Потепління на 38-й паралелі. Чи стала Корея ближче до завершення 70-річної війни

Максим Вікулов
14 травня, 2018 понедiлок
13:40

Драматичне напруження на корейському півострові змінилося розрядкою: Пхеньян оголосив про мораторій на ядерні випробування, лідери обох Корей говорять про мирний договір, а Дональд Трамп планує зустріч з Кім Чен Ином. Втім, реальність може виявитися не такою райдужною

Протягом усього минулого року світ, затамувавши подих, очікував початку другої корейської війни – конфлікту, що за будь-яких розкладів мав би катастрофічні наслідки для східної Азії та (враховуючи економічне значення регіону) для цілого світу.

Північнокорейський режим проводив все нові й нові випробування ядерної зброї і пуски нових ракет, погрожуючи атомним Армагедоном "американським імперіалістам" та їх "південокорейським маріонеткам". Натомість президент Сполучених Штатів Дональд Трамп регулярно посилав в регіон Східно-Японського моря авіаносні ударні групи, декларуючи готовність до силового вирішення північнокорейського питання.

Зустріч у Пханмунджомні

Але з початку 2018 року ситуація, здається, розвернулася на 180 градусів. Збірні КНДР та Південної Кореї виступили під єдиним прапором на зимовій Олімпіаді. Пхеньян миттєво перестав брякати зброєю, натомість заговоривши про серйозні поступки – аж до припинення ядерних випробувань. Апофеозом відлиги стала зустріч північнокорейського диктатора Кім Чин Ина з президентом Республіки Корея Мун Чже Ином, що відбулася 27 квітня у селі Пханмунджом в демілітаризованій зоні, що з 1953 року розділяє комуністичну північ і демократичний південь півострову.

Під час зустрічі було сказано купу теплих слів про зближення і необхідність співпраці. Втім, інакше не могло й бути – дається взнаки дипломатичний етикет корейців. Президент Мун (політик лівих поглядів, який завжди мріяв про розрядку у відносинах з Північчю - і при цьому досить скептично ставився до Вашингтону) говорив про відновлення політики "сонячного тепла" стосовно КНДР. У свою чергу, лідер єдиновірного вчення Чучхе, "керівник партії, армії і народу" та "геній серед геніїв" товариш Кім явив світу взагалі неперевершений гуманізм: пообіцяв не бомбити жителів півдня і навіть не будити їх ядерними випробуваннями.

Крім того, було підписано так звану Пханмунджомську декларацію, яка передбачає укладання до кінця року повноцінного мирного договору між двома країнами (наразі КНДР та Республіка Корея формально перебувають у стані війни, з того ж таки 1953 року між сторонами діє перемир’я) та денуклеаризацію корейського півострова.

Щоправда, є всі підстави вважати, що сам термін "денуклеаризація" сторони розуміють зовсім по різному. Якщо Сеул та особливо Вашингтон хотіли би бачити під цим цілковиту відмову КНДР від ядерної і водневої зброї. То натомість Пхеньян буде наполягати на тому, щоб американці прибрали ядерний щит, що захищає південну Корея (а в ідеалі – і Японію). Згідно декларації, комуністична Корея також зобов’язується пустити інспекторів на свої ядерні об’єкти – насамперед на реактор у місті Йонбен. А також - закрити полігон у Пунгері, де протягом останнього часу проводилися основні випробування термоядерної зброї. Втім, за даними китайської розвідки, цей полігон довелося б закрити у будь-якому разі – підземні штольні більше непридатні для використання, частина гори Мантапсан , що нависає над полігоном, обвалилася.

У відповідь Південь погоджується відновити роботу особливої економічної зони Кесон. Комплекс, що налічував 120 південнокорейських підприємств, на яких були зайняті понад 53 тисячі північнокорейських робітників, було закрито у 2016 році після того, як виявилося, що КНДР забирає усі гроші, які отримують її громадяни, що там працюють. Наразі в Кесоні планують відкрити спільний офіс радників.

Демілітаризовану зону планується перетворити на мирну територію, а північну зону Жовтого моря сторони домовилися зробити безпечною для вилову риби. Кім Чен Ин особливо підкреслив свою зацікавленість в участі південнокорейських компаній у модернізації залізниць на півночі, що перебувають у відверто поганому стані, та навіть у прокладанні окремої колії між Сеулом і північчю.

Згадали сторони і необхідність вирішення гуманітарних питань,де насамперед мова йде про проблему розділених родин, а президент Мун пообіцяв демонтувати встановлені на лінії розмежування надпотужні південнокорейські гучномовці, що десятиліттями закликали північних корейців тікати на південь.

Причина різкої зміни курсу Пхеньяном – у нових минулорічних санкціях, які вже спричинили серйозні проблеми в економіці КНДР. Як відомо, обмеження США та ООН стосуються 80% експорту країни чучхе і обрізають комуністам не менше третини валютних надходжень. Санкції підтримав основний торгівельний партнер північної Кореї – Китай, що сприймається Пхеньяном як "ніж у спину".

Зустріч у Пханмунджомні стала неабияким успіхом передусім для Кім Чен Ина. Пхеньянський режим, що десятиліттями тероризував увесь регіон і десятки мільйонів власних громадян, домігся міжнародного визнання, готовності вести з ним діалог і укладати мирну угоду; вирвався з дипломатичної ізоляції; отримав обіцянки суттєвих економічних девідентів (зона Кесон і початок розмов про зняття найжорсткіших санкцій). Заплатила ж за все це північнокорейська кліка декларацією про наміри і закриттям полігону, що й так не працював.

В очікуванні зустрічі Кіма з Трампом

Головна розмова має статися на першій в історії зустрічі лідерів КНДР та Сполучених Штатів, що запланована на 12 червня 2018 року у Сингапурі. У Вашингтоні вже встигли пообіцяти КНДР великий пакет економічної допомоги, приєднання до сім’ї цивілізованих країн і взагалі перетворення в інвестиційну Мекку та економічного тигра – якщо режим Чучхе відмовиться від зброї масового враження зокрема і від терористичної політики загалом.

Але ось великого оптимізму і очікувань на прорив на переговорах відверто небагато. Північнокорейський режим не зацікавлений у побудові вільної економіки. І навряд чи він колись відмовиться від ядерної зброї – яка коштувала Пхеньяну стільки зусиль і сам факт володіння яким змусив нарешті рахуватися з Кімом весь світ.

Приклади України та Лівії, що відмовилися відповідно від ядерної зброї та від ядерної програми і отримали військове вторгнення, напевно відомо лідеру КНДР. Вихід Сполучених Штатів з ядерної угоди з Іраном теж не створить найліпший фон для переговорів – адже тепер Кіма буде складно переконати, що у випадку ядерного роззброєння його банально не "кинуть".

Читайте також: Іранський поворот Трампа: чому США виходять з іранської ядерної угоди та що очікує на регіон

Скоріше за все, Кім Чен Ин спробує домогтися повного дипломатичного визнання і укладення мирного договору, а також позбавитися санаційного зашморгу – і зберегти при цьому якщо не весь ядерний потенціал, то його значну частину. В хід підуть і погрози, і блеф, і спроби давити на жалість - протягом останнього часу держави-ізгої навчилися дуже добре використовувати слабкості західних демократій на свою користь (і режим Кіма в цьому – один з найуспішніших).

Остання заява північнокорейського уряду, в якій Пхеньян звинуватив США у провокаціях (не уточнюючи, в чому ці "провокації" полягають) свідчать, що "стара добра" КНДР нікуди не поділася. Тож питання лише в тому, чи господар Білого дому – досвідчений переговірник - потрапить в тенета професійних шулерів. 

Теги:
Читайте також:
Київ
+10°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.4
    Купівля 39.4
    Продаж 39.85
  • EUR
    Купівля 42.1
    Продаж 42.86
  • Актуальне
  • Важливе
2024, четвер
25 квітня
04:12
Танкер для доставки СПГ
Німеччина пропонує ввести ембарго на імпорт СПГ з РФ до Євросоюзу
03:44
Росія ветувала резолюцію Радбезу ООН про недопущення гонки озброєнь у космосі
03:16
Russia Today
У RT витратили рекордні 27,5 млрд рублів на пропаганду і суттєво збільшують штат
02:48
TikTok
 Байден підписав закон, який може змусити материнську компанію продати TikTok у США
02:20
КПП "Рафах"
Ізраїль готовий почати штурм Рафаха. США стурбовані гуманітарними наслідками, — Reuters
01:52
куріння
У Турині ввели обмеження на куріння у людних місцях на вулиці
01:24
Придністров'я
Молдова зупинила експорт у РФ товарів на ВПК із заводів Придністров'я, - ЗМІ
01:04
Оновлено
ID-картка, паспорт
У МЗС прокоментували постанову уряду про те, що чоловіки призовного віку зможуть отримати паспорти лише в межах України
00:56
Еммануель Макрон
 Макрон не підтримує переобрання фон дер Ляєн на посаду голови Єврокомісії, - Bloomberg
00:28
польща україна , біженці
Польща готова сприяти поверненню в Україну військовозобов’язаних, - міністр Косіняк-Камиш
00:26
криптовалюта
Засновника криптовалютної біржі Binance Чжао можуть ув'язнити на три роки
2024, середа
24 квітня
23:48
Олег Верняєв
Олег Верняєв здобув срібло в багатоборстві чемпіонату Європи зі спортивної гімнастики
23:29
Оновлено
HIMARS з ATACMS
У Білому домі впевнені, що Україна виконуватиме зобов’язання щодо ATACMS
23:14
Євгенія Гуцул
У Молдові через російські гроші судитимуть очільницю Гагаузії
23:11
комендантська година, Великдень
Комендантську годину в Києві на Великдень не скасовуватимуть
22:44
Дмитро Пєсков
"У Херсоні ЗСУ поводяться, як загарбники, а не як захисники": російські фейки та маніпуляцій за 24 квітня
22:33
Ексклюзив
Паспортний сервіс
"Точно не змусить чоловіків повертатися": політолог Розумний про заборону видачі документів українцям за кордоном
22:28
зруйнована телевежа Харків
У Харкові відновили телемовлення після удару РФ по телевежі 22 квітня
22:26
Оновлено
Тимур Іванов, Володимир Путін та Сергій Шойгу (зліва - направо)
РосЗМІ повідомили, що Шойгу відсторонив з посади свого заступника, заарештованого начебто через хабарництво
21:57
У Миколаєві вибухнув невідомий пристрій: постраждали 5 рятувальників
21:40
книжка вогонь знищення
Окупанти почали нові зачистки бібліотек у Криму, - Спротив
21:33
Оновлено
США таємно передали Україні ракети ATACMS і ЗСУ застосували їх щонайменше двічі
21:24
Ексклюзив
росія - китай
Дипломат Хара пояснив, чому Китаю вигідна слабка Росія як партнерка
21:13
VivaTech 2024: 14 стартапів представлять Україну на технологічній конференції у Франції
20:22
Аналітика
Сергій Згурець, український журналіст, військовий експерт
США можуть відправляти допомогу Україні на $1 млрд щомісяця. Колонка Сергія Згурця
20:08
ЗСУ
Упродовж доби на фронті відбулось 84 боєзіткнення, Сили оборони відбили 65 атак і збили ракету Х-59
20:04
OPINION
Володимир Ар'єв
Консульства і ухилянти: чи має влада право на помилку?
20:00
Огляд
переможні новини
Переможні новини 791-го дня війни: запасний Patriot для України від армії США, Сили ППО збили новітню російську ракету Х-69
19:48
Міністр оборони Латвії Андріс Спрудс
Коаліція дронів для України зібрала майже €500 млн, - міноборони Латвії
19:45
світло
Міненерго пояснило українцям, як споживати електрику, щоб енергосистема залишалася стабільною
19:33
Ексклюзив
Микола Княжицький
Ми маємо бути демократичними не на словах, а на ділі, - нардеп Княжицький про "Єдині новини"
19:07
Ексклюзив
Львівські десантники під Бахмутом зупинили ворожий наступ і знищити бронетехніку РФ
ФАБи, FPV, нічні штурми: військовий ЗСУ Фірсов розповів про тактику ворога та особливості застосування ним дронів
19:04
Володимир Зеленський
Росія має план зі зриву Саміту миру, - Зеленський
19:04
Пентагон
США оголосили пакет військової допомоги Україні на $1 млрд: що в ньому
19:04
Катажина Котинська
Премія Drahomán Prize для перекладачів з української мови на мови світу: лауреатка переклала книгу Забужко
19:00
Огляд
крилата ракета Х-101
Подвійна загроза: що таке модернізовані ракети Х-101 і чим вони небезпечні
18:44
Верховна Рада
Заволодіння держземлею на 291 млн грн: до Ради внесли проєкт постанови про звільнення Сольського
18:38
Анонс
Виставка Ольги Погрібної-Кох
У Львові відкривається виставковий проєкт Ольги Погрібної-Кох “Пісня Пісень”
18:20
Євроcoюз ЄС
В ЄС відреагували на рішення України про припинення видачі документів українцям за кордоном
18:06
OPINION
Вадим Денисенко
Чому затримання заступника Шойгу невигідне Україні?
Більше новин