Що чекає на Ломаченка після перемоги над Лінаресом

Як розгортатиметься кар'єра українського боксера Василя Ломаченка після перемоги над венесуельцем Хорхе Лінаресом

Найскладніший бій серед профі

12 травня у Нью-Йорку Василь Ломаченко провів найскладніший бій у своїй професійній кар'єрі. У поєдинку проти Хорхе Лінареса українець дебютував у новій ваговій категорії - до 61,2 кг. У цьому бою він був лише претендентом на титул чемпіона світу WBA (Всесвітньої боксерської асоціації), яким володів венесуелець.

Зустріч склалася для Ломаченка нелегко. У перших п'яти раундах він контролював ситуацію в ринзі. Але у шостій трихвилинці сталася неприємність. Українець, за власним зізнанням, "загрався" та пропустив разючий правий прямий в обличчя і опинився у нокдауні. Першому у його професійній кар'єрі.

Втім, Ломаченко миттєво отямився та продовжив бій, у якому й надалі диктував умови. Розв'язка настала у десятому раунді, коли результат принесла методична робота українця по корпусу суперника. Лінарес пропустив удар в печінку, після якого опинився на підлозі. Венесуелець звівся на ноги, але рефері не дозволив йому продовжити поєдинок та зафіксував перемогу Ломаченка технічним нокаутом.

Цей нокаут виявився надзвичайно важливим, оскільки за очками Ломаченко міг і не перемогти. Це стало зрозуміло після оприлюднення суддівських записок. На момент зупинки бою на одній з них вигравав Лінарес - 86:84, на другій - була нічия 85:85, а на третій попереду був українець - 86:84.

Читайте також: Бився серед профі у 17 та гартував характер у Японії. Хто такий Хорхе Лінарес

Чимало українських вболівальників висловили обурення такими підрахунками та звинуватили суддів в упередженості та роботі на промоутера венесуельця - Оскара де ла Хойю.

Але це суб'єктивна думка. Об'єктивна ж статистика, за якою Ломаченко завдав усього на шість точних ударів більше за суперника - 213 проти 207. Українець перевершив суперника за джебами - 112:68, але поступився за силовими ударами - 101:139. Крім того, Лінарес був активнішим - він викинув 739 ударів, проти 627 у Ломаченка.


Труднощі переходу

Так, українець переміг та встановив новий рекорд зі швидкості здобуття титулів одразу у трьох категоріях. Для того, щоб стати чемпіоном світу у напівлегкій (до 57,2 кг), другій напівлегкій (до 59 кг) та легкій вазі, йому знадобилося 12 боїв.

Проте, перехід у категорію 61,2 кг видався не таким простим, як здавалося. Ломаченко помітно поступався у габаритах Лінаресу. І справа не лише у меншому зрості (170 см проти 173 см) та розмаху рук (166 см проти 175 см). Венесуелець переважав українця у потужності.

Якщо на зважуванні, за день до бою, обидва важили - по 61,1 кг, то у день поєдинку Лінарес вийшов у ринг із вагою 69 кг, в той час, як українець мав 62,6 кг. І Ломаченку до такого розкладу сил у цій категорії доведеться звикати.

У бою з венесуельцем було помітно, що більшість ударів українця не завдають супернику критичної шкоди. Вочевидь розумів це й Ломаченко, який зробив ставку на роботу по корпусу. В іншому ж наш боксер діяв, ніби боксував у попередній категорії.

Він традиційно намагався "гратися" із суперником та закрутити йому голову. Це було дієвим. Але от тільки цього разу опонент відповідав із набагато більшою силою і Василеві довелося продемонструвати й своє вміння тримати удар. До честі українця воно виявилося на висоті.

Все закінчилося для Ломаченка добре і він разом із черговою хвилею захоплення отримав важливий урок. У тому, що він зробить з нього належні висновки можна не сумніватися. Українець постійно вдосконалюється та від бою до бою демонструє все вищий рівень боксу.


 

Наступний суперник

Не має сумнівів й у тому, що Ломаченко продовжить кар'єру саме у легкій вазі. Тож незабаром від свого іншого титулу - чемпіона світу WBO (Всесвітньої боксерської організації) у категорії до 59 кг - він буде вимушений відмовитися.

Промоутер українця Боб Арум вже оголосив дату наступного бою Ломаченка - 25 серпня. Ім'я суперника українця поки не відоме, однак існує кілька цікавих варіантів.

Сам українець заявив, що пріоритетним для нього є об'єднання титулів з іншими чемпіонами у легкій вазі. Тож, найбільш ймовірною є зустріч із володарем титулу WBO Раймундо Бельтраном. 36-річний мексиканець востаннє захищав свій пояс 16 лютого та виграв за очками у намібійця Паулуса Моузеса і на оголошену Арумом дату буде вільним.

Найбажанішим опонентом Ломаченка є чемпіон світу WBC (Всесвітньої боксерської ради) Майкі Гарсія. Але у американця на 28 липня запланований поєдинок із володарем титулу IBF (Міжнародної боксерської федерації) Робертом Істером. У серпні переможець цього поєдинку ще відновлюватиметься від попереднього бою.

До того ж, Арум заявив, що з Гарсією буде складно домовитися через проблеми з телевізійними правами. У Ломаченка контракт з ESPN, а у американця - з Showtime. "Домовитися з Майкі Гарсією буде складніше, ніж Дональду Трампу прийти до спільної думки із Північною Кореєю", - підсумував глава Top Rank.

Не варто й забувати про те, що Боб Арум давно мріє організувати мегафайт Ломаченка проти славетного філіппінця Менні Пак’яо. Українець ставиться до бою із 39-річним ветераном скептично та вважає, що він йому у плані зростання нічого не дасть.

На випадок, якщо промоутер продовжить наполягати, Ломаченко вже висунув свої умови - бій має відбутися у категорії 61,2 кг. І тут вже питання, чи здатен у неї опуститися Пак’яо, який зараз виступає у категорії до 66,7 кг. Також у філіппінця на 15 липня запланований бій із аргентинцем Лукасом Матіссе. Місяця на відновлення йому вочевидь буде недостатньо.

Суперником Ломаченка може стати й британець Люк Кемпбелл. Олімпійський чемпіон-2012 минулого року намагався відібрати титул WBA у Хорхе Лінареса, але програв йому роздільним рішенням суддів. 5 травня він переможно повернувся та нокаутував співвітчизника Троя Джеймса. Тож Кемпбелл вільний на серпень та цілком достойний опонент для українця, хоча й не має жодного титулу.

Не варто забувати й про Хорхе Лінареса. Одразу після поразки від Ломаченка він заявив, що жадає реваншу. Українець відповів, що готовий знову зустрітися з венесуельцем. Зважаючи на те, яке видовище продемонстрували ці боксери 12 травня, реванш між ними точно був би цікавим.