін "поліпшити відносини з Росією". (Http://p.dw.com/p/2qR1d)

Після численних скарг  8 травня компанія зняла з продажу одяг з символікою СРСР. Відповідь компанії була короткою: "Ми взяли до уваги повідомлення про опис продукту і зробимо певні висновки" - повідомляє ресурс Deutsche Welle.

Однак вже 9 травня ввечері  компанія Adidas знову почала продаж скандальної продукції.

Ті, хто сумує за СРСР

Однак не всім ідея зробити футболки з символікою СРСР видалася дикою. Деякі користувачі назвали рух #stopadidas "лицемірством", оскільки, на їх думку, в "будівництві" СРСР добровільно брало участь безліч українців і, по суті, в тоталітарному режимі нічого поганого немає: були безкоштовні школи, гуртки і у всіх робота.

Прихильники "Української радянської соціалістичної республіки" забувають про насильницьке вторгнення СРСР на територію України. До радянського режиму з 1917 по 1920 Україна існувала у вигляді Української народної республіки (УНР). Комуністична партія України була створена без участі українського суспільства в Москві в 1918 році. А в 1919 Червона армія більшовиків захопила Харків і проголосила його столицею новоствореної Української Радянської Республіки.

Київ чинив опір, проте в 1921 році УНР поділили між собою СРСР і Польща. УРСР не було суверенною державою, а лише продовженням структур Радянської Росії і втрачало свою ідентичність.

У 1932 році на радянська влада влаштувала штучний голод на території України - Голодомор. У селян конфіскували зерно за наказом СРСР. В результаті геноциду, загинуло за різними даними від 4 мільйонів до 7 мільйонів українців.

Саме тому глава Українського інституту пам'яті В'ятрович закликає визнати режим СРСР - окупацією. А Акт проголошення незалежності України, який був прийнятий в 1991 році, змінити на "відновлення незалежності України".

Міфи СРСР

Всі ці безкоштовні блага, які перераховують прихильники радянської влади, були лише ілюзією. Наприклад, країна не була настільки багатою, щоб роздавати квартири і участь в освітніх "гуртках" всім підряд.

За умовно "безкоштовну" квартиру зі своїх зарплат виплачувала вся країна. Але навіть після "таємниці" іпотеки, квартира ніколи не ставала власністю людини, а могла бути вилучена державою в будь-який момент. Все те ж саме стосувалося й інших послуг: медицини. освіти. Жителі СРСР не мали права вибору - держава розпоряджалася їх зарплатами, як хотіла.

Злочинність в СРСР,  на відміну від поширеного міфу, що не була низькою. Справа в тому, що МВС не публікувало зведення, але зате лякало мафією "загниваючого Заходу". Це не завадило з'явитися організованій злочинності, інституту "злодіїв в законі", маніякові Чикатилу і ще кільком десяткам серійних вбивць на території СРСР.

До цього набору варто також додати мізерний вибір продуктів, розваг і обов'язкову віру в ідеологію СССР. 

null

Де СРСР під забороною

З 2015 року в Україні діє Закон "Про засудження комуністичного і націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні і заборона пропаганди їх символіки".

У разі недотримання закону і поширення пропагандистської символіки країн з тоталітарним режимом порушнику загрожує позбавлення волі до 5 років. Якщо порушити закон повторно, то термін збільшиться до 10 років. Можлива конфіскація майна.

Крім України, радянська символіка заборонена в таких країнах:

  • Грузії. "Хартія свободи", яку прийняли в 2011 році, не тільки заборонила нацистську і радянську символіку, змінила радянські назви міст і вулиць на історичні, а й створила комітет, який веде облік колишніх співробітників спецслужб СРСР. А колишнім високопоставленим комсомольцям і партпрацівникам заборонили займати відповідальні посади.
  • Індонезії. З 1996 року була заборонена комуністична партія, а також публічна демонстрація її символів. Заборона пов'язана з правлінням колишнього президента Сукарно. Сукарно залишався на посаді з 1945 року по 1967 рік. Заручившись підтримкою СРСР, встановив в країні "спрямовуючу демократію", що виражалося в розширенні повноважень президента і встановлення тоталітаризму.
  • Латвії та Литві. Обидві країни ніколи не визнавали себе частиною радянського режиму. СРСР і нацистська Німеччина в 1939 році уклали пакт про ненапад, дружбу і кордон (пакт Молотова-Ріббентропа). Також договір розмежовував сфери інтересів у Східній Європі: країни Балтії, Польща, Румунія і Фінляндія були "поділені" між СРСР і Третім Рейхом. Потім, під виглядом "демократичної захисту", в 1940 році радянська влада ліквідувала северенітет Латвії, Литви і Естонії і нав'язала маріонеткові уряди. Також СРСР ввели на територію країн Балтії 435 тисяч військ, 8 тисяч артилерійських знарядь, 3000 танків. Радянська окупація в країнах Балтії тривала до 1991 року. Зараз в Латвії та Литві радянську і нацистську символіку можна використовувати лише в освітніх цілях.
  • До 2013 року радянська символіка була також заборонена в Молдові та Угорщині.

Кому вигідне повернення СРСР

Про розвал Радянського Союзу не раз журився президент РФ Володимир Путін. Так, в 2005 році він назвав розпад СРСР - "найбільшою геополітичною катастрофою століття". Також президент РФ відзначав, що хотів би запобігти розпаду СРСР, а "демонізація" диктатора Йосипа Сталіна є лише атакою на СРСР і Росію.

null

При СРСР Путін працював у зовнішній розвідці КДБ, в Німеччині

Ностальгія за СРСР є інструментом пропаганди Росії. Американо-британська письменниця і журналістка Енн Епплбаум у своїй колонці на Washington Post пояснила, що ідеєю сучасної Росії, як і СРСР, є зробити так, щоб Захід в очах громадян став непривабливим. Саме тому в проросійських ЗМІ продовжують поширювати міфи про "загниваючий Захід", нав'язування сексуальних збочень дітям і про "неспроможність" Майдану 2014 року. Подібна пропаганда поширюється не тільки на росіян, а на всіх російськомовних людей.

Теги:
Читайте також:
Київ
+10°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.41
    Купівля 39.41
    Продаж 39.87
  • EUR
    Купівля 42.13
    Продаж 42.88
  • Актуальне
  • Важливе
2024, середа
24 квітня
13:18
Ентоні Блінкен
Блінкен прибув до Китаю: зустрінеться із Сі Цзіньпіном і лідерами бізнесу
13:15
Пил із Сахари
У атмосфері та опадах: до України дістався пил із Сахари
13:14
На фото: кадр з фільму "Путін"
Вийде в 35 країнах світу: оголошена дата премʼєри трилера "Путін" з дипфейком президента РФ у підгузку та в лікарні
12:45
застосунок Дія
Парламент прийняв за основу законопроєкт про розмитнення авто в Дії
12:41
На фото: Документальний фільм "Білий янгол – кінець Мар’їнки"
Фільм про евакуацію мирних мешканців з Марʼїнки отримав золоту нагороду та гран-прі New York Festival
12:30
грузія
Грузія продовжила термін безвізового перебування для українців
12:29
Еспресо лого
Відключення Еспресо з Т2 й напад митрополита Лебідя на кореспондентку телеканалу: держдеп США оприлюднив звіт про порушення прав людини в Україні
12:09
На фото: Олег Собчук з гурту "СКАЙ"
"Річ не в страху": лідер гурту "СКАЙ" Собчук пояснив, чому не воює
12:07
На Закарпатті прикордонники з пострілами затримали шістьох чоловіків, які планували втекти до Угорщини
ВР проголосувала за збільшення чисельності прикордонників
12:04
OPINION
Валерій Пекар
Чому ми втікаємо з поля битви за свідомість
11:52
Євген Балицький
ВАКС конфіскував у колаборанта Балицького 5 літаків, автомобілі, квартири та будинок
11:30
Оновлено
нафтобаза у Смоленській області
Безпілотники СБУ вночі атакували дві нафтобази у Смоленській області РФ
11:18
Джамала
Джамалу обрали речницею від України на Євробаченні-2024
11:15
Огляд
міжнародний огляд
Як штучний інтелект допомагає ЗСУ та чому найбільша загроза для Європи не Путін, а ультраправі. Акценти світових ЗМІ 24 квітня
11:15
Збір на амуніцію для 65 ОМБр
11:14
Електроенергія
Україна третю добу поспіль залучає аварійну допомогу з Європи: ситуація в енергосистемі станом на 24 квітня
11:13
Водопілля у Києві 2024 рік
У Києві рівень води у Дніпрі піднявся до рекордної цієї весни позначки
11:06
На фото: російські книжки
У Росії створили експертний центр, який визначатиме відповідність книг законодавству
11:04
Ексклюзив
окупанти
Кримська операція залежатиме від того, що будуть робити росіяни після 9 травня
10:54
Огляд
Карта. Авдіївка_2404
Карта бойових дій за період 17-24 квітня: Тактичні невдачі на фронті vs стратегічні перемоги у війні
10:48
Оновлено
обстріл одеса
Росіяни зранку вдарили ракетами по Одесі: є постраждала
10:45
окупанти в Криму
Британська розвідка назвала кількість дезертирів, яких РФ засудила з 2022 року
10:42
Інфографіка
долар євро валюта обмін
Курс валют на 24 квітня: скільки просять за долар та євро в обмінниках
10:41
КНДР, Північна Корея
Міністр зовнішніх економічних зв'язків КНДР після візиту до Росії прилетів до Ірану
10:31
в Одесі затримали агента ФСБ
Наводив ракети на будівлі СБУ та прокуратури, щоб помститися за судимість: в Одесі затримали агента ФСБ
10:26
На фото: виставка "06:29 Момент зупинки музики"
У Нью-Йорку відкрили виставку, яка відтворює музичний фестиваль в Ізраїлі, на який 7 жовтня напав ХАМАС
10:11
Ексклюзив
Згурець назвав пріоритетні цілі для застосування ATACMS
10:08
OPINION
Віктор Трегубов
Декого переконати оплесками та лагідним поглядом неможливо
10:06
Оновлено
Тимур Іванов, Володимир Путін та Сергій Шойгу (зліва - направо)
У РФ заарештували заступника Шойгу через хабарництво
09:51
Телемарафон внесли у звіт Держдепу США про порушення прав людини в Україні
09:48
Президент Фінляндії Александер Стубб
"Менше говорити і більше готуватися": президент Фінляндії про найкращий спосіб уникнення війни
09:29
"Федоров прагне одноосібно захопити владу в місті": очільник Запоріжжя Куртєв написав Зеленському про спробу політичного перевороту
09:21
Ексклюзив
В районі Очеретиного тривають бої, ситуація під контролем ЗСУ, - офіцер 59-ї Окремої мотопіхотної бригади Цехоцький
09:13
Олексій Навальний
У Росії відсторонили від виконання обов'язків священника, який очолив панахиду за Навальним
09:12
санкції проти Ірану
Багаторічна кіберкампанія проти компаній: США застосували санкції щодо Ірану
09:07
Трофейна техніка
РФ перекидає військову техніку через Маріуполь на північ Донеччини, - радник мера
08:46
вибори у Північній Македонії
У Північній Македонії відбуваються президентські вибори
08:39
Оновлено
РФ вночі вдарила ракетами по житловому комплексу в Харкові: кількість постраждалих зросла до 6
08:35
Ексклюзив
війназ Росією
Заступник голови Бердянської райради розповів, як передають залишені домівки мешканців Бердянська новим "власникам"
08:30
Єнс Столтенберг
Столтенберг заявив, що НАТО наразі не планує розгортання ядерної зброї в інших країнах
Більше новин