Чи вигідно бути вегетаріанцем в сучасному світі

Зараз все більшої популярності набирає вегетаріанство і веганство. Нерідко людям, котрі зацікавлені у такому стилі життя, складно дотримуватися своїх переконань в світі, де панує культура м'ясоїдства

Загалом існує декілька видів вегетаріанства. Їх розрізняють за принципами вживання чи невживання певних продуктів.

Перший вид - це вегетаріанці, які вживають яйця та молочні продукти. Він є найбільш поширеним.

Наступний "вид" вегетаріанців – це люди, які вживають тільки молочні продукти без яєць.

Також є люди, які їдять тільки яйця, але не вживають молочних продуктів.

І є ті, хто не вживає молочних продуктів взагалі, а також жодних похідних продуктів м’яса та риби.

Спочатку перерахуємо плюси вегетаріанства.

Рослинна їжа багата на антиоксиданти

У 1996 році близько 200 досліджень підтвердили, яку користь приносять антиоксиданти. Наприклад, Національний інститут вивчення ракових захворювань і Гарвардська медична школа виявили, що, вживаючи вітаміни А, С і Е зі свіжими фруктами і овочами, ми можемо знизити ризик захворювання на рак і хвороби серця. Ці вітаміни навіть допомагають підтримувати роботу мозку в похилому віці.

Однак, жоден з цих трьох антиоксидантів не зустрічається у м'ясі. Єдине джерело цих життєво необхідних для здоров'я речовин - фрукти, овочі і сонячне світло, а так само вершкове масло і маргарин у випадку з вітаміном D.
 
Мінуси такого способу життя.

Хоча вегетаріанці, як правило, не мають тих хвороб, які мають м’ясоїди, вони не отримують належної кількості білків. 

Прихильники суворого веганства не отримують вітамін В12, адже їхный раціон виключає молочні продукти. Також у рослинному раціоні відзначається нестача заліза і кальцію.

Суворе веганство призводить до хронічного дефіциту життєво важливого заліза, що входить до складу гемоглобіну - основного білка крові. Ось чому вегани виглядають анемічними і гірше переносять фізичне навантаження, особливо тривале.

Також тут варто зазначити, що обов'язково крім фруктів, ягід, зелені і овочів варто включайти в раціон продукти, багаті рослинним білком: бобові - квасолю, сочевицю, нут, маш, цільні крупи - гречку, пшоно.

Варто бути обережним з горіхами, тому що іноді вони важко засвоюються організмом та й самі по собі належать до висококалорійної їжі. Купувати їх радять не обсмаженими.

"На сьогоднішній день я лакто-ово вегетаріанка. Не їм тільки те, що було живим (м’ясо, рибу, морепродукти), а також не ношу вироби зі шкіри. Коли раціон включає молочні продукти і яйця, бути вегетаріанцем недорого і нескладно. Потрібно тільки трохи уважніше обирати сир (який не містить сичуги) і так далі. У свій час я практикувала веганство - тут вже складніше (веганство - найсуворіший вид вегетаріанства. Ця дієта виключає будь-які продукти тваринного походження, а в окремих випадках навіть мед - ред.). У Києві є можливість купувати веганські продукти, і це - недешеве задоволення",- розповідає Анна Жижкун, журналіст-фрілансер, лакто-ово вегетаріанка 

Вегетаріанськее меню дешевше ніж м'ясне?

"Бути вегетаріанцем або веганом дуже зручно і зовсім недорого. Майже в будь-якому магазині можна знайти основу раціону: бобові, крупи, овочі, фрукти, зелень, ягоди, соєві продукти", - розповідають самі вегани.

Складаємо меню з цінами
Найдоступніша страва - це фалафель всередньому його ціна — 35 гривень.
Салат з руколи, його можна знайти у будь-якому супермаркеті або ж на ринку, ціна 40 гривень.

Як приготувати: 

Ход-дог "Спаніель"

Для приготування потрібно:

Для соусу песто: 

Ціна порції: 70 гривень

 

Рибні палички

Для приготування потрібно:


Панна котта ( можна купити заготовку від 20 гривень)

Для приготування потрібно :

Ціна порції: 60 гривень


Окрошка до бабиного літа

Для приготування потрібно :

Ціна порції: 50 гривень

Таким чином ово-вегетаріанцем бути дешево і видно, але тільки влітку. Адже є постійний доступ до фруктів та овочів, їхня ціна може відрізнятися у меркетах та на ринку, та все одно виходить економніше, ніж шмат м’яса. Проблемою такого раціону є  недолік заліза і кальцію, а також вітаміну В 12.

Додамо, що лакто-вегетаріанцем бути достатньо дорого, адже упаковка коров’ячого молока коштує від 22 до 30 гривень, в той час як ціна мигдального молока від 150 до 200 гривень, а соєвого - від 30 до 150 гривень.

У Києві вегетаріанцем бути зручніше, ніж у інших містах України, адже тут сконцентровано багато веганських кафе, ресторанів та навіть є спеціальні магазини.

Вегетаріанство дуже очищує свідомість, як розповідають прихильники такого стилю життя.

До слова, серед прихильників вегетаріанства були відомі особистості: Вольтер, Піфагор, Байрон, Сенека. Відомими вегетаріанцями наших днів слід назвати Бреда Пітта, Пола Маккартні, Тома Круза, Даніеля Негреану, Джареда Лето, Ніколь Кідман, Памелу Андерсон. Багато хто із цих людей віддали перевагу рослинній їжі вже в зрілому віці.